Forum PCLab.pl: Płyta główna do zestawu - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Płyta główna do zestawu Alternatywa dla niedostępnych MSI B450 TOMAHAWK MAX/GAMING PLUS MAX

#1 Użytkownik jest niedostępny   Jamnick 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 59
  • Dołączył: Wt, 23 Wrz 14

Napisany 20 Sierpień 2019 - 14:59

Witam,
Poszukuje płyty głównej do swojego zestawu z procesorem Ryzen 3600 i planowałem kupić MSI B450 TOMAHAWK MAX, albo MSI B450 GAMING PLUS MAX. Jednak we wszystkich sklepach do których dzwoniłem/sprawdzałem będą dostępne najwcześniej na początku września, a trochę słabo czekać jak mam już cały zestaw.
Może moglibyście doradzić jakiś inny model płyty głównej, który również dobrze się sprawdzi z taka konfiguracją:
Karta graficzna: GIGABYTE GeForce RTX 2070 SUPER GAMING OC
RAM: 2x Crucial 16GB 3000MHz Ballistix Sport LT Gray CL15
Zasilacz: Zasilacz SilentiumPC Supremo L2 Gold 550W
Płyta główna: ?
Procesor: AMD RYZEN 5 3600
Chłodzenie: SilentiumPC Fortis 3 HE1425 v2
Dysk: SSD Samsung 120GB 2,5'' SATA SSD Seria 850 EVO
Dysk: HDD Seagate 1TB 7200obr. 64MB

#2 Użytkownik jest niedostępny   Phill76 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 735
  • Dołączył: Pn, 28 Sty 19

Napisany 20 Sierpień 2019 - 15:15

Nie wiem skąd jesteś, tu masz w Bytom-iu od ręki :
https://proline.pl/m...ax-am4-p1374611

Ten post był edytowany przez Phill76 dnia: 20 Sierpień 2019 - 15:16


#3 Użytkownik jest niedostępny   caleb59 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1424
  • Dołączył: Pt, 11 Lip 14

Napisany 20 Sierpień 2019 - 17:14

Proline mega polecam, uratowali mi 4 litery kiedy wczoraj dostałem po pysku wiadomością od morelowych, że nie mają płyt w wersji MAX i albo alternatywa albo zwrot pieniędzy, chociaż w ubiegły Piątek jeszcze mieli niby 9 sztuk na stanie. :E

Skontakowałem się z Proline i spod ziemi udało się załatwić płytę w wersji Max jakiej potrzebowałem.

Tymczasem wchodzę dzisiaj na morele z ciekawości, a tam nagle mają 1 sztukę Gaming Plus Max więc radzę się koledze pospieszyć bo widać jednak się znalazła a mnie potraktowali jak psa i spławili dzień wcześniej, chyba że to kolejny kant i jutro dostaniesz info, że jednak nie mają - z nimi nie wiadomo ale zaklepać warto spróbować. :E

Ten post był edytowany przez caleb59 dnia: 20 Sierpień 2019 - 17:15


#4 Użytkownik jest niedostępny   Jamnick 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 59
  • Dołączył: Wt, 23 Wrz 14

Napisany 21 Sierpień 2019 - 18:28

Zobacz postPhill76, o 20 Sierpień 2019 - 15:15, napisał(a):

Nie wiem skąd jesteś, tu masz w Bytom-iu od ręki :
https://proline.pl/m...ax-am4-p1374611


Dzięki wielkie za podrzucenie tego pomysłu, bo nie sprawdzałem nigdzie lokalnych stanów magazynowych! Byłem dzisiaj w Bytomiu i kupiłem ostatnia sztukę.

#5 Użytkownik jest niedostępny   Legendios 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 199
  • Dołączył: Nd, 13 Lis 16

Napisany 21 Sierpień 2019 - 18:39

to prawda, że płyty w wersji Max różnią się tylko biosem?

#6 Użytkownik jest niedostępny   Jamnick 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 59
  • Dołączył: Wt, 23 Wrz 14

Napisany 22 Sierpień 2019 - 16:06

Cały zestaw już przyszedł i zabrałem się za składanie jednak mam problem, bo nie mogę zamontować jednocześnie chłodzenia Fortis 3 i backplate dołączonego do płyty głównej. Rozstaw się zgadza ale śrubki nie chcą przejść. Montować Fortisa bez backplate? Może miał ktoś podobny problem. Zdjęcia obrazują jak to wygląda w tej chwili. A co do pytania z poprzedniego posta to ja kierowałem się właśnie tym że jest nowy bios i nie trzeba kombinować.

Załączone pliki



#7 Użytkownik jest niedostępny   Qwertypp10 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3862
  • Dołączył: Pt, 03 Lut 17

Napisany 22 Sierpień 2019 - 19:48

Zobacz postLegendios, o 21 Sierpień 2019 - 18:39, napisał(a):

to prawda, że płyty w wersji Max różnią się tylko biosem?

Raczej nie, wprowadzili jakieś modyfikacji, bo są różnice w komponentach na PCB na zdjęciach.
Ale dlaczego chcesz montować backplate od płyty, jak masz back plate od Fortisa :hmm:
Gdzie te śrubki nie chcą Ci dokładnie przejść?

Ten post był edytowany przez Qwertypp10 dnia: 22 Sierpień 2019 - 19:50


#8 Użytkownik jest niedostępny   Jamnick 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 59
  • Dołączył: Wt, 23 Wrz 14

Napisany 26 Sierpień 2019 - 08:01

Zobacz postQwertypp10, o 22 Sierpień 2019 - 19:48, napisał(a):

Raczej nie, wprowadzili jakieś modyfikacji, bo są różnice w komponentach na PCB na zdjęciach.
Ale dlaczego chcesz montować backplate od płyty, jak masz back plate od Fortisa :hmm:
Gdzie te śrubki nie chcą Ci dokładnie przejść?


Fortis owszem ma "backplate", ale taki plastikowy, żeby całość się trzymała i takiego też użyłem, ale ten dołączony do płyty wyglądał całkiem dobrze - metalowy, solidny. Może zdjęcia nie do końca dobrze obrazują problem, ale śrubki z Fortia nie przechodzą przez otwory w backplate montowanym od spodu płyty. Generalnie można by powiększyć czymś te otwory i wtedy powinno jednocześnie się zmieścić i to plastikowe z Fortisa, a pod nim bezpośrednio dolegając do płyty ten metalowy.

#9 Użytkownik jest niedostępny   Qwertypp10 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3862
  • Dołączył: Pt, 03 Lut 17

Napisany 26 Sierpień 2019 - 10:34

Mam już prawie 3 lata backplate (plastikowy) od Grandisa, który raczej jest taki sam jak w Fortisie i wszystko jest ok. Raczej bym nie mieszał z tymi backplate ami, bo nie ma to zbytniego sensu.

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych