Forum PCLab.pl: Philips 278E9QJAB szara czerń - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Philips 278E9QJAB szara czerń

#1 Użytkownik jest niedostępny   rops 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 102
  • Dołączył: Wed, 27 Wrz 06

Napisany 17 Sierpień 2019 - 11:18

Cześć, kupiłem Philips 278E9QJAB /00 Curved i HP 27X Curved. Planuję zostawić sobie jeden z nich, myślałem o Philips, ale po godzinie użytkowania stało się coś dziwnego kolory nagle z strasznie wyblakły i nie da się tego wyregulować. Próbowałem zmieniać z DP na HDMI, resetować. Co jeszcze dziwniejsze, pomimo, że stracił czerń to menu nadal zostaje prawdziwie czarne (załączam zdjęcie). Ma ktoś pomysł co się stało? Ps ten HP to jakaś totalna porażka. Kolory fajne, czerń ładna ale straszne smuży (zostaje wyraźna fioletowa powiata).
https://imgur.com/jRavoMl
https://imgur.com/k5S0Cjg

Ten post był edytowany przez rops dnia: 17 Sierpień 2019 - 11:39


#2 Użytkownik jest niedostępny   stark2991 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 518
  • Dołączył: Pn, 21 Paź 13

Napisany 17 Sierpień 2019 - 15:25

Ktoś tu parę dni temu wrzucał takie coś osobie z innym problemem, sprawdź u siebie:
https://www.download...-i-amd/n/11320/

#3 Użytkownik jest niedostępny   rops 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 102
  • Dołączył: Wed, 27 Wrz 06

Napisany 17 Sierpień 2019 - 16:04

Zobacz poststark2991, o 17 Sierpień 2019 - 16:25, napisał(a):

Ktoś tu parę dni temu wrzucał takie coś osobie z innym problemem, sprawdź u siebie:
https://www.download...-i-amd/n/11320/

Dzięki, ale robiłem już to. Poza tym łączyłem przez hdmi i display port, na windows i Linux. Niestety ciągle to samo.

#4 Użytkownik jest niedostępny   stark2991 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 518
  • Dołączył: Pn, 21 Paź 13

Napisany 17 Sierpień 2019 - 16:11

Zobacz postrops, o 17 Sierpień 2019 - 16:04, napisał(a):

Dzięki, ale robiłem już to. Poza tym łączyłem przez hdmi i display port, na windows i Linux. Niestety ciągle to samo.

Ustawienia monitora sprawdzałeś?

#5 Użytkownik jest dostępny   Kyle_PL 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1848
  • Dołączył: So, 02 Lis 13

Napisany 17 Sierpień 2019 - 16:18

Może masz włączony jakiś "black enhancer" dający "przewagę w grach" ;) ?

#6 Użytkownik jest niedostępny   rops 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 102
  • Dołączył: Wed, 27 Wrz 06

Napisany 17 Sierpień 2019 - 16:26

Zobacz postKyle_PL, o 17 Sierpień 2019 - 17:18, napisał(a):

Może masz włączony jakiś "black enhancer" dający "przewagę w grach" ;) ?


Resetowałem wszystko co się da na monitorze. Zainstalowałem sterowniki. Przejrzałem instrukcję. Nie wiem czy to ma znaczenie, ale mając podłączone dwa monitory (wspomniane w pierwszym poście) włączyłem Metro 2033, na początku było ok, ale jak zmieniłem rozdzielczość z 1650x1050 (poprzedni monitor) na 1080p nagle na Philipsie kolory wyblakły, na HP pozostały bardzo dobre (jak pisałem kolory git, ghosting masakra). 9d tego czasu Philips pomimo zmiany kabla, resetu, itd. ma słabe kolory.
Zamówiłem kolejne dwa monitory VA, jeśli nie znajdę rozwiązania będę szukał dalej...

Ten post był edytowany przez rops dnia: 17 Sierpień 2019 - 16:27


#7 Użytkownik jest niedostępny   Ksamek 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 219
  • Dołączył: Wed, 28 Mar 18

Napisany 17 Sierpień 2019 - 18:14

Sprawdź czy masz włączonego freesynca w sterownikach nvidii i w opcjach w monitorze. Wiem, że resetowałeś ale może się sam włączył. Inne cudowne przyśpieszacze i wyrównywacze też sprawdź. To potrafi zjechać z temperaturą barw czy jasnością monitora mocno.

#8 Użytkownik jest niedostępny   rops 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 102
  • Dołączył: Wed, 27 Wrz 06

Napisany 17 Sierpień 2019 - 18:16

Zobacz postKsamek, o 17 Sierpień 2019 - 19:14, napisał(a):

Sprawdź czy masz włączonego freesynca w sterownikach nvidii i w opcjach w monitorze. Wiem, że resetowałeś ale może się sam włączył. Inne cudowne przyśpieszacze i wyrównywacze też sprawdź. To potrafi zjechać z temperaturą barw czy jasnością monitora mocno.

Hmm... Dzięki, o tym nie myślałem.

Edit:
Zadziałało! Jeszcze raz dzięki. Okazało się, że przy 75 jest jakaś ograniczony zakres kolorów, powrót do 60 sprawił, że wszystko wróciło do normy. Tylko pytanie jak to będzie działało, że przejdę na Freesync (planuje zamianę GF na AMD).

Ten post był edytowany przez rops dnia: 18 Sierpień 2019 - 15:25


#9 Użytkownik jest niedostępny   iziDeV 

  • twitch.tv/izidev
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1793
  • Dołączył: So, 21 Sty 17

Napisany 24 Sierpień 2019 - 11:56

Ten HP jest na prawdę tak słaby? Czy trafiłes jakąs trefną sztuke :P Bo planowałem go kupic ze względu na VA i 144hz

#10 Użytkownik jest niedostępny   blue. 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 163
  • Dołączył: Pn, 09 Kwi 12

Napisany 24 Sierpień 2019 - 17:15

Zobacz postiziDeV, o 24 Sierpień 2019 - 11:56, napisał(a):

Ten HP jest na prawdę tak słaby? Czy trafiłes jakąs trefną sztuke :P Bo planowałem go kupic ze względu na VA i 144hz


Jeśli potrzebujesz go do gier, to nie najlepszy wybór. Strasznie wolna matryca https://www.gpucheck...nitor/27-hp-27x Do tego brak VESA lub regulacji podstawki.

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych