Forum PCLab.pl: Komputer do 10k z allegro pytanie - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Komputer do 10k z allegro pytanie Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   Wrakuss 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10
  • Dołączył: Nd, 25 Sie 19

Napisany 25 Sierpień 2019 - 20:30

Ten zestaw czy ryzen
https://allegro.pl/o...1tb-7971958108?

W sumie sam cos takiego skladalem i wyszlo podobnie cena. Pytanie teraz czy kupowac to czy lepiej isc ryzeni mam 2x 27' gsync ips 4ms ten zasilacz z ryzena jest za slaby wiem. Zawsze mogę zamienic

https://allegro.pl/o...2gb-8399719974?

Tak jakby ktos pytal zestaw pod streaming edycja itd

#2 Użytkownik jest niedostępny   Ronin69 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 440
  • Dołączył: Pn, 09 Kwi 18

Napisany 25 Sierpień 2019 - 20:39

Chcesz wydać 10k i brać gotowca z allegro :hmm: 9900K i 2080Ti w poczciwej RG4 :lol2: ktoś ci tutaj złoży lepszy zestaw w tej kwocie, nie ma co robić wtopy.

#3 Użytkownik jest niedostępny   Wrakuss 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10
  • Dołączył: Nd, 25 Sie 19

Napisany 25 Sierpień 2019 - 20:44

To bym poprosil do 10k w jakims sklepie z ratami za 0 :p

#4 Użytkownik jest niedostępny   Dirian 

  • xyz
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15151
  • Dołączył: Cz, 17 Gru 09

Napisany 25 Sierpień 2019 - 21:40

https://proline.pl/koszyk/b6b2edb9

Do 9900k nie warto moim zdaniem dopłacać, szczególnie jeśli te monitory masz w 1440p - nie zauważysz różnicy między prockami. Na AMD masz lepsze opcje rozbudowy w przyszłości, z Intelowska podstawka już martwa.d

Ewentualnie 9900k może mieć sens jesli chcesz dużo siedzieć w edycji wideo, ale też zależy od oprogramowania i tego czy faktycznie się na tym skupiasz czy chcesz tylko edytować od czasu do czasu jakiś prosty filmik.

Raty 0%, ale do 15 września musisz zamówić - https://proline.pl/?...e-zobacz-wiecej

Ten post był edytowany przez Dirian dnia: 25 Sierpień 2019 - 21:42


#5 Użytkownik jest niedostępny   Mateo23 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 44
  • Dołączył: Pn, 24 Cze 19

Napisany 26 Sierpień 2019 - 00:17

i7 i i9 są lepsze pod fpsy niż ryzeny, ale w 1440p bottleneckować będzie gpu raczej i tak więc nawet r7 3700x by starczył.
Z i9 gra była by bardziej stabilna

Przykładowo w gta 5 1440p z rtx 2080ti i9 ma 122fps avg i 79fps 0.1% low a ryzen 3700x 108fps avg i 69fps 0.1% low

imo do rtx 2080ti lepszy będzie i9 natomiast do rtx2080 lub rtx2080 super starczy 3700x lub i7 a przy obecnych grach nawet i5 daje sobie radę choć jest nieprzyszłościowa

recenzja r7 w nexusie 12:27 wyniki

Ten post był edytowany przez Mateo23 dnia: 26 Sierpień 2019 - 00:56


#6 Użytkownik jest niedostępny   Wrakuss 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10
  • Dołączył: Nd, 25 Sie 19

Napisany 26 Sierpień 2019 - 01:18

@dirian pytanie bo w sumie twoj zestaw to ok 10k tak samo jak ten z alledrogo. I troche wiecej niż drugi zestaw tez alledrogo z r3900x.. Moje pytanie te kompy z allegro przychadza jakies tandetne czesci?
Jak patrze na komponenty to u cb sa podobne a tam mam 32 gb ram i trochę gorsze chlodzenie. Jak to z tymi kompami jest w koncu to jakas firma sklada

Ten post był edytowany przez Wrakuss dnia: 26 Sierpień 2019 - 01:20


#7 Użytkownik jest niedostępny   Dirian 

  • xyz
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15151
  • Dołączył: Cz, 17 Gru 09

Napisany 26 Sierpień 2019 - 06:53

Ten komp z Ryzenem ma przede wszystkim gorsza grafikę - RTX 2080 Super a u mnie masz RTX 2080 Ti. Poza tym tym ma mocno budżetowy zasilacz który wygląda niepoważnie w zestawie za tyle kasy.

#8 Użytkownik jest niedostępny   Wrakuss 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10
  • Dołączył: Nd, 25 Sie 19

Napisany 26 Sierpień 2019 - 06:55

A ten pierwszy z intelem?

#9 Użytkownik jest niedostępny   Dirian 

  • xyz
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15151
  • Dołączył: Cz, 17 Gru 09

Napisany 26 Sierpień 2019 - 07:17

Ten z Intelem ma słaba płytę na której będzie ci się gotować sekcja zasilania przy tym i9, poza tym zasilacz, obudowa też kiepskie jak na ten budżet. No i malutki SSD... To nie są mądrze złożyć nie zestawy.

#10 Użytkownik jest niedostępny   Wrakuss 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10
  • Dołączył: Nd, 25 Sie 19

Napisany 26 Sierpień 2019 - 07:28

Rozumiem a zotac ktory jest w twoim zestawie dlaczego akurat on a nie np ventus
Zrobilem swoj kosz https://proline.pl/koszyk/b4596730
Jest ok?

Ten post był edytowany przez Wrakuss dnia: 26 Sierpień 2019 - 08:53


#11 Użytkownik jest niedostępny   JKarol96 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 68
  • Dołączył: Wt, 15 Sie 17

Napisany 26 Sierpień 2019 - 09:09

Zobacz postWrakuss, o 26 Sierpień 2019 - 07:28, napisał(a):

Rozumiem a zotac ktory jest w twoim zestawie dlaczego akurat on a nie np ventus
Zrobilem swoj kosz https://proline.pl/koszyk/b4596730
Jest ok?


Ventus generuje większe temperatury i cechuje się nieco gorsza kultura pracy.


Pytanie do tłumu: czy aktualnie opłaca się kupować rtxy 2080ti za tak chora cenę?
Osiągi tej karty są potężne, niekiedy niepotrzebne, a w stosunku do ceny to jakaś masakra.

#12 Użytkownik jest niedostępny   KamiloP19 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 886
  • Dołączył: Cz, 03 Lip 08

Napisany 26 Sierpień 2019 - 09:22

Zobacz postJKarol96, o 26 Sierpień 2019 - 10:09, napisał(a):

Ventus generuje większe temperatury i cechuje się nieco gorsza kultura pracy.


Pytanie do tłumu: czy aktualnie opłaca się kupować rtxy 2080ti za tak chora cenę?
Osiągi tej karty są potężne, niekiedy niepotrzebne, a w stosunku do ceny to jakaś masakra.



Zależy w co grasz i jakie masz oczekiwania w 4k 144hz to minimum 2080ti, żeby dawało jakoś rade przy tych 60fps. Ale moim zdaniem niezależnie jaki bym miał budżet to wystarczyłby mi 2070/80super bo ponad 5k za kartę to nie lekka lecz chora przesada, ale jak kto woli i ile kasy ma do wydania.

#13 Użytkownik jest niedostępny   Dirian 

  • xyz
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15151
  • Dołączył: Cz, 17 Gru 09

Napisany 26 Sierpień 2019 - 10:53

Zobacz postWrakuss, o 26 Sierpień 2019 - 08:28, napisał(a):

Rozumiem a zotac ktory jest w twoim zestawie dlaczego akurat on a nie np ventus
Zrobilem swoj kosz https://proline.pl/koszyk/b4596730
Jest ok?


Tak jak wyżej kolega napisał, Zotac ma lepsze chłodzenie. Plus po zarejestrowaniu na stronie producenta masz aż 5 lat gwarancji, co przy karcie za 5 tys zł jest chyba potężnym argumentem.

Pamięci Cruciala dałem nie bez powodu - mają wyższy potencjał OC.

Obudowę dałeś straszny piekarnik. Jak Armis się nie podoba to obczaj Fractal Meshify C / Phanteks Enthoo Pro M / Phanteks P400A.

#14 Użytkownik jest niedostępny   Wrakuss 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10
  • Dołączył: Nd, 25 Sie 19

Napisany 26 Sierpień 2019 - 11:49

Ok czyli zestaw wyglada tak. Jeszcze ostatnie pytanie to chlodzenie jest ok pod to mobo?
https://proline.pl/koszyk/c27a6901
Te ssdki od adaty sa wporzo chyba sie nie oplaca isc w szybsze

#15 Użytkownik jest niedostępny   Dirian 

  • xyz
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15151
  • Dołączył: Cz, 17 Gru 09

Napisany 26 Sierpień 2019 - 14:18

Chłodzenie ok. W kwestii mniejszego SSD to zostałbym przy SX8200 Pro.

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych