Forum PCLab.pl: Uciekający sygnał Wifi - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Uciekający sygnał Wifi Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   Tsu3 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 24
  • Dołączył: Wt, 22 Paź 13

Napisany 26 Sierpień 2019 - 08:35

Witam. Mieszkam w domu, gdzie router jest w pokoju na dole, a ja mieszkam na górze.
Zawsze wszystko działało normalnie, nadal tak jest (telefony, laptopy, konsola). Jednak kilka dni temu kupiłem nowy komputer z kartą sieciową Realtek 8821ae. I tu pojawia się problem. Bo o ile mogę się połączyć z Internetem, to jakoś Internetu jest tragiczna. Ping co chwilę jest inny, strony ładują się bardzo powoli i bardzo często pomimo tego że jestem połączony do sieci, nie ma ma Internetu.
Komputer stoi w tym samym miejscu w którym stał laptop. System operacyjny to Windows 10 Pro.
Szukałem w Internecie, pobieralem sterowniki z oficjalnej strony, diagnostyka też nie pomaga.

#2 Użytkownik jest niedostępny   Makatak 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 58
  • Dołączył: Wt, 17 Lut 09

Napisany 26 Sierpień 2019 - 10:23

Widać ta karta sieciowa nie wyrabia przy tej jakości sygnału, jaką tam masz. Ja bym próbował ogarnąć sobie jakiś repeater, to powinno pomóc lub do tej karty sieciowej jakieś lepsze anteny ogarnąć o ile jest taka możliwość.

#3 Użytkownik jest niedostępny   Qwinto 

  • Superuser
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3591
  • Dołączył: Pt, 29 Lut 08

Napisany 26 Sierpień 2019 - 11:20

Zobacz postTsu3, o 26 Sierpień 2019 - 09:35, napisał(a):


Na początek pokaż wynik polecenia netsh wlan show interface oraz netsh wlan show driver (w cmd). Tu masz instrukcję jak wkleić. Możesz też wrzucić screena z inSSIDera (ale ver 3 bo darmowe).

Zobacz postMakatak, o 26 Sierpień 2019 - 11:23, napisał(a):


Nie proponuj repeatera, bo może będzie jeszcze gorzej...

#4 Użytkownik jest niedostępny   glauks 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11390
  • Dołączył: Wed, 06 Gru 06

Napisany 26 Sierpień 2019 - 11:39

tylko sugestia - może kiedyś wifi był na 2.4 albo 2.4 i 5, i karta wybierała pewniejsze połączenie - na nowej karcie może masz tylko 5, a ten sygnał ma mniejszy zasięg i słabiej radzi sobie z przeszkodami, niż 2.4 - ewentualnie sprawdź we własnościach karty w mendzerze urządzeń, i jeśli dostępne, przełącz tylko na 2.4

#5 Użytkownik jest niedostępny   Qwinto 

  • Superuser
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3591
  • Dołączył: Pt, 29 Lut 08

Napisany 26 Sierpień 2019 - 12:34

Zobacz postglauks, o 26 Sierpień 2019 - 12:39, napisał(a):

na nowej karcie może masz tylko 5,

Weź nie opowiadaj głupot, RTL8821AE to karta w standardzie 802.11a/b/g/n/ac, więc jak "tylko 5"...

#6 Użytkownik jest niedostępny   Tsu3 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 24
  • Dołączył: Wt, 22 Paź 13

Napisany 26 Sierpień 2019 - 21:32

Dzięki za odzew. Zrobiłem dziś format systemu i wyłączyłem wszystkie aktualizacje systemowe. Pomogło. Internet chodzi szybko, ale tylko w przeglądarce i podczas pobierania. Włączyłem grę na multi ze steam i rozmowę na fb. Co chwilę mi gubiło neta.

Cytuj

Name : Wi-Fi
Description : Realtek 8812AE Wireless LAN 802.11ac PCI-E NIC
GUID : 159dca34-6b01-41e8-b8b2-e179639291af
Physical address : 00:0c:43:01:9b:26
State : connected
SSID : Int2
BSSID : 70:50:af:9b:be:45
Network type : Infrastructure
Radio type : 802.11ac
Authentication : WPA2-Personal
Cipher : CCMP
Connection mode : Profile
Channel : 36
Receive rate (Mbps) : 54
Transmit rate (Mbps) : 292.5
Signal : 39%
Profile : Int2

Hosted network status : Not available


Cytuj

Interface name: Wi-Fi

Driver : Karta Realtek 8812AE Wireless LAN 802.11ac PCI-E NIC
Vendor : Realtek Semiconductor Corp.
Provider : Microsoft
Date : 09.01.2018
Version : 2023.70.109.2018
INF file : netrtwlane01.inf
Type : Native Wi-Fi Driver
Radio types supported : 802.11n 802.11g 802.11b 802.11ac 802.11n 802.11a
FIPS 140-2 mode supported : Yes
802.11w Management Frame Protection supported : Yes
Hosted network supported : No
Authentication and cipher supported in infrastructure mode:
Open None
WPA2-Personal CCMP
Open WEP-40bit
Open WEP-104bit
Open WEP
WPA-Enterprise TKIP
WPA-Personal TKIP
WPA2-Enterprise TKIP
WPA2-Personal TKIP
WPA-Enterprise CCMP
WPA-Personal CCMP
WPA2-Enterprise CCMP
Vendor defined TKIP
Vendor defined CCMP
Vendor defined Vendor defined
Vendor defined Vendor defined
WPA2-Enterprise Vendor defined
WPA2-Enterprise Vendor defined
Vendor defined Vendor defined
Vendor defined Vendor defined
Wireless Display Supported: Yes (Graphics Driver: Yes, Wi-Fi Driver: Yes)


Ogólnie pierwszy zamysł był taki, żeby podłączyć się po prostu kablem, ponieważ w pokoju mam gniazdko od internetu. Kupiłem router, podłączyłem i nic. Nie ma internetu. Z tego co wiem poprzedni lokator pokoju miał internet. Router to Tenda N300.

Ten post był edytowany przez Tsu3 dnia: 27 Sierpień 2019 - 05:29


#7 Użytkownik jest niedostępny   omkar 

  • Prawdziwy człowiek bez statusu
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4299
  • Dołączył: Wt, 14 Mar 06

Napisany 27 Sierpień 2019 - 08:28

Skonfigurowałeś drugi router jako access point. Ja tak mam i wszystko śmiga.

#8 Użytkownik jest niedostępny   Tsu3 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 24
  • Dołączył: Wt, 22 Paź 13

Napisany 27 Sierpień 2019 - 08:30

Hm... Szczerze to nawet nie wiedziałem że tak mogę zrobić i jak. Spróbuję dziś to ogarnąć.

#9 Użytkownik jest niedostępny   Qwinto 

  • Superuser
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3591
  • Dołączył: Pt, 29 Lut 08

Napisany 27 Sierpień 2019 - 09:08

Zobacz postTsu3, o 26 Sierpień 2019 - 22:32, napisał(a):

Dzięki za odzew. Zrobiłem dziś format systemu i wyłączyłem wszystkie aktualizacje systemowe. Pomogło. Internet chodzi szybko, ale tylko w przeglądarce i podczas pobierania. Włączyłem grę na multi ze steam i rozmowę na fb. Co chwilę mi gubiło neta.
Driver : Karta Realtek 8812AE Wireless LAN 802.11ac PCI-E NIC
Vendor : Realtek Semiconductor Corp.
Provider : Microsoft
Date : 09.01.2018
Version : 2023.70.109.2018



Description : Realtek 8812AE Wireless LAN 802.11ac PCI-E NIC
Radio type : 802.11ac
Receive rate (Mbps) : 54
Transmit rate (Mbps) : 292.5
Signal : 39%


Ogólnie pierwszy zamysł był taki, żeby podłączyć się po prostu kablem, ponieważ w pokoju mam gniazdko od internetu. Kupiłem router, podłączyłem i nic. Nie ma internetu. Z tego co wiem poprzedni lokator pokoju miał internet. Router to Tenda N300.

Zobacz na parametry nadawania i odbierania, sygnał dość kiepski. Przy 5GHz to już za mało żeby dobrze działało. Druga kwestia to sterowniki, styczeń 2018, nie ma nowszych? Jakiej firmy masz tam kartę sieciową? Bo Realtek 8812AE to tylko nazwa chipsetu w niej użytego. Poza tym jeśli ta karta siedzi z tyłu obudowy PC, to odsuń obudowę od ściany (zazwyczaj komputery stoją dosunięte do ściany właśnie tylną częścią). Ewentualnie obróć, przenieś na biurko, itp.
A jeśli masz gniazdko, to podłącz komputer kablem i odpuść z WiFi. Jeśli jednak chcesz koniecznie podłączyć tę Tendę to skonfiguruj to tak: https://www.tp-link....pport/faq/417/.

#10 Użytkownik jest niedostępny   Tsu3 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 24
  • Dołączył: Wt, 22 Paź 13

Napisany 27 Sierpień 2019 - 09:16

No właśnie nie chce wifi. Od samego początku chodzi mi o kabel. Jednak pomimo że podłączyłem kabel do kompa i do gniazdka w ścianie to nadal wyskakuje mi brak Internetu. Tak samo jak za pomocą routera.

#11 Użytkownik jest niedostępny   Makatak 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 58
  • Dołączył: Wt, 17 Lut 09

Napisany 27 Sierpień 2019 - 10:52

A to gniazdko masz na pewno podłączone pod główny router? Bo jak nie to nie ma co oczekiwać, że tam będziesz miał internet.

#12 Użytkownik jest niedostępny   Qwinto 

  • Superuser
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3591
  • Dołączył: Pt, 29 Lut 08

Napisany 27 Sierpień 2019 - 11:15

Zobacz postTsu3, o 27 Sierpień 2019 - 10:16, napisał(a):

Jednak pomimo że podłączyłem kabel do kompa i do gniazdka w ścianie to nadal wyskakuje mi brak Internetu. Tak samo jak za pomocą routera.

Czyli kabel od gniazdka nie jest nigdzie podłączony. Sprawdź najpierw gdzie jest drugi koniec i go podłącz. No chyba że się nie da...
PS. Spróbuj jeszcze podłączyć się poprzez pasmo 2,4GHz, pasmo to jest słabiej tłumione, więc powinien być lepszy sygnał.

Ten post był edytowany przez Qwinto dnia: 27 Sierpień 2019 - 11:18


#13 Użytkownik jest niedostępny   Tsu3 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 24
  • Dołączył: Wt, 22 Paź 13

Napisany 27 Sierpień 2019 - 11:30

Główny router jest na dole w innym pokoju. Ja u sobie mam takie samo gniazdko, więc myślałem, że jak podłączę swój router i pociągnę od niego kabel do komputera to będę miał Internet.

#14 Użytkownik jest niedostępny   Tsu3 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 24
  • Dołączył: Wt, 22 Paź 13

Napisany 27 Sierpień 2019 - 11:51

A ma znacznie ile urządzeń jest podłączonych na danym pasmie? Myślałem żeby podłączyć komputer pod 2.4 a wszystkie inne urządzenia pod 5. Pomoże to w odbiorze i stabilności sygnału wifi?

#15 Użytkownik jest niedostępny   Qwinto 

  • Superuser
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3591
  • Dołączył: Pt, 29 Lut 08

Napisany 27 Sierpień 2019 - 14:21

Zobacz postTsu3, o 27 Sierpień 2019 - 12:30, napisał(a):

Główny router jest na dole w innym pokoju. Ja u sobie mam takie samo gniazdko, więc myślałem, że jak podłączę swój router i pociągnę od niego kabel do komputera to będę miał Internet.

Musiałbyś zlokalizować gdzie idzie kabel od gniazdka w pokoju przy kompie i jego drugi koniec podłączyć do routera.

Zobacz postTsu3, o 27 Sierpień 2019 - 12:51, napisał(a):

A ma znacznie ile urządzeń jest podłączonych na danym pasmie? Myślałem żeby podłączyć komputer pod 2.4 a wszystkie inne urządzenia pod 5. Pomoże to w odbiorze i stabilności sygnału wifi?

W Twoim przypadku nie ma znaczenia ile jest urządzeń. Istotne jest to że AC na 5GHz dolatuje słabiej, a N na 2,4GHz ma pewnie lepszy zasięg. Więc na kompie podepnij się pod sygnał na 2,4GHz i powinno być lepiej.

#16 Użytkownik jest niedostępny   Tsu3 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 24
  • Dołączył: Wt, 22 Paź 13

Napisany 27 Sierpień 2019 - 14:55

Zmieniłem na 2.4GHz i działa, jednak szału nie ma. To nie ten sam poziom jak w przypadku laptopa. Zmiana karty sieciowej mogła by pomóc? Bo jeśli tak to mogę od razu kupić nową i nie męczyć się z tym. Bo nie narzekałem na internet w laptopie, choć czasami miałem lekkie lagi i wolałbym po kablu.
Nie znam się na kartach sieciowych dlatego wziąłem podstawowy model z oferty bo myślałem, że bardziej ma to znaczenie co do max. szybkości łącza, a tutaj duża nie jest.

Ten post był edytowany przez Tsu3 dnia: 27 Sierpień 2019 - 15:16


#17 Użytkownik jest niedostępny   Qwinto 

  • Superuser
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3591
  • Dołączył: Pt, 29 Lut 08

Napisany 27 Sierpień 2019 - 16:31

Pokaż jeszcze raz wynik polecenia netsh wlan show interface.

Jak ustawiony jest komputer, tyłem do ściany? Stoi na podłodze czy biurku lub innym stoliku? Możesz sprawdzić co to za karta WiFi jest obecnie zainstalowana? Bo Realtek 8812AE to tylko nazwa chipsetu w niej użytego. Ile ma anten, jedną czy dwie? Możesz zrobić zdjęcie i pokazać?

#18 Użytkownik jest niedostępny   Tsu3 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 24
  • Dołączył: Wt, 22 Paź 13

Napisany 27 Sierpień 2019 - 16:45

https://ibb.co/z709G8w
https://ibb.co/zXwHdjV
https://ibb.co/Qr0W5wT

Jak postawię go przodem do mnie to już słabo. Jak stoi bokiem albo tyłem to jest dobrze. Internet teraz chodzi bardzo dobrze, żadnych problemów. Do czasu aż wejdę do gry, lagi, lagi i więcej pingu.

Z tego co widzę to karta to Addon awp1200e


There is 1 interface on the system:

Name : Wi-Fi
Description : Realtek 8812AE Wireless LAN 802.11ac PCI-E NIC
GUID : 5e51afdb-78f0-413e-a1d3-6f204dabf837
Physical address : 00:0c:43:01:9b:26
State : connected
SSID : SKY80FBA
BSSID : 70:50:af:9b:be:42
Network type : Infrastructure
Radio type : 802.11n
Authentication : WPA2-Personal
Cipher : CCMP
Connection mode : Auto Connect
Channel : 11
Receive rate (Mbps) : 54
Transmit rate (Mbps) : 57.8
Signal : 60%
Profile : SKY80FBA

Hosted network status : Not available

Ten post był edytowany przez Tsu3 dnia: 27 Sierpień 2019 - 16:56


#19 Użytkownik jest niedostępny   Qwinto 

  • Superuser
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3591
  • Dołączył: Pt, 29 Lut 08

Napisany 27 Sierpień 2019 - 17:08

Zobacz postTsu3, o 27 Sierpień 2019 - 17:45, napisał(a):

    Receive rate (Mbps)    : 54
    Transmit rate (Mbps)   : 57.8
    Signal                 : 60%


Sygnał ciut lepszy, ale transfery dalej mizerne... Można spróbować z taką kartą Gigabyte GC-WB1733D-I, ale spróbuj jednak ogarnąć ten kabel, bo widać że masz kiepski poziom sygnału WiFi. Ewentualnie można spróbować z PLC, jeśli warunki pozwolą.

#20 Użytkownik jest niedostępny   Tsu3 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 24
  • Dołączył: Wt, 22 Paź 13

Napisany 27 Sierpień 2019 - 17:14

Właśnie rozmawiałem z właścicielką i się okazało, że routera stoi w szafce pod TV, czyli jest cały zabudowany. Jak wróci do domu to ogarniemy go, żeby mógł oddychać i wtedy jeszcze raz zobaczę.

Nadal nie rozumiem o co chodzi z kablem. Jak mam go ogarnąć? W sensie, że w moim pokoju jest takie samo wejście https://ibb.co/8zfDCM0. Mam adapter, który umożliwia mi podpięcie kabla DSL albo RJ45 i wtedy do kompa, jednak bez efektów.

Jakie wartości transferów są okiej?

Ten post był edytowany przez Tsu3 dnia: 27 Sierpień 2019 - 17:26


  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych