Forum PCLab.pl: Czym połączyć przerwany kabel? - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Czym połączyć przerwany kabel? LSA czy beczka

#1 Użytkownik jest niedostępny   Frythyr 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 780
  • Dołączył: Pt, 26 Sty 18

Napisany 17 Sierpień 2019 - 08:52

Jak w temacie, od razu mówię że nie ma możliwości wymiany kabla, tak więc beczka czy LSA
Chodzi mi o to która opcja będzie lepsza, z mniejszymi stratami, bo koszt jednego a drugiego to ~4zł, więc ceną się nie sugeruję

Zapomniałem o najważniejszym, skrętka UTP cat. 5e

Ten post był edytowany przez Frythyr dnia: 17 Sierpień 2019 - 08:53


#2 Użytkownik jest niedostępny   Sary 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3847
  • Dołączył: So, 20 Sty 18

Napisany 17 Sierpień 2019 - 08:58

Za moich czasów to się te kable skręcało i zalepiało taśmą, ewentualnie lutowało :E i chodziły bardzo dobrze ;)

#3 Użytkownik jest niedostępny   Kyle_PL 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1868
  • Dołączył: So, 02 Lis 13

Napisany 17 Sierpień 2019 - 08:59

Nie wiem jak sprawa wygląda pod wzgl. jakości parametrów elektrycznych, ale nie patrząc na to wybrałbym zdecydowanie "beczkę" ... co też w pracy uczyniłem na szczęście i już się to przydało (łatwa wymiana części kabla)

#4 Użytkownik jest niedostępny   klimatyzator66554 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 158
  • Dołączył: Pn, 13 Maj 19

Napisany 17 Sierpień 2019 - 09:07

do tego typu łaczenia są specjalne złączki https://allegro.pl/o...0544-4960111854

jeśli kabel jest ekranowany a w pobliżu jest przewód z prądem mogą wystąpić zakłócenia i straty jeśli kabel jest długi i pracuje jako łacze gigabitowe możliwe że nie utrzyma już tych parametrów bo samo rozwinięcie kabla i pozbawienie go izolacji też powoduje straty i koniczne będzie użycie np. switcha

Ten post był edytowany przez klimatyzator66554 dnia: 17 Sierpień 2019 - 09:13


#5 Użytkownik jest niedostępny   Frythyr 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 780
  • Dołączył: Pt, 26 Sty 18

Napisany 17 Sierpień 2019 - 09:56

Czytałem parę tematów i żelowe złączki odradzali. Dużo osób proponowało właśnie LSA, miejsce łączenie będzie raczej zatynkowane, ale w obu przypadkach to wykonalne.
O lutowaniu też czytałem na elektrodzie, ludzie chwalili, ale czy przy gigabicie będzie to trzymało parametry?

W sumie w beczce jest taki plus że nie odwijam tyle kabla, są końcówki i tyle

Może faktycznie to lepsze od LSA

#6 Użytkownik jest niedostępny   Qwinto 

  • Superuser
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3591
  • Dołączył: Pt, 29 Lut 08

Napisany 17 Sierpień 2019 - 11:09

A przewód to linka czy drut? LSA jest do drutu...
Co do lutowania, to jaki masz skill w tej dziedzinie? Teoretycznie to się da zrobić, ale w praktyce to trzeba mieć niezłe doświadczenie żeby to zrobić porządnie. Linka czy drut, jeszcze jak czysta miedź to spoko, ale inne wynalazki mogą się kiepsko lutować. No i cienka izolacja żyły, bardzo łatwo potopić...

#7 Użytkownik jest niedostępny   Frythyr 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 780
  • Dołączył: Pt, 26 Sty 18

Napisany 17 Sierpień 2019 - 17:46

Jest UTP w formie linki?

Czysta miedź, lutować lutowałem ale mistrzem nie jestem. Domyślam się że im mniej cyny pomiędzy bezpośrednim stykiem żył tym lepiej.
Jednak raczej zdecyduje się na jedno z powyższych

#8 Użytkownik jest niedostępny   Qwinto 

  • Superuser
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3591
  • Dołączył: Pt, 29 Lut 08

Napisany 17 Sierpień 2019 - 18:25

Zobacz postFrythyr, o 17 Sierpień 2019 - 18:46, napisał(a):

Jest UTP w formie linki?

A nie ma (przykład)? UTP to tylko Unshielded twisted pair...

Jak drut to LSA. Co do lutowania, to jak mniej cyny to będzie ładnej, ale bardziej chodzi żeby nie przegrzać izolacji poszczególnych żył...

#9 Użytkownik jest niedostępny   Frythyr 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 780
  • Dołączył: Pt, 26 Sty 18

Napisany 17 Sierpień 2019 - 18:29

A widzisz, to nie wiedziałem że są.

No to kupię LSA bo beczka na 2x 8P8C średnio mi się podoba. Ale jak wyżej mówiłem, tu rozwijamy więcej kabla, ale czy przełoży się to na większe straty w stosunku do beczki? To mnie martwi

#10 Użytkownik jest niedostępny   chauwa 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1162
  • Dołączył: Wt, 06 Maj 08

Napisany 17 Sierpień 2019 - 19:02

Zalutuj i po sprawie, jak ktoś nie ma lutownicy skręca, zalepia poxiliną czy silikonem by powietrze nie utleniało miedzi.

Druciarstwo ma lepszą wytrzymałośc w czasie niżli te wynalazki. Jak to bedzie gdzieś na zewnątrz czy w wilgotnym miejscu to tylko lutowanie ewentualnie skręcana puszka hermetyczna.

Starty? Zależy od długości przy 20-40 metrach niemalże 0


beczka u mnie rok wytrzymała, zasniedziała i padła i trzeba było skręcic i zalutować i tak smiga już 6 rok

Ten post był edytowany przez chauwa dnia: 17 Sierpień 2019 - 19:10


#11 Użytkownik jest niedostępny   Kyle_PL 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1868
  • Dołączył: So, 02 Lis 13

Napisany 17 Sierpień 2019 - 19:33

Zobacz postchauwa, o 17 Sierpień 2019 - 19:02, napisał(a):

beczka u mnie rok wytrzymała, zasniedziała i padła i trzeba było skręcic i zalutować i tak smiga już 6 rok
... a u mnie w pracy spokojnie od kilku lat puszka działa doskonale. Wniosek? - chauwa wrzuca puszki do gnoju . Wstyyyydź się chauwa, wstydź! ;)

Ten post był edytowany przez Kyle_PL dnia: 17 Sierpień 2019 - 19:34


#12 Użytkownik jest niedostępny   Frythyr 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 780
  • Dołączył: Pt, 26 Sty 18

Napisany 17 Sierpień 2019 - 22:21

Odcinek to ~16m, przerwa na 7 metrze. Tak w sumie to kabel jest przypalony i jest zwarcie na 2 żyłach a nie urwany, no ale to się i tak kwalifikuje do naprawy.

Może faktycznie to polutuje? Mam ponad metr zapasu tego przewodu na ew. błędy, ale nie mam czym przetestować 1Gb, a chyba że dwoma PC z 1Gb portami

Kyle, puszka czy beczka na te dwie RJtki

#13 Użytkownik jest niedostępny   Kyle_PL 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1868
  • Dołączył: So, 02 Lis 13

Napisany 17 Sierpień 2019 - 23:24

Zobacz postFrythyr, o 17 Sierpień 2019 - 22:21, napisał(a):

Kyle, puszka czy beczka na te dwie RJtki
No takie małe plastik-fantastik pudełeczko, z obu stron zakończone gniazdami.

#14 Użytkownik jest niedostępny   przemekan 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9680
  • Dołączył: So, 08 Cze 13

Napisany 18 Sierpień 2019 - 09:03

Cytuj

miejsce łączenie będzie raczej zatynkowane,
Ja bym zrobił to jeszcze w jakiejś puszcze, bo co później będziesz kuł ścianę, a do puszki łatwiej się dostać-z tym że wtedy to tylko raczej lutowanie pozostaje.Ewentualnie masz jeszcze takie łącznik: https://allegro.pl/o...kran-7494204310, ale to już nie jest wydatek 4zł. Choć na aukcji podają, że są zachowane parametry kat.6 .


#15 Użytkownik jest niedostępny   Frythyr 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 780
  • Dołączył: Pt, 26 Sty 18

Napisany 19 Sierpień 2019 - 20:21

To powiedzcie mi jeszcze jak najlepiej sprawdzić jakość tego połączenia. Mam do dyspozycji 2 PC z gigabitowymi sieciówkami w MoBo, na moje to mógłbym zrobić na jednym serwer a na drugim ściągać i zobaczyć czy poleci 1Gb, tylko nie mam routera z takimi portami, to musiałbym krosować kabel czy da się to jakoś programowo zrobić? Albo jest prostszy sposób?

#16 Użytkownik jest niedostępny   Qwinto 

  • Superuser
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3591
  • Dołączył: Pt, 29 Lut 08

Napisany 19 Sierpień 2019 - 20:39

Połącz te kompy tym kablem, jak nie ustawisz adresacji IP to zrobi to zrobi to APIPA (jeśli to Windows), zobacz czy będziesz miał zestawiony link gigabitowy (uruchom okno Uruchamiania (<Win>+<R>), wpisz ncpa.cpl, kliknij dwukrotnie ikonę tej karty sieciowej). Prędkość możesz sobie sprawdzić kopiując coś, ale będzie ona uzależniona od dysków, lepiej uruchomić w tym celu iPerf.

Ten post był edytowany przez Qwinto dnia: 19 Sierpień 2019 - 20:40


#17 Użytkownik jest niedostępny   Frythyr 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 780
  • Dołączył: Pt, 26 Sty 18

Napisany 20 Sierpień 2019 - 12:40

Ok, dzięki za wskazówki. Dam znać co i jak

#18 Użytkownik jest niedostępny   Frythyr 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 780
  • Dołączył: Pt, 26 Sty 18

Napisany 24 Sierpień 2019 - 20:31

Skręciłem poszczególne żyły ze sobą, trochę polutowałem i zalałem to silikonem na kształt kostki, aby było szczelnie.
Dzisiaj testowałem, wziąłem 2 laptopy, patchcord'a (bo gniazdko już jakiś czas zamontowane) i użyłem iPerf'a.

Zrobiłem test na samym patchcordzie, aby zobaczyć jakie ograniczenie wniosą porty w lapkach lub sam przewód. Wynik ~900Mb/s.
Ponowiłem test ale już ten który miałem zrobić, z jednym laptopem podłączonym do gniazdka, a drugim do przewodu. Wtyk zarobiłem śrubokrętem, sprawdziłem miernikiem czy żyły się widzą i było ok. Wynik ~790Mb/s
Więc 100Mb/s różnicy. Nie zdążyłem sprawdzić w innym pokoju - na innym gniazdku i nieuszkodzonym przewodzie, więc oprócz łatania kabla, przyczyny mogą być 3:
-jakość przewodu, ale jest to 100% Cu..,
-źle zarobione końcówki,
-niska jakość samego gniazdka (Simon 10, cat. 5e, jest dosyć tanie w porównaniu do innych marek).

Ten post był edytowany przez Frythyr dnia: 24 Sierpień 2019 - 22:52


#19 Użytkownik jest niedostępny   1minuser 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 595
  • Dołączył: Cz, 04 Lip 13

Napisany 24 Sierpień 2019 - 22:27

żeby dojść która para jest problemem, musiałbyś użyć jakiegoś fluke'a do certyfikacji 5e po miedzi.
Wypożyczenie na dzień to jakieś 100-150 zł
Nowy pewnie ze 40k

#20 Użytkownik jest niedostępny   Frythyr 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 780
  • Dołączył: Pt, 26 Sty 18

Napisany 24 Sierpień 2019 - 22:53

W to na pewno się nie będę bawił, sprawdzę jeszcze jak wygląda sprawa w pokoju obok, jak będzie 900Mb/s to mógłbym jeszcze spróbować podmienić gniazdka, bo są innej marki (Simon/Ospel). Wtedy jedynym winowajcą zostanie połatany kabel.

Ten post był edytowany przez Frythyr dnia: 24 Sierpień 2019 - 22:54


  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych