Forum PCLab.pl: Router do małego mieszkania. - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Router do małego mieszkania.

#1 Użytkownik jest niedostępny   gooood 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 239
  • Dołączył: Cz, 03 Lut 11

Napisany 22 Sierpień 2019 - 12:43

Witajcie, szukam router do internetu 600/600, mieszkanie jest małe 30m2 nie będzie problemów z zasięgiem. Chodzi o to że wszystkie urządzenia które będą potrzebować takiej prędkości będą podłączone kablem, a wifi chciałbym mieć od telefonu dlatego priorytetem jest to by po kablu nic nie blokowało prędkości. Nie wiem ile wydać, nie interesowałem się routerami od paru lat, nie wiem powiedzmy 200zł? Ktoś testował https://www.x-kom.pl...c-dualband.html ? Czy każdy router z portami gigabit będzie w stanie obsłużyć internet 600/600?

#2 Użytkownik jest niedostępny   Qwinto 

  • Superuser
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3591
  • Dołączył: Pt, 29 Lut 08

Napisany 22 Sierpień 2019 - 14:59

Do normalnego używania styknie, ale jak byś zaczął obciążać te łącze bardziej na 25% (w obie strony) to może być różnie... Ten router ma co prawda gigabitowe porty (ale uwaga, tylko 2), ale nie wiem jaka jest jego wydajność... Pytanie jak bardzo chcesz obciążać to łącze? Bo jak bardzo to zwiększ budżet o jedno zero...

#3 Użytkownik jest niedostępny   gooood 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 239
  • Dołączył: Cz, 03 Lut 11

Napisany 22 Sierpień 2019 - 18:31

Dwa porty akurat mi wystarczą. Nie sądzę żebym jakoś specjalnie obciążał łącze, raczej jak napisałeś normalne użytkowanie, czasem pobiorę grę, gram też przez streaming, w pracy wysyłam dość dużo plików, ale są małe więc nie obciąża to zbytnio łącza. dwa tyś to chyba trochę przegięcie jak chodzi tylko o udostępnienie internetu dla telefonu, już chyba kupił bym sobie modem lte i postawił przy oknie :D
Jestem otwarty też na jakieś propozycje nie żeby miał mus na xiaomi :D po prostu jakoś wpadł mi w oko ceną na xkom :D

#4 Użytkownik jest niedostępny   Qwinto 

  • Superuser
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3591
  • Dołączył: Pt, 29 Lut 08

Napisany 22 Sierpień 2019 - 20:04

Wiesz, jakbyś miał zamiar stale obciążać łącze na 80% to taki Xiaomi to by pewnie nie wyrobił. Stąd moja uwaga o zwiększeniu budżetu.

W takim razie wystarczy router z gigbitowymi portami i z WiFi w klasie AC1200, tu masz przykłady. Albo taka lista.

#5 Użytkownik jest niedostępny   fakvat 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 888
  • Dołączył: Cz, 18 Wrz 14

Napisany 23 Sierpień 2019 - 09:54

Kup ten, ja mam go w dużym domu z działką. Działa bez problemu Mój link

#6 Użytkownik jest niedostępny   Qwinto 

  • Superuser
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3591
  • Dołączył: Pt, 29 Lut 08

Napisany 23 Sierpień 2019 - 12:37

Równie dobrze można kupić także używany R6220. Mam takiego i działa bardzo dobrze.

#7 Użytkownik jest niedostępny   gooood 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 239
  • Dołączył: Cz, 03 Lut 11

Napisany 25 Sierpień 2019 - 15:53

Zamówiłem R6220 dzięki.

Ten post był edytowany przez gooood dnia: 25 Sierpień 2019 - 15:53


#8 Użytkownik jest niedostępny   xede 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7428
  • Dołączył: Cz, 24 Sie 06

Napisany 26 Sierpień 2019 - 09:06

Totolink A3002RU v2 < u mnie ten w V1 ogarnial 250dl up tylko 50 ale spoczko ze juz zamowiles

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych