Forum PCLab.pl: Ryzen 3900x OC Prime95 Small FFT AVX2. "Overheat shutdown" ? - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Ryzen 3900x OC Prime95 Small FFT AVX2. "Overheat shutdown" ? A na stocku 74-78 stopni.

#1 Użytkownik jest niedostępny   Mr_Hyde 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 160
  • Dołączył: So, 18 Wrz 04

Napisany 14 Sierpień 2019 - 09:08

Mam małą zagwozdkę z moim Ryzenem 3900x. Na stocku w Prime95 SmallFFT AVX2 mam temperatury w okolicy 74-78 stopni stabilne na Noctua D14 plus 1x 140mm i 4x 120mm wiatraki w budzie. Zegary wtedy zbija do 3.7-3.8Ghz (bez avx2 są w okolicach 4-4.1).
Jak wykręce proca i ustawie vcore na sztywno to przy odpaleniu Prime'a z powyższym testem od razu wywala temperatury w kosmos, dosłownie w sekunde do 90+ stopni i komp się resetuje :). Nie chce throttlować, tylko od razu urywa zasilanie. I zauważyłem, że podczas obliczeń z AVX nie zbija wogóle zegarów (albo nie zdąża).
Bez problemu przechodzi parogodzinne testy Aida64 FPU test/full test, OCCT small data oraz linpack i realbencha z temperaturami maksymalnymi w okolicach 80-82 stopni.

Takie bezpieczne OC na procu to vcore: 1.26V i zegary na 4.25Ghz (na 4.3, 4.3, 4.3, 4.25 generował po dwóch godzinach błędy w obliczeniach w OCCT, ale po podniesieniu napięcia na 1.28 było stabilnie). Wszystko stabilne jak skała poza wyskokiem temperatury w prime i resetem.
Nie sądze aby coś z chłodzeniem nie stykało ponieważ podobne objawy zaobserwował bym chyba w innych aplikacjach i stress testach.
Czy może jednak zainwestować w jakieś AIO które ogarnie w pore taki spike ? :)

Ten post był edytowany przez Mr_Hyde dnia: 14 Sierpień 2019 - 09:19


#2 Użytkownik jest niedostępny   dawidoxx 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1445
  • Dołączył: Pt, 18 Mar 16

Napisany 14 Sierpień 2019 - 09:10

Praktycznie norma dla tych procków - mam już 2 sztuke 3900x i jest podobnie ;)

#3 Użytkownik jest niedostępny   Mar_S 

  • 以前はKarolとして知&#
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1979
  • Dołączył: Pn, 22 Cze 15

Napisany 14 Sierpień 2019 - 10:09

Ale wy gracie w tego Prime czy jak? Co kogo obchodzą temperatury w durnym stress teście który nie ma żadnego przełożenia na realne zastosowania?
Chcesz poznać temperatury pod realnym obciążeniem to pobierz jakiś renderer siedzący na AVX, ewentualnie konwerter X265.

#4 Użytkownik jest niedostępny   Tom Light 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1512
  • Dołączył: Cz, 25 Maj 06

Napisany 14 Sierpień 2019 - 11:29

Tak sie kiedyś testowało cpu ,maksymalna stabilnośc i tempy aby mieć pewność że jak zapuścisz render czy symulację to się nie wykrzaczy to 12h roboty .
Tutaj filmik co i jak taktowanie w stosunku do temperatury jakie uzyskiwali :czyli jak schłodzić żeby proc śmigał ponad 4200Mhz
U mnie to samo Prime jeszcze mocniej wygrzewa niż OCCT 5.3.1 - mała próbka danych.

https://www.youtube....eature=youtu.be

Ten post był edytowany przez Tom Light dnia: 14 Sierpień 2019 - 11:31


#5 Użytkownik jest niedostępny   Mr_Hyde 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 160
  • Dołączył: So, 18 Wrz 04

Napisany 14 Sierpień 2019 - 19:13

Jest to jedyny test którego wykonać nie mogę przez spike temperatury :). Ciężko mi się z tym pogodzić. Wygląda to tak jakby na sztywnym OC prime na avx nie obniżał zegarów aby to utrzymać.

#6 Użytkownik jest niedostępny   Mr_Hyde 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 160
  • Dołączył: So, 18 Wrz 04

Napisany Dzisiaj, 01:35

Yuup... gdy manualnie ustawia się napięcie na sztywno to thermal throttling przestaje działać i bum resecik zamiast zbijania zegarów. podkręcenie rdzenia do 4.25Ghz z vcore na auto i throttluje w prime z avx.

Ten post był edytowany przez Mr_Hyde dnia: Dzisiaj, 01:36


#7 Użytkownik jest niedostępny   RemiKo 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 896
  • Dołączył: Wt, 27 Sty 09

Napisany Dzisiaj, 05:56

Potwierdzam, nadal brakuje nam możliwości ustawienia negatywnego mnożnika dla instrukcji AVX, tak jak to ma miejsce na platformach Intela.

Testowałeś może u siebie ustawienie Stock + XMP (lub ręczne ustawienie pamięci) + offset na -0.100V.

U mnie obyło się bez spadków w wydajności względem napięcia na Auto oraz zyskałem co najmniej 150MHz więcej podczas męczenia AVX2 Small FFTs maximum w Prime95.

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

2 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych