Forum PCLab.pl: Zestaw do 3200 - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Zestaw do 3200 Zestaw komputerowy do 3200pln Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   maxjarocky 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14
  • Dołączył: Wed, 06 Gru 17

Napisany 24 Sierpień 2019 - 14:50

Witam
Przymierzam się do zakupu zestawu komputerowego do 3000-3200pln

Mam na oku 2 zestawy:
1. https://www.komputro...show/9xkayz4kgj
2. https://www.x-kom.pl...aw-za-3000Intel

Komputer nastawiony pod gry/troche grafiki itp
Jeśli macie jakieś uwagi albo lepsze zestawy proszę o pomoc.

#2 Użytkownik jest niedostępny   adam32 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1525
  • Dołączył: Pt, 11 Lis 16

Napisany 24 Sierpień 2019 - 15:20

Prywatnie wolałbym procesor z 6 rdzeniami i 12 wątkami, czyli komputer za 2900 zł.

#3 Użytkownik jest niedostępny   Phill76 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 653
  • Dołączył: Pn, 28 Sty 19

Napisany 24 Sierpień 2019 - 16:42

https://proline.pl/koszyk/2c0df480

3165,-

lub kurierem ~3203 zł


Możesz wrzucić do koszyka złożenie komputeraz za 150 zł i użyć ( w prawym dolnym rogu ) kodu rabatowego: PROSET -by złożenie było za 1 zł ! ;)

P.S. 1 Twój zestaw jest ok , ale brakuje zasilacza ! i masz 1 kość ram .

Jak chcesz musowo RTX 2060 to ( bez dobrego Chłodzenia CPU z dyskiem 256 i 1 kością ram ) :
https://proline.pl/koszyk/9aa2bc93

3200,-

Ten post był edytowany przez Phill76 dnia: 24 Sierpień 2019 - 16:54


#4 Użytkownik jest niedostępny   maxjarocky 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14
  • Dołączył: Wed, 06 Gru 17

Napisany 24 Sierpień 2019 - 17:21

A co myślicie o 2 zestawie?

#5 Użytkownik jest niedostępny   maxjarocky 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14
  • Dołączył: Wed, 06 Gru 17

Napisany 24 Sierpień 2019 - 17:33

https://proline.pl/koszyk/2c0df480
https://www.x-kom.pl/lista/1v1451tjj

Dobrze w takim razie który z tych będzie lepszy pod gry/grafike/programowanie etc.? W 2 zestawie nie potrzeba chłodzenia procesora? Naprawde przepraszam jeśli jest w tym coś oczywistego ale jestem w tym zielony ://

#6 Użytkownik jest niedostępny   Phill76 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 653
  • Dołączył: Pn, 28 Sty 19

Napisany 24 Sierpień 2019 - 19:44

Zdecydowanie 1 !!!

Nie żadne pseudo zasilatory i płyty na 350 ce !!! itp.

Procesor możesz kupić taniej w sklepach Euro za 549 ;)

https://www.euro.com...ASABEgLbw_D_BwE

jeżeli złożyłbyś sobie zestaw sam ...

Chłodzenie boxowe jest w/g mnie do bani - zależy to trochę od sztuki CPU , ale to i tak słabo wypada...
Zasilacz bitfenix odpuść , i płyta na 350ce wymagac może aktualizacji BIOS do Ryzena 2xxx !!!

Chcąc mieć niezłą kulturę pracy PC i nie chcąc zaraz dokładać chłodzenia CPU , 2 kości ram itd. możesz brać śmiało ... >
https://proline.pl/koszyk/6b9e1277

Może masz jakiegoś kolegę obeznanego dobrze w temacie , to by Ci złożył ten PC i poustawiał optymalnie "krzywe/balans" wentylatorów itp ...

Ten post był edytowany przez Phill76 dnia: 24 Sierpień 2019 - 20:04


#7 Użytkownik jest niedostępny   d3zet 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 241
  • Dołączył: Cz, 01 Lis 12

Napisany 25 Sierpień 2019 - 00:33

Ryzena 5 2600 można spokojnie kupić za około 500 zł (czasem taniej), trzeba tylko polować. Zależy ile masz czasu.

#8 Użytkownik jest niedostępny   Flik 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1858
  • Dołączył: Pn, 10 Wrz 07

Napisany 25 Sierpień 2019 - 10:22

Dzień dobry Panowie.

Ponieważ również myślę o zakupie nowego komputera (na Intelu), to bazując na konfiguracji z I5 -9400F Będę miał kilka pytań. ;) Tu zestaw z pierwszego postu:

https://www.x-kom.pl...aw-za-3000Intel


1. Czy można do takiego zestawu dać. zasilacz o mocy 500-550W? Myślałem o SilentiumPC Vero L2 500W Bronze Z tego co widziałem to np Lipton do maszyny z tym procesorem i w okolicach kwoty 3 tys. Brał właśnie taki zasilacz.

2. Obudowa. Na pewno chce bez okna. Znalazłem taką jaką proponujecie, ale bez szyby SilentiumPC Signum SG1M bez okna.. Jednak bardziej podoba mi się SilentiumPC Regnum RG4 Pure Black Pytanie oczywiście która lepsza i dlaczego? Ja skłaniam się ku tej drugiej, ale może ktoś mnie przekona do tej pierwszej. Wiem, że jeszcze do niedawna w propozycjach zestawów komputerowych polecano właśnie tę drugą. Czy są jeszcze jakieś sensowne alternatywy w tej kwocie?

3. Czy na takiej konfiguracji uruchonię/zainstaluje Linuxa? Przepraszam, ale wolę spytać. ;)

4. Czy branie do takiego procesora pamięci o taktowaniu 3000 Mhz, nie jest trochę na wyrost? Chodzi mi, że przy tym intelu maksymalne taktowanie pamięci to 2660.

5. Czy płyta główna MSI B360M PRO-VD różni się od płyty MSI B360M PRO-VDH, tylko ilośćią slotów na RAM, czy czymś jeszcze?

Dziękuje bardzo za odpowiedzi. :P

Ten post był edytowany przez Flik dnia: 25 Sierpień 2019 - 10:25


#9 Użytkownik jest niedostępny   pabloesc 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4928
  • Dołączył: Pn, 01 Sie 16

Napisany 25 Sierpień 2019 - 18:14

Witam. Poniżej moja propozycja zestawu komputerowego w kwocie do około 3,2k.

https://www.x-kom.pl/lista/pn3pd3y85

Dysk SSD dałem szybszy 500GB M.2 PCIe i wydajniejsze chłodzenie Fera3.
Obudowę wybrałem RG4, bo ma 3x12fi wentylatory w standardzie a SG1 2x12 fi.

1.Tak Vero 500w pod ten zestaw wystarczy.
2.RG4T ma 3xwentylatory w standardzie i boczny panel że szkła, więc cena wydaje się być rozsądna.
3.Tak
4.Płyta B360 obsłuży RAM do max 2666Mhz. Owszem jest sens montować wyżej traktowany RAM, ale to trzeba płytę Z390, która jest droższa, lub zestaw z Ryzenem 2600 który jest znowu mniej wydajny od 9400f i tak FPS co byś nie wybrał się wyrównuje. Płyty pro vd i pro vdh różnią się w zasadzie ilością slotów. W mojej propozycji dałem płytę Aorus B360 mATX, która jest droższa, ale za to lepiej prezentuje się w obudowie z oknem.

Ten post był edytowany przez pabloesc dnia: 25 Sierpień 2019 - 19:16


#10 Użytkownik jest niedostępny   pabloesc 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4928
  • Dołączył: Pn, 01 Sie 16

Napisany 25 Sierpień 2019 - 18:24

Edit: niechcący dublowalem post poproszę o usunięcie.

Ten post był edytowany przez pabloesc dnia: 25 Sierpień 2019 - 18:30


Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych