Forum PCLab.pl: Monitor nie widzi nowego komputera - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Monitor nie widzi nowego komputera

#1 Użytkownik jest niedostępny   Xzbites 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 21
  • Dołączył: Pt, 08 Maj 15

Napisany 14 Sierpień 2019 - 15:17

Witam dzisiaj przyszedł mi komputer składany przez proline, zostawiłem go w domu na 2h po powrocie chciałem zacząć instalować system itd. Podłączyłem go kablem displayport jedyne co wyskakuje na ekranie to "power saving mode" spróbowałem ponownie hdmi i to samo proszę o pomoc. Sorry jeżeli zły dział ale za bardzo nie widziałem gdzie to napisać.
Mój monitor to: Lenovo L27q-10
Monitor napewno jest sprawny podłączyłem go hdmi do ps4 i nie było problemów.

Ten post był edytowany przez Xzbites dnia: 14 Sierpień 2019 - 15:18


#2 Użytkownik jest niedostępny   stark2991 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 456
  • Dołączył: Pn, 21 Paź 13

Napisany 14 Sierpień 2019 - 16:09

Mistrzu, a kable podpinasz do karty graficznej czy płyty głównej?
Podaj specyfikację tego komputera.

#3 Użytkownik jest niedostępny   Xzbites 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 21
  • Dołączył: Pt, 08 Maj 15

Napisany 14 Sierpień 2019 - 16:12

Zobacz poststark2991, o 14 Sierpień 2019 - 17:09, napisał(a):

Mistrzu, a kable podpinasz do karty graficznej czy płyty głównej?
Podaj specyfikację tego komputera.

Podpinam do karty graficznej
Tutaj specyfikacja:
https://proline.pl/koszyk/04fdc6d0

#4 Użytkownik jest niedostępny   stark2991 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 456
  • Dołączył: Pn, 21 Paź 13

Napisany 14 Sierpień 2019 - 16:16

Zobacz postXzbites, o 14 Sierpień 2019 - 16:12, napisał(a):

Podpinam do karty graficznej
Tutaj specyfikacja:
https://proline.pl/koszyk/04fdc6d0

Ciekawe czy ta usługa montażu w Proline obejmuje sprawdzenie poprawności działania. Niby podają że tak, ale nie wiadomo jak to wygląda.
Ja bym sprawdził czy się karta graficzna nie wypięła że slotu podczas transportu

#5 Użytkownik jest niedostępny   Xzbites 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 21
  • Dołączył: Pt, 08 Maj 15

Napisany 14 Sierpień 2019 - 16:24

Zobacz poststark2991, o 14 Sierpień 2019 - 17:16, napisał(a):

Ciekawe czy ta usługa montażu w Proline obejmuje sprawdzenie poprawności działania. Niby podają że tak, ale nie wiadomo jak to wygląda.
Ja bym sprawdził czy się karta graficzna nie wypięła że slotu podczas transportu

Problem jest taki ze nie bardzo wiem jak się za to zabrać jestem kompletnie zielony. Byłem pewien że jak przyjdzie komputer to już z górki, jeszcze mam taki problem że gdy wpinałem displayport'a to nagle zatrzask przeskoczył i nie mogę wyciągnąć w ogóle kabla.....xD

#6 Użytkownik jest dostępny   Sary 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3601
  • Dołączył: So, 20 Sty 18

Napisany 14 Sierpień 2019 - 16:44

Zobacz postXzbites, o 14 Sierpień 2019 - 17:24, napisał(a):

Problem jest taki ze nie bardzo wiem jak się za to zabrać jestem kompletnie zielony. Byłem pewien że jak przyjdzie komputer to już z górki, jeszcze mam taki problem że gdy wpinałem displayport'a to nagle zatrzask przeskoczył i nie mogę wyciągnąć w ogóle kabla.....xD

Żeby wyciągnąć kabel DP musisz wcisnąć "coś w rodzaju blokady/przycisku" jest na wtyczce prawie niewidoczny wręcz w nią wtopiony. Na YT jest mnóstwo poradników jak złożyć komputer krok po kroku.
Np. w tym TUTAJ (link) od 6:50 masz pokazane jak podpiąć kartę graficzną, rozkręć komputer i sprawdź czy jest podpięta (czy ma podpięte zasilanie). Przy okazji możesz dać znać jak zachowuje się komputer, czy wiatraki się kręcą, czy świeci się jakaś dioda itd.

Ten post był edytowany przez Sary dnia: 14 Sierpień 2019 - 16:46


#7 Użytkownik jest niedostępny   stark2991 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 456
  • Dołączył: Pn, 21 Paź 13

Napisany 14 Sierpień 2019 - 16:47

Zobacz postXzbites, o 14 Sierpień 2019 - 16:24, napisał(a):

Problem jest taki ze nie bardzo wiem jak się za to zabrać jestem kompletnie zielony. Byłem pewien że jak przyjdzie komputer to już z górki, jeszcze mam taki problem że gdy wpinałem displayport'a to nagle zatrzask przeskoczył i nie mogę wyciągnąć w ogóle kabla.....xD

Nic trudnego. Odkręć boczną ściankę (lewą, śruby powinny być z tyłu), zlokalizuj kartę graficzną (zakładam że nawet będąc zielonym wiesz jak taka wygląda ;)) i sprawdź miejsce mocowania śledzia karty do obudowy - powinien być przykręcony śrubkami.
Potem sprawdź mocowanie w slocie na płycie głównej, karta powinna siedzieć równo w slocie, być wciśnięta a plastikowy ząbek zablokowany w wycięciu
Na koniec zajrzyj czy jest podłączona wtyczka z dodatkowym zasilaniem, zazwyczaj jest gdzieś na górze karty.
Nie mam jak teraz wrzucić zdjęć, ale jeśli byłyby potrzebne to daj znać.

#8 Użytkownik jest niedostępny   Xzbites 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 21
  • Dołączył: Pt, 08 Maj 15

Napisany 14 Sierpień 2019 - 17:09

Problem jest taki że ten zatrzask nie reaguje z jednej strony nie ważne z jaką siła bym tego nie wcisnął nie wyciągne.
Jeśli będziesz dał rady to wrzuć mi zdjęcia bo troche jednak się boje że spiexxxxx sobie nowego kompa. Z góry dzięki.

Ten post był edytowany przez RyszardGTS dnia: 14 Sierpień 2019 - 21:36
Powód edycji: wulg


#9 Użytkownik jest niedostępny   stark2991 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 456
  • Dołączył: Pn, 21 Paź 13

Napisany 14 Sierpień 2019 - 18:02

Z displayportem nie miałem kontaktu, więc nie pomogę.
Niczego nie zepsujesz, chyba że będziesz bardzo nieostrożny ;)
Ja Ci każę na razie tylko zajrzeć czy nie ma tam żadnych anomalii.
Tu masz zdjęcie jak powinien być przykręcony śledź do obudowy:
https://drive.google...0tbMwXECGOhO2BK
A tu jak powinna karta siedzieć w slocie PCIe. Jeśli widzisz, że siedzi nierówno, widać złote styki albo ząbek zaznaczony zielonym kółkiem jest odgięty na zewnątrz to trzeba to będzie poprawić.
https://drive.google...an_uXVqGjOXIN9C
A tu masz zdjęcie z sieci jak wygląda złącze dodatkowego zasilania, tak jak pisałem znajdziesz je w górnej części karty. W te wtyczki muszą być wpięte kabelki od zasilacza:
https://eteknix-etek...01/IMG_1244.jpg

#10 Użytkownik jest niedostępny   Xzbites 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 21
  • Dołączył: Pt, 08 Maj 15

Napisany 14 Sierpień 2019 - 18:31

Zobacz poststark2991, o 14 Sierpień 2019 - 19:02, napisał(a):

Z displayportem nie miałem kontaktu, więc nie pomogę.
Niczego nie zepsujesz, chyba że będziesz bardzo nieostrożny ;)
Ja Ci każę na razie tylko zajrzeć czy nie ma tam żadnych anomalii.
Tu masz zdjęcie jak powinien być przykręcony śledź do obudowy:
https://drive.google...0tbMwXECGOhO2BK
A tu jak powinna karta siedzieć w slocie PCIe. Jeśli widzisz, że siedzi nierówno, widać złote styki albo ząbek zaznaczony zielonym kółkiem jest odgięty na zewnątrz to trzeba to będzie poprawić.
https://drive.google...an_uXVqGjOXIN9C
A tu masz zdjęcie z sieci jak wygląda złącze dodatkowego zasilania, tak jak pisałem znajdziesz je w górnej części karty. W te wtyczki muszą być wpięte kabelki od zasilacza:
https://eteknix-etek...01/IMG_1244.jpg

Sprawdziłem tak pobieżnie jeszcze nic nie odkręcałem ale jak otwierałem po poludniu obudowe to wypadł tak czerwony zatrzask albo coś w tym rodzaju teraz patrze i takiego brakuje przy karcie graficznej i widać na całej powierzchni złote styki.
Chyba będe musiał spróbować to poprawić.

#11 Użytkownik jest dostępny   ODIN85 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15474
  • Dołączył: So, 02 Maj 15

Napisany 14 Sierpień 2019 - 18:34

Większość sklepów wysyła bez podłączonej grafiki.

#12 Użytkownik jest niedostępny   stark2991 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 456
  • Dołączył: Pn, 21 Paź 13

Napisany 14 Sierpień 2019 - 18:34

No to się widocznie urwał ten zatrzask i karta wypięła się ze slotu.
Zrób zdjęcie tego co wypadło a kartę dociśnij i spróbuj odpalić komputer.

#13 Użytkownik jest niedostępny   Xzbites 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 21
  • Dołączył: Pt, 08 Maj 15

Napisany 14 Sierpień 2019 - 18:51

Zobacz poststark2991, o 14 Sierpień 2019 - 19:34, napisał(a):

No to się widocznie urwał ten zatrzask i karta wypięła się ze slotu.
Zrób zdjęcie tego co wypadło a kartę dociśnij i spróbuj odpalić komputer.

Tak to wygląda https://zapodaj.net/...fbcae8.jpg.html

#14 Użytkownik jest niedostępny   Icek44 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 217
  • Dołączył: Pt, 26 Paź 18

Napisany 14 Sierpień 2019 - 19:14

nie wiem czy urwane ale raczej tak (bo mam inne) ale to zatrzask z PCI - E do karty graficznej.

Ten post był edytowany przez Icek44 dnia: 14 Sierpień 2019 - 19:15


#15 Użytkownik jest dostępny   Sary 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3601
  • Dołączył: So, 20 Sty 18

Napisany 14 Sierpień 2019 - 20:23

Po zdjęciu trudno powiedzieć czy wypadł, czy się urwał, kartę dociśniesz wejdzie w slot i powinno działać,

Dodaj obrazek

Tak to wygląda(DP), lub bardzo podobnie, dociskając praktycznie nie czujesz że coś się wciska/zmienia.

Ten post był edytowany przez Sary dnia: 14 Sierpień 2019 - 20:23


#16 Użytkownik jest niedostępny   Kyle_PL 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1608
  • Dołączył: So, 02 Lis 13

Napisany 14 Sierpień 2019 - 20:25

Zobacz postXzbites, o 14 Sierpień 2019 - 17:09, napisał(a):

Problem jest taki że ten zatrzask nie reaguje z jednej strony nie ważne z jaką siła bym tego nie wcisnął nie wyciągne.
Niektóre te kable mają wredne blokady. Dwoma kciukami wciśnij mocno ten przycisk i delikatnie wyciągaj wtyczkę. ... swoją drogą "musze se" kupić lepszy kabel :/ (w dobrych kablach, spokojnie naciskasz jednym palcem przycisk zwalniający i po problemie)

Ten post był edytowany przez Kyle_PL dnia: 14 Sierpień 2019 - 20:26


#17 Użytkownik jest niedostępny   Xzbites 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 21
  • Dołączył: Pt, 08 Maj 15

Napisany Wczoraj, 17:32

Udało się okazało się że jeden kabelek do katy nie doszedł i karta wypadła ze slotu. Kabel zostawiłem jak był nie moge go wyciagnąć. Dzięki wszystkim za pomoc!!

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych