Forum PCLab.pl: i3-4160 mało wydajny, kusi mnie Ryzen - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

i3-4160 mało wydajny, kusi mnie Ryzen ale może coś innego lepiej? Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   Gibsong 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 59
  • Dołączył: Cz, 10 Lip 08

Napisany 24 Sierpień 2019 - 14:31

Witam, obecny sprzęt i3-4160 / 8GB DDR3 / R9 270. Ten procek w wykonanym przeze mnie teście H265 osiągnął 7.7 fps, w sumie hobbystycznie tych konwersji robię sporo więc 2-2,5 raza szybciej byłoby fajnie.
Zastanawiam się nad Ryzenem 1600 ale może coś lepszego w podobnych pieniądzach, budżet raczej 1k z jakimś plusem, na CPU/MB/8 GB RAM na początek. Wymagania dla płyty to 6 x SATA. Gram w BF1/Wiedźmin nie na full detalach ale chwilowo ten Radek musi zostać. Bardziej mi zależy na przyspieszeniu konwersji HEVC.

#2 Użytkownik jest niedostępny   Phill76 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 746
  • Dołączył: Pn, 28 Sty 19

Napisany 24 Sierpień 2019 - 15:21

Zaraz zrobię test na -stock -Ryzen 2600

https://iv.pl/images...83701932243.png

21,02 :)

4GHz Ryzen 2600 :

22,71

https://iv.pl/images...74843712167.png

Kup używany Ryzen 1600/1600x + Gigabyte B450M DS3H / i 2x4GB 3000+
Np:
https://www.olx.pl/o...html#bcdd647675

ew. próbuj wyrwać 2600 za 450 :
https://www.olx.pl/o...html#b33c3482da

i https://proline.pl/g...3h-am4-p1272638 lub lepszą:
https://proline.pl/g...te-am4-p1293784

https://proline.pl/p...-8gvkb-p1314135

Ten post był edytowany przez Phill76 dnia: 24 Sierpień 2019 - 15:41


#3 Użytkownik jest niedostępny   Mateo23 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 44
  • Dołączył: Pn, 24 Cze 19

Napisany 24 Sierpień 2019 - 15:29

ryzen 5 2600 + jakieś mobo np. MSI B450-A PRO i ram Crucial 8GB 3000MHz Ballistix Sport LT CL15 a za jakiś czas dokupisz 2 kość

#4 Użytkownik jest niedostępny   Phill76 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 746
  • Dołączył: Pn, 28 Sty 19

Napisany 24 Sierpień 2019 - 15:47

Jak dasz rady wydać ~~ 1200 weź :
https://proline.pl/koszyk/dbc0e7bf

+ używany Ryzen 2600/1600X

Lepiej brać wersję 2600 , ma niższy pobór mocy przy, lekko lepszej wydajności ...
chyba , że 8 GB ram Ci wystarczy ( -110 zł ) :
https://proline.pl/p...-8gvkb-p1314135

Ten post był edytowany przez Phill76 dnia: 24 Sierpień 2019 - 15:52


#5 Użytkownik jest niedostępny   Gibsong 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 59
  • Dołączył: Cz, 10 Lip 08

Napisany 24 Sierpień 2019 - 17:44

Dzięki za szybki odzew. Czyli Ryzen to dobry trop teraz kwestia czy różnica 100zł między 1600 a 2600 jest aż tak szalenie istotna. Nigdy nie kupowałem używanego procesora, zresztą tych używek nie jest znowu tak wiele w przypadku 2600 raczej zestawy. BTW na Euro AGD Ryzen 2600 - 549zł, 1600 - 599zł. Na początek 8 GB wystarczy, GPU-Z nawet przy włączonym BF1 pokazuje max około 6,5 GB użycia RAMu. Czy można kupić jedną kość 8GB a po czasie dokupić drugą i korzystać z dobrodziejstw Dual Channel czy innej technologii która obecnie jest, czy trzeba kupić specjalnie sparowane kostki od razu?
Płyta główna z chipsetem B450 jak widzę wszyscy polecają, wolałbym format ATX i 6xSATA więc wychodzi że ta Aorus będzie ok.

#6 Użytkownik jest niedostępny   Phill76 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 746
  • Dołączył: Pn, 28 Sty 19

Napisany 24 Sierpień 2019 - 20:14

Aorus Elite jest dobrą płytą , weź Ryzena 2600 z EURO , a ram musi mieć 2 kości> inaczej tracisz SPORO w wydajności - bez DUAL CH.

Płyta z proline i np. 2x4GB G.Skill 3200 ~~ 385+249

i CPU 549 :)

~1180 , będzie OK

Ryzen 2600 jest jednak nowszy , ma lepszą wydajność ok. 10% przy tym samym zegarze w stosunku do serii 1600 ...

Qrv. juz podnieśli zno cene ramu o 10 :P

ja bym wolał pożyczyć i wziąć od razu 2x8 3000 CL15 + Aorus Elite B450 i używkę R 2600

https://proline.pl/koszyk/eb1db2a4 z nowym Ryzen z EURO ~ 1300 ... kiedyś dołożysz jakąś Fere3/Fortisa i będzie git ...

Ten post był edytowany przez Phill76 dnia: 24 Sierpień 2019 - 20:23


#7 Użytkownik jest niedostępny   Gibsong 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 59
  • Dołączył: Cz, 10 Lip 08

Napisany 25 Sierpień 2019 - 11:00

Spartan będzie musiał wystarczyć kupiłem do intela ale nie doczytałem że ma mocowanie tylko do AM4...
W międzyczasie dostałem ofertę na Ryzena 1200, 16 GB Ramu 2400 i Gigabyte B450M S2H, w na prawdę dobrych pieniądzach ale chyba przyrost wydajności byłby mizerny?

Dobra, zamówiłem Ryzena z Euro
https://www.euro.com...00bbafbox.bhtml
Resztę z morele, mam blisko M punkt więc obejdzie się bez kuriera
pamiec-ballistix-ballistix-sport-lt-ddr4-16-gb-3000mhz-cl15-bls2k8g4d30aesek
plyta-glowna-gigabyte-b450-aorus-elite-5628067

razem 1307zł, tak jak napisałem zamierzam to postawić na Siletium Spartan 3, zasilacz (BQ system power 550W) i niestety obudowa muszą zostać, ale obudowa w dość nieodległym czasie wleci nowa. Swoją drogą te nowe obudowy są jakieś dziwne, mam klocka starego typu wysokość 40cm ledwie, a mam 7 kieszeni 3,25" 1xFDD i 3 x 5,25" a w tych nowych bieda trochę a gdzieś 5HDD i 1SSD muszę zmieścić.

Ten post był edytowany przez Gibsong dnia: 25 Sierpień 2019 - 14:40


#8 Użytkownik jest niedostępny   BFA of Suspect 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 223
  • Dołączył: Pt, 06 Lut 09

Napisany 26 Sierpień 2019 - 18:27

Zobacz postGibsong, o 25 Sierpień 2019 - 12:00, napisał(a):

Spartan będzie musiał wystarczyć kupiłem do intela ale nie doczytałem że ma mocowanie tylko do AM4...
W międzyczasie dostałem ofertę na Ryzena 1200, 16 GB Ramu 2400 i Gigabyte B450M S2H, w na prawdę dobrych pieniądzach ale chyba przyrost wydajności byłby mizerny?

Dobra, zamówiłem Ryzena z Euro
https://www.euro.com...00bbafbox.bhtml
Resztę z morele, mam blisko M punkt więc obejdzie się bez kuriera
pamiec-ballistix-ballistix-sport-lt-ddr4-16-gb-3000mhz-cl15-bls2k8g4d30aesek
plyta-glowna-gigabyte-b450-aorus-elite-5628067

razem 1307zł, tak jak napisałem zamierzam to postawić na Siletium Spartan 3, zasilacz (BQ system power 550W) i niestety obudowa muszą zostać, ale obudowa w dość nieodległym czasie wleci nowa. Swoją drogą te nowe obudowy są jakieś dziwne, mam klocka starego typu wysokość 40cm ledwie, a mam 7 kieszeni 3,25" 1xFDD i 3 x 5,25" a w tych nowych bieda trochę a gdzieś 5HDD i 1SSD muszę zmieścić.


Bardzo dobry wybór - będziesz zadowolony :)

#9 Użytkownik jest niedostępny   galakty 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 324
  • Dołączył: Cz, 11 Sie 16

Napisany 27 Sierpień 2019 - 08:38

Pamięci powinny pójść na 3600 CL16, a chłodzenie da radę jeśli nie będziesz robił OC, tylko na domyślnej krzywej może być ciepło, więc się pobaw ;)

#10 Użytkownik jest niedostępny   Gibsong 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 59
  • Dołączył: Cz, 10 Lip 08

Napisany 27 Sierpień 2019 - 18:36

Jak narazie nie mogę się pocieszyć nowymi zabawkami bo musiałbym wyjąć dwa dyski żeby sekcję zasilania płyty podłączyć...szukam nowej obudowy z miejscami na dyski obróconymi o 90 stopni. 5 x 3,5" i SSD 2,5". Bez świecidełek, jakieś sugestie?
Wysokość 50cm bez przenoszenia półki wyżej :)

#11 Użytkownik jest niedostępny   czajnik128 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 31
  • Dołączył: Wt, 10 Gru 13

Napisany 28 Sierpień 2019 - 07:06

Szkoda ze ryzen 1200 a nie 1600/2600-w tym bf1 nie bedzie super na 4c/4t, a o bf5 nawet nie wspominam-obie gry mocno procesorowe w multi i 4c/8t wymagane.

#12 Użytkownik jest niedostępny   bazyl74 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 66
  • Dołączył: Pn, 23 Lip 18

Napisany 28 Sierpień 2019 - 07:58

Zobacz postczajnik128, o 28 Sierpień 2019 - 07:06, napisał(a):

Szkoda ze ryzen 1200 a nie 1600/2600-w tym bf1 nie bedzie super na 4c/4t, a o bf5 nawet nie wspominam-obie gry mocno procesorowe w multi i 4c/8t wymagane.

jeszcze bardziej szkoda, że nie czytasz dokładnie a odpowiadasz :)

#13 Użytkownik jest niedostępny   Gibsong 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 59
  • Dołączył: Cz, 10 Lip 08

Napisany 28 Sierpień 2019 - 08:07

Kupiłem Ryzena 5 2600, z tego co widziałem w BF1 procek nigdy nie chodził na 100% nawet na i3. Teraz szukam obudowy, bo w mojej taka plątanina kabli że aż żal patrzeć.

Ten post był edytowany przez Gibsong dnia: 28 Sierpień 2019 - 08:15


#14 Użytkownik jest niedostępny   Gibsong 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 59
  • Dołączył: Cz, 10 Lip 08

Napisany 28 Sierpień 2019 - 14:00

To przestaje być zabawne włożyłem tą do obudowy tylko z dyskiem SSD włożyłem proca zgodnie ze sztuką założyłem chłodzenie, włożyłem RAM, próbuję uruchomić i komp się nie włącza. Świeci się dioda CPU na czerwono...Aktualnie piszę z kompa skleconego na biurku w oparciu o starą płytę i włącznik...Jakieś sugestie?
Czyżbym musiał reflash biosu zrobić bo nie rozpoznaje procesora? Zdaje się że B450 oficjalnie obsługuje Ryzeny 2gen. Ale z tego co czytam po angielsku wszystkim zwykle to pomaga.

Ten post był edytowany przez Gibsong dnia: 28 Sierpień 2019 - 14:15


#15 Użytkownik jest dostępny   Wpotrzebie2017 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2923
  • Dołączył: Wt, 08 Sie 17

Napisany 28 Sierpień 2019 - 23:21

Powinno wszystko chodzić, reset biosu, a jak nie to ramy przekładać, czy tam jedną kość tylko włożyć.

#16 Użytkownik jest niedostępny   Gibsong 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 59
  • Dołączył: Cz, 10 Lip 08

Napisany 29 Sierpień 2019 - 07:20

wogóle bez ramu też wali błędem CPU.

#17 Użytkownik jest niedostępny   Bulbon 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 798
  • Dołączył: Wed, 08 Sty 14

Napisany 29 Sierpień 2019 - 08:17

Sprawdź podłączenie przycisków power i reset - te wąskie kabelki z obudowy do płyty głównej (+ i - tez mają znaczenie). Sprawdź czy podłączyłeś wszystkie kable od zasilacza do płyty głównej - 24pin i 4/8pin do cpu. Sprawdź czy do GPU podłączyłeś zasilanie - też może nie odpalić kompa.
Odpalaj z jedną kostką ramu - po kolei w każdym slocie żeby wykluczyć uszkodzone sloty, później zmień kostkę ramu i powtórz operację jeśli będzie trzeba - żeby wykluczyć uszkodzone pamięci.

Teraz głupie pytanie - czy aby na pewno płyta główna siedzi na dystansach w obudowie? W zeszły weekend dostałem do zdiagnozowania stacjonarkę składana samodzielnie przez chłopaczka i okazało się że przykręcił płytę główną bezpośrednio do obudowy i komp się nie włączał. Na jego szczęście po wkręceniu dystansów wszystko działało...

Ten post był edytowany przez Bulbon dnia: 29 Sierpień 2019 - 08:21


#18 Użytkownik jest niedostępny   Gibsong 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 59
  • Dołączył: Cz, 10 Lip 08

Napisany 29 Sierpień 2019 - 14:57

Dzięki za odzew, obudowa ma wbudowane dystanse.
Zaraz popróbuję.

#19 Użytkownik jest niedostępny   Gibsong 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 59
  • Dołączył: Cz, 10 Lip 08

Napisany 29 Sierpień 2019 - 19:35

Zobacz postGibsong, o 29 Sierpień 2019 - 15:57, napisał(a):

Dzięki za odzew, obudowa ma wbudowane dystanse.
Zaraz popróbuję.


W końcu się udało, na pożyczonej obudowie zasilaczu i grafice i poprzekładanych ramach w końcu wstało, windows też wstał. Jutro przekładka reszty gratów.

#20 Użytkownik jest niedostępny   Suchotnik 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 103
  • Dołączył: Wt, 31 Paź 17

Napisany 29 Sierpień 2019 - 21:55

Zobacz postGibsong, o 29 Sierpień 2019 - 19:35, napisał(a):

W końcu się udało, na pożyczonej obudowie zasilaczu i grafice i poprzekładanych ramach w końcu wstało, windows też wstał. Jutro przekładka reszty gratów.


Zasilacz padł?

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych