Forum PCLab.pl: [PILNE] Nowy komputer się nie włącza - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

[PILNE] Nowy komputer się nie włącza Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   Tabalan 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 54
  • Dołączył: Cz, 06 Lis 14

Napisany 23 Sierpień 2019 - 21:51

Zestaw:
CPU: AMD Ryzen 5 3600 (chłodzenie SilentiumPC Fera 3)
Mobo: Asrock B450M-ITX
GPU: Sapphire RX 580 8 GB (bezproblemowo działała w poprzednim komputerze, wymontowana w tym tygodniu)
PSU: Corsair SFX SF600 (bezproblemowo działała w poprzednim komputerze, wymontowany wczoraj)
RAM: GOODRAM IRDM X DDR4 3000 HMz (2x 8GB)
SSD: PNY CS3030 M.2 500 GB
HDD: Seagate 2,5" 500 GB (ze starego laptopa)
Obudowa: Fractal Design Node 304

komputer dla brata, podzespoły zamówione około 1-2 tygodnie temu lub wyjęte z innych komputerów (bezproblemowo działały). Problem jest taki, że po naciśnięciu przycisku zasilania zupełnie nic się nie dzieje. Próbowałem uruchamiać komputer bez GPU (powinny chociaż wentylatory budowy zaskoczyć), z 1 kością RAM (próbowałem obu kości), z HDD + SSD lub samym SSD. Żadna opcja nie działa. Płyta była zakupiona w x-kom i miała przez nich aktualizowany BIOS (zajęło im to stosunkowo długo, były jakieś problemy lub nieporozumienie na linii ich serwis-obsługa klienta). Nie mam innego komputera z AM4, aby sprawdzić procesor/płytę główną. Jutro postaram się sprawdzić komputer na innym zasilaczu SFX, lecz biorąc pod uwagę, że obecny zasilacz jest stosunkowo nowy, działał sprawnie w poprzednim komputerze to mam wątpliwości czy jest wadliwy. Postaram się także rozłożyć i ponownie złożyć komputer (przy czym składałem już komputery w przeszłości i nigdy nie było większych problemów). Jaka może być przyczyna tego problemu? Czy x-kom mógł coś spieprzyć z BIOSem?

#2 Użytkownik jest niedostępny   chistyy 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 46
  • Dołączył: Nd, 27 Maj 18

Napisany 23 Sierpień 2019 - 22:02

To się stało nagle w ogóle, czy od początku tak się działo czy jak?

#3 Użytkownik jest niedostępny   Sary 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3802
  • Dołączył: So, 20 Sty 18

Napisany 23 Sierpień 2019 - 22:05

Mógł. Nie pomyliłeś zasilania procka (eps) z zasilaniem karty graficznej? :E Spróbuj na jednej kości, potem na drugiej, Kości wsadź w 2 i 4 slot od procesora, poodciskaj wszystko, zostaw sam procek bez karty Ramu itd. potem wpinaj wszystko po kolei i próbuj odpalić po włożeniu każdej części z osobna, mimo wszystko sprawdź ten zasilacz.

Ten post był edytowany przez Sary dnia: 23 Sierpień 2019 - 22:06


#4 Użytkownik jest niedostępny   narmiak 

  • Maruda
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4102
  • Dołączył: Pn, 10 Gru 12

Napisany 23 Sierpień 2019 - 22:07

A może po prostu przycisk power jest źle podłączony? :)
Albo nie wszystkie kostki od zasilacza wetknięte do płyty?

#5 Użytkownik jest niedostępny   Tabalan 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 54
  • Dołączył: Cz, 06 Lis 14

Napisany 23 Sierpień 2019 - 22:16

Dzisiaj składałem ten komputer, od samego początku w ogóle nie zaskakuje.

Kabel podpięty dobrze, nawet przed chwilą się upewniłem. Podpiąłem do innego wyjścia na zasilaczu w ramach tej samej "grupy" wyjść (mam 2x PCIe 6+2 oraz CPU 4+4, wygląda to jak na zdjęciu poniżej) i nadal bez rezultatu.
Dodaj obrazek

Nawet wentylator zasilacza się nie uruchamia.

W mobo mam 2 sloty pamięci RAM, próbowałem już uruchamiać z 1 kością (próbowałem obu), nic nie pomaga.

Przy nieodpowiednim BIOS (nie wspierającym Ryzen 3000) komputer w ogóle nie wstaje czy co się dzieje?

Edit: przycisk zasilania już sprawdziłem. Zwątpiłem w siebie, więc poratowałem się instrukcją płyty głównej i wygląda na to, że przycisk jest podłączony prawidłowo.

Do płyty (z zasilacza) mam podłączone CPU 4+4 oraz 24 pin ATX.

Ten post był edytowany przez Tabalan dnia: 23 Sierpień 2019 - 22:19


#6 Użytkownik jest niedostępny   Sary 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3802
  • Dołączył: So, 20 Sty 18

Napisany 23 Sierpień 2019 - 22:22

Może przycisk jest spsuty, i takie rzeczy się zdarzają. Spróbuj odpalić kompa śrubokrętem, czy czymś innym metalowym (zewrzyj piny na płycie)

Edit: Nawet dla pewności możesz zewrzeć piny obok, by sprawdzić czy aby na pewno nie pomyliłeś się przy podpinaniu.

Ten post był edytowany przez Sary dnia: 23 Sierpień 2019 - 22:26


#7 Użytkownik jest niedostępny   Tabalan 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 54
  • Dołączył: Cz, 06 Lis 14

Napisany 23 Sierpień 2019 - 22:31

A mógłbyś powiedzieć w jaki sposób mam zrobić to zwarcie? Po prostu dotknąć czymś metalowym obu pinów jednocześnie?

#8 Użytkownik jest niedostępny   zlotnik 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1672
  • Dołączył: Pn, 10 Sty 11

Napisany 23 Sierpień 2019 - 22:55

tak

#9 Użytkownik jest niedostępny   xtn 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6853
  • Dołączył: Pt, 28 Lut 14

Napisany 23 Sierpień 2019 - 23:56

Jest jeszcze opcja, że nie zaaktualizowali biosu... potrzebny jest Ryzen 1000/2000, żeby to sprawdzić.

Ten post był edytowany przez xtn dnia: 23 Sierpień 2019 - 23:56


#10 Użytkownik jest niedostępny   Bombowiec_PL 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10
  • Dołączył: Pn, 19 Sie 19

Napisany 30 Sierpień 2019 - 13:57

Jeśli to nie jest bios to na moje płyta główna jest walnięta...
Sugeruję się moim doświadczeniem z przed siedmiu lat kiedy sam kupowałem i składałem komputer z Morele... po złożeniu też nic nie chciało zaskoczyć okazało się ze płyta walnięta od producenta i wymienili na nową i wsio już działało...

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych