Forum PCLab.pl: Temperatura AMD Ryzen 3600 - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (4 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Temperatura AMD Ryzen 3600 Fortis 3 v2 + Pactum PT-1

#41 Użytkownik jest niedostępny   Reddzik 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1695
  • Dołączył: So, 12 Maj 12

Napisany 26 Sierpień 2019 - 21:16

Podobne do moich. 2min, więc nie zdążył też wpaść w głębszy "sen", do tego ty masz na sztywno zegar, to też może swoje robić.

#42 Użytkownik jest niedostępny   galakty 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 324
  • Dołączył: Cz, 11 Sie 16

Napisany 26 Sierpień 2019 - 21:33

Zobacz postReddzik, o 26 Sierpień 2019 - 22:16, napisał(a):

Podobne do moich. 2min, więc nie zdążył też wpaść w głębszy "sen", do tego ty masz na sztywno zegar, to też może swoje robić.



Po własnych obserwacjach uważam że nie ma to większego znaczenia. Większą rolę odgrywa obciążenie. U mnie czy all stock, czy sztywne napięcie i taktowanie to pobór mocy i temperatury na pulpicie są niemalże identyczne. Dopiero duże obciążenie uwidacznia różnice.

Ten post był edytowany przez galakty dnia: 26 Sierpień 2019 - 21:33


#43 Użytkownik jest niedostępny   Minciu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14480
  • Dołączył: Pt, 02 Gru 16

Napisany 26 Sierpień 2019 - 21:38

https://ithardware.p...ujace-9760.html

https://pclab.pl/news81531.html

Polecam używać ryzen master do monitorowania temperatury i zegarów procesora. Do tego aktualizację sterowników chipsetu. Minimum to co jest podane w artykule pclab. Lepiej oczywiście nowsze bo są już na stronie.

Do tego Bios z AGESA ABB jak jest dostępny dla płyty. Aktywacja cool&quiet jeżeli płyta sama tego nie robi i C stanów ;)


Warto też mieć na uwadze, że HwInfo to ten właśnie agresywny program, co potrafi co 200ms trzepać wszystkie dostepne sensory w kompie. I robi to tak delikatnie, że jak ktoś ma soft od Corsair (iCue lub Link) to rozwala całkowicie w nim odczyty.

W Biosie płyty na profilach wentyla warto jest też ustawić sobie maksymalne opóźnienia na działanie wentylatorów. Ktoś tutaj pytał czy da radę zrobić bezgłośny profil. Tak ale trzeba walnąć te opóźnienia. Skoki temperatury wewnątrz rdzenia nie mają najmniejszego przełożenia na skoki temperatury coolera. Wkręcanie wentylatorów na wysoki rpm nic nie da bo cała wieża radiatora z HP będzie i tak zimna.

Zwróćcie też uwagę, że zegary raportowane przez HwInfo wcale nie pokrywają się z tym, co pokazuje RyzenMaster. Realnie rdzenie co chwilę w IDLE wpadają w głębokie uśpienie. A właściwie są wyłączane na ZERO. Co na to HwInfo? :P

Ten post był edytowany przez Minciu dnia: 26 Sierpień 2019 - 21:40


#44 Użytkownik jest dostępny   Wpotrzebie2017 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2915
  • Dołączył: Wt, 08 Sie 17

Napisany 26 Sierpień 2019 - 22:01

Coś daje ABB dla ryśków 2xxx?

#45 Użytkownik jest niedostępny   Minciu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14480
  • Dołączył: Pt, 02 Gru 16

Napisany 26 Sierpień 2019 - 22:02

Raczej nic wartego uwagi :)

Ale za to zabiera PCIE 4.0 z płyt innych niż x570. To tak dla przypomnienia.

Ten post był edytowany przez Minciu dnia: 26 Sierpień 2019 - 22:03


#46 Użytkownik jest niedostępny   parcu 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 511
  • Dołączył: Wt, 08 Gru 15

Napisany 26 Sierpień 2019 - 23:51

Coś mi do głowy przyszło i musze się z tym podzielić :E Przed nami jest jeszcze premiera płyt głównych na B550, które niby nic nowego nie wniosą, fakt, ale wydaje mi się że w tym przypadku wszystko dopną na ostatni guzik, bo póki co nigdzie nie ma żadnego info kiedy one zadebiutują więc nie muszą się spieszyć. Zmierzam do tego że data premiery tych płyt może być wyznacznikiem dopracowanych biosów na obecnych płytach.

Bo problemy były nawet na najnowszym x570

Ten post był edytowany przez parcu dnia: 26 Sierpień 2019 - 23:53


#47 Użytkownik jest niedostępny   pepe06 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 147
  • Dołączył: Nd, 22 Kwi 12

Napisany 27 Sierpień 2019 - 01:13

Ludzie, ratunku.

Z tym zakichanym Ryzenem 3600, wentylator na cpu ciągle sprintuje, wystarczy, ze otworze nowe okno w przeglądarce. Jak to zmienić? Jak macie ustawione obroty wiatraka w biosie? Coś kombinuje ale to nic nie daje. Ryzen Master mi pokazuje temperatury w przedziale 45-60 podczas nic nie robienia w sumie w necie. Masakra.

#48 Użytkownik jest niedostępny   Minciu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14480
  • Dołączył: Pt, 02 Gru 16

Napisany 27 Sierpień 2019 - 01:22

Zobacz postpepe06, o 27 Sierpień 2019 - 02:13, napisał(a):

Ludzie, ratunku.

Z tym zakichanym Ryzenem 3600, wentylator na cpu ciągle sprintuje, wystarczy, ze otworze nowe okno w przeglądarce. Jak to zmienić? Jak macie ustawione obroty wiatraka w biosie? Coś kombinuje ale to nic nie daje. Ryzen Master mi pokazuje temperatury w przedziale 45-60 podczas nic nie robienia w sumie w necie. Masakra.


przeczytać post nr #43 i się zastosować na początek. Ze szczególnym naciskiem na opóźnienie reakcji wentylatorów :E

#49 Użytkownik jest niedostępny   pepe06 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 147
  • Dołączył: Nd, 22 Kwi 12

Napisany 27 Sierpień 2019 - 01:29

A jak to się robi?

#50 Użytkownik jest niedostępny   bowipl 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 869
  • Dołączył: Pn, 14 Mar 11

Napisany 27 Sierpień 2019 - 01:51

A jaką masz płytę?

#51 Użytkownik jest niedostępny   pepe06 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 147
  • Dołączył: Nd, 22 Kwi 12

Napisany 27 Sierpień 2019 - 02:03

B450 Gaming Plus Max.

Włączyłem Cool n Quiet oraz Global C-State Control i nic. Sterowniki chipsetu najnowsze. Każdorazowe przejście między kartami przeglądarki i pochodne to ostry szum wentylatora. Lol. Rdzenie ciągle uśpione a tutaj szumi jak przy Cyberpunku w 2020 roku. Co to się wyrabia.

Ten post był edytowany przez pepe06 dnia: 27 Sierpień 2019 - 02:04


#52 Użytkownik jest niedostępny   bowipl 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 869
  • Dołączył: Pn, 14 Mar 11

Napisany 27 Sierpień 2019 - 02:09

Dodaj obrazek
Ustawić na jak największą wartość.

#53 Użytkownik jest niedostępny   pepe06 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 147
  • Dołączył: Nd, 22 Kwi 12

Napisany 27 Sierpień 2019 - 02:22

U mnie nic to nie daje.
Ustawiłem jedno na 0,7s a drugie na 1.0s. Sprawdziłem w trzech trybach - Auto, DC i to trzecie i nic.

#54 Użytkownik jest niedostępny   bowipl 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 869
  • Dołączył: Pn, 14 Mar 11

Napisany 27 Sierpień 2019 - 02:27

No to nie wiem, niech ktoś z płytą MSI się wypowie.
Na asusie jest do wyboru nawet do 200 sekund.

#55 Użytkownik jest niedostępny   pepe06 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 147
  • Dołączył: Nd, 22 Kwi 12

Napisany 27 Sierpień 2019 - 03:07

Nie da się nic zrobić, zmiany w Smart Fan Mode też nic nie dają. Jakby w ogóle nie widział, że tam coś się zmienia.

Przecież ten 3600 to bubel.

#56 Użytkownik jest niedostępny   bowipl 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 869
  • Dołączył: Pn, 14 Mar 11

Napisany 27 Sierpień 2019 - 03:15

Może 3600 nie jest doskonały, ale póki co to bublem jest firma MSI ze swoimi spartaczonymi biosami.
Na asusie wszystko działa bez zarzutu.

#57 Użytkownik jest niedostępny   Minciu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14480
  • Dołączył: Pt, 02 Gru 16

Napisany 27 Sierpień 2019 - 03:21

Coś pewnie źle robisz. Zmieniasz krzywe i opóźnienia dla każdego z wyjść lub chociaż na właściwych wyjściach? Tych gdzie masz podpięte wentyle?


Jak Cię to przerasta zmień na intela. Chociaż tam opcje będą takie same do wentyli to nie wiem czy to coś zmieni ;)

Zobacz postbowipl, o 27 Sierpień 2019 - 04:15, napisał(a):

Może 3600 nie jest doskonały, ale póki co to bublem jest firma MSI ze swoimi spartaczonymi biosami.
Na asusie wszystko działa bez zarzutu.


Daj spokój, przecież on pewnie nawet nie umie tego dobrze przestawić, skoro nie wiedział gdzie to szukać. Niech najlepiej wklei zdjęcie płyty jak kable powsadzał i biosu co przestawia :)

Ten post był edytowany przez Minciu dnia: 27 Sierpień 2019 - 03:23


#58 Użytkownik jest niedostępny   pepe06 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 147
  • Dołączył: Nd, 22 Kwi 12

Napisany 01 Wrzesień 2019 - 14:01

Jakie macie temperatury R 3600 w obecnych temperaturach w pokoju?
Ja w pokoju mam 28 stopnie i podczas przeglądania neta 45-50 stopni procesora według Ryzen Master.
Fatalny wynik. Chyba źle użyłem pasty dołączonej do Fortisa 3, ponieważ minimalnie wyszła z jednej strony. Starałem się na ciut większe ziarno grochu. W testach w necie w idle mają po 30 stopni. U mnie nigdy nie spada poniżej 40. Przy obciążeniu CPU-Z było 77,5 stopnia ale to Fortis 3 chodził już na 100%. Kupić inną pastę i próbować od nowa?

https://imgur.com/3IazILS

https://imgur.com/Br79hr2

Ten post był edytowany przez pepe06 dnia: 01 Wrzesień 2019 - 14:30


#59 Użytkownik jest dostępny   novi 

  • Przebieg i cena do ustalenia.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2302
  • Dołączył: Wt, 03 Lut 09

Napisany 01 Wrzesień 2019 - 14:38

Mam 35* w pokoju i mam 44* na procku podczas używania przeglądarki , Przy testach obciążeniowych temperatura u mnie szybuję na łeb na szyję do góry, w prime to 90* nie jest problemem, w occt około 80* trzyma .
Najlepszym sposobem jest rozsmarować pastę cienko po cpu i dopiero nałożyć chłodzenie. Ja używam taniej pasty - mx4 nie widzę sensu kupowania pasty za 50zł tylko po to by mieć mniej o 2* temperaturę ;).
Patrząc na Twoje zrzuty ekranu to na prawdę masz wysoką temp . Najlepiej rozsmaruj pastę, bo w zen2 ccd jest nie na środku a na boku , co może wpływać na temperatury .

Dodaj obrazek

Ten post był edytowany przez novi dnia: 01 Wrzesień 2019 - 14:40


#60 Użytkownik jest niedostępny   caleb59 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1441
  • Dołączył: Pt, 11 Lip 14

Napisany 01 Wrzesień 2019 - 15:43

Ja tam dałem większe ziarenko na środek (Noctua NT-H1) i gitara - minimalna 32C, przeciętna 41C, maksymalna 73C (w grach, nie bawię się w katowanie w benchmarkach).

Ten post był edytowany przez caleb59 dnia: 01 Wrzesień 2019 - 15:44


  • (4 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych