Forum PCLab.pl: SilentiumPC Gladius GD6 TG ARGB - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

SilentiumPC Gladius GD6 TG ARGB problem z oświetleniem LED Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   czarek126 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14
  • Dołączył: Pn, 26 Paź 15

Napisany 14 Sierpień 2019 - 13:55

Witam
Kupiłem zestaw komputerowy i udało mi się go uruchomić i zainstalować windows, jednak pozostał problem oświetlenia LED, który zostawiłem na później. Została zakupiona obudowa SilentiumPC Gladius GD6 TG ARGB, oraz płyta główna B450 Tomahawk. Nie zwróciłem uwagi na to, że oświetlenie obudowy ARGB nie jest kompatybilne z tą kartą (JRGB). Oświetlenie obudowy posiada 3 pin (jedno jest zaślepione), natomiast na karcie są 4. Do obudowy została dodana przejściówka XWD (zdjęcie niżej), jednak nie wiem gdzie ją podłączyc i czy w ogóle czy można ją podłączyć. Na obudowie pasek LED jest tylko barwy białej, mogę przeboleć zmiany ich kolorów na dowolne za pomocą programu, jednak zależy mi chociaż by dało się zmieniać kolory za pomocą przycisku znajdującego sie na obudowie(aby były kolorowe). Oświetlenie nie reaguje na ten przycisk, szukałem rozwiązań, ale nic nie mogłem znaleźć czy ktoś miał podobny problem.
Zdjęcia:
https://zapodaj.net/...210824.jpg.html
https://zapodaj.net/...6ecf97.jpg.html
https://zapodaj.net/...2bcb43.jpg.html

#2 Użytkownik jest niedostępny   Danny0701 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 87
  • Dołączył: Wt, 19 Mar 19

Napisany 14 Sierpień 2019 - 17:20

Siemka :D
Ten kabelek XWD nie jest przejściówką z ARGB na RGB. Są to dwa niekompatybilne ze sobą systemy oświetlenia, a sama przejściówka jak dobrze pamiętam jest dla płyt Gigabyte, bo oni lubią poświrować ze swoimi standardami.

RGB i ARGB nie będą kompatybilne, bo działają na zupełnie innej zasadzie.
RGB działa na 12V (tak wiem, że są RGB 5V cicho, mniejszość) i posiada 3 "uziemienia" odpowiadające za kolory (a ich oznaczenia to właśnie "R" "G" i "B"\
ARGB działa na 5V (tak, są 12V ARGB. Dzięki Gigabyte -_-) i posiada jedno uziemienie, oraz przewód "data".

Co do samego panelu, spróbuj przytrzymać przycisk przez kilka sekund i znowu zmienić kolor. Jak nie zadziała, pozostaje Ci reklamować.
Pamiętam jak dziewczynie reklamowałem I/O z RG4T bo wyrobiła złącze jack 3,5mm to dosłali sam panel i jej samodzielnie wymieniłem, więc Tobie też pewnie doślą sam panel :D Tylko reklamuj wprost u nich

#3 Użytkownik jest niedostępny   czarek126 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14
  • Dołączył: Pn, 26 Paź 15

Napisany 14 Sierpień 2019 - 21:19

Dzięki za odpowiedź. Mówisz, by zmienić kolor, ale nie da się jego zmienić (lub nie wiem jak, bo jest tylko ten przycisk), a po przytrzymaniu guzika nic się nie dzieje :/

#4 Użytkownik jest niedostępny   Born 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 437
  • Dołączył: Cz, 12 Sty 12

Napisany 14 Sierpień 2019 - 21:25

Zobacz postczarek126, o 14 Sierpień 2019 - 21:19, napisał(a):

Dzięki za odpowiedź. Mówisz, by zmienić kolor, ale nie da się jego zmienić (lub nie wiem jak, bo jest tylko ten przycisk), a po przytrzymaniu guzika nic się nie dzieje :/

Jesteś pewien że te LEDy świecą na biało? W tej obudowie wystarczy podłączyć wszystko do prądu z tego co pamiętam i powinno działać. Podeślij może zdjęcie jak masz to podpięte z tyłu

#5 Użytkownik jest niedostępny   czarek126 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14
  • Dołączył: Pn, 26 Paź 15

Napisany 14 Sierpień 2019 - 21:47

Na tą chwilę nie, jutro będę miał zdjęcia. W zasadzie była tam tylko wtyczka molex(bodajże), to wpiąłem pod zasilanie i stąd świeca LEDY, a co do barwy, to bynajmniej jest to biały wpadający w róż.

#6 Użytkownik jest niedostępny   Danny0701 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 87
  • Dołączył: Wt, 19 Mar 19

Napisany 14 Sierpień 2019 - 21:57

No jak przycisk nie działa (a on odpowiada za zmianę kolorów) no to zostaje to co napisałem w ostatnim akapicie :D

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych