Forum PCLab.pl: adapter SATA to IDE - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

adapter SATA to IDE czyli jak nie produkować elektor śmieci ... Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   Namonaki 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 719
  • Dołączył: Pt, 24 Sty 14

Napisany 22 Sierpień 2019 - 17:10

posiadam dokładnie taki model
Dodaj obrazek
podłączam go do kontrolera SATA w AMD B450

niestety nie zgłasza mi napędu IDE do UEFI
obiło mi się o uszy ze powinienem przełączyć z trybu AHCI na IDE ale płyta na to nie pozwala

czy mogę jeszcze coś zrobić by ten napęd działał?

#2 Użytkownik jest niedostępny   kozioolek 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 309
  • Dołączył: Pt, 28 Lip 06

Napisany 22 Sierpień 2019 - 17:23

"Adapter jednokierunkowy" czyli co tylko do odczytu ?

@ napęd na Master masz ?

@ https://allegro.pl/o...lacz-5501716055

Taki lepszy bo w ostateczności USB zostaje.

Ten post był edytowany przez kozioolek dnia: 22 Sierpień 2019 - 17:27


#3 Użytkownik jest niedostępny   Phill76 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 732
  • Dołączył: Pn, 28 Sty 19

Napisany 22 Sierpień 2019 - 17:28

To cudo jest widoczne dopiero pod systemem , nie zabotujesz nim .... kiedyś to przerabiałem na starszej płycie .

Ten post był edytowany przez Phill76 dnia: 22 Sierpień 2019 - 17:28


#4 Użytkownik jest niedostępny   Namonaki 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 719
  • Dołączył: Pt, 24 Sty 14

Napisany 22 Sierpień 2019 - 18:39

Zobacz postkozioolek, o 22 Sierpień 2019 - 17:23, napisał(a):

@ napęd na Master masz ?

od nie pamiętnych czasów ... chociaż należało by się upewnić

Zobacz postPhill76, o 22 Sierpień 2019 - 17:28, napisał(a):

To cudo jest widoczne dopiero pod systemem , nie zabotujesz nim .... kiedyś to przerabiałem na starszej płycie .

pal licho boot nawet w Win 7 go nie mam ... chociaż OS mam ręcznie przestawiony na AHCI i coś może się kiełbasić
wadliwy adapter czy co? ...

przy definiowaniu RAID mam jakieś oznaki życia tego ustrojstwa

Ten post był edytowany przez Namonaki dnia: 22 Sierpień 2019 - 19:07


#5 Użytkownik jest niedostępny   Minciu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14414
  • Dołączył: Pt, 02 Gru 16

Napisany 23 Sierpień 2019 - 06:57

Adapter Jedno kierunkowy
1 - SATA (płyta) -> ATA (dysk)
2 - ATA (płyta) -> SATA (dysk)

Adapter dwukierunkowy. Mamy zworkę lub przełącznik w którym wybieramy jedną z powyższych opcji jendno kierunkowych.

Mam adapter dla dysku SSD SATA aby podpiąć go do płyty z ATA. System sie bootuje bez problemów. Na archaiku z windowsem 98 i procem Pentium III

Marposs E9066 - https://www.glasstec...1NR4FLMp8cA.pdf

#6 Użytkownik jest niedostępny   Namonaki 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 719
  • Dołączył: Pt, 24 Sty 14

Napisany 23 Sierpień 2019 - 17:49

Zobacz postMinciu, o 23 Sierpień 2019 - 06:57, napisał(a):

Adapter Jedno kierunkowy
1 - SATA (płyta) -> ATA (dysk)
2 - ATA (płyta) -> SATA (dysk)

Adapter dwukierunkowy. Mamy zworkę lub przełącznik w którym wybieramy jedną z powyższych opcji jendno kierunkowych.

Mam adapter dla dysku SSD SATA aby podpiąć go do płyty z ATA. System sie bootuje bez problemów. Na archaiku z windowsem 98 i procem Pentium III

Marposs E9066 - https://www.glasstec...1NR4FLMp8cA.pdf

OK ale do czego zmieszasz w moim przypadku SATA (płyta) -> ATA (dysk) "Adapter jednokierunkowy z napędu IDE/ATA do płyty SATA" [a przynajmniej taki był opis]
bo mogę mieć zwyczajnie wadliwy egzemplarz

#7 Użytkownik jest niedostępny   Minciu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14414
  • Dołączył: Pt, 02 Gru 16

Napisany 23 Sierpień 2019 - 19:27

Skoro dysk SSD 250gb mx500 działa na archaiku, to na nowym kompie też nie powinno być problemu z bootowaniem. Z tym, że ze starego dysku ATA czy tam napędu CD?

Zamieniam bo tak testowałem. Ma to sens bo stary rupieć zaczyna fruwać.

W drugą stronę podpinanie Starocia do nowego kompa jako systemowy jest bez sensu. Koło ratunkowe z betonu łap? Napędy CD/dvd Sata kupisz taniej niż taki adapter.


Przeczytaj też na sprzęcie w którą stronę jest kierunek. Bo może być błąd w opisie.

Ten post był edytowany przez Minciu dnia: 23 Sierpień 2019 - 19:28


#8 Użytkownik jest niedostępny   Namonaki 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 719
  • Dołączył: Pt, 24 Sty 14

Napisany 25 Sierpień 2019 - 17:45

opis na pudełku jest zgodny z opisem na stronie sklepu muszę rozkręcić obudowę i zobaczyć czy świeci się lampka
coś mi się strasznie ten kontroler chybocze w gnieździe ...

https://www.ceneo.pl/6377551
adapter kupisz za 12 zł nagrywarki DVD już nie https://www.ceneo.pl...rzny;0112-0.htm

z tym że na nagrywarkach DVD i HDD świat się nie kończy a tylko one dostępne są na dziś na SATA
napędów MO już na SATA nie dostaniesz
a nawet jeśli masz sprawny napęd DVD-RW pod IDE to lepiej go podpiąć przez adapter niż wywalić ...

Ten post był edytowany przez Namonaki dnia: 25 Sierpień 2019 - 17:54


#9 Użytkownik jest niedostępny   Minciu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14414
  • Dołączył: Pt, 02 Gru 16

Napisany 25 Sierpień 2019 - 17:49

https://allegro.pl/o...romo-8399802130

Ale za 3,73zl juz kupie :)

#10 Użytkownik jest niedostępny   Namonaki 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 719
  • Dołączył: Pt, 24 Sty 14

Napisany 28 Sierpień 2019 - 20:05

ale używany ...
a lasery się wypalają

#11 Użytkownik jest niedostępny   Minciu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14414
  • Dołączył: Pt, 02 Gru 16

Napisany 28 Sierpień 2019 - 20:16

aha, ale napęd na IDE 3-5x starszy się nie wypala i nie brudzi i jest super :D

#12 Użytkownik jest niedostępny   Namonaki 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 719
  • Dołączył: Pt, 24 Sty 14

Napisany 05 Wrzesień 2019 - 19:12

Zobacz postMinciu, o 28 Sierpień 2019 - 20:16, napisał(a):

aha, ale napęd na IDE 3-5x starszy się nie wypala i nie brudzi i jest super :D

skąd pewność że jest młodszy?
stanu własnego napędu jestem pewien a tak kupuje kota w worku
poza tym znajdź mi napęd MO na SATA bo kontroler SCSI puści mnie z torbami ...

#13 Użytkownik jest niedostępny   Belliash 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 482
  • Dołączył: Wt, 07 Kwi 09

Napisany 09 Wrzesień 2019 - 06:56

Nie dziala, bo to kiepski adapter.
Ja mam taki: https://allegro.pl/o...2pin-6815358037 Podlaczylem za jego pomoca Plextora PX-755A do B450 Aorus Elite. Naped dziala, nagrywa plytki, widoczny z poziomu UEFI, ktore daje mozliwosc bootowania z Plextora. Nie sprawdzalem jednak czy rzeczywiscie cos sie zabootuje.

#14 Użytkownik jest niedostępny   Minciu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14414
  • Dołączył: Pt, 02 Gru 16

Napisany 10 Wrzesień 2019 - 07:57

Zobacz postNamonaki, o 05 Wrzesień 2019 - 20:12, napisał(a):

skąd pewność że jest młodszy?
stanu własnego napędu jestem pewien a tak kupuje kota w worku
poza tym znajdź mi napęd MO na SATA bo kontroler SCSI puści mnie z torbami ...


Z zasady urządzenia SATA są młodsze od IDE.

Można nawet kupić taki nowyu z gwarancją 24m, droższy o 5,51zl od Twojego adaptera który nie działa z Twoim zabytkiem:
https://allegro.pl/o...4mgw-8313321719

#15 Użytkownik jest niedostępny   kamilkowalewski 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 221
  • Dołączył: Wed, 25 Lip 18

Napisany 11 Wrzesień 2019 - 10:34

Według mnie nie powinieneś się bawić w takie adaptery, tylko po prostu kupić nowy napęd na SATA lub na USB. Zresztą taki antyczny sprzęt na IDE to nie wiadomo czy jeszcze w ogóle działa poprawnie. A druga kwestia to, że adaptery tego pokroju są raczej kiepskiej jakości. Więcej wydasz na adapter niż kosztuje napęd na SATA.

Ten post był edytowany przez kamilkowalewski dnia: 11 Wrzesień 2019 - 10:35


#16 Użytkownik jest niedostępny   Namonaki 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 719
  • Dołączył: Pt, 24 Sty 14

Napisany 12 Wrzesień 2019 - 11:48

Zobacz postBelliash, o 09 Wrzesień 2019 - 06:56, napisał(a):

Nie dziala, bo to kiepski adapter.
Ja mam taki: https://allegro.pl/o...2pin-6815358037 Podlaczylem za jego pomoca Plextora PX-755A do B450 Aorus Elite. Naped dziala, nagrywa plytki, widoczny z poziomu UEFI, ktore daje mozliwosc bootowania z Plextora. Nie sprawdzalem jednak czy rzeczywiscie cos sie zabootuje.

masz możliwość włączenia trybu ATA w biosie? (u mnie tylko AHCI)
Dysk SATA na IDE czy AHCI ?'

Cytuj

Przed zmiana trybu w Bios'ie zrobiłem modyfikacje rejestru bo jakoś system Windows 7 się resetował podczas uruchamiania... i zainstalowałem najnowsze sterowniki AHCI ze strony producenta płyty głównej bo te zainstalowane domyślnie przez system powodowały iż nie było widać dysku optycznego.

Zobacz postMinciu, o 10 Wrzesień 2019 - 07:57, napisał(a):

Z zasady urządzenia SATA są młodsze od IDE.

przez kilka lat były produkowane równolegle a przy symbolicznej cenie kilku złotych to napęd jest takim samym działkiem jak IDE

Zobacz postMinciu, o 10 Wrzesień 2019 - 07:57, napisał(a):

Można nawet kupić taki nowyu z gwarancją 24m, droższy o 5,51zl od Twojego adaptera który nie działa z Twoim zabytkiem:
https://allegro.pl/o...4mgw-8313321719

1. adapter kupiony za 15 wiec droższy o drugie tyle
2. to nie jest napęd MO tylko DVD ...

Zobacz postkamilkowalewski, o 11 Wrzesień 2019 - 10:34, napisał(a):

Według mnie nie powinieneś się bawić w takie adaptery, tylko po prostu kupić nowy napęd na SATA lub na USB. Zresztą taki antyczny sprzęt na IDE to nie wiadomo czy jeszcze w ogóle działa poprawnie. A druga kwestia to, że adaptery tego pokroju są raczej kiepskiej jakości. Więcej wydasz na adapter niż kosztuje napęd na SATA.

napęd działa poprawnie podłączany taśmą ATA bezpośrednio do kontrolera na płycie głównej
nie zawsze kupno nowego napędu rozwiązuję sprawę ;)

Ten post był edytowany przez Namonaki dnia: 12 Wrzesień 2019 - 12:14


Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych