Forum PCLab.pl: VPN - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

VPN

#1 Użytkownik jest niedostępny   slawoss 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 32
  • Dołączył: Wt, 17 Kwi 18

Napisany 22 Sierpień 2019 - 09:33

Witam, mam problem z podłączeniem się do mojej sieci firmowej będąc w domu korzystając z mojego neta. Do firmy łączę się przez protokół PPTP podając swój login i hasło. Problem w tym gdy w windzie stworzę połączenie do firmy komunikat:

Cytuj

A connection between your computer and the VPN server has been established but the VPN connection cannot be completed. Error Code 806 – The most common cause for this failure is that at least one Internet device (for example, a firewall or router) between your computer and the VPN server is not configured to allow Generic Routing Encapsulation (GRE) protocol packets. If the problem persists, contact your network administrator or Internet Service Provider
.
A z ciekawości podłączyłem się do sieci mojego sąsiada (inny dostawca) i wszystko hula jak powinno. Wszedłem na jego router nie ma on żadnych ustawień poustawianych na urządzeniu. Teraz prośba o pomoc w skonfigurowaniu mojego routera żeby można było się podłączyć. Dostawca twierdzi że oni nie blokują żądnego ruchu. Mój router to Dasan H660RM. Pozdrawiam

#2 Użytkownik jest niedostępny   Qwinto 

  • Superuser
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3591
  • Dołączył: Pt, 29 Lut 08

Napisany 22 Sierpień 2019 - 11:25

Jeśli masz uprawnienia administratora na swoim kompie to wyłącz na chwilę firewall'a i spróbuj się podłączyć do VPN.
Generalnie wygląda jakby gdzieś GRE było zblokowane (art1,art2, art3).

#3 Użytkownik jest niedostępny   slawoss 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 32
  • Dołączył: Wt, 17 Kwi 18

Napisany 22 Sierpień 2019 - 12:33

Problem mam w domu ale to nie wina raczej firewalla bo problem leży po mojej sieci w domu. Bo na tym samym kompie jak podłączę się do innej sieci to wszystko działa.

#4 Użytkownik jest niedostępny   Qwinto 

  • Superuser
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3591
  • Dołączył: Pt, 29 Lut 08

Napisany 22 Sierpień 2019 - 14:54

Tak, tylko w Windowsie na Firewallu są różne profile, zależy jak dodałeś sieć. Ale najpierw wyłącz Firewalla i sprawdź. Antywirusa, jeśli takowego masz, też wyłącz przed testem.

#5 Użytkownik jest niedostępny   slawoss 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 32
  • Dołączył: Wt, 17 Kwi 18

Napisany 23 Sierpień 2019 - 06:19

Nic nie daję wyłączenie firewalla i antywirusa.

#6 Użytkownik jest niedostępny   Qwinto 

  • Superuser
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3591
  • Dołączył: Pt, 29 Lut 08

Napisany 23 Sierpień 2019 - 07:58

Czyli blokuje albo router operatora, albo sam dostawca.

#7 Użytkownik jest niedostępny   slawoss 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 32
  • Dołączył: Wt, 17 Kwi 18

Napisany 23 Sierpień 2019 - 10:34

No właśnie. Dostawca twierdzi że oni nie blokują. Pytałem o pomoc w konfiguracji routera to oni nie oferują wsparcia w konfiguracji tego typu. Tylko teraz jak ten router skonfigurować

#8 Użytkownik jest niedostępny   Qwinto 

  • Superuser
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3591
  • Dołączył: Pt, 29 Lut 08

Napisany 23 Sierpień 2019 - 12:58

Zobacz to i to.

Nie znam tego Dasana, więc ciężko mi coś podpowiedzieć. Generalnie gdzieś w specyfikacji wyczytałem, że ten router Firewall with VPN Pass-through and port forrwarding, ale może faktycznie nie potrafi zrozumieć tunelu GRE...

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych