Forum PCLab.pl: Czy te pamięci RAM ze sobą współpracują w trybie 1600 MHz CL9? - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Czy te pamięci RAM ze sobą współpracują w trybie 1600 MHz CL9?

#1 Użytkownik jest niedostępny   michalski91 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 36
  • Dołączył: Nd, 11 Sty 15

Napisany 20 Sierpień 2019 - 13:51

Witajcie. Mój komputer:

Grafika: ASUS ROG Strix GTX 1070 8 GB
Procesor: Intel Core i5-4460 3.2 GHz BOX
Płyta główna: Asrock B85 Pro4
Ram: Crucial 8GB 1600MHz Ballistix Sport LP CL9 (2x4096)
Zasilacz: Corsair VS Series 550W 80 Plus
Dysk: WD Blue WD10EZEX (1TB, 64MB, SATA/600)
SSD: Samsung 850 EVO 250GB 2,5" (MZ-75E250B/EU)
Napęd: Samsung SH-224DB/BEBE czarny Bulk
Obudowa: Zalman Z1 czarna
Windows 7 Profssional

Dokupiłem do niego zestaw dwóch kości po 4 GB:
Crucial Ballistix Tactical, DDR3, 8 GB,1600MHz, CL8

I myślałem, że najwyżej "Tacticale" dopasują się opóźnieniem do "Sportów" i oba będą działały w trybie 1600 MHz cl9, ale w speccy zauważyłem że Tacticale nie działają w tym trybie (schodzą do 1333MHz przy cl9 - tak mi się przynajmniej wydaje)

Na dole 3 screeny na których mam w komputerze tylko "Sporty", tylko "Tacticale" i oba na raz:

Sport
Spoiler

Tactical
Spoiler

Oba
Spoiler


I faktycznie na trzecim obrazku widać, że sporty mają 800 MHz, a tacticale 667 MHz. Ale wsadzone osobno tacticale także mają 667 MHz.
Za to jak spojrzeć na DRAM Frequency to we wszystkich wypadkach wynosi 798.1 MHz

Jest mi w stanie ktoś powiedzieć czy oba ramy pracują zgodnie w trybie 1600 MHz cl9?

#2 Użytkownik jest niedostępny   Phill76 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 651
  • Dołączył: Pn, 28 Sty 19

Napisany 20 Sierpień 2019 - 14:13

Masz >DRAM Frequency ~800 ( czyli DDR ~1600 ) i 4 zajęte banki , jest OK

Ja bym je próbować wszystkie-ręcznie- puścić na 1600 ( tu na B85 max ) przy CL 8-8-8-24 - ( timingi odczytane z Tacticali ) i próbował z CR=1
Możesz im lekko podbić napięcie do 1,55 - 1,60 [V]

Ten post był edytowany przez Phill76 dnia: 20 Sierpień 2019 - 14:15


#3 Użytkownik jest niedostępny   michalski91 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 36
  • Dołączył: Nd, 11 Sty 15

Napisany 20 Sierpień 2019 - 14:15

No właśnie widzę, że jest DRAM Frequency 798.1 MHz, ale według tych tabelek ze speccy przy cl9 Tacticale pracują w 1333 MHz i byłem zmieszany. Dzięki za odpowiedź.

Spróbuję później tych ustawień.

Ten post był edytowany przez michalski91 dnia: 20 Sierpień 2019 - 14:16


#4 Użytkownik jest niedostępny   MitycznyJeż 

  • krzem gotuJEŻ, węgiel zdrapuJEŻ
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 19762
  • Dołączył: So, 12 Kwi 14

Napisany 20 Sierpień 2019 - 14:17

To co zakreślasz w tabelkach to taktowania zapisane w profilach jedec. Bez XMP pamięci z CL8 działałyby na 1333MHz.

#5 Użytkownik jest niedostępny   michalski91 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 36
  • Dołączył: Nd, 11 Sty 15

Napisany 20 Sierpień 2019 - 16:32

Ustawiłem w biosie opóźnienia 8-8-8-24 i napięcie 1,55V i jest jak na obrazku.
Dodaj obrazek
To znaczy że operacja się udała? ;)
Tzn. Sporty są zboostowane do cl 8?
(NB Frequency z cpuz wynosi 798,1 MHz. Czasami skacze na sekundę do jakiejś innej wartości)

Ten post był edytowany przez michalski91 dnia: 20 Sierpień 2019 - 16:37


#6 Użytkownik jest niedostępny   MitycznyJeż 

  • krzem gotuJEŻ, węgiel zdrapuJEŻ
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 19762
  • Dołączył: So, 12 Kwi 14

Napisany 20 Sierpień 2019 - 17:06

To że wstało nic nie oznacza. Testuj stabilność jak przy każdym OC ramów.

#7 Użytkownik jest niedostępny   michalski91 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 36
  • Dołączył: Nd, 11 Sty 15

Napisany 26 Sierpień 2019 - 19:48

Zrobiłem testy MemTest86 i wywalało błędy. Postanowiłem zostawić wszystko w ustawieniu wolniejszych ramów i okazało się że MemTest znowu pokazuje błędy.
Zrobiłem test osobno obu par kości (w różnych slotach na płycie głównej) na ich bazowych taktowaniach i opóźnieniach i wszystko było dobrze. Wychodzi na to że płyta główna i same ramy są ok, tylko podłączone razem i zrównane opóźnieniami pokazują błędy. Wiecie może co z tym zrobić?

Zdjęcie z testów obu ramów:
Spoiler


#8 Użytkownik jest niedostępny   kochan4 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13554
  • Dołączył: Pt, 16 Mar 07

Napisany 27 Sierpień 2019 - 14:03

zejdź z opóźnieniami, to gó..daje, najważniejsza jest częstotliwość, lepiej mieć 1600 cl9 czy nawet 10 niż `1333 cl8, wystrczy sobie testy ramu w aida64 porobić i wyciągnąć wnioski

#9 Użytkownik jest niedostępny   michalski91 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 36
  • Dołączył: Nd, 11 Sty 15

Napisany 28 Sierpień 2019 - 19:00

Przy ustawieniu 10-10-10-24 jest stabilnie, ale niesmak pozostaje ;) Pokombinuję jeszcze, może coś uda się podnieść. Do jakiego napięcia max można w miarę bezpiecznie podnieść ram? 1,7V?

#10 Użytkownik jest niedostępny   kochan4 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13554
  • Dołączył: Pt, 16 Mar 07

Napisany 29 Sierpień 2019 - 04:04

ja nigdy 1,65v nie przekraczam (standard jest 1,5v tak więc to i tak sporo) ale jak masz jakieś z radiatorami i owiewem możesz i 1,7v próbować

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych