Forum PCLab.pl: Gry a więcej niż jeden monitor - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Gry a więcej niż jeden monitor problem z płynnością gdy na drugim monitorze coś włączone

#1 Użytkownik jest niedostępny   fliperpl 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7381
  • Dołączył: Pn, 19 Wrz 11

Napisany 17 Sierpień 2019 - 15:36

Cześć
Czy wy też borykacie się z problemem braku płynności, szarpanie obrazu i czasami spadek fpsów podczas grania w gry, kiedy na drugim monitorze macie coś odpalone? - przykładowo przeglądarkę ze spotify czy twitchem a gdy patrzymy na użycie podzespołów to jest w granicach 40-50%? Najbardziej denerwuje to, że podczas grania w gry FPS jest uczucie, jakby kompletnie hitreg się psuł .

Walczę z tym od kilku dobrych lat, ludzie miewają problemy z płynnością na kosmicznie dobrych maszynach. Zaczyna mnie to denerwować, gdyż kiedyś jak z tym walczyłem wymieniłem praktycznie cały setup a problem dalej istniał. Kiedyś jak coś pogrzebałem ze sterownikami i windowsem to znowu było na odwrót - gra działała płynnie a rzeczy na bocznych monitorach się zacinały i crashowały.

Znalazł ktoś jakieś teoretyczne rozwiązanie dla tego problemu? Ogólnie gdy mam podłączony jeden monitor a przeglądarka siedzi na pasku w tle jest to praktycznie w ogóle nie odczuwalne lub w śladowych ilościach.

Akceleracja sprzętowa nie ma żadnego znaczenia.

Ten post był edytowany przez fliperpl dnia: 17 Sierpień 2019 - 15:39


#2 Użytkownik jest niedostępny   MitycznyJeż 

  • krzem gotuJEŻ, węgiel zdrapuJEŻ
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 19776
  • Dołączył: So, 12 Kwi 14

Napisany 17 Sierpień 2019 - 15:45

Gra na dedykowanej, a pulpit/przeglądarka na integrze coś pomagało?

#3 Użytkownik jest niedostępny   fliperpl 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7381
  • Dołączył: Pn, 19 Wrz 11

Napisany 17 Sierpień 2019 - 15:48

Zobacz postMitycznyJeż, o 17 Sierpień 2019 - 15:45, napisał(a):

Gra na dedykowanej, a pulpit/przeglądarka na integrze coś pomagało?


Nie. I również powodowało crashe rzeczy na integrze.

#4 Użytkownik jest niedostępny   Makavcio2 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1403
  • Dołączył: Wt, 14 Lis 17

Napisany 17 Sierpień 2019 - 16:21

Zobacz, w jaki sposób przydzielana jest pamięć do integry. Jeśli w sposób dynamiczny, może warto zmienić na stałą ilość ram?
Nie mam doświadczenia z takimi konfiguracjami, ale skoro walczysz z tym kilka lat, może taki strzał w ciemno do czegoś się przyda :]

#5 Użytkownik jest niedostępny   fliperpl 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7381
  • Dołączył: Pn, 19 Wrz 11

Napisany 17 Sierpień 2019 - 16:44

sztywno ustawione na 1024mb

#6 Użytkownik jest niedostępny   Deniryer 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 111
  • Dołączył: Pt, 12 Lip 13

Napisany 17 Sierpień 2019 - 16:47

Podaj konfiguracje, bo ja z 2x1920x1080@60fps - Monitor oraz tablet Wacom Cintiq 13HD oraz 3840x2160@60 nie mam takich problemów.

Obecnie mam włączony defragler, który mieli dane na 2x zew. HDD, Acronis robi incrementalny backup do NAS, na jednym monitorze mam netflix, firefox oraz wszystkie inne okna, a na głównym jest forza horizon 4.

Tylko, że ja mam 3900X, x570 oraz 1070 (monitory do DP, a tablet podpięty do HDMI), a za NAS i domowy serwer robi wysłużony i7 7700 + z270.

#7 Użytkownik jest niedostępny   fliperpl 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7381
  • Dołączył: Pn, 19 Wrz 11

Napisany 17 Sierpień 2019 - 16:54

konfiguracja w sygnaturze.

Wygląda to tak Dodaj obrazek

CSGO kosmicznie ścina, dropy fps 130-300. Każda gra mniej więcej tak wygląda.

#8 Użytkownik jest niedostępny   MitycznyJeż 

  • krzem gotuJEŻ, węgiel zdrapuJEŻ
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 19776
  • Dołączył: So, 12 Kwi 14

Napisany 17 Sierpień 2019 - 17:49

Bez włączonych przeglądarek, z samym pulpitem też rwie?

Kombinowałeś z wyłączaniem akceleracji sprzętowej w przeglądarkach?

#9 Użytkownik jest niedostępny   fliperpl 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7381
  • Dołączył: Pn, 19 Wrz 11

Napisany 17 Sierpień 2019 - 18:11

nie, bez tego nie.

Tak jak napisałem wcześniej - akceleracja nie ma znaczenia. Przy włączonej wideo rwie (oprócz gry), przy wyłączonej wideo nie rwie, ale gra rwie.

Ten post był edytowany przez fliperpl dnia: 17 Sierpień 2019 - 18:14


#10 Użytkownik jest niedostępny   Filip454 

  • FZS FTW!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11574
  • Dołączył: Wed, 02 Mar 05

Napisany 18 Sierpień 2019 - 17:15

Ustaw odświeżanie jednego z ekranów na 59Hz i daj znać, czy pomogło.

#11 Użytkownik jest niedostępny   fliperpl 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7381
  • Dołączył: Pn, 19 Wrz 11

Napisany 19 Sierpień 2019 - 15:09

Zobacz postFilip454, o 18 Sierpień 2019 - 17:15, napisał(a):

Ustaw odświeżanie jednego z ekranów na 59Hz i daj znać, czy pomogło.


nie mam takiej możliwości.

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych