Forum PCLab.pl: i7 2600k - bezpieczne napięcie - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

i7 2600k - bezpieczne napięcie

#1 Użytkownik jest niedostępny   jasper22 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7
  • Dołączył: Cz, 20 Cze 19

Napisany 14 Sierpień 2019 - 17:59

Cześć, chciałem się zapytać czy obecne napięcie pod max obciążeniem jest bezpieczne dla procesora/płyty?

Obecne podkręcenie wynosi: 4,6 GHz, a napięcie 1,39V,

Napięcia w biosie są ustawione w trybie offset z wartością bodajże (-) 0,025. Ustawiając więcej niż 0,025 powodowało bluescreena gdy ledwo odpaliłem test w OCCT.

Temperatury pod max obciążeniem nie przekraczają 70 stopni.



Czy podane wyżej napięcie jest bezpieczne dla procesora/płyty głównej i nie sprawi że po miesiącu trzeba będzie kupić nową?

#2 Użytkownik jest niedostępny   The-Wraith 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1052
  • Dołączył: Wt, 10 Lut 09

Napisany 14 Sierpień 2019 - 18:02

Jest bezpieczne, aczkolwiek radziłbym zejść z taktowaniem do 4.5GHz na niższym napięciu. Tylko napięcie ruszałeś czy inne opcje też? Jest kilka ustawień, które warto zastosować przy OC.

#3 Użytkownik jest niedostępny   jasper22 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7
  • Dołączył: Cz, 20 Cze 19

Napisany 14 Sierpień 2019 - 18:36

Zobacz postThe-Wraith, o 14 Sierpień 2019 - 18:02, napisał(a):

Jest bezpieczne, aczkolwiek radziłbym zejść z taktowaniem do 4.5GHz na niższym napięciu. Tylko napięcie ruszałeś czy inne opcje też? Jest kilka ustawień, które warto zastosować przy OC.


Używałem tego poradnika: https://www.youtube....h?v=m_CcjzJHoks więc zrobiłem tylko to co tam było.
Timingów RAM nie ruszałem.

PS: Jest tu jakiś system aby podziękować komuś za odopwiedź?

Ten post był edytowany przez jasper22 dnia: 14 Sierpień 2019 - 18:38


#4 Użytkownik jest niedostępny   jasper22 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7
  • Dołączył: Cz, 20 Cze 19

Napisany 14 Sierpień 2019 - 19:06

Zmniejszyłem do 4,5GHz i offset napięcia do (0,05). Próbowałem większe (0,100) ale wywalało bluescreena nim windows sie załadował.
A napięcie teraz wynosi 1,34V przy max obciążeniu.

#5 Użytkownik jest niedostępny   jasper22 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7
  • Dołączył: Cz, 20 Cze 19

Napisany 15 Sierpień 2019 - 09:42

musiałem zmniejszyć offset do 0.025 bo czasem bluescreena wywalalo.
Napięcie teraz wynosi 1,38V

#6 Użytkownik jest niedostępny   The-Wraith 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1052
  • Dołączył: Wt, 10 Lut 09

Napisany 15 Sierpień 2019 - 13:01

Poradnik dla płyt Asus, wnioskuje z tego, że masz płytę Asus. Gdybyś miał inne mobo lepszy będzie ten poradnik:
https://www.youtube....h?v=2HEy0PHfh4w

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych