Forum PCLab.pl: Jaki ram do ryzena 5 1600? - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Jaki ram do ryzena 5 1600?

#1 Użytkownik jest niedostępny   eterix1337 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 40
  • Dołączył: Wed, 31 Lip 19

Napisany 13 Sierpień 2019 - 18:14

Mam do wyboru 2x4 gb ddr4 2400 MHz

lub

1x8 gb 2800 MHz

Specyfikacje PC:
- Procesor: ryzen 5 1600 - dzisiaj podkręciłem w bios-ie do 3.6 GHz, napięcie 1.2 v, stabilne, nie spadają poniżej.
- Karta graficzna: gigabyte gtx 1060 6 gb aorus extreme edition
- Pamięć RAM ( Aktualna ): 2x4 gb 3200 MHz od adaty, złote.
- Płyta główna: MSI b350 gaming plus
- Dysk HDD: toshiba p300 1 tb
- Obudowa: Obudowa SilentiumPC Regnum RG4T Pure Black
- Zasilacz: Zasilacz SilentiumPC Vero L2 600W

Oczywiście ten 1 wybór chciałbym podkręcić do 3000 lub 3200 MHz jak się uda.
Najczęściej grane przeze mnie gry: GTA V, FORTNITE, CS:GO.

#2 Użytkownik jest niedostępny   Ronin69 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 353
  • Dołączył: Pn, 09 Kwi 18

Napisany 13 Sierpień 2019 - 18:43

Sprzedaj co masz i kup 2x8 - Ryzen nie lubi pamięci w 4 bankach a nawet jak odpali to raczej nie na 3000Mhz lub więcej.

#3 Użytkownik jest dostępny   xtn 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6624
  • Dołączył: Pt, 28 Lut 14

Napisany 13 Sierpień 2019 - 19:24

J.w. sprzedać i kupić 2x8gb. Jeżeli będziesz mógł oddać ten 2x4 GB to można spróbować ustawić 4x4gb na 2933/3000mhz ale to może się okazać niemożliwe.

#4 Użytkownik jest niedostępny   The-Wraith 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1007
  • Dołączył: Wt, 10 Lut 09

Napisany 13 Sierpień 2019 - 19:42

Jesteś absolutnie pewien, że przy gtx 1060 potrzebujesz więcej ramu ?

Edit: nie zakładaj wielu tematów, jesteśmy zupełnie pewni, że w jednym wątku nasza wiedza wystarczy by ci pomóc.

Ten post był edytowany przez The-Wraith dnia: 13 Sierpień 2019 - 19:45


#5 Użytkownik jest niedostępny   klimatyzator66554 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 127
  • Dołączył: Pn, 13 Maj 19

Napisany 13 Sierpień 2019 - 20:14

Zobacz postThe-Wraith, o 13 Sierpień 2019 - 19:42, napisał(a):

Edit: nie zakładaj wielu tematów, jesteśmy zupełnie pewni, że w jednym wątku nasza wiedza wystarczy by ci pomóc.

ja bym powiedział aby sprzedał i kupił coś la LGA 1155 ale mogę być w błędzie :E

#6 Użytkownik jest niedostępny   The-Wraith 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1007
  • Dołączył: Wt, 10 Lut 09

Napisany 13 Sierpień 2019 - 20:17

Zobacz postklimatyzator66554, o 13 Sierpień 2019 - 21:14, napisał(a):

ja bym powiedział aby sprzedał i kupił coś la LGA 1155 ale mogę być w błędzie :E


3d mark firestrike I7 2600K : https://www.3dmark.com/3dm/37838854
3d mark firestrike R5 2600 : https://www.3dmark.com/3dm/38229316

Wyśmiewajcie dalej 1155 :)

#7 Użytkownik jest niedostępny   klimatyzator66554 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 127
  • Dołączył: Pn, 13 Maj 19

Napisany 13 Sierpień 2019 - 20:20

Zobacz postThe-Wraith, o 13 Sierpień 2019 - 20:17, napisał(a):

3d mark firestrike I7 2600K : https://www.3dmark.com/3dm/37838854
3d mark firestrike R5 2600 : https://www.3dmark.com/3dm/38229316

Wyśmiewajcie dalej 1155 :)

Ja polecam nie wyśmiewam :thumbup: patrz mój 4 post wstecz :thumbup:

#8 Użytkownik jest niedostępny   gilban 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 311
  • Dołączył: Pn, 21 Sty 13

Napisany 13 Sierpień 2019 - 21:10

Zobacz postThe-Wraith, o 13 Sierpień 2019 - 21:17, napisał(a):

3d mark firestrike I7 2600K : https://www.3dmark.com/3dm/37838854
3d mark firestrike R5 2600 : https://www.3dmark.com/3dm/38229316

Wyśmiewajcie dalej 1155 :)


Ale jak będzie miał problem z Windowsem 10 na takim sprzęcie, to Ty mu będziesz pomagał problem rozwiązać.

Bo Microsoft umywa ręce i mówi, że producent płyty głównej nie oferuje wsparcia dla tego systemu i mogą występować problemy. Tak to wygląda.

Dlatego jest lepiej zostać Przy Ryzenie.

Tylko jak wyżej trzeba mieć 2 takie same kości, nie 3 i nie każdą inną. Kości w Dual RAM zawsze lepiej działają niż w single.

#9 Użytkownik jest niedostępny   klimatyzator66554 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 127
  • Dołączył: Pn, 13 Maj 19

Napisany 14 Sierpień 2019 - 15:39

Zobacz postgilban, o 13 Sierpień 2019 - 21:10, napisał(a):

Ale jak będzie miał problem z Windowsem 10 na takim sprzęcie, to Ty mu będziesz pomagał problem rozwiązać.

Bo Microsoft umywa ręce i mówi, że producent płyty głównej nie oferuje wsparcia dla tego systemu i mogą występować problemy. Tak to wygląda.

Dlatego jest lepiej zostać Przy Ryzenie.

Tylko jak wyżej trzeba mieć 2 takie same kości, nie 3 i nie każdą inną. Kości w Dual RAM zawsze lepiej działają niż w single.

nikt tu nic nie mówił o żadnym widnows 10 :hmm:

Ale jak będzie miał problem z ubuntu na takim sprzęcie, to Ty mu będziesz pomagał problem rozwiązać.

Bo wsparcie linux'a umywa ręce i mówi, że producent płyty głównej nie oferuje wsparcia dla tego systemu i mogą występować problemy. Tak to wygląda.

Dlatego jest lepiej zostać Przy lga 1155.

I nie narzucaj nikomu nic na siłę ;) bo może docelowy system to będzie android ?

#10 Użytkownik jest niedostępny   The-Wraith 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1007
  • Dołączył: Wt, 10 Lut 09

Napisany 14 Sierpień 2019 - 17:01

Miałem ostatnio 4 płyty 1155 i na każdej Windows X działał bezproblemowo, za to na nowych płytach zainstalowanie Windows 7 graniczy z cudem...

#11 Użytkownik jest dostępny   Minciu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13637
  • Dołączył: Pt, 02 Gru 16

Napisany 14 Sierpień 2019 - 17:28

Crucial 3000cl15 2x8GB
https://www.ceneo.pl/76826889


Możesz polować na jakąś promocję. Najlepszy zakup cena jakość.


Po zakupie tutaj zapraszam: http://forum.pclab.p...JR-Micron-Edie/

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych