Forum PCLab.pl: Jaka karta do 1080p? - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Jaka karta do 1080p? Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   kubikolos 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 542
  • Dołączył: Nd, 22 Kwi 12

Napisany 18 Sierpień 2019 - 17:42

Witam. Z racji tego, że muszę zmienić kartę to mam następujące modele RX 5700 XT w wersji Red Devil od PowerColor i RX 5700 XT w wersji Pulse od Sapphire. Mam również do wyboru RTX 2070 w tej samej cenie co RX 5700 XT Pulse czyli 2199 zł. Nie lubię ngreedii i nie jara mnie ten cały RT więc to tylko kwestia wydajności z pudełka. Skłaniam się bardziej ku RX 5700 XT od PowerColor. Moje następne pytanie jest takie. Obudowa to Armis AR5X TG RGB. Na przodzie mam 240mm chłodnicę i mam zamontowane dwa wentyle + trzy na przodzie obudowy od drugiej strony chłodnicy. Czy będzie to problem jeśli na końcu chłodnicy zabiorę jeden wentyl w celu zmieszczenia karty jeśli będzie problem i czy coś się stanie jeśli na przodzie mam trzy wentyle, które wtłaczają powietrze? To jest ostateczność bo przy obecnej karcie jest jeszcze trochę miejsca. więc jeśli Red Devil ma 30 cm to spokojnie się zmieści, ale pytam zapobiegawczo czy cokolwiek się stanie.

#2 Użytkownik jest niedostępny   Splendor_97 

  • Honor ponad wszystko!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1835
  • Dołączył: Wed, 17 Kwi 19

Napisany 18 Sierpień 2019 - 17:46

RX 5700 XT i RTX 2070 są na obecną chwilę aż nadto na 1080p,te karty spokojnie sobie radzą w 1440p
Do 1080p teraz wystarczy coś pokroju GTX 1070/1070Ti,Vega 56

#3 Użytkownik jest niedostępny   kubikolos 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 542
  • Dołączył: Nd, 22 Kwi 12

Napisany 18 Sierpień 2019 - 17:47

Niestety nie mam zamiaru kupić karty sprzed kilku lat. Mam obecnie 1070 i jestem zawiedziony na tej karcie. Będę chciał to nawet odpalę sobie na 4K, ale nie mam takiej potrzeby.

#4 Użytkownik jest niedostępny   Splendor_97 

  • Honor ponad wszystko!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1835
  • Dołączył: Wed, 17 Kwi 19

Napisany 18 Sierpień 2019 - 17:52

Zobacz postkubikolos, o 18 Sierpień 2019 - 18:47, napisał(a):

Mam obecnie 1070 i jestem zawiedziony na tej karcie.

No chyba że teraz pogrywasz na ultra.
Też jesteś zawiedziony kulturą pracy i temperaturami?

Swoją drogą podobny temat w tym dziale zakładałeś?
http://forum.pclab.p...del-RX-5700-XT/

#5 Użytkownik jest niedostępny   kubikolos 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 542
  • Dołączył: Nd, 22 Kwi 12

Napisany 18 Sierpień 2019 - 17:53

Zobacz postSplendor_97, o 18 Sierpień 2019 - 17:52, napisał(a):

No chyba że teraz pogrywasz na ultra.
Też jesteś zawiedziony kulturą pracy i temperaturami?

Swoją drogą podobny temat w tym dziale zakładałeś?
http://forum.pclab.p...del-RX-5700-XT/


Tak, podobny bo nie było w ogóle opowiedzi. O 2070 pytam ze względu na to, ze i jedna i druga karta kosztuje dokładnie tyle samo, ale z racji problemów na 1070 postanowiłem zmienić kartę. W gry MP zazwyczaj gram na low, ale w nowe MW mam zamiar pograć na wyższych detalach. Za to gry SP ogrywam zawsze na Ultra poza niektórymi opcjami, które mnie irytują.

#6 Użytkownik jest niedostępny   Splendor_97 

  • Honor ponad wszystko!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1835
  • Dołączył: Wed, 17 Kwi 19

Napisany 18 Sierpień 2019 - 17:56

Przydałoby się podanie specyfikacji komputera(procesor,pamięci ram,płyta główna etc.)

#7 Użytkownik jest niedostępny   kubikolos 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 542
  • Dołączył: Nd, 22 Kwi 12

Napisany 18 Sierpień 2019 - 17:58

Uwierz mi, łyknie cokolwiek zostanie mu wrzucone do środka.

#8 Użytkownik jest niedostępny   Paramides 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 426
  • Dołączył: Pn, 22 Sie 11

Napisany 18 Sierpień 2019 - 18:19

Patrząc na wyniki wydajności to RX zjada RTX, zatem odpowiedź powinna być jasna. Ja tam jestem od lat z kart AMD bardzo zadowolony, ale jakbym w niższej lub równej cenie miał GTXa, to wybrałbym Nvidię.

#9 Użytkownik jest niedostępny   Dirian 

  • xyz
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15156
  • Dołączył: Cz, 17 Gru 09

Napisany 18 Sierpień 2019 - 18:21

A co dokładnie za problemy masz na GTX 1070? Pytam z ciekawości, bo sam mam GTX 1070 i w 1080p bawię się doskonale.

Co do wyboru - obie karty dają ci podobne osiągi. Jak nie lubisz NVIDIA to bierz Radeona, chociaż poczekałbym na więcej testów konkretnych modeli.

#10 Użytkownik jest niedostępny   kubikolos 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 542
  • Dołączył: Nd, 22 Kwi 12

Napisany 18 Sierpień 2019 - 18:35

Przy grubszej akcji w BO4 ze 160 klatek potrafi spaść do 70 na kilka sekund a później znów wraca do 160. Nowa instancja Windowsa. Ryzen 5 3600 + 16 GB @3000 MHz i mam tak tylko na kartach ngreedii.

#11 Użytkownik jest niedostępny   Khold 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 197
  • Dołączył: Wed, 20 Maj 09

Napisany 18 Sierpień 2019 - 18:48

Dzisiaj GTX 1070 w nowych grach zaczyna dostawać po tyłku, a będzie tylko gorzej. Jeśli zmieniać to na coś minimum 30% wydajniejszego, więc RTX 2070 czy RX 5700XT to naturalny wybór. Sam czekam na wersje niereferencyjne 5700XT, ceny i testy bo mam podobny dylemat co autor

#12 Użytkownik jest niedostępny   kubikolos 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 542
  • Dołączył: Nd, 22 Kwi 12

Napisany 18 Sierpień 2019 - 18:51

RTX 2070 to kwestia czysto z identycznej ceny. Nie brałbym jej w ogóle pod uwagę. Bardziej zależy mi na tym czy cokolwiek się stanie jeśli zabiorę jeden wentylator z tyłu chłodnicy kiedy na przodzie mam trzy, które działają w ustawieniu push. Aktualnie najbardziej opłacalny model pod względem ceny i wydajności to właśnie Red Devil od Power Color. Opinia czysto po testach na YT.

#13 Użytkownik jest niedostępny   Namonaki 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 737
  • Dołączył: Pt, 24 Sty 14

Napisany 18 Sierpień 2019 - 18:58

Zobacz postkubikolos, o 18 Sierpień 2019 - 18:35, napisał(a):

Przy grubszej akcji w BO4 ze 160 klatek potrafi spaść do 70 na kilka sekund a później znów wraca do 160. Nowa instancja Windowsa. Ryzen 5 3600 + 16 GB @3000 MHz i mam tak tylko na kartach ngreedii.

na to samo narzekają gracze BFV...
... czyli wymiana na Ryzen 5 3600 nie pomogła
ngreedia może w końcu poprawić sterowniki...

#14 Użytkownik jest niedostępny   kubikolos 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 542
  • Dołączył: Nd, 22 Kwi 12

Napisany 18 Sierpień 2019 - 19:05

Zobacz postNamonaki, o 18 Sierpień 2019 - 18:58, napisał(a):

na to samo narzekają gracze BFV...
... czyli wymiana na Ryzen 5 3600 nie pomogła
ngreedia może w końcu poprawić sterowniki...


Podstawkę wymieniłem bo chciałem, nie dlatego, że miałem mało klatek. Wręcz przeciwnie.. Klatek mam więcej i jest o niebo lepiej. Kwestia tego, że to chyba trzecia moja karta od ngreedii i za każdym razem było to samo. Nie wspominając o tym, że pierwsza przyszła martwa a druga była używana a sprzedawana w sklepie jako nowa. Oddałem to od razu. R5 3600 sprawuje się doskonale, lepiej być dla mnie chyba nie może.
W BO4 dzieje się tak kiedy ustawię tekstury na Ultra. Na Low nie ma tego kłopotu.

Ten post był edytowany przez kubikolos dnia: 18 Sierpień 2019 - 19:05


#15 Użytkownik jest niedostępny   Sary 

  • To tylko avatar
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4214
  • Dołączył: So, 20 Sty 18

Napisany 18 Sierpień 2019 - 19:46

@kubikolos takie małe pytanko, z czego przechodziłeś na Ryzena 3600?

Edit: Dobra, teraz doczytałem ze zmieniłeś podstawkę, wiec w sumie nie ważne. Myślałem ze może zmieniłeś z ryska 1600/2600 i byłem ciekaw czy dałoby to jakikolwiek wzrost przy GTX1070.

Ten post był edytowany przez Sary dnia: 18 Sierpień 2019 - 19:55


#16 Użytkownik jest niedostępny   Namonaki 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 737
  • Dołączył: Pt, 24 Sty 14

Napisany 18 Sierpień 2019 - 19:50

Zobacz postkubikolos, o 18 Sierpień 2019 - 19:05, napisał(a):

W BO4 dzieje się tak kiedy ustawię tekstury na Ultra. Na Low nie ma tego kłopotu.

ciekawe, czyżby ram nie wyrabiał ...

weź sobie jakiegoś nie referenta RX 5700.

Zobacz postSary, o 18 Sierpień 2019 - 19:46, napisał(a):

takie małe pytanko, z czego przechodziłeś na Ryzena 3600?
zarażam ciekawością :D

Ten post był edytowany przez Namonaki dnia: 18 Sierpień 2019 - 19:51


#17 Użytkownik jest niedostępny   kubikolos 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 542
  • Dołączył: Nd, 22 Kwi 12

Napisany 18 Sierpień 2019 - 20:05

Z R5 1500 na 3600. Potrzebowałem kilku rdzeni więcej i zmiana tej padaki (czyt. mobasa) była konieczna. Dało aczkolwiek ta karta jest jakaś upośledzona... Nie chcę mieć z nią już nic wspólnego. Podałem jakie mam na myśli, ale bardziej interesuje mnie to czy będzie jakiś problem po zabraniu jednego wentyla z chłodnicy AiO gdzie zostaną jeszcze cztery..

#18 Użytkownik jest niedostępny   slawinho 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 773
  • Dołączył: Pn, 21 Lis 05

Napisany 18 Sierpień 2019 - 20:13

Zobacz postSary, o 18 Sierpień 2019 - 20:46, napisał(a):

@kubikolos takie małe pytanko, z czego przechodziłeś na Ryzena 3600?

Edit: Dobra, teraz doczytałem ze zmieniłeś podstawkę, wiec w sumie nie ważne. Myślałem ze może zmieniłeś z ryska 1600/2600 i byłem ciekaw czy dałoby to jakikolwiek wzrost przy GTX1070.

3700X poprawia minimalny fps i nie ma już tych nagłych dropów co na 1600x.

#19 Użytkownik jest niedostępny   Sary 

  • To tylko avatar
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4214
  • Dołączył: So, 20 Sty 18

Napisany 18 Sierpień 2019 - 20:34

Zobacz postkubikolos, o 18 Sierpień 2019 - 21:05, napisał(a):

Z R5 1500 na 3600. Potrzebowałem kilku rdzeni więcej i zmiana tej padaki (czyt. mobasa) była konieczna. Dało aczkolwiek ta karta jest jakaś upośledzona... Nie chcę mieć z nią już nic wspólnego. Podałem jakie mam na myśli, ale bardziej interesuje mnie to czy będzie jakiś problem po zabraniu jednego wentyla z chłodnicy AiO gdzie zostaną jeszcze cztery..

Trudno mi cokolwiek powiedzieć, moze się skończy na małym wzroście temperatury i nic poza tym, a moze wzrost będzie znaczny, spalić nie spalisz. Ale po co ściągać?

Zobacz postslawinho, o 18 Sierpień 2019 - 21:13, napisał(a):

3700X poprawia minimalny fps i nie ma już tych nagłych dropów co na 1600x.

Czyli w sumie z 2600 nie opłaca się przechodzić mogę śmiało czekać na 3600+/4600

Ten post był edytowany przez Sary dnia: 18 Sierpień 2019 - 20:37


#20 Użytkownik jest niedostępny   Qrdel 

  • LIGHTNING
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5253
  • Dołączył: So, 23 Sie 08

Napisany 20 Sierpień 2019 - 18:19

Zobacz postkubikolos, o 18 Sierpień 2019 - 21:05, napisał(a):

Z R5 1500 na 3600. Potrzebowałem kilku rdzeni więcej i zmiana tej padaki (czyt. mobasa) była konieczna. Dało aczkolwiek ta karta jest jakaś upośledzona... Nie chcę mieć z nią już nic wspólnego. Podałem jakie mam na myśli, ale bardziej interesuje mnie to czy będzie jakiś problem po zabraniu jednego wentyla z chłodnicy AiO gdzie zostaną jeszcze cztery..

Daleki jestem od chwalenia tego co mam, ale zastanawiają mnie te dropy fps. Takie nagłe spadki są charakterystyczne dla przeładowania energetycznego lub cieplnego, nic się z tą kartą nie dzieje temperaturowo? Jaki to model?

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych