Forum PCLab.pl: Coś mi pali kable DisplayPort - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Coś mi pali kable DisplayPort Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   Meme777 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15
  • Dołączył: So, 17 Sie 19

Napisany 17 Sierpień 2019 - 18:55

Stary zestaw:

MSI Z77A-GD55
i5 3570K
8GB RAM (jakiś od Crucial)
MSI GeForce RTX 2070 ARMOR
Obudowa Chieftec Dragon DX-01B-D-U-400
Be quiet! Pure Power L7-530W
Philips Momentum 436M6VBPAB
windows 7

Chodził bez problemów.
Ale po modernizacji na:

AMD Ryzen 7 3700X
Gigabyte X570 AORUS ELITE
Crucial 16GB 3200MHz Ballistix Sport LT Gray CL16 (2x8GB)
MSI GeForce RTX 2070 ARMOR
Chieftec Dragon DX-01B-D-U-400
Be quiet! Pure Power L7-530W
Philips Momentum 436M6VBPAB
windows 10

Komputer miał problemy z startowaniem, nawet wejściem do biosu. Wydawał przy tym dwa krótkie sygnały. Jak się już uruchomił to robił to wolno. Nawet sam resetował bios. Wyczyszczenie biosu i update trochę zdaje się pomogły ale problem występował dalej. Jak się udało już odpalić system to windows chodził stabilnie, ale niemal zawsze nie wstawał po restarcie.

Pierwszy kabel DisplayPort poszedł podczas restartu po instalacji sterowników. Był to kabel dołączony do monitora.
Drugi kabel poszedł dosłownie dzień po zakupie, był to Unitek Y-C608BK

Obecnie komputer podłączony jest do monitora kablem HDMI - jest całkowicie stabilny i nie zanotowałem żadnego problemu podczas startu czy restartu. Uruchamia się też znacznie szybciej.
Kompletnie nie rozumiem zaistniałej sytuacji. Próbowałem chyba wszystkiego i z moich prób wyraźnie wynika że na nowych podzespołach jest problem tylko jeśli łącze monitor z komputerem przez kabel DisplayPort. Ale związku między procesorem, płyta główną i kablu który jest podłączany przecież do karty graficznej nie widzę.
Zamówiłem kabel club 3d który ma certyfikacje VESA, ma przyjść jakoś poniedziałek-wtorek. Chociaż nie rozumiem tego tłumaczenia, podobno na niektórych płytach głównych tanie kable DP które nie spełniają standardów powodują problemy. Przy czym wydaje mi się to absurdalne, to jednak innego wyjścia nie widzę.
Korzystanie z HDMI nie jest dobrą opcją, nie po to się kupiło monitor obsługujący freesync/G-Sync żeby z niego nie korzystać (tak, na w7 nie działał).


Może ktoś się z podobnym przypadkiem spotkał i może ma jakieś rozwiązanie.

#2 Użytkownik jest niedostępny   Prix 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 242
  • Dołączył: Wt, 04 Sty 05

Napisany 17 Sierpień 2019 - 22:17

Może pomoże...

#3 Użytkownik jest niedostępny   Meme777 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15
  • Dołączył: So, 17 Sie 19

Napisany 19 Sierpień 2019 - 20:05

No i przyszedł trzeci kabel. Club 3d brany z amazona, ponoć z certyfikatem VESA. Monitor nie łapie sygnału. Na innym komputerze również. Chyba drugi kabel nie tylko sam się spalił ale również spalił port DP w monitorze...

#4 Użytkownik jest niedostępny   Deniryer 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 150
  • Dołączył: Pt, 12 Lip 13

Napisany 19 Sierpień 2019 - 20:18

AmazonBasics DisplayPort to DisplayPort Cable

Po co kombinować z jakimiś brandami, których nazwy jest ciężko wymówić skoro Amazon Basics jest tani i działa. Powinnien zakładajac, że nie uwaliłeś DP w monitorze i/lub karcie graficznej.

Club3D - £20.22? To żeś srogo przepłacił.


Wszystkie kosztowały mnie mniej niż £8 i wszystkie działają do dzisiaj.

Dodaj obrazek

Ten post był edytowany przez Deniryer dnia: 19 Sierpień 2019 - 20:19


#5 Użytkownik jest niedostępny   Meme777 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15
  • Dołączył: So, 17 Sie 19

Napisany 19 Sierpień 2019 - 20:32

Pierwszy kabel dołączony do monitora się spalił po roku, zaraz po modernizacji... płyty głównej i procesora (+ windows 10 a z nim freesync i hdr które do tej pory nie były używane). Ale Dalej chciał bym wiedzieć co tu się dojebało :hmm:
Drugi kabel Unitek się spalił, teraz się okazuje że chyba uwalił też DP w monitorze (bo nie działa na 2 komputerach, chyba że sam trzeci kabel jest skopany).
Dlatego trzeci wybrałem z certyfikatem VESA żeby mieć pewność że będzie wszystko ok. Dziwisz się że dla spokoju chciałem wydać więcej kasy na "pewny" kabel?

Teraz nie wiem co jest skopane. Ale wygląda to już na monitor...

#6 Użytkownik jest niedostępny   Meme777 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15
  • Dołączył: So, 17 Sie 19

Napisany 19 Sierpień 2019 - 22:02

Udało mi się odpalić monitor na nowym kablu (club 3d). Musiałem odłączyć monitor od zasilania na kilka minut. Ale podłączony do kabla DP podobnie jak na poprzednich kablach powoduje problemy ze startem systemu, zwłaszcza po restarcie. Czyli kable jednak nie są niczemu winne.

Problemy zaczęły się po wymianie procesora i płyty głównej. Ale jak to możliwe żeby to była przyczyna? :mad2:

#7 Użytkownik jest niedostępny   DisconnecT 

  • Trolling master race :E
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15759
  • Dołączył: Nd, 05 Lut 12

Napisany 19 Sierpień 2019 - 22:27

Co się konkretnie pali w tych przewodach DP?

Właściwie sam certyfikat nie ma większego znaczenia, istotne jest aby typowy przewód point-to-point czyli klasyczny DP-DP posiadał tylko i wyłącznie 19 pinów.
Niestety ale większość producentów na to leje kompletnie i sprzedaje przewody 20 żyłowe, które przepuszczają zasilanie 3.3v.

Nie było by w tym nic dziwnego gdyby nie fakt że zarówno odbiornik jak i nadajnik próbują na tej linii zestawić napięcie, co powoduje potencjalne problemy.
Docelowo owe zasilanie jest przeznaczone dla wszelakiej maści aktywnych konwerterów bądź też dongli wpinanych do wyświetlacza, zgodnie ze specyfikacją VESA nie może jednak występować w standardowych przewodach 1:1.

Dodam też że w przypadku 20pin przewodów w zależności od konstrukcji układu zasilania karty graficznej może dojść do przebicia na linię 3.3v w komputerze, co powoduje że wszech obecne RGB zaczyna świecić i szaleć nawet bez obecności zasilacza w obudowie. Próba odpalenia tego sprzętu może też powodować wzbudzanie się zabezpieczeń, jedna z moich płyt przy DP 20 pin wyrzucała 6 portów USB 3.1 Gen2.

Ten post był edytowany przez DisconnecT dnia: 19 Sierpień 2019 - 22:34


#8 Użytkownik jest niedostępny   Meme777 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15
  • Dołączył: So, 17 Sie 19

Napisany 19 Sierpień 2019 - 22:40

2 z nich po prostu przestały działać.

Słyszałem o tych 20 pinach. Ale rozumiem że po to VESA wydaje certyfikaty żeby tej 20 żyły nie było przy kablach 1:1. Jeśli jest inaczej to znaczy że cały ten standard jest gówno warty.

Dobra, spróbuje jeszcze z jednym kablem. Jak nie ruszy to płyta główna razem z ryzenem wraca do sklepu, bo na starym sprzęcie wszystko działało.

Czy gdzieś jest lista kabli z 19 żyłami?

Ten post był edytowany przez Meme777 dnia: 19 Sierpień 2019 - 22:43


#9 Użytkownik jest niedostępny   DisconnecT 

  • Trolling master race :E
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15759
  • Dołączył: Nd, 05 Lut 12

Napisany 19 Sierpień 2019 - 22:47

To opisuj temat bardziej precyzyjnie, bo z pierwszych postów zrozumiałem że coś się potocznie sfajczyło ;)
Kable ze standardem VESA mają po 19pin, rzeczony Club 3D też powinien być 19pinowy.

Z listą będzie ciężko, na naszym rynku jest straszny bałagan.

Z moich doświadczeń mogę potwierdzić iż przewody marki Ednet i Delock (Wybrane Modele) posiadają podłączone tylko i wyłącznie 19pin co rozwiązuje większość problemów.

#10 Użytkownik jest niedostępny   Meme777 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15
  • Dołączył: So, 17 Sie 19

Napisany 20 Sierpień 2019 - 06:30

Dokładny model tego Club 3D to CAC-2067. Ma certyfikację VESA ale nie mogę znaleźć w opisie ile ma pinów.

Spróbuje jeszcze z tym Delock. Zamówiłem model 83806, według producenta ma odłączony dwudziesty pin i potwierdzają to opinie ludzi w owocowym.

#11 Użytkownik jest niedostępny   Meme777 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15
  • Dołączył: So, 17 Sie 19

Napisany 23 Sierpień 2019 - 17:49

Przyszedł własnie kolejny kabel - Delock z odpiętym 20 pinem. I nie wierzę... wygląda na to że komputer działa bez problemów na tym kablu.

#12 Użytkownik jest niedostępny   DisconnecT 

  • Trolling master race :E
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15759
  • Dołączył: Nd, 05 Lut 12

Napisany 23 Sierpień 2019 - 17:57

Sprawdź na dłuższą metę jak to będzie się sprawować, aczkolwiek jeżeli problem wynikał z obecności 20 pinu to teraz będzie w porządku.

Różnie jest jednak z jakością, 2 metrowe wersje padały mi średnio po 0.5/1 roku pracy zwyczajnie wtyczki przestawały łączyć, 3m trochę dłuższej wytrzymywały, przewertowałem już 6-7 kabli i wszystkie wyreklamowałem, teraz jadę na Ednet'ach które w rzeczywistości są rebrandem kabli Assmann i jest w porządku, 20pin też jest odpięty choć producent się tym nie chwali.

#13 Użytkownik jest niedostępny   Meme777 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15
  • Dołączył: So, 17 Sie 19

Napisany 23 Sierpień 2019 - 18:27

Problem na pewno wynikał z 20 pinu. Nic innego się nie zmieniło.

Aczkolwiek wydaje mi się że winą należy również obarczyć płytę główną. Jakoś ludzie korzystają z kabli z 20 pinami na różnych płytach i jakoś to działa. Podobnie jak na mojej przedniej płycie.

Ten post był edytowany przez Meme777 dnia: 23 Sierpień 2019 - 18:28


#14 Użytkownik jest niedostępny   DisconnecT 

  • Trolling master race :E
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15759
  • Dołączył: Nd, 05 Lut 12

Napisany 23 Sierpień 2019 - 18:45

Karty też są winne, jedne puszczają zasilanie z DP na szynę PCIe, inne zaś mają zabezpieczenia.

Generalnie problem polega na tym iż przewody DP-DP powinny mieć aktywne tylko i wyłącznie 19pin, gdyby chinole się do tego stosowały to problem by nie istniał. ;)

#15 Użytkownik jest niedostępny   Meme777 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15
  • Dołączył: So, 17 Sie 19

Napisany 25 Sierpień 2019 - 12:46

No własnie jak już o kartach mowa. Testowałem też działanie z 20 pinowym kablem i inną karta graficzną: radeon hd 5850 i co prawda komputer startował. Ale ze opóźnieniem i płyta główna sypała błędami dźwiękowymi: krótki, długi, kilka krótkich.
Także karty graficznej bym nie obwiniał. Tym bardziej że każda z nich działa do tej pory bez problemów.

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych