Forum PCLab.pl: GPU do składanego komputera do ~250zł - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

GPU do składanego komputera do ~250zł Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   Barra 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15
  • Dołączył: So, 13 Sty 18

Napisany 19 Sierpień 2019 - 00:37

Witam! Składamy z dziewczyną komputer który ma jej posłużyć do przeglądania Internetu, okazjonalego napisania pracy czy pogrania - zwłaszcza w GTA V czy inne gry sprzed 5 lat.

Z tego powodu nie wymagamy dużo i komputer złożony będzie z 8gb RAM, i5 3470 i SSDka. Dziewczyna to niedzielny gracz, który wymaga tylko komfortowej gry w GTAV - docelowo wybrałem GTX 660 czyli kartę którą sam miałem, która pomimo bycia rekomendowaną do tej gry nie zawsze dawała radę.

Z tego powodu zwracam się do Was o poradę - rozważam nad następującymi modelami za około 250zl: GTX 680,670,960.
Wszystkie te karty to używki a 660 jest najtańsza i najsłabsza, wiec myślę że za zdziebko więcej można kupić coś mocniejszego. Tym samym zwracam się z pytaniem, czy za tą cene znajdę jakieś sensowne Radeony - nie miałem za dużo do czynienia z tym producentem z czego nie orientuje się w ich modelach

Dzięki :)

#2 Użytkownik jest niedostępny   kamilkowalewski 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 210
  • Dołączył: Wed, 25 Lip 18

Napisany 19 Sierpień 2019 - 02:04

Jaki masz zasilacz? W tej cenie GTX960 będzie ok. Za 300zł ostatnio widziałem na OLX Radeona HD7970 z chłodzeniem które nowe kosztuje ponad 250zł. Link: https://www.olx.pl/o...html#37363e05e1 Ten Radeon jest lepszy, ale ma dwukrotnie wyższe TDP niż GTX960. Jakbyś miał trochę większy budżet to można poszukać Radeona RX470/RX570 który jest już całkiem niezłą kartą z niższego segmentu.

#3 Użytkownik jest niedostępny   kochan4 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13559
  • Dołączył: Pt, 16 Mar 07

Napisany 19 Sierpień 2019 - 06:14

nie wciskaj mu dziadka dinozaura 9 letniego, jeszcze z dużym prawdopodobieństwem , że kiedyś kopał szajs - no chyba , że mu 300 oddasz jak mu po tygodniu padnie
szukałbym gtxx950/960

#4 Użytkownik jest niedostępny   lubię zimne 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 249
  • Dołączył: Cz, 27 Gru 18

Napisany 19 Sierpień 2019 - 07:25

GTX 6.. zostaw w spokoju. Nie obsługuje DX12. GTX 960 będzie najlepszym wyborem, chociaż lokalnie widziałem już GTX 1050 za 220zł.

#5 Użytkownik jest dostępny   Phill76 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 667
  • Dołączył: Pn, 28 Sty 19

Napisany 19 Sierpień 2019 - 08:59

Trochę ponad założony budżet:
https://www.olx.pl/o...html#64f805facf

#6 Użytkownik jest niedostępny   Putout 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1972
  • Dołączył: Pn, 30 Lis 15

Napisany 19 Sierpień 2019 - 09:26

branie czegoś starszego niż GTX 900 to głupota imo. stanąć na głowie i kupić GTX 960, 1050 lub 1050 Ti. używanych Radeonów nie brałbym w ogóle pod uwagę bo jest duża szansa że kopały i są jedną nogą w grobie. można ewentualnie rozejrzeć się za rx 560 ale one są chyba niedostępne w takiej cenie.
seria tak stara jak 600 to dla mnie też nieporozumienie. za tymi kartami nic nie przemawia.

#7 Użytkownik jest niedostępny   Barra 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15
  • Dołączył: So, 13 Sty 18

Napisany 19 Sierpień 2019 - 10:29

Zasilacz Chiefteca o łącznej mocy 500w będzie kupiony na dniach.

Sam byłem najbardziej przekonany do 960tki, wasze opinie mnie całkowicie nakłoniły. Akurat 960 jest 3km ode mnie za 250zl więc ją wezmę.
Dziękówa ;)

#8 Użytkownik jest niedostępny   Splendor_97 

  • Człowiek z Zasadami
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1504
  • Dołączył: Wed, 17 Kwi 19

Napisany 19 Sierpień 2019 - 10:49

Zobacz postkamilkowalewski, o 19 Sierpień 2019 - 03:04, napisał(a):

Za 300zł ostatnio widziałem na OLX Radeona HD7970 z chłodzeniem które nowe kosztuje ponad 250zł. Link: https://www.olx.pl/o...html#37363e05e1

Ta karta już sama w sobie jest stara i ryzykowna(egzemplarze są już "zmęczone" lub np.mają przegrzaną sekcję zasilania/laminat)

Zobacz postkochan4, o 19 Sierpień 2019 - 07:14, napisał(a):

nie wciskaj mu dziadka dinozaura 9 letniego, jeszcze z dużym prawdopodobieństwem , że kiedyś kopał szajs - no chyba , że mu 300 oddasz jak mu po tygodniu padnie

Radeony HD7950/7970 raczej nie kopały,no chyba że ktoś,kto chciał celowo uwalić kartę na amen

Zobacz postkamilkowalewski, o 19 Sierpień 2019 - 03:04, napisał(a):

W tej cenie GTX960 będzie ok.

Znajdzie GTX 960,ale z 2GB Vram.
Polecałbym GTX 960,lecz z 4GB Vram

Zobacz postlubię zimne, o 19 Sierpień 2019 - 08:25, napisał(a):

GTX 6.. zostaw w spokoju. Nie obsługuje DX12.

Serio?
GTX z serii 600 ma obsługę DX12,ba nawet taki GTS 450 ponoć obsługuje DX12(gdy miałem tą kartę to niestety nie sprawdzałem tego :( )

#9 Użytkownik jest niedostępny   kochan4 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13559
  • Dołączył: Pt, 16 Mar 07

Napisany 19 Sierpień 2019 - 10:56

Zobacz postSplendor_97, o 19 Sierpień 2019 - 11:49, napisał(a):


Radeony HD7950/7970 raczej nie kopały,no chyba że ktoś,kto chciał celowo uwalić kartę na amen


to ty chyba młodzik straszny jesteś i g...no pamietasz, bo jak zaczęły wchodzić bitcony na poważnie to właśnie 7950/7970 były najlepszymi kartami do robienia koparek (zreszt a jak te 97 przy twoim nicku to rok urodzenia to się nie dziwię)

Ten post był edytowany przez kochan4 dnia: 19 Sierpień 2019 - 10:57


#10 Użytkownik jest niedostępny   Splendor_97 

  • Człowiek z Zasadami
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1504
  • Dołączył: Wed, 17 Kwi 19

Napisany 19 Sierpień 2019 - 10:58

Zobacz postkochan4, o 19 Sierpień 2019 - 11:56, napisał(a):

to ty chyba młodzik straszny jesteś i g...no pamietasz, bo jak zaczęły wchodzić bitcony na poważnie to właśnie 7950/7970 były najlepszymi kartami do robienia koparek (zreszt a jak te 97 przy twoim nicku to rok urodzenia to się nie dziwię)

Tak,to mój rok urodzenia :D
Tylko że wcześniej nie było takiego boomu koparkowego jak w latach 2017-2018

#11 Użytkownik jest niedostępny   qrek1 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 386
  • Dołączył: Wed, 19 Lip 17

Napisany 19 Sierpień 2019 - 11:43

Zobacz postSplendor_97, o 19 Sierpień 2019 - 10:49, napisał(a):

Polecałbym GTX 960,lecz z 4GB Vram


A skąd taka głupia rada? 4GB nie ma sensu w Gtx 960.

#12 Użytkownik jest niedostępny   kochan4 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13559
  • Dołączył: Pt, 16 Mar 07

Napisany 19 Sierpień 2019 - 11:58

Zobacz postqrek1, o 19 Sierpień 2019 - 12:43, napisał(a):

A skąd taka głupia rada? 4GB nie ma sensu w Gtx 960.

jak to nie ma sensu? przeciez to karta o wydajności 1050ti którą tylko z 4gb puszczali - taki wolf2, re7, nawet stare gta5 potrafią ponad 3gb vram wciągnąc i to na high, a gdzie tu do ultra

#13 Użytkownik jest niedostępny   qrek1 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 386
  • Dołączył: Wed, 19 Lip 17

Napisany 19 Sierpień 2019 - 13:17

Zobacz postkochan4, o 19 Sierpień 2019 - 11:58, napisał(a):

jak to nie ma sensu? przeciez to karta o wydajności 1050ti którą tylko z 4gb puszczali - taki wolf2, re7, nawet stare gta5 potrafią ponad 3gb vram wciągnąc i to na high, a gdzie tu do ultra


To że coś może sobie wycisnąć nie znaczy że to ma sens.
Chcesz ustawiać na ultra i grać w 20 fps, jak przed chwilą ci bottleneck procka przeszkadzał na poziomi 45fps i nie zalecałeś lepszej grafiki kupować, bo przecież kto będzie grał na ultra...
https://www.youtube....h?v=6YWaLfBZluc

Ten post był edytowany przez qrek1 dnia: 19 Sierpień 2019 - 13:19


#14 Użytkownik jest niedostępny   AndrzejTrg 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 489
  • Dołączył: Pt, 21 Cze 19

Napisany 19 Sierpień 2019 - 13:29

4gb w tej karcie jest ok. Pomyłką są 580 z 8gb...

#15 Użytkownik jest niedostępny   kochan4 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13559
  • Dołączył: Pt, 16 Mar 07

Napisany 19 Sierpień 2019 - 14:04

Zobacz postqrek1, o 19 Sierpień 2019 - 14:17, napisał(a):

To że coś może sobie wycisnąć nie znaczy że to ma sens.
Chcesz ustawiać na ultra i grać w 20 fps, jak przed chwilą ci bottleneck procka przeszkadzał na poziomi 45fps i nie zalecałeś lepszej grafiki kupować, bo przecież kto będzie grał na ultra...
https://www.youtube....h?v=6YWaLfBZluc

przeszkadza w grach procesorowych "fachofcu" , tu ci wymieniłem gry typowo siedzące na gpu (oprócz gta), gdzie taki 1050ti sobie radzi nadzwyczaj dobrze
zresztą jakbyś miał inteligencji troszke więcej od bulwy ziemniaczanej, to byś sam do tego doszedł, że jak gra potrzebuje karty z większą ilością vram to bardziej obciąża ten element

#16 Użytkownik jest niedostępny   AndrzejTrg 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 489
  • Dołączył: Pt, 21 Cze 19

Napisany 19 Sierpień 2019 - 14:42

Zobacz postkochan4, o 19 Sierpień 2019 - 14:04, napisał(a):

przeszkadza w grach procesorowych "fachofcu" , tu ci wymieniłem gry typowo siedzące na gpu (oprócz gta), gdzie taki 1050ti sobie radzi nadzwyczaj dobrze
zresztą jakbyś miał inteligencji troszke więcej od bulwy ziemniaczanej, to byś sam do tego doszedł, że jak gra potrzebuje karty z większą ilością vram to bardziej obciąża ten element

Wszelkie tłumaczenia qurkowi nic nie dają, chyba kurek zakręcony... Jak grochem o ścianę, dać sobie spokój i nie odpisywać na kolejne posty. Kto posłucha nonejma z 300 postami, a kto użytkownika z ponad 13 tys... Tylko debil że tak się wyrażę.

#17 Użytkownik jest niedostępny   qrek1 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 386
  • Dołączył: Wed, 19 Lip 17

Napisany 19 Sierpień 2019 - 17:11

Zobacz postAndrzejTrg, o 19 Sierpień 2019 - 13:29, napisał(a):

4gb w tej karcie jest ok. Pomyłką są 580 z 8gb...


Dałem link który pokazuje że 4GB nic nie daje na tej karcie. Dajcie swój zamiast inwektyw. A o jakości tych waszych tysięcy postów świadczy ten wątek.
W nowych grach AAA na ustawieniach High, te 4GB może dadzą +3-4fps tyle, że w tych nowych grach ta karta na High działa i tak za wolno.

Ten post był edytowany przez qrek1 dnia: 19 Sierpień 2019 - 17:14


#18 Użytkownik jest niedostępny   Splendor_97 

  • Człowiek z Zasadami
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1504
  • Dołączył: Wed, 17 Kwi 19

Napisany 19 Sierpień 2019 - 18:37

Zobacz postkochan4, o 19 Sierpień 2019 - 12:58, napisał(a):

nawet stare gta5 potrafią ponad 3gb vram wciągnąc i to na high,

Potwierdzone
U mnie na RX460 4GB na wysokich GTA 5 brało ok.3GB Vramu,jak nie więcej

Zobacz postqrek1, o 19 Sierpień 2019 - 12:43, napisał(a):

A skąd taka głupia rada? 4GB nie ma sensu w Gtx 960.

Słuchaj,2GB Vramu na dzisiejsze czasy to za mało.Do starszych gier spoko,ale do nowych nie(taki Metro Exodus na niskich 1080p - na "dzień dobry" potrzebuje 2,5GB Vramu - testowałem na HD 7850 2GB i RX460 4GB)

#19 Użytkownik jest niedostępny   qrek1 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 386
  • Dołączył: Wed, 19 Lip 17

Napisany 19 Sierpień 2019 - 21:01

Zobacz postSplendor_97, o 19 Sierpień 2019 - 18:37, napisał(a):

Słuchaj,2GB Vramu na dzisiejsze czasy to za mało

do dzisiejszych gier gtx 960 to mało

Cytuj

(taki Metro Exodus na niskich 1080p - na "dzień dobry" potrzebuje 2,5GB Vramu

Na gtx 960 4GB działa podobnie jak na 2GB

Cytuj

testowałem na HD 7850 2GB i RX460 4GB)

rx 460 jest nowszy i szybszy.

Ten post był edytowany przez qrek1 dnia: 19 Sierpień 2019 - 21:18


#20 Użytkownik jest niedostępny   kochan4 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13559
  • Dołączył: Pt, 16 Mar 07

Napisany 20 Sierpień 2019 - 05:10

Zobacz postqrek1, o 19 Sierpień 2019 - 22:01, napisał(a):

do dzisiejszych gier gtx 960 to mało

:lol2:
większość nowych gier na med/high w 1080p spokojnie odpalisz, ludzie w nowe gry na kartach pokroju gtx750ti czy hd7850 grają a ty z takimi banialukami wyjeżdżasz :lol2:

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych