Forum PCLab.pl: Dziwny problem z kartą WiFi - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Dziwny problem z kartą WiFi

#1 Użytkownik jest niedostępny   Pecet256 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11
  • Dołączył: So, 24 Sie 19

Napisany 24 Sierpień 2019 - 18:01

Witam

Od około 2 tygodni mam nawracające problemy z bezprzewodową kartą sieciową TP Link Wireless N PCI Express Adapter zainstalowaną w komputerze stacjonarnym.
Na pasku zadań Windows wyświetla na wskaźniku siły sygnału 3 kreski, ale większość stron WWW ładuje się przeraźliwie wolno (po kilkanaście minut) lub wcale. Czasami zdarza się,że karta zupełnie nie łączy się z siecią.
Często po uruchomieniu komputera karta nie wykrywa żadnych sieci. Sieci są wykrywane dopiero po chwili lub po wyłączeniu i ponownym włączeniu karty w panelu sterowania.
Do tej samej sieci podpięty jest laptop, na nim problem nie występuje.
Próbowałem zmienić kanał w routerze, lecz to nie pomogło.
Próbowałem resetować sieć, ale problem po kilku dniach powrócił.

Może powodem jest ostatnia aktualizacja Windowsa 10?

System: MS Windows 10 (CMD podaje wersię [Version 10.0.18362.295])
Karta sieciowa: TP Link Wireless N PCI Express Adapter
Wersja sterownika: 2023.70.109.2018
Data sterownika: 09.01.2018

#2 Użytkownik jest niedostępny   Qwinto 

  • Superuser
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3591
  • Dołączył: Pt, 29 Lut 08

Napisany 25 Sierpień 2019 - 11:03

Na początek pokaż wynik polecenia netsh wlan show interface oraz netsh wlan show driver (w cmd). Tu masz instrukcję jak wkleić. Możesz też wrzucić screena z inSSIDera (ale ver 3 bo darmowe).

#3 Użytkownik jest niedostępny   Pecet256 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11
  • Dołączył: So, 24 Sie 19

Napisany 25 Sierpień 2019 - 16:40

Oto wyniki, które cmd.exe podało po wprowadzeniu komend:

C:\Windows\System32>netsh wlan show interface

There is 1 interface on the system:

Name : Wi-Fi
Description : TP-Link Wireless N PCI Express Adapter
GUID : f50103e3-2d3e-4547-bc22-bf947139de1b
Physical address : 50:3e:aa:50:a1:05
State : connected
SSID : UPC246522726
BSSID : 34:7a:60:2e:ca:34
Network type : Infrastructure
Radio type : 802.11n
Authentication : WPA2-Personal
Cipher : CCMP
Connection mode : Auto Connect
Channel : 11
Receive rate (Mbps) : 54
Transmit rate (Mbps) : 57.8
Signal : 66%
Profile : UPC246522726

Hosted network status : Not available

C:\Windows\System32>netsh wlan show driver

Interface name: Wi-Fi

Driver : Karta TP-Link Wireless N PCI Express
Vendor : TP-Link Technologies Co., Ltd.
Provider : Microsoft
Date : 09.01.2018
Version : 2023.70.109.2018
INF file : netrtwlane01.inf
Type : Native Wi-Fi Driver
Radio types supported : 802.11n 802.11g 802.11b
FIPS 140-2 mode supported : Yes
802.11w Management Frame Protection supported : Yes
Hosted network supported : No
Authentication and cipher supported in infrastructure mode:
Open None
WPA2-Personal CCMP
Open WEP-40bit
Open WEP-104bit
Open WEP
WPA-Enterprise TKIP
WPA-Personal TKIP
WPA2-Enterprise TKIP
WPA2-Personal TKIP
WPA-Enterprise CCMP
WPA-Personal CCMP
WPA2-Enterprise CCMP
Vendor defined TKIP
Vendor defined CCMP
Vendor defined Vendor defined
Vendor defined Vendor defined
WPA2-Enterprise Vendor defined
WPA2-Enterprise Vendor defined
Vendor defined Vendor defined
Vendor defined Vendor defined
Wireless Display Supported: Yes (Graphics Driver: Yes, Wi-Fi Driver: Yes)

#4 Użytkownik jest niedostępny   Qwinto 

  • Superuser
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3591
  • Dołączył: Pt, 29 Lut 08

Napisany 25 Sierpień 2019 - 19:02

Zobacz postPecet256, o 25 Sierpień 2019 - 17:40, napisał(a):

    Driver                    : Karta TP-Link Wireless N PCI Express
    Vendor                    : TP-Link Technologies Co., Ltd.
    Provider                  : Microsoft


Zainstaluj sterowniki od producenta. W polu Provider powinno być to samo co w Vendor.

#5 Użytkownik jest niedostępny   Pecet256 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11
  • Dołączył: So, 24 Sie 19

Napisany 25 Sierpień 2019 - 19:30

Próbowałem zainstalować sterowniki z CD-ROMu dołączonego do karty.
Po uruchomieniu instalator wyświetlił następujący komunikat: "Sterownik został już zainstalowany dla innego produktu. Jeżeli chcesz zainstalować nowy sterownik, odinstaluj najpierw istniejący"
Autorun.exe na CD-ROMie ma datę modyfikacji 19.07.2017. Może jest przestarzały?

Przed założeniem tematu odinstalowałem kartę poprzez Menedżera Urządzeń. (PPM na nazwę karty i komenda "odinstaluj urządzenie", Po tym próbowałem zainstalować sterowniki z płyty, ale instalator wyświetlał ten sam komunikat.

Na stronie producenta sterowniki są do 2 różnych wersji sprzętowych karty: V1 iV2. Nie próbowałem jeszcze instalować tych sterowników.

PS. Na CD-ROMie napis "Resource CD P/N:CD467A3"

Edit: Próbowałem zainstalować sterownik do wersji sprzętowej V2 ze strony WWW TP-Linka (Wybrałem V2 bo ten do V1 był bardzo stary)
Instalator wyświetla ten sam komunikat.

Edit 2: Próbowałem dzisiaj odinstalować kartę przez menedżera urządzeń, a następnie zainstalować sterowniki do wesji sprzętowej V2 ze strony producenta. Instalator znowu wyświetlił ten sam komunikat.
Po odświeżeniu listy karta znowu się na na niej pojawiła (Chyba zainstalowały się te domyślne sterowniki windowsowe)
PS. Wczoraj wieczorem na ok 30 minut karta zaczęła normalnie działać (cmd.exe podało sterowniki domyślne - Microsoft). Dzisiaj jednak karta znowu nie wczytuje części stron WWW.

Ten post był edytowany przez Pecet256 dnia: 26 Sierpień 2019 - 19:16


#6 Użytkownik jest niedostępny   Pecet256 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11
  • Dołączył: So, 24 Sie 19

Napisany 03 Wrzesień 2019 - 18:59

Wyjąłem kartę z komputera, uruchomiłem komputer bez karty, następnie po wyłączeniu PC przeczyściłem styki karty i wsadziłem ją do złącza PCI Express. Cudem udało się przez panel sterowania zainstalować sterowniki firmy TP-Link z datą 18.05.2017 (Instalator od tych nowszych wyświetlał komunikat "Sterownik został już zainstalowany dla innego produktu. Jeżeli chcesz zainstalować nowy sterownik, odinstaluj najpierw istniejący"). Do wczoraj działało bez zarzutu, wskaźnik na pasku zadań pokazywał 2-3 kreski. Teraz dawny problem powrócił, większość stron WWW się nie wczytuje lub wczytuje się bardzo wolno. CMD podaje że sterowniki są od firmy TP-Link zatem Windows nie zmienił ich na swoje....
Czy to karta może być uszkodzona? Sterowniki chyba teraz są dobre.

#7 Użytkownik jest niedostępny   Qwinto 

  • Superuser
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3591
  • Dołączył: Pt, 29 Lut 08

Napisany 03 Wrzesień 2019 - 20:40

Sterowniki. Pokaż jeszcze raz to co #2.

Ten post był edytowany przez Qwinto dnia: 03 Wrzesień 2019 - 20:40


#8 Użytkownik jest niedostępny   Pecet256 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11
  • Dołączył: So, 24 Sie 19

Napisany 04 Wrzesień 2019 - 16:55

Oto wyniki z poleceń diagnostycznych z CMD:


C:\Windows\System32>netsh wlan show interface

There is 1 interface on the system:

Name : Wi-Fi
Description : TP-Link Wireless N PCI Express Adapter
GUID : b2ba6911-839c-4114-ad58-4711d8b35b8d
Physical address : 50:3e:aa:50:a1:05
State : connected
SSID : UPC246522726
BSSID : 34:7a:60:2e:ca:34
Network type : Infrastructure
Radio type : 802.11n
Authentication : WPA2-Personal
Cipher : CCMP
Connection mode : Auto Connect
Channel : 11
Receive rate (Mbps) : 54
Transmit rate (Mbps) : 72
Signal : 80%
Profile : UPC246522726

Hosted network status : Not available


C:\Windows\System32>netsh wlan show driver

Interface name: Wi-Fi

Driver : TP-Link Wireless N PCI Express Adapter
Vendor : TP-Link Technologies Co., Ltd.
Provider : TP-Link Technologies Co., Ltd.
Date : 18.05.2017
Version : 2023.55.415.2017
INF file : oem8.inf
Type : Native Wi-Fi Driver
Radio types supported : 802.11n 802.11g 802.11b
FIPS 140-2 mode supported : Yes
802.11w Management Frame Protection supported : Yes
Hosted network supported : No
Authentication and cipher supported in infrastructure mode:
Open None
WPA2-Personal CCMP
Open WEP-40bit
Open WEP-104bit
Open WEP
WPA-Enterprise TKIP
WPA-Personal TKIP
WPA2-Enterprise TKIP
WPA2-Personal TKIP
WPA-Enterprise CCMP
WPA-Personal CCMP
WPA2-Enterprise CCMP
Vendor defined TKIP
Vendor defined CCMP
Vendor defined Vendor defined
Vendor defined Vendor defined
WPA2-Enterprise Vendor defined
WPA2-Enterprise Vendor defined
Vendor defined Vendor defined
Vendor defined Vendor defined
IHV service present : Yes
IHV adapter OUI : [00 e0 4c], type: [00]
IHV extensibility DLL path: C:\WINDOWS\system32\Rtlihvs.dll
IHV UI extensibility ClSID: {6c2a8cca-b2a2-4d81-a3b2-4e15f445c312}
IHV diagnostics CLSID : {00000000-0000-0000-0000-000000000000}
Wireless Display Supported: Yes (Graphics Driver: Yes, Wi-Fi Driver: Yes)


PS. Sprawdziłem, na karcie jest napisane, że to wersja sprzętowa V2

#9 Użytkownik jest niedostępny   Qwinto 

  • Superuser
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3591
  • Dołączył: Pt, 29 Lut 08

Napisany 04 Wrzesień 2019 - 17:21

A jaka to dokładnie karta? TL-WN881ND czy TL-WN781ND?

#10 Użytkownik jest niedostępny   Pecet256 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11
  • Dołączył: So, 24 Sie 19

Napisany 04 Wrzesień 2019 - 17:32

Ta karta sieciowa to model TL-WN881ND - ma dwie anteny.

#11 Użytkownik jest niedostępny   Qwinto 

  • Superuser
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3591
  • Dołączył: Pt, 29 Lut 08

Napisany 04 Wrzesień 2019 - 17:49

Instalowałeś ten sterownik: TL-WN881ND_V2_180118_Win?

#12 Użytkownik jest niedostępny   Pecet256 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11
  • Dołączył: So, 24 Sie 19

Napisany 04 Wrzesień 2019 - 18:17

Próbowałem już wcześniej zainstalować sterownik do wersji V2 ze strony producenta ale wyświetlał taki komunikat: "Sterownik został już zainstalowany dla innego produktu. Jeżeli chcesz zainstalować nowy sterownik, odinstaluj najpierw istniejący", wyświtlał go nawet wtedy gdy przed uruchomieniem instalatora usunąłem kartę z menedżera urządzeń.

#13 Użytkownik jest niedostępny   Qwinto 

  • Superuser
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3591
  • Dołączył: Pt, 29 Lut 08

Napisany 05 Wrzesień 2019 - 15:18

IHMO, na podstawie zebranych tu informacji dalej sterownik sprawia problem.

#14 Użytkownik jest niedostępny   Pecet256 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11
  • Dołączył: So, 24 Sie 19

Napisany 05 Wrzesień 2019 - 18:27

Ten sterownik co teraz jest to taki, którego instalator "wykrył" panel sterowania. Instalacja sterowników ze strony producenta była niemożliwa, gdyż próba uruchomienia instalatora kończyła się tym komunikatem... Nawet po uprzednim odinstalowaniu urządzenia poprzez menedżera urządzeń.

#15 Użytkownik jest niedostępny   Pecet256 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11
  • Dołączył: So, 24 Sie 19

Napisany Wczoraj, 16:49

Proszę o zamknięcie tematu, problem rozwiązałem poprzez wymianę karty sieciowej.

#16 Użytkownik jest niedostępny   chauwa 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1160
  • Dołączył: Wt, 06 Maj 08

Napisany Wczoraj, 18:42

Ta karta pcie WN881 nie działa poprawnie pod W10 ;) nawet jesli wydaje Ci się, że tak jest :D

Wystarczy w konsoli wpisać ping -t onet.pl i będzie widać jak podskakuje co jakiś czas. W takiego lol-a nie da sie zagrać... występuje "plywanie" postaci
kawałek mojej konwersacji z sportem z tplinka Według przeprowadzonych przeze mnie testów na kilku komputerach - zarówno system WIN7/8.1/10 - uzyskaliśmy maksymalnie do 50 ms.
:D u mnie było i 150ms i nawet więcej, w internetach pełno ludzi miało 500+ co 10/15 sekund skok

Winny jest ten badziew który tam wsadzili ATHEROS AR9287
Jak by ktoś był ciekawy sterowników to support daje linka tutaj ;) https://www.ath-driv...ws10-32bit.html

Inne karty nawet starsze max 4ms




Jak pamiętam ostatnie jej poprawne działanie było na W8.1

Ten post był edytowany przez chauwa dnia: Wczoraj, 18:50


Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych