Forum PCLab.pl: antena - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

antena

#1 Użytkownik jest niedostępny   Sasaki 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 130
  • Dołączył: Nd, 23 Gru 18

Napisany 18 Sierpień 2019 - 21:13

Witam jaka dobra tania antena to routera Huawei B315

#2 Użytkownik jest niedostępny   Dirian 

  • xyz
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14964
  • Dołączył: Cz, 17 Gru 09

Napisany 18 Sierpień 2019 - 21:51

Jaka odległość do najbliższego BTS-a, pod jakie pasma ma być to antena?

Generalnie "dobra i tania" antena to się praktycznie wyklucza.

#3 Użytkownik jest dostępny   przemekan 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9687
  • Dołączył: So, 08 Cze 13

Napisany 18 Sierpień 2019 - 21:57

Zobacz postSasaki, o 18 Sierpień 2019 - 22:13, napisał(a):

Witam jaka dobra tania antena to routera Huawei B315


Za mało danych, jaka sieć, jaki jest problem że chcesz antenę. Może z anteną trzeba też wymienić router, a może sama zmiana routera poprawi znacznie prędkości internetu.
Musisz coś jeszcze napisać, tym bardziej że B315 to jakiś cud techniki obecnie już nie jest.

Ten post był edytowany przez przemekan dnia: 18 Sierpień 2019 - 21:57


#4 Użytkownik jest niedostępny   Sasaki 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 130
  • Dołączył: Nd, 23 Gru 18

Napisany 18 Sierpień 2019 - 22:23

Odległośc to 9km
pasmo 2.4Ghz
sieć orange mobile
chce zmienić antene poniewaz internet jest strasznie słaby a antena ma juz z 6lat niestety nie jestem w 100% pewny ale antena którą aktualnie posiadam to AK C2
jakiś czas temu napisałem temat na forum orange w sprawie tego i mi powiedziano ze to najprawdopodobniej rpzez antene

Ten post był edytowany przez Sasaki dnia: 20 Sierpień 2019 - 15:06


#5 Użytkownik jest dostępny   przemekan 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9687
  • Dołączył: So, 08 Cze 13

Napisany 19 Sierpień 2019 - 20:35

Zobacz postSasaki, o 18 Sierpień 2019 - 23:23, napisał(a):

Odległośc to 16km
pasmo 2.4Ghz
sieć orange mobile
chce zmienić antene poniewaz internet jest strasznie słaby a antena ma juz z 6lat niestety nie jestem w 100% pewny ale antena którą aktualnie posiadam to AK C2
jakiś czas temu napisałem temat na forum orange w sprawie tego i mi powiedziano ze to najprawdopodobniej rpzez antene


Podaj lokalizację- chociaż miejscowość.


#6 Użytkownik jest niedostępny   Sasaki 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 130
  • Dołączył: Nd, 23 Gru 18

Napisany 20 Sierpień 2019 - 15:03

Zobacz postprzemekan, o 19 Sierpień 2019 - 21:35, napisał(a):

Podaj lokalizację- chociaż miejscowość.

Pokój

#7 Użytkownik jest dostępny   przemekan 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9687
  • Dołączył: So, 08 Cze 13

Napisany 20 Sierpień 2019 - 22:30

Zobacz postSasaki, o 20 Sierpień 2019 - 16:03, napisał(a):

Pokój


Dodaj obrazek

#8 Użytkownik jest niedostępny   chauwa 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1162
  • Dołączył: Wt, 06 Maj 08

Napisany 21 Sierpień 2019 - 00:18

Zobacz postprzemekan, o 20 Sierpień 2019 - 23:30, napisał(a):

Dodaj obrazek


No przecierz nie u sąsiada w kuchni :E w dodatku nie LTE a wifi na 9km ;)

Zobacz postSasaki, o 18 Sierpień 2019 - 23:23, napisał(a):

Odległośc to 9km
pasmo 2.4Ghz




Moja szklana kula mówi, że najlepszy bedzie worek jutowy i trzeba nałapać przesiewowo internet.

#9 Użytkownik jest niedostępny   Sasaki 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 130
  • Dołączył: Nd, 23 Gru 18

Napisany 21 Sierpień 2019 - 00:49

nadajnik bts znajduję sie 9km ode mnie w miejscowości Pokój

Załączone pliki


Ten post był edytowany przez Sasaki dnia: 21 Sierpień 2019 - 00:51


#10 Użytkownik jest niedostępny   mattpl 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5514
  • Dołączył: So, 14 Sie 04

Napisany 21 Sierpień 2019 - 07:04

Sprawdź pasma na http://beta.btsearch.pl/

#11 Użytkownik jest niedostępny   Sasaki 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 130
  • Dołączył: Nd, 23 Gru 18

Napisany 21 Sierpień 2019 - 17:54

o to mniej wiecej chopdzi "

Załączone pliki



#12 Użytkownik jest niedostępny   sino 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1804
  • Dołączył: Nd, 24 Paź 04

Napisany 21 Sierpień 2019 - 19:37

Jeśli odległość to 9 km (?) to pozostaje pasmo 800 (od biedy 1800 przy bardzo dobrym profilu terenu). No i antena nie od oszusta z wcześniejszego postu "mapabts", osiągi wyssane z palca drastycznie zawyżone, nie wnikam ile ma ta na obrazku, bo ta wygląda normalnie. Dobre anteny "800" ma Dipol, ale ja preferuję bardziej uniwersalne, bo zawsze może się pojawić bliższy nadajnik. No i trzeba sprawdzić czy te 800 działa, bo pozwolenie to nie zawsze nadajnik.

Ten post był edytowany przez sino dnia: 21 Sierpień 2019 - 19:38


#13 Użytkownik jest niedostępny   Sasaki 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 130
  • Dołączył: Nd, 23 Gru 18

Napisany 21 Sierpień 2019 - 22:10

N a stronie dipol widze dosyć dużo różnych anten która z nich by była w miare dobra i jak dobrze myśle to powinnem wybrac jakąs z kategori Telefonia komórkowa ?

#14 Użytkownik jest niedostępny   mattpl 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5514
  • Dołączył: So, 14 Sie 04

Napisany 22 Sierpień 2019 - 06:50

Ja bym wziął szerokopasmową Telkob 2x ATK 504. W ogóle czy sprawdziłeś na tej mapie, którą podałem czy nadal pokazuje odległość 9km ? Kliknij prawym myszki na dymku i będziesz mógł poprowadzić linię do twojego miejsca zamieszkania. Czy sprawdziłeś w ogóle czy łapie LTE ? W pozwoleniach są trzy pasma 800,1800 i 2600 a tak to dostępne UMTS 2100. Router też bym zmienił na B525 zaagreguje dwa pasma.

Ten post był edytowany przez mattpl dnia: 22 Sierpień 2019 - 06:51


#15 Użytkownik jest niedostępny   Sasaki 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 130
  • Dołączył: Nd, 23 Gru 18

Napisany 22 Sierpień 2019 - 19:14

tak odległośc wynosi 9.04km jednak zauważyłem ze 5km ode mnie tez jest maszt i stąd pytanie czy jest jakis sposób bym połączył sie z nim coś w tym stylu ? hmm w jakis sposób sprawdzic czy jestem w zasiegu lte bo na stronie orange jak zaznaczam lte to cała mapa jest niebieska https://imgur.com/a/PPjRf30. Jak poczytałem na internecie to prawdopodobnie antena za duzo nie zmieni bo internet który aktualnie mam jest do 10mb/s wczoraj było chyba z 6mb/s speedtest jednak zazwyczaj jak pobieram cos w ciagnu dnia to predkośc pobierania wynosi 300 do 500 kb/s

jak sprawdziłem to plus ma maszt 3km ode mnie umowa kończy sie z orange w październiku czy plus to był by dobry wybór na zmiane ?

Ten post był edytowany przez Sasaki dnia: 22 Sierpień 2019 - 19:16


#16 Użytkownik jest niedostępny   mattpl 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5514
  • Dołączył: So, 14 Sie 04

Napisany 22 Sierpień 2019 - 20:22

Zaloguj się na router wpisz 192.168.8.1 hasło pewnie będzie admin i zobacz czy pokazuje połączenie z LTE. Po kolorze diody (tej obok wskaźnika zasilania) na routerze też można wywnioskować błękitne światło połączenie LTE, niebieskie 3G. Pobierz aplikację LTEWatchH i zobacz czy zadziała z twoim routerem. Dzięki niej można wymuszać poszczególne pasma i podglądać parametry. Internet mobilny wybiera się po wcześniejszym przetestowaniu najlepiej w godzinach 19-23. Jakie Plus ma tam dostępne pasma ? Musisz sam przetestować, kup jakiś starter z Plusa i przetestuj. Ile GB potrzebujesz ? Aneny mimo to i tak bym kupił te które podałem będą dobre.

Ten post był edytowany przez mattpl dnia: 22 Sierpień 2019 - 20:25


#17 Użytkownik jest niedostępny   Sasaki 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 130
  • Dołączył: Nd, 23 Gru 18

Napisany 22 Sierpień 2019 - 21:21

LTE jest
chodzi mi dokładniej tak jak na zdjeciu o ten internet domowy https://imgur.com/a/VNsziPd
chodzi mi tez o to zeby dało sie chociaż troche grac w gry online bo jednak ping czasami potrafi podskoczyć do 400 co jest uciążliwe
i o co chodzi z tym 60gb i dalej LTE bez końca ?

Ten post był edytowany przez Sasaki dnia: 22 Sierpień 2019 - 21:24


#18 Użytkownik jest niedostępny   mattpl 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5514
  • Dołączył: So, 14 Sie 04

Napisany 23 Sierpień 2019 - 11:45

Do 60 GB masz bez limitu prędkości, później są progi zwalniające, spada na 15 Mb/s i dalej w dół aż do 0,5 Mb/s. Według mnie już lepiej wziąć Plusha, zostawić router i dokupić anteny (tylko wcześniej sobie przetestuj bo się napalisz a będzie jeszcze większa lipa). Co do screena z LTEWatchH niestety nie podaje, który to BTS ale sygnał masz słaby. Spróbuj przełączyć ręcznie poszczególne pasma masz tam Frequency band. Bez nowej lepszej anteny za dużo nie wskórasz. Odłącz tą antene co masz i daj router za okno, sprawdź parametry w LTewatchh i speedtesta czy przypadkiem bez tej anteny nie będzie lepiej.

Ten post był edytowany przez mattpl dnia: 23 Sierpień 2019 - 11:46


#19 Użytkownik jest niedostępny   Sasaki 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 130
  • Dołączył: Nd, 23 Gru 18

Napisany 23 Sierpień 2019 - 17:39

zmieniłem frequency na 800 MHz/band 20 i wynik taki https://imgur.com/a/ESMyn8S
tak za godzine dam odpowiedz jaki bedzie wynik bez anteny

#20 Użytkownik jest niedostępny   Sasaki 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 130
  • Dołączył: Nd, 23 Gru 18

Napisany 23 Sierpień 2019 - 18:45

ok tak wygląda wynik po odłączeniu anteny i uzywania wbudowanej https://imgur.com/a/XYTdifw

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych