Forum PCLab.pl: Zestaw za max 2000zl - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Zestaw za max 2000zl Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   banan1507 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 216
  • Dołączył: Pt, 08 Lip 11

Napisany 22 Sierpień 2019 - 13:38

Witam co powiecie o tym zestawie ? Głównie do gier typu LOL cs itp.

Zasilacz SilentiumPC Vero L2 500W
Dysk SSD Crucial BX500 240GB SATA3
Pamięć HyperX Predator, DDR4, 16 GB(2x8),3200MHz, CL16
Obudowa SilentiumPC Signum SG1 TG Pure Black
Płyta główna MSI B450M PRO-VDH PLUS
Karta graficzna Zotac GeForce GTX 1050 OC 2GB GDDR5 (128 Bit)
Procesor AMD Ryzen 3 1200, 3.1GHz, 8MB, BOX
Całość niecałe 2000zl

#2 Użytkownik jest niedostępny   Dirian 

  • xyz
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14969
  • Dołączył: Cz, 17 Gru 09

Napisany 22 Sierpień 2019 - 13:47

Słabiutko.

www.morele.net/inventory/info/46b048f8/

Jak za drogo, to szukamy procka na Allegro, nawet używki - procki się praktycznie nie psują.


Można też szukać taniej płyty głównej, wziąć trochę tańszą budę w razie czego i się mieścimy w 2 kaflach.

#3 Użytkownik jest dostępny   xtn 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6921
  • Dołączył: Pt, 28 Lut 14

Napisany 22 Sierpień 2019 - 13:50

Zestaw nieopłacalny, za 2033zł masz Ryzen 1600 + RX570 4GB https://www.x-kom.pl/lista/gne3wwh85
jedyna zmiana na minus to 8GB RAM, a nie jak u ciebie 16GB ale dopłacając ok. 100zł można mieć też 16GB. Ewentualnie wziąć słabsze GPU, jak u ciebie w zestawie GTX 1050 2GB za 530zł https://www.x-kom.pl...-2gb-gddr5.html i wtedy mieści się w 2000zł.

#4 Użytkownik jest niedostępny   banan1507 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 216
  • Dołączył: Pt, 08 Lip 11

Napisany 22 Sierpień 2019 - 14:34

Właśnie się zastanawiam czy nie lepiej będzie wziąć 16 GB ramu i tego GTX 1050 bo w tych grach chyba nie potrzeba mocnej grafiki
I ta płyta główna co ja podałem nie będzie lepsza od tego Gigabyte ? Ceny takie same

Ten post był edytowany przez banan1507 dnia: 22 Sierpień 2019 - 14:36


#5 Użytkownik jest niedostępny   Phill76 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 686
  • Dołączył: Pn, 28 Sty 19

Napisany 22 Sierpień 2019 - 14:42

2008 zł morele.net

Dodaj obrazek

Ryzen 1600 / 2x4GB 2666 CL15 / RX 570 4 GB / Dysk M.2 SX6000 PRO / Obudowa i zasilacz

P.S. Ram powinno się spokojnie puścić na 3000/3200 ...

Odnośnie karty jak dasz rady dopłać do 2 wentylatorowej: + 48 zł
https://www.mor ele.net/karta-graficzna-asrock-phantom-gaming-x-radeon-rx570-4g-oc-gddr5-256-bit-hdmi-dvi-3xdp-4141198/
( wklejając usuń spację w nazwie sklepu )

2055 zł >
Dodaj obrazek

Ten post był edytowany przez Phill76 dnia: 22 Sierpień 2019 - 14:55


#6 Użytkownik jest niedostępny   Dirian 

  • xyz
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14969
  • Dołączył: Cz, 17 Gru 09

Napisany 22 Sierpień 2019 - 14:43

W CS GO liczy się głównie CPU, przy da się 6 rdzeniowy Ryzen 5 1600 bo na Ryzenie 3 1200 to szału z klatkami nie będzie.

RX 570 jest jakieś 40% wydajniejsza od GTX 1050, więc kupno GTX 1050 gdy za stówkę więcej masz RX 570 to ciężko nazwać inaczej, niż głupotą.

RAM 16 GB do tych gier się nie przyda, idź w mocniejsze CPU i kartę. RAM zawsze można dołożyć.

Plyta - bez większych roznic.

#7 Użytkownik jest niedostępny   banan1507 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 216
  • Dołączył: Pt, 08 Lip 11

Napisany 22 Sierpień 2019 - 14:53

A ramy nie lepiej np takie
Pamięć G.Skill Ripjaws V, DDR4, 8 GB(2x4),3200MHz, CL16
244zl parę zł droższe ale prędkość 3200 a nie 2666 będzie między nimi jakas różnica w wydajności ?

#8 Użytkownik jest niedostępny   Phill76 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 686
  • Dołączył: Pn, 28 Sty 19

Napisany 22 Sierpień 2019 - 14:56

Możesz dać Ripjawsy :)

Dodaj obrazek

2071 zł

Ten post był edytowany przez Phill76 dnia: 22 Sierpień 2019 - 15:00


#9 Użytkownik jest niedostępny   banan1507 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 216
  • Dołączył: Pt, 08 Lip 11

Napisany 22 Sierpień 2019 - 15:03

Ten zestaw całkiem ciekawy ale może jednak zostanę przy tej obudowie co ja wybrałem a dam te hyperx i grafe z jednym wentylatorem bo ten komputer ma stać na biurku i nie ukrywam że ten armis ar1 nie podoba mi się 😅

#10 Użytkownik jest niedostępny   Dirian 

  • xyz
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14969
  • Dołączył: Cz, 17 Gru 09

Napisany 22 Sierpień 2019 - 15:03

W Armisie AR1 ten RX 570 się ugotuje. Nie przesadzajmy z budą - tu potrzeba przewiewnej budy z nawiewem na kartę.

#11 Użytkownik jest niedostępny   Phill76 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 686
  • Dołączył: Pn, 28 Sty 19

Napisany 22 Sierpień 2019 - 15:11

Zalman Z1 :P
Ja mam w niej 1 wentyl na tyle na 7[V] i jest spoko :)

#12 Użytkownik jest dostępny   KamiloP19 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 860
  • Dołączył: Cz, 03 Lip 08

Napisany 22 Sierpień 2019 - 15:13

Zobacz postbanan1507, o 22 Sierpień 2019 - 16:03, napisał(a):

Ten zestaw całkiem ciekawy ale może jednak zostanę przy tej obudowie co ja wybrałem a dam te hyperx i grafe z jednym wentylatorem bo ten komputer ma stać na biurku i nie ukrywam że ten armis ar1 nie podoba mi się 😅


Co do obudowy to się zgodzę signum jakościowo lepszy. Natomiast co do reszty nie bardzo. Zapodaj końcowy koszyk to jeszcze się sprawdzi czy wszystko jest OK.

#13 Użytkownik jest niedostępny   Phill76 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 686
  • Dołączył: Pn, 28 Sty 19

Napisany 22 Sierpień 2019 - 15:20

Dodaj obrazek

W/g mnie optimum , ale 2138 zł

Można zaoszczędzić trochę kupując tańsze rzeczy w proline , jeżeli miałbyś niedaleko :) :
https://proline.pl/s...eesync-p1353712
https://proline.pl/g...3h-am4-p1272638

~ 2100

i ew:
https://www.olx.pl/o...html#e0d0fd4600
https://www.olx.pl/o...html#dd53e1b55e

Ten post był edytowany przez Phill76 dnia: 22 Sierpień 2019 - 15:31


#14 Użytkownik jest dostępny   KamiloP19 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 860
  • Dołączył: Cz, 03 Lip 08

Napisany 22 Sierpień 2019 - 15:29

Jak wyżej, ewentualnie przycinka na pamiątkach na 2666-3000 i dołożyć do zasilacza spc vero 500

#15 Użytkownik jest niedostępny   banan1507 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 216
  • Dołączył: Pt, 08 Lip 11

Napisany 22 Sierpień 2019 - 16:11

Procesor AMD Ryzen 5 1600, 3.2GHz, 16MB, BOX 485zl
Płyta główna MSI B450M PRO-VDH PLUS 299zl ( jakoś bardziej za mną przemawia niż Gigabyte no chyba że się mylę to mnie poprawcie )
Obudowa SilentiumPC Signum SG1 TG Pure Black 159zl
Zasilacz SilentiumPC Elementum E2 SI 450W 127 zł
Dysk SSD Crucial BX500 240GB SATA3 138 zł
Karta graficzna Sapphire Pulse Radeon RX 570 4GB GDDR5 (256 bit) ( 1 wentylator ) 600zl
Pamięć HyperX Fury, DDR4, 8 GB,2666MHz, CL15 229 zł
Jeszcze nigdy nie bawiłem się w podkręcanie ale spróbuję pobawić się i podkręcić do 3000
Razem 2039 zł

#16 Użytkownik jest niedostępny   Dirian 

  • xyz
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14969
  • Dołączył: Cz, 17 Gru 09

Napisany 22 Sierpień 2019 - 16:25

Płyta może być MSI, tu nie ma jakichś przeciwwskazań by brać Gigabyte. Najwyżej trochę gorsza opcja pod rozbudowę bo MSI mają małą kość BIOS i jakbyś wgrywal BIOS pod Ryzeny 3000 to będzie okrojony graficznie.

Zestaw ok, więcej się chyba nie wyciągnie.

#17 Użytkownik jest niedostępny   banan1507 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 216
  • Dołączył: Pt, 08 Lip 11

Napisany 22 Sierpień 2019 - 16:33

A no w przyszłości myślałem nad jakąs rozbudowa ale ten procesor na jakiś czas myślę że mi wystarczy i wtedy nie wiadomo czy ta płyta to już nie będzie śmietnik

W sumie to nie chciałem używanych części ale tak patrzyłem na allegro na procesory to za 540 zł mogę mieć ryzena 7 2700

Ten post był edytowany przez banan1507 dnia: 22 Sierpień 2019 - 16:50


#18 Użytkownik jest dostępny   xtn 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6921
  • Dołączył: Pt, 28 Lut 14

Napisany 22 Sierpień 2019 - 17:07

Zobacz postbanan1507, o 22 Sierpień 2019 - 16:33, napisał(a):

A no w przyszłości myślałem nad jakąs rozbudowa ale ten procesor na jakiś czas myślę że mi wystarczy i wtedy nie wiadomo czy ta płyta to już nie będzie śmietnik

W sumie to nie chciałem używanych części ale tak patrzyłem na allegro na procesory to za 540 zł mogę mieć ryzena 7 2700

Można wziąć Ryzen 2700 ale w grach to nic nie zmieni. Ryzen 1600 ma dobre boxowe chłodzenie i bez problemu zrobisz proste OC do 3,8-3,9mhz, RAMy z 2666, też pójdą na 2933-3000mhz. U mnie Hyperx Fury 2400mhz z Ryzen 1600x na płycie MSI chodzą bez problemów na 3333mhz cl 16 18 18.
Zestaw ok.

#19 Użytkownik jest niedostępny   banan1507 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 216
  • Dołączył: Pt, 08 Lip 11

Napisany 22 Sierpień 2019 - 17:10

Zobacz postxtn, o 22 Sierpień 2019 - 17:07, napisał(a):

Można wziąć Ryzen 2700 ale w grach to nic nie zmieni. Ryzen 1600 ma dobre boxowe chłodzenie i bez problemu zrobisz proste OC do 3,8-3,9mhz, RAMy z 2666, też pójdą na 2933-3000mhz. U mnie Hyperx Fury 2400mhz z Ryzen 1600x na płycie MSI chodzą bez problemów na 3333mhz cl 16 18 18.
Zestaw ok.



A jaka masz dokładnie płytę główną ? Bo ja już nie wiem czy lepiej ja Gigabyte czy ta msi😅

Ten post był edytowany przez banan1507 dnia: 22 Sierpień 2019 - 17:11


#20 Użytkownik jest dostępny   xtn 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6921
  • Dołączył: Pt, 28 Lut 14

Napisany 22 Sierpień 2019 - 17:33

Mam 3 MSI: b450 Tomahawk, 2x b350m pro-vdh plus. Na obydwu chodzą na 3333mhz.

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych