Forum PCLab.pl: FX-9590 na płycie GA-990FXA-UD3 (rev. 3.0) - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

FX-9590 na płycie GA-990FXA-UD3 (rev. 3.0) Czy uda się uruchomić?

#1 Użytkownik jest niedostępny   zarzew 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 24
  • Dołączył: So, 19 Sie 17

Napisany 23 Sierpień 2019 - 23:17

Cześć, mam takie pytanie.

Posiadam płytę GA-990FXA-UD3 (rev. 3.0) Obecnie mam jakiegoś tam phenoma. Mniejsza z tym. W specyfikacji tej płyty na stronie http://www.gigabyte....xa-ud3rev_30#kf
jest lista procesorów obsługiwanych przez płytę. Max to FX-8370

W rewizji 4.0 jest procesor troszeczkę szybszy, i tego akurat mam okazję kupić w naprawdę fajnych pieniążkach bo za niecałe 300zł. Chodzi o model FX-9590. Wydziela więcej ciepła i tu jest pytanie czy moja rewizja 3 podoła oraz jak z biosem?

Z doświadczenia wiem, że poprzednia płyta też GA nie obsługiwała mojego aktualnego phenoma a jednak używałem jej z tym procesorem 8 lat.
Na różnych serwisach aukcyjnych widzę ten procesor FX-9590 wsadzone w płyty z max TDP 140 wat i działają. tzn tak piszą.

Czy jak schłodzę dobrze procek i samą płytę, to będzie można uruchomić procesor i używać go w pełnym jego zakresie?

Nie mam na razie konkretnych funduszy na zmianę PC-ta a drobna modyfikacja zawsze cieszy.

#2 Użytkownik jest niedostępny   Splendor_97 

  • Honor ponad wszystko!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1778
  • Dołączył: Wed, 17 Kwi 19

Napisany 23 Sierpień 2019 - 23:25

Z mojego punktu widzenia,nie uruchomisz FX-9590 na płycie GA-990FXA-UD3 Rev 3.0(a jak uruchomisz to i tak będzie informacja o niewspieranym CPU itd.)
Można spróbować mod biosami,ale nie wiem czy je znajdziesz.
Taka płyta chyba będzie miała problem z podołaniem FX-9590,z uwagi na TDP 220W

FX 9590 i 9370 to nic innego jak FX-8350 z fabrycznym OC i wyśrubowanym TDP

#3 Użytkownik jest dostępny   MitycznyJeż 

  • krzem gotuJEŻ, węgiel zdrapuJEŻ
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 19979
  • Dołączył: So, 12 Kwi 14

Napisany 24 Sierpień 2019 - 06:47

Żadnego FX-9590. To jeden z najbardziej niedorzecznych procesorów w historii, może mieć co najwyżej wartość sentymentalną, kolekcjonerską, albo memiczną.

No, jeszcze inne jego zastosowanie to szybkie zabijanie płyt :lol2: A tych coraz mniej na rynku, i ich ceny wciąż są relatywnie wysokie.

Bierz FX-83xx i kręęć, jeżeli zmiana platformy jest niemożliwa.

#4 Użytkownik jest niedostępny   mefisto777 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 16749
  • Dołączył: Nd, 04 Lis 07

Napisany 24 Sierpień 2019 - 07:20

Ja bym brał idzie zima, będzie można ogrzewać nogi.

#5 Użytkownik jest niedostępny   Splendor_97 

  • Honor ponad wszystko!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1778
  • Dołączył: Wed, 17 Kwi 19

Napisany 24 Sierpień 2019 - 12:00

Zobacz postMitycznyJeż, o 24 Sierpień 2019 - 07:47, napisał(a):

A tych coraz mniej na rynku, i ich ceny wciąż są relatywnie wysokie.

Niestety,to fakt.Płyty 990FX w cenie płyt B450/X470 mówi wszystko

#6 Użytkownik jest niedostępny   Bogdan1986 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 34
  • Dołączył: Pt, 22 Lut 19

Napisany 24 Sierpień 2019 - 20:49

Ryzen 3 1300 jest wydajniejszy od tego FX-a i w podobnej cenie

#7 Użytkownik jest niedostępny   zarzew 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 24
  • Dołączył: So, 19 Sie 17

Napisany 24 Sierpień 2019 - 22:36

wszystko się zgadza jeśli chodzi o ceny i wydajności, nie liczę na jakiś mega efektywny przyrost klatek czy wydajności. Powolutku ale to tak bardzo powoli składam sobie zestaw na 9tej generacji. Ten aktualny posiadany chce po prostu wymaxować i pójdzie na działkę i będzie używany głównie raz w miesiącu lub na urlopie :) ale póki co rok musi jeszcze podziałać u mnie.

W takim razie kupie fx 8370 do 300zł sie zmieszczę patrząc po aledrogo i OLX :)

P.S
Co do swojego starego AMD Phenoma nie mogę powiedzieć żeby był to zły procek, może i testach wypada kiepsko ale w grach z połączeniem 1080ti nie grzeje się, wszystko działa na maxa :) fakt w METRO exodus mam między 85% a 95% obciążenie procka :) dla tego chcałem coś zmienić na wydajnijszego nawet o te 10-15%

#8 Użytkownik jest niedostępny   unadarek 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5516
  • Dołączył: Wed, 01 Sty 03

Napisany 25 Sierpień 2019 - 09:51

Sorki ale trzeba nie mieć wyobrazni żeby płacić ok 300pln za tego fx :E do 300pln to kupujesz i5 2500 lub nawet i7 2600 razem z płytą główną.Ostatnio chyba ze 2szt poszły i7 2600 za 200pln + do tego coś na h61 za 100 i po zawodach

#9 Użytkownik jest niedostępny   Markiz88 

  • Filozof?
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7714
  • Dołączył: Pt, 09 Maj 08

Napisany 25 Sierpień 2019 - 10:12

Za 200zl kupi ryzen 1200 którego wymieni bez problemu na dużo lepszego procka niż i7 nie mówiąc o gwarancji na początek

#10 Użytkownik jest niedostępny   Splendor_97 

  • Honor ponad wszystko!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1778
  • Dołączył: Wed, 17 Kwi 19

Napisany 25 Sierpień 2019 - 11:23

Zobacz postunadarek, o 25 Sierpień 2019 - 10:51, napisał(a):

Sorki ale trzeba nie mieć wyobrazni żeby płacić ok 300pln za tego fx :E do 300pln to kupujesz i5 2500 lub nawet i7 2600 razem z płytą główną.

Ja z kolei kupowałem do siebie FX-8350,tylko dlatego że już posiadałem płytę.
Gdybym kupował CPU + płytę to bardziej pochyliłbym w stronę i7 2600K+płyta Z68/Z77

Zobacz postMarkiz88, o 25 Sierpień 2019 - 11:12, napisał(a):

Za 200zl kupi ryzen 1200

Ryzen 1200 jest nawet wydajniejszy od FX-8350 :E
Niestety,jest to fakt

#11 Użytkownik jest niedostępny   unadarek 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5516
  • Dołączył: Wed, 01 Sty 03

Napisany 25 Sierpień 2019 - 11:39

Zobacz postMarkiz88, o 25 Sierpień 2019 - 11:12, napisał(a):

Za 200zl kupi ryzen 1200 którego wymieni bez problemu na dużo lepszego procka niż i7 nie mówiąc o gwarancji na początek

nooooo tylko do tego trzeba ddr4 i tu jest taki mały szkopuł.

#12 Użytkownik jest niedostępny   mefisto777 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 16749
  • Dołączył: Nd, 04 Lis 07

Napisany 25 Sierpień 2019 - 11:55

Zobacz postunadarek, o 25 Sierpień 2019 - 12:39, napisał(a):

nooooo tylko do tego trzeba ddr4 i tu jest taki mały szkopuł.

Wszystko lepsze niż kupowanie piecyka :D

#13 Użytkownik jest niedostępny   zarzew 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 24
  • Dołączył: So, 19 Sie 17

Napisany 28 Sierpień 2019 - 14:35

Zobacz postmefisto777, o 25 Sierpień 2019 - 11:55, napisał(a):

Wszystko lepsze niż kupowanie piecyka :D


Taka mała dygresja co do Piecyka. Od praktycznie dziecka mam AMD bo było po prostu tańsze ale porównywalne a nawet i lepsze od pentium-ów od święta :)
Nie pamiętam, żeby AMD się grzały. moje nawet te ostatnie pozycje któe przerobiłem i mam obecnie czyli phenom ii x4 965 i teraz 980 w stresie przy max obciążeniu nie mają więcej niż 60 stopni. Znajomy za to fan intela co prawda starszej generacji bo zatrzymał się na 2 do 4 i walczy na różne sposoby :)

Wracając do dyskusji. Wiem, że można zmienić wszystko za małe pieniądze tylko czy jest sens od nowa stawiać system, kupować ddr4 w jakimś tam przypadku, inne chłodzenie bo stokowe to zazwyczaj dno. Potrzebuje minimalny skoczek wydajności, zaopatrzę się w FX-8370 zobaczymy jaka będzie różnica. Drugi pecet składa się powolutku to za rok sobie pogram na razie czeka mnie wielka przeprawa przez wszystkie dyski bo mam 6szt ssd po 120gb i 2 x terówka na talerzu. Trzeba tutaj zrobić porządek.

#14 Użytkownik jest niedostępny   Splendor_97 

  • Honor ponad wszystko!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1778
  • Dołączył: Wed, 17 Kwi 19

Napisany 28 Sierpień 2019 - 15:02

Zobacz postzarzew, o 28 Sierpień 2019 - 15:35, napisał(a):

Taka mała dygresja co do Piecyka. Od praktycznie dziecka mam AMD bo było po prostu tańsze ale porównywalne a nawet i lepsze od pentium-ów od święta :)
Nie pamiętam, żeby AMD się grzały. moje nawet te ostatnie pozycje któe przerobiłem i mam obecnie czyli phenom ii x4 965 i teraz 980 w stresie przy max obciążeniu nie mają więcej niż 60 stopni.

AMD lepsze było za czasów Athlona XP i Athlona 64(po tym jak przyszły Core 2,AMD nie miało co zbierać niestety)
Phenom II były porównywalne,ale do Core 2 Duo/Quad,gdzie intel już miał pierwszą generację Core i3/i5/i7
Wśród procesorów AMD,które naprawdę się grzały to pamiętam Athlon 64 X2(w sumie to słyszałem nie raz że FX to też grzałki,owszem też się grzeją,ale po OC.Problemy z temperaturami procesorów FX wynika w dużej mierze przez śmiesznie niski próg throttlingu(70 st.) - Phenomów II również dotyczy)

#15 Użytkownik jest niedostępny   Namonaki 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 721
  • Dołączył: Pt, 24 Sty 14

Napisany 28 Sierpień 2019 - 19:38

to raczej wartość TPD rozdmuchana do granic możliwości ...
... ktoś okazał wiele talentu w trolowaniu naiwniaków więżących że te wartości są w jaki kol-wiek sposób porównywalne miedzy AMD a Intelem

#16 Użytkownik jest niedostępny   Markiz88 

  • Filozof?
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7714
  • Dołączył: Pt, 09 Maj 08

Napisany 28 Sierpień 2019 - 20:48

Przesiadka na ryzena jest opłacalna z trzech powodów, raz dostajesz wsparcie dla nowych instrukcji których nie ma w phenomie ii, fx je posiada prawie wszystkie. Drugi powód nowy sprzęt na gwarancji jak by nie patrzyć phenom ii ma już 10 lat, a płyty na 990 jakieś 6-7lat. Trzeci to lepsza efektywność na W, phenom ii pobiera więcej energii od ryzena 1200, fx wiadomo powyżej.

No ale każdy według własnego uznania podejmuje decyzje.

PS. jak komp nie służy już do grania albo w niszowe stare gierki można rozważyć 2200g/3200g tylko tutaj tylko win10.

Ten post był edytowany przez Markiz88 dnia: 28 Sierpień 2019 - 20:51


#17 Użytkownik jest niedostępny   Splendor_97 

  • Honor ponad wszystko!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1778
  • Dołączył: Wed, 17 Kwi 19

Napisany 28 Sierpień 2019 - 22:30

Zobacz postMarkiz88, o 28 Sierpień 2019 - 21:48, napisał(a):

fx je posiada prawie wszystkie.

Tak,FX posiada wszystkie niezbędne instrukcje oprócz AVX2,który pewnie się upowszechni za dobre kilka lat 8:E

#18 Użytkownik jest niedostępny   Markiz88 

  • Filozof?
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7714
  • Dołączył: Pt, 09 Maj 08

Napisany 29 Sierpień 2019 - 21:03

Zobacz postSplendor_97, o 28 Sierpień 2019 - 23:30, napisał(a):

Tak,FX posiada wszystkie niezbędne instrukcje oprócz AVX2,który pewnie się upowszechni za dobre kilka lat 8:E

Napisałem prawie wszystkie, dlatego nie wymiałem tych różnic bo są nie istotne dla użytkownika końcowego. Chociaż efektywność wykonywania co poniektórych z nich już nie.
http://www.cpu-world...en_7_1800X.html
można się lepiej wgłębić w temat różnic.

Natomiast sama odpowiedź twoja nic nie wniosła.

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych