Forum PCLab.pl: Dodawanie portu router Huawei EG8245Q - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Dodawanie portu router Huawei EG8245Q

#1 Użytkownik jest niedostępny   paweuku 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5
  • Dołączył: Nd, 18 Sie 19

Napisany 18 Sierpień 2019 - 12:23

W programie uTorrent wybierając kreator ustawień,po skończeniu testów mam komunikat : Port jest zamknięty (wciąż możesz pobierać).
Wyjątek dodany do firewall (Windows 7). W prawym dolnym rogu mam czerwone kółeczko ,jakieś rady co można z tym zrobić ? Internet to światłowód 1Gb/s od Inei ,dodam że w domu rodzinnym na drugim komputerze wszystko działa szybciej (zielone kółko) przy łączu tylko 25 Mb/s niż na nowym mieszkaniu przy światłowodzie. Proszę o rady

#2 Użytkownik jest niedostępny   Szczota 

  • n00b
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9196
  • Dołączył: Wed, 29 Gru 04

Napisany 18 Sierpień 2019 - 20:09

Zewnetrzny publiczny IP posiada?

#3 Użytkownik jest niedostępny   paweuku 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5
  • Dołączył: Nd, 18 Sie 19

Napisany 19 Sierpień 2019 - 06:43

Wczoraj po przeczytaniu kilku postów w necie dowiedziałem się że muszę mieć publiczne IP ,zadzwoniłem do dostawcy i dzisiaj mam miec już publiczne . Rozumiem że gdy przyznają mi publiczne IP wszystko powinno już działać ?

#4 Użytkownik jest niedostępny   1minuser 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 592
  • Dołączył: Cz, 04 Lip 13

Napisany 19 Sierpień 2019 - 14:57

Twój ruter musi mieć publiczne IP i mieć otwarty port przekierowany na adres lokalny IP Twojego komputera.
Alternatywnie Twój komputer może dostać publiczny IP od rutera, który będzie robił za bramę - ale wtedy tylko Twój komputer będzie miał internet

edit: teraz modne są modemy od dostawcy działające w trybie ipv6, i wtedy nie ma port forwardingu, trzeba je najpierw przełączyć na ipv4, co również robi operator

Ten post był edytowany przez 1minuser dnia: 19 Sierpień 2019 - 14:58


#5 Użytkownik jest niedostępny   paweuku 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5
  • Dołączył: Nd, 18 Sie 19

Napisany 19 Sierpień 2019 - 15:11

Zobacz post1minuser, o 19 Sierpień 2019 - 14:57, napisał(a):

Twój ruter musi mieć publiczne IP i mieć otwarty port przekierowany na adres lokalny IP Twojego komputera.
Alternatywnie Twój komputer może dostać publiczny IP od rutera, który będzie robił za bramę - ale wtedy tylko Twój komputer będzie miał internet

edit: teraz modne są modemy od dostawcy działające w trybie ipv6, i wtedy nie ma port forwardingu, trzeba je najpierw przełączyć na ipv4, co również robi operator


Dodaj obrazek

mam takie dane w config ip ,wiec chyba nie mam jeszcze ipv6 ?
Jak sprawdzam jakie mam IP wyskakuje mi 109.173.XXX.XX w systemie jest 192.168.18.9 już zgłupiałem z tym wszystkim..

Ten post był edytowany przez paweuku dnia: 19 Sierpień 2019 - 15:13


#6 Użytkownik jest niedostępny   1minuser 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 592
  • Dołączył: Cz, 04 Lip 13

Napisany 19 Sierpień 2019 - 21:41

tak, i konfig wygląda dobrze - nie zapomnij tego samego portu w aplikacji ustawić

Jedynie internal i external wyglądają dziwnie, spodziewałbym się internal jako 192.x.x.x a external jako 85.x.x.x ...

wg tego: https://www.inea.pl/..._2016-11-21.pdf
masz trochę za dużo ustawione, ale może masz inny modemorouter?

#7 Użytkownik jest niedostępny   Szczota 

  • n00b
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9196
  • Dołączył: Wed, 29 Gru 04

Napisany 20 Sierpień 2019 - 00:42

Inna sprawa że w ustawieniach masz IP 85.xx
A piszesz że masz 109.xx

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych