Forum PCLab.pl: Samoistne wyłączanie sie gier i wyłączanie komputera - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Samoistne wyłączanie sie gier i wyłączanie komputera Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   magicznyszymon 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 19
  • Dołączył: Nd, 17 Mar 19

Napisany 24 Sierpień 2019 - 23:46

Witam, od miesiąca posiadam nowy zestaw komputerowy składany w salonie z nowych części i serwisowanej karty graficznej. Problem jak w tytule polega na samoistnym wyłączaniu się gier (doświadczam tego tylko w grach online jak rainbow), a czasem nawet komputer potrafi się sam zresetować.
Oto specki:

AMD Ryzen 5 2600X
ASUS PRIME A320M-K
HyperX Fury Black 16GB [2x8GB 2666MHz DDR4 CL16 1.2V DIMM]
Corsair VS 550W Builder CP-9020171-EU
Gigabyte GeForce GTX 1060 OC 6GB GDDR5 (nieszczęsna karta, która spaliła sie w poprzednim zestawie ponoć naprawiona w serwisie)

Dodam, że temperatury na procku i karcie raczej są w porządku
przy naparzaniu w gierki na hwinfo procek - do 70C karta - 75C


Co może powodować te incydenty?

#2 Użytkownik jest niedostępny   Makatak 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 60
  • Dołączył: Wt, 17 Lut 09

Napisany 25 Sierpień 2019 - 00:07

Żadnych błędów? Po prostu gry się zamykają? Cokolwiek w logach windowsowych? Miałem podobne cuda przy problemach z RAMem. Jeśli zestaw jest nowy i problemu nie rozwiążesz, to zawsze możesz to oddać na gwarancję i niech się z tym bawią.

#3 Użytkownik jest niedostępny   magicznyszymon 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 19
  • Dołączył: Nd, 17 Mar 19

Napisany 25 Sierpień 2019 - 08:12

Zobacz postMakatak, o 25 Sierpień 2019 - 00:07, napisał(a):

Żadnych błędów? Po prostu gry się zamykają? Cokolwiek w logach windowsowych? Miałem podobne cuda przy problemach z RAMem. Jeśli zestaw jest nowy i problemu nie rozwiążesz, to zawsze możesz to oddać na gwarancję i niech się z tym bawią.


Jedyne co wyskakuje po wyłączeniu gry to komunikat od launchera, że nastąpił błąd i można wysłać raport. A co do logów, nie znam sie na tym, można trochę jaśniej?

#4 Użytkownik jest niedostępny   vhp 

  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13523
  • Dołączył: Wed, 13 Sty 10

Napisany 25 Sierpień 2019 - 09:02

Główny podejrzany to oczywiście karta graficzna. Przetestuj zestaw z inną.

#5 Użytkownik jest niedostępny   Sary 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3802
  • Dołączył: So, 20 Sty 18

Napisany 25 Sierpień 2019 - 10:06

A jakie masz temperatury sekcji zasilania na tej płytce z a320 przy przy Ryśku 2600? :E

#6 Użytkownik jest niedostępny   Makavcio2 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1401
  • Dołączył: Wt, 14 Lis 17

Napisany 25 Sierpień 2019 - 10:45

70 na procu, 75 na karcie i ludzie nie widzą problemów :E Gdyby tam siedział radeon, temperatury by pewnie do 80 dobijały :E

Kliknij sobie ppm na ikonie mojego komputera, wybierz zarządzaj i przejdź do dziennika zdarzeń. Tam masz wszystkie błędy.
Do tego launcher wysyła raport, więc musi gdzieś mieć ten raport. Jak go odnajdziesz i przejrzysz, może będzie tam coś istotnego.

Do przetestowania grafiki użyj programu furmark i ustaw go na 1600x900 bez wygładzania krawędzi. To na twoim gpu powinno dać optymalnie obciążenie do testów. Przyciskiem bodajże f3 włączasz raportowanie błędów.

#7 Użytkownik jest niedostępny   magicznyszymon 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 19
  • Dołączył: Nd, 17 Mar 19

Napisany 25 Sierpień 2019 - 19:57

Zobacz postSary, o 25 Sierpień 2019 - 10:06, napisał(a):

A jakie masz temperatury sekcji zasilania na tej płytce z a320 przy przy Ryśku 2600? :E


dochodzi do 60C

#8 Użytkownik jest niedostępny   magicznyszymon 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 19
  • Dołączył: Nd, 17 Mar 19

Napisany 25 Sierpień 2019 - 20:09

Zobacz postMakavcio2, o 25 Sierpień 2019 - 10:45, napisał(a):

70 na procu, 75 na karcie i ludzie nie widzą problemów :E Gdyby tam siedział radeon, temperatury by pewnie do 80 dobijały :E

Kliknij sobie ppm na ikonie mojego komputera, wybierz zarządzaj i przejdź do dziennika zdarzeń. Tam masz wszystkie błędy.
Do tego launcher wysyła raport, więc musi gdzieś mieć ten raport. Jak go odnajdziesz i przejrzysz, może będzie tam coś istotnego.

Do przetestowania grafiki użyj programu furmark i ustaw go na 1600x900 bez wygładzania krawędzi. To na twoim gpu powinno dać optymalnie obciążenie do testów. Przyciskiem bodajże f3 włączasz raportowanie błędów.


Na furmarku doszlo do 74C po 15 minutach, a błędów żadnych nie wykryło.

Co do dziennika zdarzeń troche tego jest ale zauważyłem błędy od kernel power i kernel event tracing pod nazwa 0xC0000188 i 0xC0000022 w wiekszej ilosci

#9 Użytkownik jest niedostępny   magicznyszymon 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 19
  • Dołączył: Nd, 17 Mar 19

Napisany 25 Sierpień 2019 - 20:25

Zaktualizowałem też sterowniki od karty. Zobacze czy dalej będzie to samo

#10 Użytkownik jest niedostępny   magicznyszymon 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 19
  • Dołączył: Nd, 17 Mar 19

Napisany 25 Sierpień 2019 - 20:47

Nadal wywala. Wtedy pojawil sie błąd:
Nie można odnaleźć opisu dla identyfikatora zdarzenia 13 ze źródła nvlddmkm. Albo składnik wywołujący to zdarzenie nie jest zainstalowany na komputerze lokalnym, albo instalacja jest uszkodzona. Możesz zainstalować lub naprawić składnik na komputerze.

Jeśli zdarzenie pochodzi z innego komputera, wraz ze zdarzeniem może być wymagane zapisanie informacji o wyświetlaniu.

Do zdarzenia dołączono następujące informacje:

\Device\Video8
Graphics Exception: ESR 0x404490=0x80000002

Zasób komunikatu jest obecny, ale nie odnaleziono tego komunikatu w tabeli komunikatów


i jeszcze :

Zgodnie z ustawieniami uprawnienia właściwe dla aplikacji nie jest udzielane uprawnienie Lokalny Aktywacja do aplikacji serwera COM z identyfikatorem klasy CLSID

i identyfikatorem aplikacji APPID

użytkownikowi z adresu LocalHost (użycie LRPC) działającemu w kontenerze aplikacji o identyfikatorze SID Niedostępny (Niedostępny). To uprawnienie zabezpieczeń można modyfikować przy użyciu narzędzia administracyjnego Usługi składowe.

#11 Użytkownik jest niedostępny   xtn 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6858
  • Dołączył: Pt, 28 Lut 14

Napisany 25 Sierpień 2019 - 21:17

Masz podkręcony ram?

#12 Użytkownik jest niedostępny   magicznyszymon 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 19
  • Dołączył: Nd, 17 Mar 19

Napisany 25 Sierpień 2019 - 21:25

Nie i wątpię żeby w salonie sami mi podkręcali

#13 Użytkownik jest niedostępny   xtn 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6858
  • Dołączył: Pt, 28 Lut 14

Napisany 25 Sierpień 2019 - 21:31

Wejdź do biosu i przywróć ustawienia fabryczne. Sprawdź ponownie jak działa komputer.

#14 Użytkownik jest niedostępny   magicznyszymon 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 19
  • Dołączył: Nd, 17 Mar 19

Napisany 25 Sierpień 2019 - 21:35

Nie spowoduje to żadnej utraty danych czy aplikacji?

#15 Użytkownik jest niedostępny   kamilkowalewski 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 204
  • Dołączył: Wed, 25 Lip 18

Napisany 25 Sierpień 2019 - 21:37

Zobacz postmagicznyszymon, o 25 Sierpień 2019 - 21:35, napisał(a):

Nie spowoduje to żadnej utraty danych czy aplikacji?


Nie. Nie ma to wpływu na zawartość dysków.

#16 Użytkownik jest niedostępny   magicznyszymon 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 19
  • Dołączył: Nd, 17 Mar 19

Napisany 25 Sierpień 2019 - 21:46

Kurła pany gdzie się tego wszystkiego dowiedzieliscie xd

#17 Użytkownik jest niedostępny   KamiloP19 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 841
  • Dołączył: Cz, 03 Lip 08

Napisany 25 Sierpień 2019 - 22:03

Zobacz postmagicznyszymon, o 25 Sierpień 2019 - 22:46, napisał(a):

Kurła pany gdzie się tego wszystkiego dowiedzieliscie xd


Czyli problem rozwiązany? Napisz co pomogło bo dużo innych osób może mieć podobny problem.

#18 Użytkownik jest niedostępny   magicznyszymon 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 19
  • Dołączył: Nd, 17 Mar 19

Napisany 25 Sierpień 2019 - 22:23

Zobacz postKamiloP19, o 25 Sierpień 2019 - 22:03, napisał(a):

Czyli problem rozwiązany? Napisz co pomogło bo dużo innych osób może mieć podobny problem.


No nie jeszcze nie

#19 Użytkownik jest niedostępny   magicznyszymon 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 19
  • Dołączył: Nd, 17 Mar 19

Napisany 26 Sierpień 2019 - 08:50

Zauważyłem kolejna rzecz, mianowicie komputer nie ma w bocznych ścianach dziur na powietrze i przy wyłączaniu gier jest ta ściana dość nagrzana bo wali na nią gorące powietrze prosto z wiatraka od procesora. Wszystko w pobliżu procka też jest dość ciepłe.
Czy to może być przyczyną? Narazie poprobuje grać bez tej jednej ścianki

#20 Użytkownik jest niedostępny   stark2991 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 513
  • Dołączył: Pn, 21 Paź 13

Napisany 26 Sierpień 2019 - 08:59

Temperatury masz względnie w normie, więc raczej nie.

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych