Forum PCLab.pl: Po ostatniej aktualizacji win 10 zmniejszona rozdzielczośc ekranu - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Po ostatniej aktualizacji win 10 zmniejszona rozdzielczośc ekranu Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   fullfun 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 49
  • Dołączył: Wed, 30 Lis 16

Napisany 17 Sierpień 2019 - 10:55

Witam,
Dzisiaj w nocy zainstalowałem aktualizację do Windowsa 10, którą przekładałem od bodajże 2 tygodni. Z rana dostrzegłem niestety problem - moja rozdzielczość z 2560 x 1440 została zmieniona przez system na 1920 x 1080 z uwagą, że na liście dostępnych rozdzielczości nie ma już 2560 x 1440. Aktualizowałem sterowniki do karty graficznej - AMD Radeon R7 370 series za pomocą tej ich aplikacji "ustawienia karty radeon", starałem się również zainstalować sterowniki do monitora za pomocą menedżera urządzeń, ale wyskoczył komunikat, że wgrane są juz najnowsze sterowniki. Nic jednak skutku nie przyniosło.
Gdzie może być problem i jak go rozwiązać?

Z góry dziękuję i pozdrawiam.

#2 Użytkownik jest niedostępny   glauks 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11396
  • Dołączył: Wed, 06 Gru 06

Napisany 17 Sierpień 2019 - 14:09

może monitor, ale chyba nie ma i nie potrzebuje sterownika; dane monitora są w tzw edid, są w kluczu monitora w rejestrze, czyli HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Enum\DISPLAY, w podkluczu device parameters - może odinstaluj monitor w menedzerze urządzeń, powinien zostać zainstalowany po restarcie, i dane edid będa prawidłowe, w nich jest lista obsługiwanych rozdzielczości; ale musiałbyś sprawdzić, czy odinstalowanie monitora bezpieczne, raczej tak

aktualne ustawienia są w kluczu HKEY_CURRENT_CONFIG\System\CurrentControlSet\Control\VIDEO, w podkluczu 0000 karty i chyba podkluczu mon, możesz sprawdzić

edid można sprawdzić jakimś programikiem firmy nirsoft

w 10 jeszce problem ze startem hybrydowym, może wymuś start normalny, tzn shift i kliknij wyłącz komputer, będą dodatkowe opcje, ewentualnie wyłącz fast start, itp - ale czy uefi\bios gra rolę przy rozpoznawaniu monitora nie wiem

jeśli używałeś wcześniej innego monitora może się pomieszały w rejestrze, bo windows nie usuwa starych ustawień - jeśli tak ewentualnie usuń stary klucz w display; jaki jest aktualny, tzn windows myśli że aktualny, sprawdzisz w menedżerze urządzeń - monitor - właściwości - szczegóły

#3 Użytkownik jest niedostępny   fullfun 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 49
  • Dołączył: Wed, 30 Lis 16

Napisany 17 Sierpień 2019 - 14:23

Zobacz postglauks, o 17 Sierpień 2019 - 14:09, napisał(a):

może monitor, ale chyba nie ma i nie potrzebuje sterownika; dane monitora są w tzw edid, są w kluczu monitora w rejestrze, czyli HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Enum\DISPLAY, w podkluczu device parameters - może odinstaluj monitor w menedzerze urządzeń, powinien zostać zainstalowany po restarcie, i dane edid będa prawidłowe, w nich jest lista obsługiwanych rozdzielczości; ale musiałbyś sprawdzić, czy odinstalowanie monitora bezpieczne, raczej tak

aktualne ustawienia są w kluczu HKEY_CURRENT_CONFIG\System\CurrentControlSet\Control\VIDEO, w podkluczu 0000 karty i chyba podkluczu mon, możesz sprawdzić

edid można sprawdzić jakimś programikiem firmy nirsoft

w 10 jeszce problem ze startem hybrydowym, może wymuś start normalny, tzn shift i kliknij wyłącz komputer, będą dodatkowe opcje, ewentualnie wyłącz fast start, itp - ale czy uefi\bios gra rolę przy rozpoznawaniu monitora nie wiem

jeśli używałeś wcześniej innego monitora może się pomieszały w rejestrze, bo windows nie usuwa starych ustawień - jeśli tak ewentualnie usuń stary klucz w display; jaki jest aktualny, tzn windows myśli że aktualny, sprawdzisz w menedżerze urządzeń - monitor - właściwości - szczegóły


W menedżerze urządzeń mam jedynie "standardowy monitor PnP, nie jestem pewien czy przed aktualizacją też tak wyświetlało, ponieważ mam monitor od LG i jestem prawie pewien, ze wcześniej widniał tam zapis "Lg cośta cośtam"

#4 Użytkownik jest niedostępny   Deniryer 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 112
  • Dołączył: Pt, 12 Lip 13

Napisany 17 Sierpień 2019 - 14:29

To naciśnij na to prawym przyciskiem myszki i daj wyszukaj/aktualizuj sterownik urządzenia. Windows sam powinien znaleźć odpowiedni sterownik, jeżeli nie to na stronie producenta (lg) powinien być do pobrania. Ja miałem podobnie, gdy Windows stwierdził, że sterownik do mojego Della jest nie kompatybilny z najnowszą wersją W10 Maks co mogłem ustawić to 1920x1080 oraz 30Hz.

#5 Użytkownik jest niedostępny   glauks 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11396
  • Dołączył: Wed, 06 Gru 06

Napisany 17 Sierpień 2019 - 14:50

a w rejestrze - w rejestrze powinny być nazwy w kluczu display - ponadto jest tam również default monitor, i może jego ustawienia są pokazywane - ale w edid tego default są u mnie same zera, więc raczej nie

chyba możesz odinstalować monitor, po czym wymuś normalny start, ewentualnie również w uefi wyłącz start fast\ultra fast

być może podklucz monitora wyparował z rejestru, a ponieważ 10 nie startuje normalnie nie rozpoznał monitora

ewentualnie, ponieważ nawet w google nie można szybko sprawdzić czy odinstalowanie bezpieczne, sprawdź może stary rejestr - w folderze system32\config\regback są chyba stare pliki system, system.old - w regedit zaznacz klucz local machine, z menu plik wybierz załaduj gałąź rejestru, wskaż plik system.old z regback, wpisz nazwę, dowolną, np system-old, i sprawdź w nim ten klucz display w enum, czy jest tam ten lg, jeśli tak można jego klucz zaimportować do aktualnego rejestru - kliknij na kluczu prawym, i eksportuj, jak zapisze pliczek zaznacz ten klucz system-old, i z menu plik wybierz zwolnij gałąź rejestru; jeśli wyeksportujesz klucz pisz, bo zeby zaimportować trzeba pliczek zmienić

regedit z folderu windows wystartuj w trybie administratora z prawego kliku

ps - pojawił się poprzedzający post - być może faktycznie do nowych monitorów są specjalne sterowniki, do starych z reguły nie było

Ten post był edytowany przez glauks dnia: 17 Sierpień 2019 - 14:53


#6 Użytkownik jest niedostępny   LeBomB 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4103
  • Dołączył: Pn, 30 Kwi 12

Napisany 17 Sierpień 2019 - 22:26

Co to za monitor? O model mi chodzi.

#7 Użytkownik jest niedostępny   fic 

  • natychmiastowy hamulec ręczny
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1674
  • Dołączył: Pt, 28 Lis 08

Napisany 19 Sierpień 2019 - 01:16

Jak instalujesz sterowniki to podczas instalacj i wybierz "perform clean install" to usunie stare

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych