Forum PCLab.pl: Problem z rozdzielczością. - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Problem z rozdzielczością. Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   miamivibe 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 33
  • Dołączył: Pt, 05 Sie 16

Napisany 17 Sierpień 2019 - 11:24

Witam serdecznie. Mam głupi i nietypowy problem i nie wiem czy to przez sterowniki, kabel lub monitor. Problem polega na tym, że zawsze korzystam z rozdzielczości 1920x1080 i czasami gdy włączę komputer po jakimś tam czasie nieużywania to po załadowaniu się pulpitu jest rozdzielczość 648x480 i nie można zwiększyć rozdzielczości, bo lista z ich wyborem jest po prostu pusta, problem znika gdy uruchomię ponownie komputer, wtedy wszystko wraca do normy, problem jest coraz częstszy, wcześniej też to miałem, ale zniknęło na jakiś czas, a teraz znowu się zmagam. Peryferia są sprawne, to błąd programowy.

Aorus GTX 1060 6gb
Kabel Display Port
Monitor AOC 2269W
Sterowniki Nvidia 430.86
Wersja Windowsa: 10 Pro 64bit kompilacja 18362, wszystkie możliwe aktualizacje.

Dziękuję z góry za wszelkie sugestie.

#2 Użytkownik jest niedostępny   qrek1 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 377
  • Dołączył: Wed, 19 Lip 17

Napisany 17 Sierpień 2019 - 12:43

Zobacz postmiamivibe, o 17 Sierpień 2019 - 11:24, napisał(a):

Peryferia są sprawne, to błąd programowy.

Dziękuję z góry za wszelkie sugestie.


skoro WIESZ że to błąd programowy, to skasuj odpowiedzialny za to program i wgraj od nowa, czyli DDU odinstaluj sterownik karty graficznej i zainstaluj jeszcze raz.

Ten post był edytowany przez qrek1 dnia: 17 Sierpień 2019 - 12:47


#3 Użytkownik jest niedostępny   miamivibe 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 33
  • Dołączył: Pt, 05 Sie 16

Napisany 17 Sierpień 2019 - 14:23

Zobacz postqrek1, o 17 Sierpień 2019 - 12:43, napisał(a):

skoro WIESZ że to błąd programowy, to skasuj odpowiedzialny za to program i wgraj od nowa, czyli DDU odinstaluj sterownik karty graficznej i zainstaluj jeszcze raz.


Robiłem to już dziesiątki razy testując różne wersje sterowników.

#4 Użytkownik jest niedostępny   kochan4 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13556
  • Dołączył: Pt, 16 Mar 07

Napisany 17 Sierpień 2019 - 15:17

raz ci sterownik się ładuje, innym razem nie stąd masz tylko 640x480, dla świętego spokoju postawiłbym system od nowa i na początek nic oprócz sterowników nie wgrywał, żeby sprawdzić, czy będzie dobrze

#5 Użytkownik jest niedostępny   DisconnecT 

  • Trolling master race :E
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15635
  • Dołączył: Nd, 05 Lut 12

Napisany 17 Sierpień 2019 - 15:21

Jakiego przewodu DP używasz? Wszystkie niecertyfikowane posiadające 20 pinów mogą powodować problemy.

#6 Użytkownik jest niedostępny   AndrzejTrg 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 477
  • Dołączył: Pt, 21 Cze 19

Napisany 17 Sierpień 2019 - 15:39

Przeskanuj system jakimś adwcleanerem. A jeszcze daj screena z menadżera urządzeń, i scr z tego programiku co leci koło zegara, co pokazuje co aktualnie używa grafikę.

#7 Użytkownik jest niedostępny   miamivibe 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 33
  • Dołączył: Pt, 05 Sie 16

Napisany 17 Sierpień 2019 - 20:44

Zobacz postkochan4, o 17 Sierpień 2019 - 15:17, napisał(a):

raz ci sterownik się ładuje, innym razem nie stąd masz tylko 640x480, dla świętego spokoju postawiłbym system od nowa i na początek nic oprócz sterowników nie wgrywał, żeby sprawdzić, czy będzie dobrze


No właśnie tak zaczęło się dziać po formacie i świeżym systemie, było zrobione tak jak teraz sugerujesz.

Zobacz postDisconnecT, o 17 Sierpień 2019 - 15:21, napisał(a):

Jakiego przewodu DP używasz? Wszystkie niecertyfikowane posiadające 20 pinów mogą powodować problemy.


No właśnie 20 pinowego, ale czy ma certyfikat, to nie mam pojęcia, kupiłem w sklepie komputerowym, nie pamiętam już za ile. Nie mam innych kabli, żeby sprawdzić.

Zobacz postAndrzejTrg, o 17 Sierpień 2019 - 15:39, napisał(a):

Przeskanuj system jakimś adwcleanerem. A jeszcze daj screena z menadżera urządzeń, i scr z tego programiku co leci koło zegara, co pokazuje co aktualnie używa grafikę.


Dzięki Tobie znalazłem w czym problem :) Otóż w menedżerze urządzeń wyłączyłem zintegrowaną Intel HD 630 i po wyłączeniu i włączeniu komputera wszystko się naprawiło i problem przestał się pojawiać. Dziękuję Wam wszystkim za sugestie i pozdrawiam serdecznie :)

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych