Forum PCLab.pl: Temperatura AMD Ryzen 3600 - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (4 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Temperatura AMD Ryzen 3600 Fortis 3 v2 + Pactum PT-1

#1 Użytkownik jest niedostępny   Jamnick 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 59
  • Dołączył: Wt, 23 Wrz 14

Napisany 26 Sierpień 2019 - 09:29

Ostatnio zakupiłem i zamontowałem AMD Ryzen 3600(bez OC) z chłodzeniem CPU SilentiumPC Fortis 3 HE1425 v2, którego używałem już wcześniej na starej płycie głównej. Nałożyłem pastę Pactum PT-1, która leżała otwarta już od dłuższego czasu.
Odpaliłem GW2 na maksymalnych detalach, aby sprawdzić wydajność i HWMonitor pokazał maksymalną temperaturę procesora 81 C. Wydaje mi się, że to dość dużo i zastanawiam się czy to może być wina właśnie pasty chłodzącej? Warto wymienić, a jeśli tak to na jaką?

#2 Użytkownik jest dostępny   novi 

  • Przebieg i cena do ustalenia.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2296
  • Dołączył: Wt, 03 Lut 09

Napisany 26 Sierpień 2019 - 09:32

Te procki tak raczej mają, jaką temp uśrednioną pokazał program ? Np mam odnotowaną maksymalną temp 70-80* a uśredniona jest 48-65* , podobno takie chwilowe skoki temp są normalnym zjawiskiem w tych prockach. Sam już kombinowałem jak koń pod górę , bo starszy ryzen tak nie miał.

#3 Użytkownik jest niedostępny   galakty 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 324
  • Dołączył: Cz, 11 Sie 16

Napisany 26 Sierpień 2019 - 09:32

81 stopni to pewnie skok, podczas grania tyle nie ma. Odpal jakiś monitoring podczas grania i wtedy patrz, nie na max.

#4 Użytkownik jest niedostępny   Jamnick 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 59
  • Dołączył: Wt, 23 Wrz 14

Napisany 26 Sierpień 2019 - 10:02

Zobacz postnovi, o 26 Sierpień 2019 - 09:32, napisał(a):

Te procki tak raczej mają, jaką temp uśrednioną pokazał program ? Np mam odnotowaną maksymalną temp 70-80* a uśredniona jest 48-65* , podobno takie chwilowe skoki temp są normalnym zjawiskiem w tych prockach. Sam już kombinowałem jak koń pod górę , bo starszy ryzen tak nie miał.

Zobacz postgalakty, o 26 Sierpień 2019 - 09:32, napisał(a):

81 stopni to pewnie skok, podczas grania tyle nie ma. Odpal jakiś monitoring podczas grania i wtedy patrz, nie na max.


Ok dzisiaj sprawdzę średnią temperaturę i zobaczymy jak to będzie wyglądać i wrzucę informację tutaj. Myślicie, że profilaktycznie warto wymienić tą paste z tego względu że dość długo leżała i jako, że nie wiele mi jej zostało to warstwa była dość cienka, ale pokrywająca całą płytkę.

#5 Użytkownik jest dostępny   novi 

  • Przebieg i cena do ustalenia.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2296
  • Dołączył: Wt, 03 Lut 09

Napisany 26 Sierpień 2019 - 10:04

Pasta musi być cienko nałożona, jak nie była przyschnieta , na samym początku to nie powinna mieć wpływu. Na ryzena 2600 wrzuciłem 4 letnia mx2 i 0 problemów miałem z temperatura

#6 Użytkownik jest dostępny   r3jn 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 125
  • Dołączył: So, 24 Wrz 16

Napisany 26 Sierpień 2019 - 10:18

Ja mam macho i też temperatury skaczą do prawie 80

#7 Użytkownik jest niedostępny   Pioy 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6081
  • Dołączył: So, 09 Sie 08

Napisany 26 Sierpień 2019 - 10:33

Zostaw nie ruszaj ten typ tak ma.

#8 Użytkownik jest niedostępny   parcu 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 511
  • Dołączył: Wt, 08 Gru 15

Napisany 26 Sierpień 2019 - 11:13

Każdy uspokaja że ten typ tak ma, no ok, ale pytanie czy te 81 stopni jest do końca zdrowe i co z żywnością

#9 Użytkownik jest dostępny   novi 

  • Przebieg i cena do ustalenia.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2296
  • Dołączył: Wt, 03 Lut 09

Napisany 26 Sierpień 2019 - 11:15

Te skoki temperatur są na ułamek sekundy , a średnia temp pewnie jest zdecydowanie niższa. Ja podejrzewam , że do póki biosy nie będą w pełni dopracowane , to takie skoki będą się zdarzać.

#10 Użytkownik jest dostępny   Reddzik 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1694
  • Dołączył: So, 12 Maj 12

Napisany 26 Sierpień 2019 - 11:31

Ja mam słaba grafę, więc ogranicza procka, proc się nie musi tak pocić, ale proc u mnie przeważnie ok 50-65C, większość czasu 58C jakoś tak, zależy od gry.
Jak zapodam mu OBS, i nagrywanie przez x264 CPU, to już trochu się podusi i temp trzyma się 70-75C. Tylko ja dawałem na ziarenko, bo nie wiedziałem, że ten typ jest inny, mój pierwszy Ryzen.

Ale patrzę na ostatnie screeny z grania w BF1, gdzie proc trochu się poci, to przy odblokowanym FPS, 120+/150+ mam 62C. ale jest na jednym screenie przy podsumowaniu wyników mam użycie 66% i temp 73C i tu mam 4.125ghz, normalnie w czasie gry mam 4.2ghz.
Wydaje mi się, że ten typ tak ma.

#11 Użytkownik jest niedostępny   caleb59 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1436
  • Dołączył: Pt, 11 Lip 14

Napisany 26 Sierpień 2019 - 11:39

Patrząc na pomiary z HWInfo to póki co miałem najwięcej 72.5C korzystając z Noctua NH-D14 i pasty Noctua NT-H1.
Mam na myśli normalne temperatury podczas korzystania z PC, grania w gry - to tylko szczytowa temperatura bo średnie są niższe.

Tak na marginesie skontaktowałem się z AMD odnośnie oszczędzania energii w Ryzenach i dostałem w odpowiedzi:

Cytuj

I understand that you wish to know more about the AMD Cool n Quiet and Global C-State Control.

Please be informed that AMD Cool'n'Quiet is a CPU dynamic frequency scaling and power saving technology introduced by AMD. It works by reducing the processor's clock rate and voltage when the processor is idle and in order to save energy when the CPU is idle, the CPU can be commanded to enter a low-power mode. Each CPU has several power modes and they are collectively called "C-states" or "C-modes".

Both AMD Cool n Quiet and Global C-State Control should be enabled in the BIOS.

Thanks for contacting AMD.

Czyli oprócz Cool n Quiet warto także włączyć Global C-State Control jeśli ktoś nie bawi się w podkręcanie.

Ten post był edytowany przez caleb59 dnia: 26 Sierpień 2019 - 12:40


#12 Użytkownik jest niedostępny   bialy100k 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 211
  • Dołączył: Pt, 10 Lip 09

Napisany 26 Sierpień 2019 - 11:40

Oryginalnie do tego wentylatora załączają PT-2. Nie wiem jak się zachowuje PT-1 którą nałożyłeś, ale piszą tak:
"Technologia HE (bezpośredni kontakt heatpipe’ów z procesorem) wymaga zastosowania gęstej pasty termoprzewodzącej, takiej jak ta załączona w pudełku. Pasty nakładane pędzelkiem są zbyt rzadkie i niekorzystnie wpływają na wydajność produktu."
Podkreślenie moje.

#13 Użytkownik jest niedostępny   parcu 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 511
  • Dołączył: Wt, 08 Gru 15

Napisany 26 Sierpień 2019 - 17:07

Zobacz postnovi, o 26 Sierpień 2019 - 11:15, napisał(a):

Te skoki temperatur są na ułamek sekundy , a średnia temp pewnie jest zdecydowanie niższa. Ja podejrzewam , że do póki biosy nie będą w pełni dopracowane , to takie skoki będą się zdarzać.


Jesteś pewien że te skoki to wina biosu tylko? Czy może wina leży po stronie samego CPU? xd

#14 Użytkownik jest niedostępny   markencjusz 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1208
  • Dołączył: Wt, 22 Lip 08

Napisany 26 Sierpień 2019 - 18:41

Zobacz postparcu, o 26 Sierpień 2019 - 18:07, napisał(a):

Jesteś pewien że te skoki to wina biosu tylko? Czy może wina leży po stronie samego CPU? xd


Minęły dwa miesiące od premiery, a ludzie nadal się oszukują, że na sprzętowe problemy z odprowadzaniem ciepła pomoże n-ta aktualizacja sterowników. :)

#15 Użytkownik jest dostępny   novi 

  • Przebieg i cena do ustalenia.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2296
  • Dołączył: Wt, 03 Lut 09

Napisany 26 Sierpień 2019 - 19:03

Ciężko jest jednoznacznie stwierdzić czy konstrukcja tak przewiduję , czy to kwestia biosów. Ale z moich obserwacji wynika , że to jednak bios momentalnie podbija jakieś napięcie , przez co jest skok temperatury. Potrafię mieć skok temperatury do 60-70* na pulpicie , gdzie najbardziej obciążony rdzeń miał z 50%, a w cinebenchu r15 mam trochę ponad 70* i wszystkie rdzenie idą na 100%. W dodatku vcore mam ustawione na sztywno , więc takich skoków temperatur nie powinienem mieć co na auto, gdzie procek lubi dostać napięcie pod 1.5v ;).

#16 Użytkownik jest niedostępny   Ksamek 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 268
  • Dołączył: Wed, 28 Mar 18

Napisany 26 Sierpień 2019 - 19:04

Leży po stronie cpu ale one tak mają, mój 3700x dochodzi do 84 stopni i nic mu nie robi, że siedzi z kryonautem i dark rock pro 4. Inna sprawa, że to serio skok chwilowy, po 14 godzinach odpalonej gry max był 84 stopnie, a średnia 72 - więc powyżej 80 nawet chwili nie trzymał. Inna sprawa, że nawet RyzenMaster jest do 95 stopni więc nic poniżej tej temperatury nie ma prawa im zaszkodzić.

#17 Użytkownik jest dostępny   novi 

  • Przebieg i cena do ustalenia.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2296
  • Dołączył: Wt, 03 Lut 09

Napisany 26 Sierpień 2019 - 19:06

Może tak być, u mnie średnia temp w grach to 45-60* a maksymalna potrafi być odnotowana do 80*.

#18 Użytkownik jest niedostępny   markencjusz 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1208
  • Dołączył: Wt, 22 Lip 08

Napisany 26 Sierpień 2019 - 19:24

Zobacz postnovi, o 26 Sierpień 2019 - 20:03, napisał(a):

Ciężko jest jednoznacznie stwierdzić czy konstrukcja tak przewiduję , czy to kwestia biosów. Ale z moich obserwacji wynika , że to jednak bios momentalnie podbija jakieś napięcie , przez co jest skok temperatury. Potrafię mieć skok temperatury do 60-70* na pulpicie , gdzie najbardziej obciążony rdzeń miał z 50%, a w cinebenchu r15 mam trochę ponad 70* i wszystkie rdzenie idą na 100%. W dodatku vcore mam ustawione na sztywno , więc takich skoków temperatur nie powinienem mieć co na auto, gdzie procek lubi dostać napięcie pod 1.5v ;).


Nawet jeśli dostaje chwilowe strzały napięcia, to takie temperatury podczas bezczynności, z flagowym chłodzeniem Noctua, wyglądają niezbyt szczęśliwie.
Pamiętam jak przez pomyłkę przewoltowałem kiedyś i7-6700k na stałe 1.5V, to na pulpicie (=Youtube, poczta, itp.), w upalny dzień, miałem stabilne temperatury mocno poniżej 40*C. Jeśli w takich samych warunkach masz skoki do 60-70*C, to naprawdę nie wiem co o tym myśleć. :hmm:

#19 Użytkownik jest niedostępny   Mario24 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 244
  • Dołączył: So, 22 Mar 14

Napisany 26 Sierpień 2019 - 19:27

Ja tak swoją drogą zapytam...

Zdarza wam się, że w IDLE wentylatory zwalniają i przyspieszają ? trochę jest to irytujące. W grach ten problem nie występuje
związane jest to pewnie z tymi skokami temp i napięć, ale czy jest na to jakieś lekarstwo ?
mam proc 3700x i 570x aorus elite

#20 Użytkownik jest niedostępny   parcu 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 511
  • Dołączył: Wt, 08 Gru 15

Napisany 26 Sierpień 2019 - 19:29

Może w późniejszych rewizjach jakoś "cichaczem" to poprawią xD :E


Zobacz postMario24, o 26 Sierpień 2019 - 19:27, napisał(a):

Ja tak swoją drogą zapytam...

Zdarza wam się, że w IDLE wentylatory zwalniają i przyspieszają ? trochę jest to irytujące. W grach ten problem nie występuje
związane jest to pewnie z tymi skokami temp i napięć, ale czy jest na to jakieś lekarstwo ?
mam proc 3700x i 570x aorus elite


Czy jest jakieś lekarstwo tego nie wiem, ale na pierwsze pytanie znam odpowiedź - tak zdarza się, tak ludzie pisali co niektórzy.

Ten post był edytowany przez parcu dnia: 26 Sierpień 2019 - 19:31


  • (4 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych