Forum PCLab.pl: 1660 ti - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (4 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1660 ti 1660 ti Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   damiano1984 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 52
  • Dołączył: Nd, 17 Lis 13

Napisany 14 Sierpień 2019 - 09:02

Witajcie chcę zakupić grafikę do mojej konfiguracji komputera


chieftec cft 560 a12s
i5 4570 3.2
2x 4gb ddr3 1333
1x 8gb ddr3 1333
msi b85 g43
flatron w2243s


https://proline.pl/g...oc-6gd-p1336656 najtańsza w ofercie

https://proline.pl/g...oc-6gd-p1336653 droższa ale nie widzę różnicy czym się różni


Grafikę chcę mieć na 2 serie call of duty. Jak sprawdzi się w tegorocznej części ?

#2 Użytkownik jest niedostępny   AndrzejTrg 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 315
  • Dołączył: Pt, 21 Cze 19

Napisany 14 Sierpień 2019 - 09:07

Szklana kula mówi że się nie sprawdzi... Co za pytanie

#3 Użytkownik jest niedostępny   damiano1984 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 52
  • Dołączył: Nd, 17 Lis 13

Napisany 14 Sierpień 2019 - 09:39

czy gtx 1660ti wykorzystam w 100% z moimi podzespołami ? I którą kartę na dzień dzisiejszy najlepiej zakupić ? Teraz chyba dobrze to ująłem :)

#4 Użytkownik jest niedostępny   Sary 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3601
  • Dołączył: So, 20 Sty 18

Napisany 14 Sierpień 2019 - 09:51

4 gołe rdzenie odeszły na emeryturę, choć w wielu grach jeszcze będą o lasce dawać radę, zmień procka na i7-4770 lub xenona E3-1230v3 i możesz sobie wmontować kartę jaką będziesz chciał. Nie ma za mocnych kart, są tylko nie w pełni wykorzystane. :E

Edit: Prócz procka blokuje Cie tez wolny ram. Twoja płyta obsługuje pamięci do 1600Mhz, więc spróbuj je puścić na tej częstotliwości (choć to dalej mało)

Ten post był edytowany przez Sary dnia: 14 Sierpień 2019 - 10:17


#5 Użytkownik jest niedostępny   qrek1 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 334
  • Dołączył: Wed, 19 Lip 17

Napisany 14 Sierpień 2019 - 10:43

Zobacz postdamiano1984, o 14 Sierpień 2019 - 09:39, napisał(a):

czy gtx 1660ti wykorzystam w 100% z moimi podzespołami


Może zadaj sobie pytanie czy jak kupisz słabszą kartę to czy obecny procesor wykorzystasz w 100%?
Co byś nie kupił to w zależności od ustawień grafiki i rozdzielczości zawsze coś będzie działać na 100% a reszta nie. Jak się nie obrucisz d^&a zawsze z tyłu.

#6 Użytkownik jest dostępny   xtn 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6626
  • Dołączył: Pt, 28 Lut 14

Napisany 14 Sierpień 2019 - 10:52

Przy obecnej konfiguracji nie szedł bym wyżej niż gtx1660, zawsze możesz sobie OC zrobić i będziesz miał wydajnośc praktycznie GTX1660ti/gtx1070.

#7 Użytkownik jest niedostępny   kochan4 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13509
  • Dołączył: Pt, 16 Mar 07

Napisany 14 Sierpień 2019 - 10:58

do i5 4570 3,2ghz to i gtx1660 za dużo, u mnie na i7 2600 podkręconym do 4,1ghz ta karta w niektórych grach potrafi sie przynudzić, max co bym tu wstawił to gtx1060, a i on sie niekiedy przynudzi

#8 Użytkownik jest niedostępny   Miszek 

  • Po prostu lubię ciszę
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 885
  • Dołączył: Pn, 12 Mar 07

Napisany 14 Sierpień 2019 - 11:15

Kochan, jak masz ustawioną krzywą wentylatora? Jest cicho i chłodno?
Pytam, bo zastanawiam się nad alternatywą dla droższych wersji 1660. Karta do Ryśka 2600.

Ten post był edytowany przez Miszek dnia: 14 Sierpień 2019 - 11:16


#9 Użytkownik jest niedostępny   Phill76 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 423
  • Dołączył: Pn, 28 Sty 19

Napisany 14 Sierpień 2019 - 11:19

Zmień CPU na i7 47x0/Xeon1230 v3
https://allegro.pl/o...1150-8396742904 i
https://proline.pl/g...oc-6gd-p1341860

Za swoją i5 powinieneś dostać ~ 200 zł
https://pl.msi.com/M...G43#support-cpu

Ten post był edytowany przez Phill76 dnia: 14 Sierpień 2019 - 11:27


#10 Użytkownik jest niedostępny   Caroozo 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 519
  • Dołączył: Wed, 20 Sie 08

Napisany 14 Sierpień 2019 - 11:26

Problemem w tego typu sprawach jest jeden fakt - czas 4C/4T czy nawet powoli 4C/8T już się skończył. Są wprawdzie dinozaury które pracują jeszcze na 2C/4T lub właśnie 4C/4T ale nowe gry wymagają minimum 8 wątków i choćby nie wiem jak był wykręcony zegar - będą ścinki. W przypadku Haswell'a sytuacja jest dramatyczna, bo to bardzo dobre procesory, ale jedyna opcja to bardzo drogie 4C/8T z rynku wtórnego - na tyle kosztowne, że droższe od R5 2600 który jest nie dość że procesorem szybszym, to oferującym 6C/12T.

Dlatego też zadaj sobie pytanie, czy chcesz przedłużać "agonię" kompa, czy lepiej jest zmienić platformę. 1660 to świetna karta, ale w nowościach bottleneckiem będzie CPU - nawet po wymianie na 4C/8T może być problem (za mało wątków). Na obecnym z biedą pograsz, ale procesor będzie hamował GPU. Nieco mniej wymagające tytuły czy gry sprzed lat świetnie będą działać w tym tandemie - moc karty najlepiej wykorzystać do zwiększenia rozdzielczości lub efektów i można godnie ograć najlepsze tytułu AAA sprzed 2+ lat, z czasem zmienisz platformę i 1660 jeszcze będzie dawał radę.

#11 Użytkownik jest niedostępny   qrek1 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 334
  • Dołączył: Wed, 19 Lip 17

Napisany 14 Sierpień 2019 - 12:10

Zobacz postCaroozo, o 14 Sierpień 2019 - 11:26, napisał(a):

4C/8T może być problem (za mało wątków)


Najnowsza generacja intela i5-9600K ma mniej wątków, a dokładnie 6, więc przestańcie wypisywać bzdury o tym że za mało wątków.

#12 Użytkownik jest niedostępny   kochan4 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13509
  • Dołączył: Pt, 16 Mar 07

Napisany 14 Sierpień 2019 - 12:15

Zobacz postMiszek, o 14 Sierpień 2019 - 12:15, napisał(a):

Kochan, jak masz ustawioną krzywą wentylatora? Jest cicho i chłodno?
Pytam, bo zastanawiam się nad alternatywą dla droższych wersji 1660. Karta do Ryśka 2600.

krzywej nie zmieniałem, ja mam tego Palita 2-wentylowego i jak dałem UV, tempy spadły a wraz z nimi obroty, jest w miarę cicho więc na razie nie ruszałem krzywej wentylatorów

#13 Użytkownik jest niedostępny   damiano1984 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 52
  • Dołączył: Nd, 17 Lis 13

Napisany 14 Sierpień 2019 - 12:50

To że muszę zmodernizować kompa to wiem i powoli właśnie się przymierzam. tylko nie wiem czy najpierw zacząć od grafiki czy od płyty proca i pamięci. Czy stary zasilacz wydoli mi modernizację kompa czy muszę i ten zasilacz wymienić ?
Przeglądam ceny procesorów i chyba amd będzie tańszym rozwiązaniem ?

https://proline.pl/p...00-am4-p1221388
https://proline.pl/p...00-am4-p1221391
https://proline.pl/g...-x-am4-p1364836
https://proline.pl/p...v416g300c6k-p94

do tego już może zakupić coś takiego ?

https://proline.pl/g...gd-2-0-p1353044

Ten post był edytowany przez damiano1984 dnia: 14 Sierpień 2019 - 13:08


#14 Użytkownik jest niedostępny   BurritoCoelho 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 117
  • Dołączył: Cz, 26 Kwi 18

Napisany 14 Sierpień 2019 - 13:04

Zobacz postdamiano1984, o 14 Sierpień 2019 - 12:50, napisał(a):

To że muszę zmodernizować kompa to wiem i powoli właśnie się przymierzam. tylko nie wiem czy najpierw zacząć od grafiki czy od płyty proca i pamięci. Czy stary zasilacz wydoli mi modernizację kompa czy muszę i ten zasilacz wymienić ?


Wszystko zależy od budżetu. Jeśli nowy komputer ma być nie droższy niż 3000 zł to 1660 Ti będzie jak znalazł, bo w tym budżecie zmieścisz jeszcze i5 9400/R5 2600 i 16 GB Ram. Zasilacz mimo ze w teorii wystarczający, osobiście przy nowym buildzie bym wymienił.

#15 Użytkownik jest niedostępny   damiano1984 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 52
  • Dołączył: Nd, 17 Lis 13

Napisany 14 Sierpień 2019 - 13:13

tylko pytanie na ile 1660ti da radę ? co sądzicie o tych podzespołach które wymieniłem ? na ile czasu powinny starczyć no i jak jest z tymi prockami ryzer 5 2600 i ryzer 7 2700 ? całe zycie bazowałem na intelu może czas na zmiany :)

Ten post był edytowany przez damiano1984 dnia: 14 Sierpień 2019 - 13:17


#16 Użytkownik jest niedostępny   Jameschy 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 20
  • Dołączył: Wt, 24 Kwi 18

Napisany 14 Sierpień 2019 - 13:35

Podpinam się - w budżecie +/- 1300 czy warto iść w 1660ti i którą?
Z założenia chciałbym nówkę ale kto wie:)

#17 Użytkownik jest niedostępny   Devairment 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 447
  • Dołączył: Pt, 25 Sty 19

Napisany 14 Sierpień 2019 - 15:00

Ja bym brał 1660ti, karta fakt że na wyrost ale przynajmniej w sytuacji gdzie GPU będzie miało nie mało do roboty nie będzie ograniczało wydajności. Procka czy tam platformę sobie kiedyś zmieni a kartę pozostawi tą samą.

#18 Użytkownik jest niedostępny   damiano1984 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 52
  • Dołączył: Nd, 17 Lis 13

Napisany 14 Sierpień 2019 - 17:14

najpierw grafa później reszta ? w takim wypadku może zainwestować w gf2060 ? a za miesiac lub dwa kupić proca pamięci i płytę ?

#19 Użytkownik jest niedostępny   Devairment 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 447
  • Dołączył: Pt, 25 Sty 19

Napisany 14 Sierpień 2019 - 17:29

Jak jesteś pewny modernizacji reszty bebechów za te 2-3 miesiące, to możesz i 2060 brać.

#20 Użytkownik jest niedostępny   RyszardGTS 

  • Nie wylewający za kołnierz...
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy
  • Postów: 16448
  • Dołączył: Cz, 01 Wrz 05

Napisany 14 Sierpień 2019 - 21:53

Zobacz postqrek1, o 14 Sierpień 2019 - 13:10, napisał(a):

Najnowsza generacja intela i5-9600K ma mniej wątków, a dokładnie 6, więc przestańcie wypisywać bzdury o tym że za mało wątków.

Nie myl czterech fizycznych rdzeni + HT od sześciu fizycznych rdzeni. Może i "wątków" 4/8 ma więcej jednak 6/6 ma więcej "ważnych wątków" a dokładnie rdzeni które tak naprawdę najbardziej się liczą do wydajności.

W wielu grach 6/6 niszczy 4/8, są tytuły w których 4/8 się broni jednak w większości przypadków 6/6 niszczy 4/8.

  • (4 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

3 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych