Forum PCLab.pl: Dziwny problem - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Dziwny problem

#1 Użytkownik jest niedostępny   Makaveli455 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 49
  • Dołączył: Cz, 15 Sie 19

Napisany 24 Sierpień 2019 - 14:33

Witam. Mam problem z poprawnym wyświetlaniem obrazu w grach oraz w windowsie, problem jest bardzo nietypowy, piszę w tym temacie, ponieważ nie potrafię znaleźć odpowiedniego miejsca na forum, ale wina nie leży po stronie monitora. Chodzi o to, że podczas grania w gry, kiedy świeci słoneczko, występują paski na niebie, doszedłem do tego że nazywa się to color banding, ale nie ma nigdzie rozwiązania jak to usunąć, ludzię doszukują się rozwiązania problemu w monitorze, czy karcie graficznej, ale w moim przypadku wiem na 100% że wina nie leży po stronie monitora ani karty, ani też kabla, gdyż mam teraz nowy komputer, w którym ze starego została tylko karta graficzna (gtx 1080), a wcześniej na starym komputerze problem nie występował. Również mam nowy monitor, ale podpiąłem stary (na którym nie było problemu na starym komputerze) za pomocą kabla HDMI (obecnie używam DP) i okazuje się że problem dalej występuje, a więc wina ewidentnie leży po stronie nowego komputera, coś jest nie tak, coś trzeba ustawić, ale nie mam pojęcia co, może ktoś kiedyś miał taki problem, bo jest to strasznie irytujące i na pewno nie mogę tak tego zostawić, bo niebo w grach wygląda tragicznie, nie po to robiłem upgrade, żeby mieć downgrade :D Moja specyfikacja: Ryzen 36000, Ram HyperX predator 16gb ddr4 3200, płyta główna aorus elite x570, zasilacz silentium supremo fm2 gold, dysk PNY 1TB M.2 PCIe NVMe XLR8 i karta gtx 1080, która na 100% nie jest winna. Przesyłam również screena, żebyście widzieli dokładnie o co mi chodzi. Dziękuje za odpowiedzi i pozdrawiam.

Dodaj obrazek

#2 Użytkownik jest niedostępny   Kyle_PL 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1860
  • Dołączył: So, 02 Lis 13

Napisany 24 Sierpień 2019 - 15:14

Może niewystarczająca precyzja renderowania. To samo zobaczyłem parę dni temu w Alan Wake, w części gry gdzie jest kopalnia - straszny banding na poświacie od latarki, widoczny na ścianach. Co ciekawe ustawienie monitora na 10bpp nic nie poprawiło wzgl. 8bpp, tak jakby gra renderowała max 8 bit/kanał (24bit kolor). Po ustawieniu 6bpp było oczywiście jeszcze gorzej niż przy 8bpp/10bpp.

#3 Użytkownik jest dostępny   Sary 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3818
  • Dołączył: So, 20 Sty 18

Napisany 24 Sierpień 2019 - 15:24

Ja tam nie wiem, nie znam się, ale może to te nowe sterowniki od Nv i udostępnienie 30 bitowego koloru :E

Ten post był edytowany przez Sary dnia: 24 Sierpień 2019 - 15:28


#4 Użytkownik jest niedostępny   Kyle_PL 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1860
  • Dołączył: So, 02 Lis 13

Napisany 24 Sierpień 2019 - 15:28

Zobacz postSary, o 24 Sierpień 2019 - 15:24, napisał(a):

Ja tam nie wiem, nie znam się, ale może to te nowe sterowniki od Nv i udostępnienie 32 bitowego koloru :E
U mnie to zjawisko zauważyłem w powyższym szczególnym przypadku na AMD, także obstawiam, że po prostu gry DirectX renderują ma 24 bit kolor (8/kanał czyli 256 odcieni pojedynczego koloru) , a to przy takich subtelnych odcieniach potrafi być za mało i trzeba wypalić miliardem kolorów (10 bit/kanał = 30bit kolor = 1073741824 kolorów / 1024 odcienie pojedynczego koloru)

#5 Użytkownik jest niedostępny   Makaveli455 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 49
  • Dołączył: Cz, 15 Sie 19

Napisany 24 Sierpień 2019 - 15:34

z tym, że w ustawieniach Nvidia nie ma możliwości zmiany z 8bpp na cokolwiek innego, ktoś wie jak ustawić tą głębie kolorów?

#6 Użytkownik jest niedostępny   Kyle_PL 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1860
  • Dołączył: So, 02 Lis 13

Napisany 24 Sierpień 2019 - 15:41

Przede wszystkim, potrzebny jest monitor, który umożliwia 10 bit kolor (30bit kolor) zamiast standardowego 8 bit (24bit). Dopiero wówczas pojawia się odpowiednia opcja w ustawieniach wyjścia karty graficznej (np. u mnie w dodatku jest taka opcja tylko przy DisplayPort, bo przy HDMI już o dziwo nie ... pewnie przy 4K 60 Hz nie wyrabia HDMI 2.0).

Nie mniej jednak sądzę, że problem jest głębszy i dotyczy precyzji renderowania na poziomie DirectX. Wygląda to tak, jak by na sztywno było wymuszone max 8 bit/kanał, czyli na wyjściu zwykły 24 bitowy kolor.

Ten post był edytowany przez Kyle_PL dnia: 24 Sierpień 2019 - 15:47


#7 Użytkownik jest dostępny   Sary 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3818
  • Dołączył: So, 20 Sty 18

Napisany 24 Sierpień 2019 - 15:41

Zobacz postMakaveli455, o 24 Sierpień 2019 - 16:34, napisał(a):

z tym, że w ustawieniach Nvidia nie ma możliwości zmiany z 8bpp na cokolwiek innego, ktoś wie jak ustawić tą głębie kolorów?

Nie wiem czy to nie dotyczy tylko RTXow, ale po prostu mogli coś popierniczyć w sterownikach przy okazji dodawania tej opcji. Nie wiem. Teraz to w ogóle jadę na starym zastępczym monitorze i nic nie wiem :E

Ten post był edytowany przez Sary dnia: 24 Sierpień 2019 - 15:50


#8 Użytkownik jest niedostępny   Makaveli455 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 49
  • Dołączył: Cz, 15 Sie 19

Napisany 24 Sierpień 2019 - 16:27

Masakra, jakaś to jest, musi się to dać jakoś zrobić, może to wina płyty głównej? Nic innego nie przychodzi mi do głowy, bo niby jakim cudem na starym komputerze wszystko jest ok na obu monitorach, a na tym komputerze na obu monitorach są paski, karta ani monitor nie mają tu nic do rzeczy. Directx oraz sterowniki także bo na starymm komputerze mam zainstalowane te same wersje i problem nie występuje, więc zostaje płyta główna, może coś jest źle podpięte, na niej jakiś kabelek, bo nie wierzę żeby płyta główna za prawie 1000 zł była gorsza niż stara płyta od MSI B150M Pro-vdh... to jest nonsens

#9 Użytkownik jest niedostępny   Kyle_PL 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1860
  • Dołączył: So, 02 Lis 13

Napisany 24 Sierpień 2019 - 17:15

Jesteś pewien, że nie było? Może nie zauważyłeś?

#10 Użytkownik jest niedostępny   Makaveli455 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 49
  • Dołączył: Cz, 15 Sie 19

Napisany 24 Sierpień 2019 - 17:22

Jestem pewien na 100%, bo sprawdzałem, dzisiaj specjalnie.

Zresztą od razu mi się to rzuciło w oczy, niemożliwe żebym nie widział takich pasów :P

Ten post był edytowany przez Makaveli455 dnia: 24 Sierpień 2019 - 17:22


#11 Użytkownik jest niedostępny   Ksamek 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 219
  • Dołączył: Wed, 28 Mar 18

Napisany 24 Sierpień 2019 - 17:24

Reinstaluj sterowniki do karty graficznej, zainstaluj starszą wersję. Zaktualizuj DirectX.

#12 Użytkownik jest niedostępny   Makaveli455 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 49
  • Dołączył: Cz, 15 Sie 19

Napisany 24 Sierpień 2019 - 17:41

Zobacz postKsamek, o 24 Sierpień 2019 - 17:24, napisał(a):

Reinstaluj sterowniki do karty graficznej, zainstaluj starszą wersję. Zaktualizuj DirectX.


Mam najnowszy directX, sterowniki również nic nie zmieniły.

#13 Użytkownik jest dostępny   Sary 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3818
  • Dołączył: So, 20 Sty 18

Napisany 24 Sierpień 2019 - 17:47

Hmm jeśli to nie sterowniki, nie karta, nie winda, to może jeszcze faktycznie wyglądać na jakieś zakłócenia obrazu i może właśnie przez płytę. Może to głupie, ale tak mi przychodzi do głowy, jak wiele osób miało problemy z dźwiękiem na zintegrowanych kartach muzycznych przez złe odseparowanie dźwiękówki od reszty płyty. Może tu źle odseparowali PCI-E? :E i są jakieś zakłócenia, albo w ogóle płyta zbabrana i przejmuje wszelkie zakłócenia z zasilacza i itd.

Ten post był edytowany przez Sary dnia: 24 Sierpień 2019 - 17:59


#14 Użytkownik jest niedostępny   Kyle_PL 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1860
  • Dołączył: So, 02 Lis 13

Napisany 24 Sierpień 2019 - 17:53

Czy możesz dać zrzut wyrenderowany na tym poprawnie działającym PC?

#15 Użytkownik jest niedostępny   Makaveli455 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 49
  • Dołączył: Cz, 15 Sie 19

Napisany 24 Sierpień 2019 - 18:09

Oto screen:
Dodaj obrazek

#16 Użytkownik jest niedostępny   Kyle_PL 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1860
  • Dołączył: So, 02 Lis 13

Napisany 24 Sierpień 2019 - 18:40

Faktycznie tutaj tego problemu nie ma. W takim razie jedyne co mi przychodzi teraz do głowy, to ew. jakaś różnica w ustawieniach, w sterownikach karty graficznej.

#17 Użytkownik jest niedostępny   Makaveli455 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 49
  • Dołączył: Cz, 15 Sie 19

Napisany 24 Sierpień 2019 - 19:59

Ustawienia ekranu --> zaawansowane ustawienia wyświetlania --> wyświetl właściwości karty dla wyświetlacza 1 --> zarządzanie kolorami ---> zakładka urządzenia, wybieramy ekran i możemy dodawać i usuwać profile, przypuszczam że windows ma jakiś błąd i źle dobiera mi profil, czy mógłby ktoś, u kogo nie występuje ten problem podesłać mi swój profil? Ja bym sobie go dodał i sprawdził, ja niestety nie potrafię tego zrobić, nie wiem skąd skopiować ten profil. Dziękuję bardzo :) Daje screena dokładnie gdzie to jest:
Przy okazji możecie zobaczyć jak wygląda winda z tymi paskami (geforce experience)
Dodaj obrazek

Znalazłem jeszcze coś takiego https://windowsrepor...or-banding-fix/ , ale mojego problemu to nie rozwiązało :(

Ten post był edytowany przez Makaveli455 dnia: 24 Sierpień 2019 - 20:05


#18 Użytkownik jest niedostępny   Kyle_PL 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1860
  • Dołączył: So, 02 Lis 13

Napisany 24 Sierpień 2019 - 20:07

Mam inny model monitora, więc pewnie kolory będziesz miał przekłamane, ale w ramach testów proszę bardzo:
https://ufile.io/hr6eqjml
ps. profil sRGB jako profil monitora, jest w 99,999999% przypadków profilem nieprawidłowym


Tego narzędzia używam nie tylko do podglądu krzywych korekcyjnych w LUT karty graficznej, ale też resetowania tego LUT do stanu domyślnego:
https://ufile.io/5o39l4af

Natomiast jeśli chodzi o Twój ostatni zrzut, czyli obraz z pulpitu, to nie widzę na nim bandingu (albo pokaż mi toto palcem, gdzie ten las krzyży, bo nie widzę ;) ) .

Ten post był edytowany przez Kyle_PL dnia: 24 Sierpień 2019 - 20:14


#19 Użytkownik jest niedostępny   Makaveli455 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 49
  • Dołączył: Cz, 15 Sie 19

Napisany 24 Sierpień 2019 - 20:28

Niestety Twój profil nic nie pomógł :(, ale dzięki za chęci. Wysyłam screena, gdzie dokładnie to jest w geforce experience (może sprawdzić też czy to masz o ile posiadasz ten program :P)

Dodaj obrazek

#20 Użytkownik jest niedostępny   Kyle_PL 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1860
  • Dołączył: So, 02 Lis 13

Napisany 24 Sierpień 2019 - 20:32

A tak, teraz widzę, na tych kropeczkach.

ps. nie mam tego programu - mam tylko AMD Experience ;)
ps2. czy po zresetowaniu lut (tym śmiesznym programikiem, wciskasz tylko reset) jest jakaś poprawa?

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych