Forum PCLab.pl: Upgrade - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Upgrade GPU, CPU 2500zł Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   Egzoo 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13
  • Dołączył: Pn, 08 Maj 17

Napisany 17 Sierpień 2019 - 22:41

Witejta

Postanowiłem wymienić CPU I GPU, co polecicie za 2500zł, myślę o RTX 2060 ale nie wiem jaki procesor.

CPU : Intel Ccore I5 6600K 4,4Ghz (OC)
GPU : GTX 1060 3GB
RAM : 16GB DDR4 2666Hz
Motherboard : Fatal1ty Z170 Gaming K4
Zasilacz SilentiumPC Deus 500W PSU 80Plus Bronze

#2 Użytkownik jest niedostępny   Dirian 

  • xyz
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14968
  • Dołączył: Cz, 17 Gru 09

Napisany 17 Sierpień 2019 - 22:50

RTX 2060 będzie ok, ew. RTX 2060 Super lub czekać na niereferencyjne RX 5700.

W kwestii CPU to jak chcesz zostać przy obecnej platformie, to chyba najlepiej szukać używki i7 6700. Lepszy byłby 6700k skoro masz płytę Z170 ale ciężko wyrwać w dobrej cenie.

Nie wiem tez czy nie lepiej odłożyć więcej kasy i zrobić przesiadkę na Ryzen 5 3600 + MSI B450 Gaming Plus MAX / B450 Tomahawk MAX. Po odsprzedaży obecnych części gdzieś połowa kasy się zwróci - chyba ma to więcej sensu niż inwestowanie w stare i7.

Ten post był edytowany przez Dirian dnia: 17 Sierpień 2019 - 22:51


#3 Użytkownik jest dostępny   Qrdel 

  • LIGHTNING
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5223
  • Dołączył: So, 23 Sie 08

Napisany 17 Sierpień 2019 - 22:54

Zobacz postDirian, o 17 Sierpień 2019 - 23:50, napisał(a):

RTX 2060 będzie ok, ew. RTX 2060 Super lub czekać na niereferencyjne RX 5700.

W kwestii CPU to jak chcesz zostać przy obecnej platformie, to chyba najlepiej szukać używki i7 6700. Lepszy byłby 6700k skoro masz płytę Z170 ale ciężko wyrwać w dobrej cenie.

Nie wiem tez czy nie lepiej odłożyć więcej kasy i zrobić przesiadkę na Ryzen 5 3600 + MSI B450 Gaming Plus MAX / B450 Tomahawk MAX. Po odsprzedaży obecnych części gdzieś połowa kasy się zwróci - chyba ma to więcej sensu niż inwestowanie w stare i7.

Musi też ramki zmienić, bo te będą do Ryżego za wolne :E

#4 Użytkownik jest niedostępny   Dirian 

  • xyz
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14968
  • Dołączył: Cz, 17 Gru 09

Napisany 17 Sierpień 2019 - 22:57

Może się uda z nich coś więcej ukręcić, a jak nie, to tragedii przecież nie będzie i nie trzeba od razu wymieniać ;)

#5 Użytkownik jest niedostępny   vegmer 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2296
  • Dołączył: Nd, 14 Maj 17

Napisany 17 Sierpień 2019 - 23:00

Zobacz postQrdel, o 17 Sierpień 2019 - 22:54, napisał(a):

Musi też ramki zmienić, bo te będą do Ryżego za wolne :E

Oceniasz pamięci na podstawie fabrycznych taktowań?

#6 Użytkownik jest dostępny   Qrdel 

  • LIGHTNING
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5223
  • Dołączył: So, 23 Sie 08

Napisany 17 Sierpień 2019 - 23:07

Zależy co to jest, jak goodramy to zapomnij że podziała na jakimś b450. Więcej się chłop namota by w ogóle to ruszyć z miejsca niestety.

Cytuj

Oceniasz pamięci na podstawie fabrycznych taktowań?

Oceniam na podstawie danych, które mam oraz doświadczenia w składaniu zestawów z ryzenem. A to podpowiada mi, że nie każda płyta i nie każdy bios tak łatwo łyknie 2666, a jak łyknie to i tak może dławić.
Jak myślisz o o/c to pamiętaj, że do biosu trzeba jakoś wejść i xmp odpalić, a jak system nie wstaje wcale to nie jest to takie łatwe.

Ten post był edytowany przez Qrdel dnia: 17 Sierpień 2019 - 23:08


#7 Użytkownik jest niedostępny   vegmer 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2296
  • Dołączył: Nd, 14 Maj 17

Napisany 17 Sierpień 2019 - 23:07

Nawet nie wiesz jaki dokładnie model pamięci ma autor, a z góry zakładasz, że coś trzeba wymienić :E

Kolejna fala dezinformacji, łącznie z tym:

Zobacz postQrdel, o 17 Sierpień 2019 - 23:01, napisał(a):

Zależy co to jest, jak goodramy to zapomnij że podziała na jakimś b450


#8 Użytkownik jest dostępny   Qrdel 

  • LIGHTNING
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5223
  • Dołączył: So, 23 Sie 08

Napisany 17 Sierpień 2019 - 23:10

Zakładam, że trzeba na podstawie info od autora. Jak autor mi napisał RAM : 16GB DDR4 2666Hz to skąd wiem co to jest za pamięć? Czy chipset się z nią lubi czy nie lubi. Lepiej zakładać gorszą wersję niż powiedzieć: tak zadziała, a później zonk, poskładał i nie odpala.
Ty masz coś do powiedzenia, czy tylko ból doopy?

#9 Użytkownik jest niedostępny   Egzoo 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13
  • Dołączył: Pn, 08 Maj 17

Napisany 17 Sierpień 2019 - 23:19

Pamięć ram hyperx fury

#10 Użytkownik jest niedostępny   Dirian 

  • xyz
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14968
  • Dołączył: Cz, 17 Gru 09

Napisany 17 Sierpień 2019 - 23:19

To powinno się udać z nich coś wykrzesać więcej.

#11 Użytkownik jest niedostępny   Egzoo 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13
  • Dołączył: Pn, 08 Maj 17

Napisany 17 Sierpień 2019 - 23:32

Drodzy państwo, wprowadziłem was w błąd RAM mam o taktowaniu 2400 nie 2666 sorry.

#12 Użytkownik jest niedostępny   Dirian 

  • xyz
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14968
  • Dołączył: Cz, 17 Gru 09

Napisany 17 Sierpień 2019 - 23:40

To ponownie - przy przesiadce na Ryzena można spróbować podkręcić. Jeśli się nie uda, to sprzedać i kupić szybsze pamięci, w końcu nie będzie to jakaś ogromna dopłata po odsprzedaży obecnych pamięci.

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych