Forum PCLab.pl: Niskie taktowanie Ram-u - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Niskie taktowanie Ram-u

#1 Użytkownik jest niedostępny   Toket 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 16
  • Dołączył: Nd, 16 Cze 19

Napisany 14 Sierpień 2019 - 11:26

Kilka dni temu kupiłem nowe części do PC i jedną z nich są 2 kości Ram-u Ballistix Sport po 8 GB o taktowaniu 3000 MHz i opóźnieniu CL16. Problemem są taktowania, programy Aida64 i CPU-Z pokazują taktowanie 1466 MHz. Włączałem już profil XMP, próbowałem podkręcić programem Ryzen Master, a na sam koniec w samym biosie, opóźnienia ustawionie w Biosie zostały (widać w CPU-Z), ale taktowanie ustawione na 2933 MHz nie działa.

#2 Użytkownik jest niedostępny   jacek2707 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 333
  • Dołączył: Pt, 22 Cze 07

Napisany 14 Sierpień 2019 - 11:29

1466 x 2 = 2933

#3 Użytkownik jest niedostępny   Icek44 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 217
  • Dołączył: Pt, 26 Paź 18

Napisany 14 Sierpień 2019 - 11:48

Tak ma być jakbyś miał ram np. 3200 to byś widział 1600

#4 Użytkownik jest niedostępny   Toket 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 16
  • Dołączył: Nd, 16 Cze 19

Napisany 14 Sierpień 2019 - 11:49

Czyli taktowania są pokazywanie na jedną kość i wynik muszę zawsze pomnożyć razy 2 ?

#5 Użytkownik jest niedostępny   Icek44 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 217
  • Dołączył: Pt, 26 Paź 18

Napisany 14 Sierpień 2019 - 12:00

W Aida 64 masz taktowanie rzeczywiste i efektywne ram.

#6 Użytkownik jest niedostępny   Toket 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 16
  • Dołączył: Nd, 16 Cze 19

Napisany 14 Sierpień 2019 - 12:15

Wielkie dzięki, zawsze myślałem, że taktowanie będzie 3000 MHz na każdej kości z osobna.

#7 Użytkownik jest niedostępny   Kabor 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 73
  • Dołączył: Nd, 14 Mar 10

Napisany 14 Sierpień 2019 - 12:16

Zobacz postToket, o 14 Sierpień 2019 - 12:49, napisał(a):

Czyli taktowania są pokazywanie na jedną kość i wynik muszę zawsze pomnożyć razy 2 ?



Nie.

Nie jest to związane czy masz jedną kość czy dwie jako dual.

W przypadku gdy użyjesz 1 kości będzie pokazywało tak samo.

Jest to związane z typem pamięci DDR. W pamięciach typu DDR SDRAM dane przesyłane są w czasie trwania zarówno rosnącego jak i opadającego zbocza zegara, przez co uzyskana została dwa razy większa przepustowość niż w przypadku konwencjonalnej SDRAM i "efektywna" częstotliwość pracy jest 2 x większa.

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych