Forum PCLab.pl: Windows 10 Xeon E5450 - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Windows 10 Xeon E5450 Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   krakusek123 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10
  • Dołączył: So, 26 Lut 11

Napisany 23 Sierpień 2019 - 00:52

Witam, przy próbie instalacji Windowsa 10 64bit z USB uruchamia się tylko logo windowsa na czarnym tle po czym nic się nie dzieje. Dołączam screen z CPU-Z i proszę o pomoc.

Płyta główna ASUS P5G41T-M LE
Ram 2x 4gb DDR3

Dodaj obrazek

Ten post był edytowany przez krakusek123 dnia: 23 Sierpień 2019 - 00:54


#2 Użytkownik jest niedostępny   deton24 

  • beware
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7215
  • Dołączył: So, 27 Lis 10

Napisany 23 Sierpień 2019 - 02:06

Spotkałem się raz z przypadkiem, że rewizja E0 sprawiała problemy w W10, podczas gdy C0 działała ludziom bez zarzutu, i przynajmniej tak było do kompilacji 1607.

U nas na forum o tym było.
Inne oznaczenie dla E0 to SLBBM, a dla C0 - SlANQ.
Zostawiam te dodatkowe słowa kluczowe do wyszukiwania jak coś.

Podobny problem przez jakieś okresy sporadycznie zdarzał się też na zainstalowanym W10. Należało tylko zresetować PC, i wszystko było OK. I tak za każdym razem, jak PC leżał dłuższy czas wyłączony, to zawisał na boot logo Windy. Potem ten problem zaniknął.

@down Doskonale.

Ten post był edytowany przez deton24 dnia: 23 Sierpień 2019 - 15:55


#3 Użytkownik jest niedostępny   toska78 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3150
  • Dołączył: Cz, 24 Lis 11

Napisany 23 Sierpień 2019 - 06:29

Może najpierw zainstaluj brakujące mikrokody do xeona (najlepiej poprzez wgranie gotowego biosu do płyty gł. Mój link) bo na zrzucie (jeśli to twój) widać brak 2 instrukcji:

Dodaj obrazek

Ten post był edytowany przez toska78 dnia: 23 Sierpień 2019 - 06:37


#4 Użytkownik jest niedostępny   krakusek123 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10
  • Dołączył: So, 26 Lut 11

Napisany 23 Sierpień 2019 - 11:21

Tak wygląda CPU-Z po zainstalowaniu nowego biosu ze strony

Dodaj obrazek

Niestety po instalacji nowego biosu wszystkie opcje wrocily do domyslnych i nie pamietam niektórych opcji np. szybkość cpu fan :x Aktualnie cpu fan speed wynosi 875 rpm i nie mam pojecia czy to wystarczy.

Ten post był edytowany przez krakusek123 dnia: 23 Sierpień 2019 - 11:27


#5 Użytkownik jest niedostępny   toska78 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3150
  • Dołączył: Cz, 24 Lis 11

Napisany 23 Sierpień 2019 - 11:45

Sprawdź temperatury pod obciążeniem, ale bez oc myślę że jak masz dobre chłodzenie (nawet box z miedzianym rdzeniem) to wystarczy. System się zainstalował bez problemu po aktualizacji biosu? 875 RPM to jest w spoczynku i obroty powinny wzrastać w zależności od temperatury i obciążenia CPU.

Ten post był edytowany przez toska78 dnia: 23 Sierpień 2019 - 11:50


#6 Użytkownik jest niedostępny   krakusek123 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10
  • Dołączył: So, 26 Lut 11

Napisany 23 Sierpień 2019 - 12:02

Tak to wygląda pod obciążeniem przez grę (Rainbow Six: Siege) Sprawdzałem i instalacja Windowsa startuje normalnie, ale chciałbym się zając tym wiatrakiem. RPM nie zwiększa się wraz z temperatura.

Dodaj obrazek

Do tego mam podobny radiator do tego

Dodaj obrazek

Ten post był edytowany przez krakusek123 dnia: 23 Sierpień 2019 - 12:03


#7 Użytkownik jest niedostępny   toska78 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3150
  • Dołączył: Cz, 24 Lis 11

Napisany 23 Sierpień 2019 - 12:25

Trochę dziwna sytuacja u Ciebie. U mnie po przywróceniu ustawień domyślnych biosu wentylator CPU nawija cały czas z maksymalną prędkością z powodu wyłączonej opcji odpowiedzialnej za profil pracy wentylatora CPU. Więc poszukaj w biosie odpowiedniej opcji. U mnie jest to w sekcji Hardware Monitor. A sama opcja odpowiedzialna za profil pracy wentylatora jest pod nazwą CPU Q-FAN Control. Po jej włączeniu mogę wybrać 1 z 3 dostępnych profili: silent, standard lub turbo.

Ten post był edytowany przez toska78 dnia: 23 Sierpień 2019 - 12:33


#8 Użytkownik jest niedostępny   krakusek123 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10
  • Dołączył: So, 26 Lut 11

Napisany 23 Sierpień 2019 - 12:39

Opcje CPU Q-FAN Control mam włączoną i pod nią znajdują się trzy tryby: Optimal, silent i performance.

#9 Użytkownik jest niedostępny   toska78 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3150
  • Dołączył: Cz, 24 Lis 11

Napisany 23 Sierpień 2019 - 12:40

To ustaw na optimal lub performance i sprawdź w systemie jak się zmieniają obroty pod obciążeniem.

#10 Użytkownik jest niedostępny   krakusek123 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10
  • Dołączył: So, 26 Lut 11

Napisany 23 Sierpień 2019 - 12:52

Sprawdziłem wszystkie trzy tryby i RPM wynosi dokładnie 878 pod odciążeniem przy każdym trybie.

Ten post był edytowany przez krakusek123 dnia: 23 Sierpień 2019 - 12:52


#11 Użytkownik jest niedostępny   toska78 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3150
  • Dołączył: Cz, 24 Lis 11

Napisany 23 Sierpień 2019 - 12:54

W takim razie coś jeszcze trzeba przestawić w biosie. Jak nie ogarniesz opcji, na początek podaj fotkę z sekcji Hardware Monitor.

Ten post był edytowany przez toska78 dnia: 23 Sierpień 2019 - 12:55


#12 Użytkownik jest niedostępny   krakusek123 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10
  • Dołączył: So, 26 Lut 11

Napisany 23 Sierpień 2019 - 13:00

Update: po wyłączeniu CPU Q-FAN Control wiatrak działa tak jak wcześniej czyli 1562 RPM.

#13 Użytkownik jest niedostępny   toska78 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3150
  • Dołączył: Cz, 24 Lis 11

Napisany 23 Sierpień 2019 - 13:12

Ale to cały czas są takie obroty, niezależnie od obciążenia?

#14 Użytkownik jest niedostępny   krakusek123 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10
  • Dołączył: So, 26 Lut 11

Napisany 23 Sierpień 2019 - 13:18

Cały czas mam takie obroty niezależnie od obciążenia.

Dodaj obrazek

Ten post był edytowany przez krakusek123 dnia: 23 Sierpień 2019 - 13:20


#15 Użytkownik jest niedostępny   toska78 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3150
  • Dołączył: Cz, 24 Lis 11

Napisany 23 Sierpień 2019 - 13:22

A jakie masz dokładnie chłodzenie CPU? Max 1600 RPM jak na wentylator 92mm (zakładam że taki masz) to niewiele. Ja mam np. takie i wystarcza do oc xeona z postu #3. I działają te profile pracy wentylatora dostępne w biosie.

Ten post był edytowany przez toska78 dnia: 23 Sierpień 2019 - 13:27


#16 Użytkownik jest niedostępny   krakusek123 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10
  • Dołączył: So, 26 Lut 11

Napisany 23 Sierpień 2019 - 13:32

Posiadam takie chłodzenie: https://proclockers....u-cooler-review

Niestety nie jestem w stanie zrobić teraz zdjęcia.

Dodam też, że ten Xeon był kiedyś podkręcany ale zrobił mi to ktoś inny i teraz korzystam niestety z takiego.

#17 Użytkownik jest niedostępny   toska78 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3150
  • Dołączył: Cz, 24 Lis 11

Napisany 23 Sierpień 2019 - 13:39

120 mm wentylator więc wszystko się zgadza.

#18 Użytkownik jest niedostępny   krakusek123 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10
  • Dołączył: So, 26 Lut 11

Napisany 23 Sierpień 2019 - 13:41

Jeżeli się wszystko zgadza to zaraz zabieram się za instalacje tego Windows. W przyszłości tez zajmę się tym podkręceniem tego Xeona bo jak najbardziej się do tego nadaję. Dziękuję bardzo za pomoc :)

#19 Użytkownik jest niedostępny   edmundor 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1
  • Dołączył: Pn, 29 Sie 11

Napisany 26 Sierpień 2019 - 07:22

Zobacz postkrakusek123, o 23 Sierpień 2019 - 13:41, napisał(a):

Jeżeli się wszystko zgadza to zaraz zabieram się za instalacje tego Windows. W przyszłości tez zajmę się tym podkręceniem tego Xeona bo jak najbardziej się do tego nadaję. Dziękuję bardzo za pomoc :)


Udało się?

Mam to samo na x5650. Cały czas siedzę na 1709. Nowsze wersje nie wchodzą. Testowany stockowy bios, bios po dodaniu microcodów, wirtualizacja włączona/wyłączona.

Ten post był edytowany przez edmundor dnia: 26 Sierpień 2019 - 07:23


Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych