Forum PCLab.pl: Wymiana słabych stron komputera. - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Wymiana słabych stron komputera. Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   Brzozaty 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 26
  • Dołączył: Nd, 01 Sty 16

Napisany 25 Sierpień 2019 - 11:04

Witam posiadam komputer stacjonarny -
Procesor i3 zintegrowaną kartą (wyłączoną)
Karta graficzna 1050ti - 4gb
4gb ram hyperx

Zastanawiam się którą z rzeczy w komputerze powinienem zmienić najlepiej nie dużym kosztem do 600zl aby być w stanie pograć w parę gierek chodzi mi głównie jakie zmiany będą najbardziej korzystne Jakość/cena wacham się między wymianą procesora a dokupieniem kolejnych kości ram

#2 Użytkownik jest niedostępny   brajan007 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1056
  • Dołączył: Pn, 21 Paź 13

Napisany 25 Sierpień 2019 - 11:15

Procesorów i3 jest 9 generacji, więc wypadało by podać dokładny model.
W pierwszej kolejności dokupić 2 kość ram, bo na dzisiaj do gier 8 gb to minimum.

Ten post był edytowany przez brajan007 dnia: 25 Sierpień 2019 - 11:16


#3 Użytkownik jest niedostępny   Sary 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3818
  • Dołączył: So, 20 Sty 18

Napisany 25 Sierpień 2019 - 11:15

Jedno i drugie a i kartę pasowałoby zmienić, Nie powiem c na co bo nie podałeś konkretnej konfiguracji. Na start koniecznie ram, Nie napisałeś czy masz 2x2 czy jedną kość 4GB, ile masz wolnych banków pamięci, najlepiej jak byś wrzucił 2x4/8GB najszybszego ramu (ewentualnie OC słabszego.) Potem procek na i7, kartę a i dysk SSD by się przydał.

Ten post był edytowany przez Sary dnia: 25 Sierpień 2019 - 11:16


#4 Użytkownik jest niedostępny   Brzozaty 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 26
  • Dołączył: Nd, 01 Sty 16

Napisany 25 Sierpień 2019 - 11:24

Dokładnego modelu procesora nie pamiętam wiem że parę ładnych lat już ma /dyski w komputerze nam 2 jeden z nich to ssd natomiast 2 wejścia na kości ram z czego w jednym znajduje się kosc 4gb drugie jest puste, dokupił bym kość jedna 16gb tylko zastanawiam się czy dobrze będą że sobą działały

#5 Użytkownik jest niedostępny   Sary 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3818
  • Dołączył: So, 20 Sty 18

Napisany 25 Sierpień 2019 - 11:42

Zobacz postBrzozaty, o 25 Sierpień 2019 - 12:24, napisał(a):

Dokładnego modelu procesora nie pamiętam wiem że parę ładnych lat już ma /dyski w komputerze nam 2 jeden z nich to ssd natomiast 2 wejścia na kości ram z czego w jednym znajduje się kosc 4gb drugie jest puste, dokupił bym kość jedna 16gb tylko zastanawiam się czy dobrze będą że sobą działały

Nie kombinuj z żadnymi kościami 16GB (zresztą chyba w ddr3 takie nie występują, albo występują tylko w wersjach serwerowych.Kup normalną kość 4Gb będziesz miał 2x4 w dual chanel wyjdzie najtaniej a poprawi znacznie wydajność. Chyba ze najpierw sprzedaj swoją kość 4Gb i kup 2x8.

Podaj nawę płyty, wystarczy otworzyć obudowę i przeczytać co na niej jet napisane.

Ten post był edytowany przez Sary dnia: 25 Sierpień 2019 - 11:43


#6 Użytkownik jest niedostępny   Brzozaty 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 26
  • Dołączył: Nd, 01 Sty 16

Napisany 25 Sierpień 2019 - 12:03

Nie mam aktualnie komputera przy sobie.
I zastanawiam się czy jest sens kupować kość 4gb a nie odrazu np te 8gb chodzi mi o to czy będą kompatybilne 2 kości 4 i 8 ramu. (DDR3)

Chodzi i to żebym nie musiał zaraz znowu martwić się ramem

#7 Użytkownik jest niedostępny   Sary 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3818
  • Dołączył: So, 20 Sty 18

Napisany 25 Sierpień 2019 - 12:12

Zobacz postBrzozaty, o 25 Sierpień 2019 - 13:03, napisał(a):

Nie mam aktualnie komputera przy sobie.
I zastanawiam się czy jest sens kupować kość 4gb a nie odrazu np te 8gb chodzi mi o to czy będą kompatybilne 2 kości 4 i 8 ramu. (DDR3)

Chodzi i to żebym nie musiał zaraz znowu martwić się ramem

Mogą być ale nie muszą, najpewniej jest kupić drugą taką samą kość.

#8 Użytkownik jest niedostępny   Brzozaty 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 26
  • Dołączył: Nd, 01 Sty 16

Napisany 25 Sierpień 2019 - 12:27

Dobra załóżmy że zostanę przy 1050ti + kupię 2 kości RAM po 8gb + procesor w przedziale 600-1000zł Czy będę w stanie w miarę płynnie pograć w nowe gierki głównie czekam na cyberpunka liczę na minimum 30fps na średnich i który procesor w takim razie

#9 Użytkownik jest niedostępny   Sary 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3818
  • Dołączył: So, 20 Sty 18

Napisany 25 Sierpień 2019 - 13:13

Zobacz postBrzozaty, o 25 Sierpień 2019 - 13:27, napisał(a):

Dobra załóżmy że zostanę przy 1050ti + kupię 2 kości RAM po 8gb + procesor w przedziale 600-1000zł Czy będę w stanie w miarę płynnie pograć w nowe gierki głównie czekam na cyberpunka liczę na minimum 30fps na średnich i który procesor w takim razie

Z 1050ti? w CP? Zapomnij, może na low detalach w 900p (choć niezbadane są wyroki boskie, CDP dobrze optymalizuje gry i nadzieja ważna rzecz) :)

Ten post był edytowany przez Sary dnia: 25 Sierpień 2019 - 13:36


Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych