Forum PCLab.pl: GeForce GTX 750 Ti 2 GB - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

GeForce GTX 750 Ti 2 GB Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   MartaQ12 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9
  • Dołączył: So, 17 Sie 19

Napisany 17 Sierpień 2019 - 11:48

Witam
Jestem zielona jeśli chodzi o sprzęt komputerowy i proszę o poradę. Planuje zakupić kartę GTX 750 Ti tylko nie wiem czy będzie działać z moim komputerem.
Podaję parametry:
Procesor: Intel Core 2 Quad Q8300 2.50 GHz (podkręcony do 3.0)
Płyta głowna: ASUS P5KPL-AM SE
RAM: 4 GB
Zasilacz : TAGAN TG480-U15

Z góry dziekuję :)

#2 Użytkownik jest dostępny   Splendor_97 

  • Honor ponad wszystko!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1769
  • Dołączył: Wed, 17 Kwi 19

Napisany 17 Sierpień 2019 - 11:57

Na moje oko,będzie działać.
Do Q8300 można dać nawet trochę mocniejszą kartę pokroju GTX 760/950

Ten post był edytowany przez Splendor_97 dnia: 17 Sierpień 2019 - 12:13


#3 Użytkownik jest niedostępny   MartaQ12 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9
  • Dołączył: So, 17 Sie 19

Napisany 17 Sierpień 2019 - 12:22

Dziękuję za odpowiedź :)

#4 Użytkownik jest niedostępny   Sary 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4168
  • Dołączył: So, 20 Sty 18

Napisany 17 Sierpień 2019 - 12:23

Zobacz postMartaQ12, o 17 Sierpień 2019 - 12:48, napisał(a):

Witam
Jestem zielona jeśli chodzi o sprzęt komputerowy i proszę o poradę. Planuje zakupić kartę GTX 750 Ti tylko nie wiem czy będzie działać z moim komputerem.
Podaję parametry:
Procesor: Intel Core 2 Quad Q8300 2.50 GHz (podkręcony do 3.0)
Płyta głowna: ASUS P5KPL-AM SE
RAM: 4 GB
Zasilacz : TAGAN TG480-U15

Z góry dziekuję :)


Co ma nie działać jak będzie działać, :E tylko Ramu sobie jeszcze ze 4GB dokup i choćby najtańszy dysk SSD na system ;)

#5 Użytkownik jest dostępny   Splendor_97 

  • Honor ponad wszystko!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1769
  • Dołączył: Wed, 17 Kwi 19

Napisany 17 Sierpień 2019 - 12:28

@Sary
Autorka musi pamiętać,że RAM musi być DDR2,a SSD co najmniej 240GB(120/128GB niepolecam,za mało przestrzeni dyskowej)

#6 Użytkownik jest niedostępny   Sary 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4168
  • Dołączył: So, 20 Sty 18

Napisany 17 Sierpień 2019 - 12:31

Zobacz postSplendor_97, o 17 Sierpień 2019 - 13:28, napisał(a):

@Sary
(120/128GB niepolecam,za mało przestrzeni dyskowej)


Zależy do czego. Na system, pakiet biurowy podstawowe programy i na simsy a nawet coś więcej wstarczy :E

#7 Użytkownik jest dostępny   Splendor_97 

  • Honor ponad wszystko!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1769
  • Dołączył: Wed, 17 Kwi 19

Napisany 17 Sierpień 2019 - 12:36

@MartaQ12
Jeśli będziesz kupowała SSD,to od siebie polecam Cruciala MX500,jest dobry i całkiem niedrogi(ok.200 zł za 250GB,300 zł za 500GB).Na twojej płycie będziesz miała SATA2 zamiast SATA3,fakt dysk SSD będzie ograniczony w transferach przez SATA 2,ale i tak będzie szybszy od dowolnego HDD

Zobacz postSary, o 17 Sierpień 2019 - 13:31, napisał(a):

Zależy do czego. Na system, pakiet biurowy podstawowe programy i na simsy a nawet coś więcej wstarczy :E

U mnie niestety nie wystarcza,jeszcze mam jakiś tańszy(Integral P5) SSD 120GB leżący w szafie.
Było tak,że system,programy i 2-3 gry i już miałem ok.80% zapełniony dysk i zwalniał :E

#8 Użytkownik jest niedostępny   MartaQ12 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9
  • Dołączył: So, 17 Sie 19

Napisany 17 Sierpień 2019 - 12:50

Dysk mam , Goodram Iridium Pro 240 GB i mi miejsca brakuje :D a co do pamięci RAM to też planuję dokupić żeby w końcu pograć w GTA V :D

#9 Użytkownik jest dostępny   Splendor_97 

  • Honor ponad wszystko!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1769
  • Dołączył: Wed, 17 Kwi 19

Napisany 17 Sierpień 2019 - 13:09

Zobacz postMartaQ12, o 17 Sierpień 2019 - 13:50, napisał(a):

Dysk mam , Goodram Iridium Pro 240 GB i mi miejsca brakuje :D a co do pamięci RAM to też planuję dokupić żeby w końcu pograć w GTA V :D

Możesz kupić takiego Cruciala MX500 500GB i będzie dobrze,fakt jest na TLC(Iridium Pro na MLC),ale coś sensownego na MLC już nie znajdziesz(oprócz Samsung 860 PRO,tylko on jest drogi).
Co do Ramu,to zależy co masz teraz zamontowane na płycie(musi to być DDR2),jeśli ma CL4 to polecam to: https://allegro.pl/o...cl-4-8390070596
Jeśli CL5: https://allegro.pl/o...00c5-8378941545
Tylko jeszcze nie wiemy czy masz na płycie układ kości ram 1x4GB(Single Channel) czy 2x2GB(Dual Channel)?

Ten post był edytowany przez Splendor_97 dnia: 17 Sierpień 2019 - 13:09


#10 Użytkownik jest niedostępny   MartaQ12 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9
  • Dołączył: So, 17 Sie 19

Napisany 17 Sierpień 2019 - 13:40

Na płycie mam 2x2 GB

#11 Użytkownik jest niedostępny   qrek1 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 461
  • Dołączył: Wed, 19 Lip 17

Napisany 17 Sierpień 2019 - 13:46

chipset G31 obsługuje maksymalnie 4GB ram jeśli wikipedia nie kłamie, więc pamięci nie powiększysz na tej płycie.

#12 Użytkownik jest dostępny   Splendor_97 

  • Honor ponad wszystko!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1769
  • Dołączył: Wed, 17 Kwi 19

Napisany 17 Sierpień 2019 - 14:58

Nawet w specyfikacji płyty P5KPL-AM SE pisze,że maksymalnie obsługuje 4GB pamięci RAM(tylko 2 banki pamięci),więc tj.użytkownik qrek1 pisze,droga autorko już pamięci ram nie dołożysz.Można by np.wymienić płytę główną na taką z chipsetem P45,ale to dodatkowe koszta

#13 Użytkownik jest niedostępny   Namonaki 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 721
  • Dołączył: Pt, 24 Sty 14

Napisany 17 Sierpień 2019 - 21:20

nawet by wystarczył P35 ale jak zmieniać to już porządnie
słowem do ceny ramu trzeba doliczyć cenę płyty

#14 Użytkownik jest dostępny   Splendor_97 

  • Honor ponad wszystko!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1769
  • Dołączył: Wed, 17 Kwi 19

Napisany 17 Sierpień 2019 - 21:25

Zobacz postNamonaki, o 17 Sierpień 2019 - 22:20, napisał(a):

nawet by wystarczył P35 ale jak zmieniać to już porządnie
słowem do ceny ramu trzeba doliczyć cenę płyty

Nie zdziwię się,że jak autorka ponownie tu przyjdzie,to zapyta o wybór płyty

#15 Użytkownik jest niedostępny   ShaDow_Pro 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1603
  • Dołączył: So, 05 Paź 13

Napisany 17 Sierpień 2019 - 21:30

Jakaś tania płyta p67 + 2500k obecnie kosztujący grosze i wydajność 4x lepsza.

#16 Użytkownik jest niedostępny   Marky 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1626
  • Dołączył: Wed, 08 Cze 05

Napisany 17 Sierpień 2019 - 22:38

Do takiego dziadka szkoda cokolwiek dokupować. Mój przedmówca udzielił sensownej odpowiedzi, czyli jakiś proc na s1155 bo na lga775 to już się nawet apex legends nie chce odpalić.

#17 Użytkownik jest dostępny   Splendor_97 

  • Honor ponad wszystko!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1769
  • Dołączył: Wed, 17 Kwi 19

Napisany 18 Sierpień 2019 - 10:29

Zobacz postMarky, o 17 Sierpień 2019 - 23:38, napisał(a):

bo na lga775 to już się nawet apex legends nie chce odpalić.

Co wiem,Apex Legends potrzebuje instrukcji SSSE3,co różne źródła podają taki Q8300 ma SSSE3,a nawet SSE4.1

#18 Użytkownik jest niedostępny   cichy45 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1550
  • Dołączył: Wed, 31 Mar 10

Napisany 18 Sierpień 2019 - 12:17

Z własnego doświadczenia wiem że GTA 5 pograć będzie ciężko. Mam leciwą platformę u rodziców, też LGA 775 z procesorem Xeon X3360, podkręcony na 3.4 GHz (odpowiednik topowego Quada 9xxx) i GTA5 jest przez większość czasu ograniczane przez CPU nawet na karcie o wydajności mniej więcej 9600GT (siedzi tam podkręcona Quadro FX 1800).

GTX 950 to maksimum co można brać do C2Q 8xxx. 750 Ti też nie będzie w każdej grze działać na pełnych możliwościach ale powinna być dobra do tej platformy.

#19 Użytkownik jest niedostępny   MartaQ12 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9
  • Dołączył: So, 17 Sie 19

Napisany 18 Sierpień 2019 - 16:08

Zobacz postShaDow_Pro, o 17 Sierpień 2019 - 21:30, napisał(a):

Jakaś tania płyta p67 + 2500k obecnie kosztujący grosze i wydajność 4x lepsza.


Chodzi o płytę ASRock i procesor i5?
Jak juz wcześniej wspomniałam moja wiedza w tych tematach jest bardzo mała :D

#20 Użytkownik jest dostępny   Splendor_97 

  • Honor ponad wszystko!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1769
  • Dołączył: Wed, 17 Kwi 19

Napisany 18 Sierpień 2019 - 16:17

Zobacz postcichy45, o 18 Sierpień 2019 - 13:17, napisał(a):

Z własnego doświadczenia wiem że GTA 5 pograć będzie ciężko. Mam leciwą platformę u rodziców, też LGA 775 z procesorem Xeon X3360, podkręcony na 3.4 GHz (odpowiednik topowego Quada 9xxx) i GTA5 jest przez większość czasu ograniczane przez CPU nawet na karcie o wydajności mniej więcej 9600GT (siedzi tam podkręcona Quadro FX 1800).

Powiem z własnego doświadczenia,pograłem w GTA V na Phenomie II X4 955,RX460 4GB,8GB DDR3 na wysokich detalach.Większość rozgrywki całkiem płynna,ale w mieście użycie CPU potrafiło dobić do 100%.
Do GTA V jeśli chodzi o RAM bez 6-8 GB nie podchodź,u mnie użycie RAM oscylowało wokół 5GB,a VRAM ok.3GB :E

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych