Forum PCLab.pl: Stuttering w każdej grze - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Stuttering w każdej grze Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   Fr00st 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 50
  • Dołączył: Pt, 10 Cze 16

Napisany 24 Sierpień 2019 - 10:04

Witam. Mam problem otóż zmieniłem procka i grafikę i występuję u mnie w większym lub mniejszym stopniu stuttering:
w far cry new dawn i 5, wiedźmin 3 i metro exodus.
i5 6400
rx 570 8gb
8gb ram
crosair vs 450
msi h110m pro-d
Co próbowałem: przeinstalowanie windows 10, przeniesienie gry na ssd nie pomogło.

#2 Użytkownik jest niedostępny   Keel 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 850
  • Dołączył: Nd, 21 Paź 07

Napisany 24 Sierpień 2019 - 11:12

Slaby procesor, ram w jednej kości? Pewnie 2133 lub 2400MHz.

#3 Użytkownik jest dostępny   Kyle_PL 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1905
  • Dołączył: So, 02 Lis 13

Napisany 24 Sierpień 2019 - 11:25

Zobacz postKeel, o 24 Sierpień 2019 - 11:12, napisał(a):

Slaby procesor
Wiedźmin raczej nie potrzebuje więcej niż 4 rdzenie, wiec to nie to. U mnie na I5 2400, 4x4GB RAM DDR3 1333, RX460 4GB nie było "stutteringu" na takich grach jak Shadow Of The Tomb Raider, czy Battlefield 1 (przynajmniej w tej wcześniejszej wersji, bo podobno nowe aktualizacje coś pogmerały i chodzi gorzej na CPU z mniejszą ilością rdzeni niż 6)

#4 Użytkownik jest niedostępny   Fr00st 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 50
  • Dołączył: Pt, 10 Cze 16

Napisany 24 Sierpień 2019 - 12:03

no procek nie jest najwyższych lotów ale na starszych i5 ludzie grają a kości ram mam 2 po 4gb 2133 goodram play i iridium. W wiedźminie mam najmniejszy stutter.
Czyli przez wolny RAm ten stutter?

Ten post był edytowany przez Fr00st dnia: 24 Sierpień 2019 - 13:38


#5 Użytkownik jest niedostępny   kammel19 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 552
  • Dołączył: So, 25 Gru 10

Napisany 24 Sierpień 2019 - 13:50

Dobrze nałożyłeś pastę na proca? Jakie temperatury podczas grania?

#6 Użytkownik jest niedostępny   Fr00st 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 50
  • Dołączył: Pt, 10 Cze 16

Napisany 24 Sierpień 2019 - 21:40

grafika 62 stopnie
procek 40 stopni
Nie wiem co jest grane. Odinstalowałem intel system guard extension i wieśku jakby lepiej nie ma ściny jak dojeżdżam do nowego miejsca i pojawia się napis z nazwą. Ale w fa cry został jak był to nie wiem czy to to było problemem. Wcześniej na celeronie i radeon hd miałem mniej fps ale nie było takich ścinek np. jak ghrałem w bf 3
Tak wygląda:
https://www.youtube....eature=youtu.be

Ten post był edytowany przez Fr00st dnia: 25 Sierpień 2019 - 00:05


#7 Użytkownik jest dostępny   Kyle_PL 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1905
  • Dołączył: So, 02 Lis 13

Napisany 25 Sierpień 2019 - 17:32

Faktycznie, co jakiś czas jest chwilowe zatrzymanie. Otwórz menedżer zadań w tle, na wykresie CPU, odświeżanie najniższe (by zebrał wykres z większego czasu) , pograj kilka-kilkanaście minut i wstaw obraz z menedżera, może coś tam wypatrzymy.

#8 Użytkownik jest niedostępny   Panrzuuf 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6
  • Dołączył: Nd, 18 Sie 19

Napisany 25 Sierpień 2019 - 19:09

Sekcja zasilania nie wyrabia i przez to jest stuttering

Ten post był edytowany przez Panrzuuf dnia: 25 Sierpień 2019 - 19:10


#9 Użytkownik jest dostępny   Kyle_PL 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1905
  • Dołączył: So, 02 Lis 13

Napisany 25 Sierpień 2019 - 20:39

Płyta faktycznie kiepska, ale żeby nawet przy niepodkręconym i5 6400 klękała ?

#10 Użytkownik jest niedostępny   xtn 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6921
  • Dołączył: Pt, 28 Lut 14

Napisany 25 Sierpień 2019 - 21:06

Zobacz postPanrzuuf, o 25 Sierpień 2019 - 19:09, napisał(a):

Sekcja zasilania nie wyrabia i przez to jest stuttering

Kompletna bzdura, miałem na takiej płycie I7-6700 i sekcja nie przekraczała pod pełnym obciążeniem 70st.
Coś niemwyrabia, dla mnie 3 rzeczy podejrzane, CPU, trzeba sprawdzić w aferburnie czy te przycięcia występują gdy zużycie dobija do 100%, druga to dysk twardy, może nie wyrabiać, a trzecia zasilacz vs450, trzeba zobaczyć jak zachowuje się karta graficzna w momencie przycinki, czy nie zrzuca zegarów w afterburnerze.

#11 Użytkownik jest niedostępny   Fr00st 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 50
  • Dołączył: Pt, 10 Cze 16

Napisany 29 Sierpień 2019 - 21:46

https://zapodaj.net/...9f6950.jpg.html
https://zapodaj.net/...cfbcc5.jpg.html
https://zapodaj.net/...43e3d7.jpg.html
https://zapodaj.net/...6d5bba.jpg.html

Akurat teraz nie mam bardzo czasu na grę ale zapuściłem occt w trybie power supply na ponad godzinę i test dysków zrobiłem w linkach screeny oraz memtest86 przetestowałem ram nie wykrył problemów.
Zasilacz teraz w sierpniu jakoś skończyła mi się gwarancja 3 letnia, rozebrałem go to kondesatory całe. Z hwmonitor płyta główna pokazuje 58 stopni jak to sekcja
zasilania to wydaje mi się że temperatura dobra. Ostatnio wymieniałem obudowę na coolermaster mb511 i 5 wentylatorow mam zamontowanych to przewiew jest. Karta graficzna po UV ale sprawdzałem na stocku to samo się dzieje a 40mhz na rdzeniu nie robi różnicy w fps. Jedynie co zauważyłem do użycie gpu spada nawet do 0%.

Ten post był edytowany przez Fr00st dnia: 31 Sierpień 2019 - 15:17


#12 Użytkownik jest niedostępny   Fr00st 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 50
  • Dołączył: Pt, 10 Cze 16

Napisany 04 Wrzesień 2019 - 21:49

Metro exodus
https://m.youtube.co...h?v=lAu5Nckes08

Ktoś coś doradzi co robić dalej??

Ten post był edytowany przez Fr00st dnia: 04 Wrzesień 2019 - 21:54


#13 Użytkownik jest niedostępny   vegmer 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2296
  • Dołączył: Nd, 14 Maj 17

Napisany 04 Wrzesień 2019 - 22:34

najnowsze stery 19.8.2 zainstalowane?

#14 Użytkownik jest niedostępny   dawidoxx 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1696
  • Dołączył: Pt, 18 Mar 16

Napisany 04 Wrzesień 2019 - 23:04

Wyłącz w Windows Defender skanowanie w czasie rzeczywistym - ja miałem podobne ściny przez defendera

Dodaj obrazek

Ten post był edytowany przez dawidoxx dnia: 04 Wrzesień 2019 - 23:05


#15 Użytkownik jest niedostępny   Fr00st 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 50
  • Dołączył: Pt, 10 Cze 16

Napisany 05 Wrzesień 2019 - 15:56

Sterowniki mam 19.8.2 , a wyłączenie defendera nie działa

#16 Użytkownik jest dostępny   Minciu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14249
  • Dołączył: Pt, 02 Gru 16

Napisany 05 Wrzesień 2019 - 16:34

Wygląda na procka. Przydałoby się sprawdzić co będzie na i7. Ramu też warto dołożyć bo 8GB to mało. Jak cokolwiek będzie dogrywać w tle z dysku to przycinać będzie.

#17 Użytkownik jest niedostępny   Fr00st 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 50
  • Dołączył: Pt, 10 Cze 16

Napisany 07 Wrzesień 2019 - 11:18

Zainstalowałem jeszcze raz sterowniki od chipsetu/IME pobrane ze strony intela.
Metro przeniosłem na ssd i jest poprawa przycięcia ustąpiły. W far cry 5 bez zmian czy hdd czy ssd.
Jeszcze muszę wieśka przenieść i zobaczyć jak działa bo też się zdarzają ścinki przy dojechaniu do nowej lokacji albo użyciu igni.
Już chyba do nowych gier hdd nie wyrabia i trzeba zamienić na ssd. W FC 5 pewnie procek już za słaby.

Ten post był edytowany przez Fr00st dnia: 07 Wrzesień 2019 - 11:22


#18 Użytkownik jest niedostępny   stark2991 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 545
  • Dołączył: Pn, 21 Paź 13

Napisany 07 Wrzesień 2019 - 14:38

W pierwszym poście pisałeś że przenoszenie na SSD nie pomogło, myślałem że próbowałeś przenosić wszystkie gry.
HDD jest wolne, ale nie powinno być ciągłego stutteringu, problem bardziej dotyczy sytuacji, gdy dysk nie nadążą z wczytywaniem danych, jak w GTA V i szybkiej jeździe na autostradzie. Jeśli masz system na SSD to HDD jest odciążony. No chyba że jest w stanie agonalnym, ale to już tylko domysły.
Co do FC5 - pobierz sobie MSI Afterburner i RTSS, ustaw w OSD wyświetlanie zużycia CPU i GPU i będziesz widział czy dobija do 100% w tych momentach gdy są skoki.

#19 Użytkownik jest dostępny   Minciu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14249
  • Dołączył: Pt, 02 Gru 16

Napisany 07 Wrzesień 2019 - 16:17

Lepiej niech nastawi logowanie ilości odczytywanych danych. Czy jak są skoki to nagle nie zapycha się na ładowaniu. Najprościej jest podpiąć kontrolkę LED pod płytę LED HDD. Będzie można zawsze zerknąć czy lampka mruga czy nie mruga jak przycina gierka.

#20 Użytkownik jest niedostępny   Fr00st 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 50
  • Dołączył: Pt, 10 Cze 16

Napisany 07 Wrzesień 2019 - 16:32

No bo wcześniej tylko far cry 5 próbowałem przenosić i oprócz szybszego ładowania nie było różnicy w fps i dalej były ściny. Każdy mówi że w grach dysk nie ma większego znaczenia ale przeniosłem jeszcze na ssd metro exodus problem prawie znikł. W hdtune error scan nic nie wykryło, zakładka health też ok: https://zapodaj.net/...b31de9.jpg.html
System na ssd. Na przykład w wiedźminie procek jest przy 60% i też się pojawiają. W far cry 5 procek lata 90-98% czasami dobije do 100% ale ścinki są nie ważne od użycia cpu. W metro exodus spadało taktowanie i karty graficznej i procesora. W FC5 tylko karta graficzna zrzuci taktowanie i użycie spada nawet do 0%
Sprawdziłem już wszystko co mogłem i nic z tego nie wyszło. Ważne że na ssd działa lepiej. Już tylko pozostaje zasilacz albo płyta główna.
Dodam jeszcze że jak ustawie w FC5 wszystko na low, skalowanie gpu na 0,5 rozdzielczość na 1280x720 wyłączone rozmycie i aa jest koło 100fps ale taka sama ścinka jak na ultra.

Ten post był edytowany przez Fr00st dnia: 08 Wrzesień 2019 - 10:03


Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych