Forum PCLab.pl: Czy warto zmienić i5 6600K na i7 6700 (bez K)? - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Czy warto zmienić i5 6600K na i7 6700 (bez K)? Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   Equisetum 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 46
  • Dołączył: Pn, 16 Maj 16

Napisany 27 Sierpień 2019 - 14:25

Przeszedłem na monitor 144HZ 2k, planuję w najbliższym czasie kupić RX 5700 lub 5700 XT, czekam tylko na niereferenty. Mam do kupienia procek i7 6700 (po delidzie) w miejsce mojego obecnego i5 6600k (kręci się do 4,4 Ghz). Dopłata wyniesie w okolicach 100 zł. Pytanie czy warto wymieniać, czy na razie temat zostawić i w przyszłym roku zmieniać platformę? Czy dodatkowe wątki w 6700 zapewnią mi spokój na jakiś czas?

#2 Użytkownik jest niedostępny   Keel 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 851
  • Dołączył: Nd, 21 Paź 07

Napisany 27 Sierpień 2019 - 15:23

Warto wymienić, przy 100zl dokladki. 8 wątków daje rade, a za rok czy dwa wymienisz resztę

#3 Użytkownik jest niedostępny   Devairment 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 496
  • Dołączył: Pt, 25 Sty 19

Napisany 27 Sierpień 2019 - 15:32

Przyjęło się mówić że 4 wątki to już za mało. Jak dopłata wyniesie faktycznie te 100zł, to możesz zmieniać, choć zależy też w co grasz, bo jednak 6700 mimo 8 wątków, ma dość niskie zegary w stosunku do kręconej i5 i może się okazać że na niewiele się zda taka modernizacja ;) Napisz też jaką masz prędkość ramu, jego też nie można ignorować szczególnie przy chęci grze w wysokim fps.

#4 Użytkownik jest niedostępny   Equisetum 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 46
  • Dołączył: Pn, 16 Maj 16

Napisany 27 Sierpień 2019 - 16:11

Ram kupiłem nowy 3000 Mhz cl 15 na kościach mikrona bodajże crucial sport red. Jeśli chodzi o gry to najbardziej zależy mi na singlowych RPG. Cały upgrade szykuję pod nadchodzącego cyberpunka którego chciałbym odpalić w high w tym 1440p poza tym klasyka jak wiesiek 3 czy Kingdome Come . Ogólnie nie gram w fps-y a zwłaszcza sieciówki. Procek do kupienia mam za 600 zl na i5 6600k mam kupca za 500 zl. Zależy mi żeby jak najmniej ograniczał takiego rx 5700 xt

Ten post był edytowany przez Equisetum dnia: 27 Sierpień 2019 - 16:14


#5 Użytkownik jest niedostępny   Makavcio2 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1462
  • Dołączył: Wt, 14 Lis 17

Napisany 27 Sierpień 2019 - 16:57

Zobacz postDevairment, o 27 Sierpień 2019 - 15:32, napisał(a):

Przyjęło się mówić

To jest chyba najlepsze ujęcie tematu, z jakim się spotkałem.

Tak jak już od kilku lat ci, co powtarzają zawsze modne tezy, ogłaszają śmierć HDD, FHD czy matryc TN, dzisiaj ogłaszają wszem i wobec, że 4 rdzenie umarły. Mimo to, 4 mocne rdzenie potrafią deklasować gdzieniegdzie r2600, nie wspominając o tym, że wszędzie indziej trzymają się co najmniej dobrze. Równocześnie z bzdurą o śmierci 4 rdzeni powtarzane jest twierdzenie, że za chwilę się Sapera nie odpali bez co najmniej 12 wątków. Tego typu bzdury są po prostu szkodliwe, bo jak przychodzi nieobeznana osoba, to po nasłuchaniu się tych głupot wywali pieniądze w błoto. A pojawiały się tu rady, żeby 8600K wymieniać na ryzena 2600...

W Twoim przypadku, OP, dopłata jest naprawdę nieznaczna, więc jak najbardziej trzeba brać. Z wykręconym 6600K pewnie miałbyś często wyższy maksymalny fps, ale za to spadki miałbyś znacznie poważniejsze niż z większą ilością wątków. Dla wygody grania spadki fps to znacznie poważniejszy problem.

Co więcej, ta i7 jak najbardziej jest do podkręcenia. Trzeba to robić przez BCLK, ale się da. Sam tego nie robiłem, bo nie miałem okazji, ale w necie jest masa info na ten temat.

#6 Użytkownik jest niedostępny   Equisetum 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 46
  • Dołączył: Pn, 16 Maj 16

Napisany 27 Sierpień 2019 - 17:21

No właśnie, obecny właściciel ponoć podkęcał ten procek (stąd delid kilka miesięcy po zakupie) i nawet oferuje mi kość z biosem na którym się to robi, aczkolwiek o ile normalne podkręcanie to coś w miarę do ogarnięcia o tyle kombinacje z biosami i bardziej zaawansowane rzeczy wykraczają poza moje umiejętności i raczej się tego nie podejmę, bo po prostu jestem za cieńki w te klocki. Mój montaż będzie obejmował, reset biosu - wyjęcie i5 - włożenie i7 i na tym koniec. Poczekam jeszcze do jutra z decyzją, może ktoś dorzuci coś od siebie co zmieni moje nastawienie, ale na chwilę obecną wszyscy są zgodni, żeby robić podmiankę a skoro da mi to czas powiedzmy do jesieni 2021 na zmianę platformy, to jest to gra warta świeczki.

#7 Użytkownik jest niedostępny   Devairment 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 496
  • Dołączył: Pt, 25 Sty 19

Napisany 27 Sierpień 2019 - 19:21

@Makavcio2 Niestety, coraz więcej ludzi potępia 4 wątkowe i5, nawet jak są podkręcone. W niektórych grach jak AC odyssey fakt że jest nie oszukując się tragedia, ale powiedzmy szczerze, ile faktycznie jest gier które są niegrywalne 4/4 a ile jest takich które bardzo ładnie śmigają bez większych strat wydajności. Tych drugich jest definitywnie więcej, ludzie traktują gry ubi za jakąś wyrocznie, stąd są potem opinie że ponoć 6/6 to już do kosza można wyrzucić i że liczy się tylko 6/12 i więcej.

#8 Użytkownik jest niedostępny   Ard'aenye 

  • Anty-fanboy
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6072
  • Dołączył: Nd, 09 Lip 06

Napisany 29 Sierpień 2019 - 09:58

Nie wiem czy Odyssey jest jakieś cięższe od Origins, ale na Origins nie widziałem na swoim CPU żadnych problemów a na spadki klatek i stuttering jestem wyczulony. Nie przeszedłem co prawda całej gry ale chyba od połowy nagle nie zaczyna być jakaś bardziej obciążająca..

#9 Użytkownik jest niedostępny   Devairment 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 496
  • Dołączył: Pt, 25 Sty 19

Napisany 29 Sierpień 2019 - 14:27

@up Jak widać co osoba to inna opinia. Ja też jakoś nie zauważam problemów z moim i5 4 wątkowym, może kwestia dobrze skonfigurowanego Windowsa? :hmm:

#10 Użytkownik jest dostępny   lukadd 

  • there is a near zero risk
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14583
  • Dołączył: Wt, 24 Kwi 12

Napisany 29 Sierpień 2019 - 14:41

Zobacz postArd'aenye, o 29 Sierpień 2019 - 10:58, napisał(a):

Nie wiem czy Odyssey jest jakieś cięższe od Origins, ale na Origins nie widziałem na swoim CPU żadnych problemów a na spadki klatek i stuttering jestem wyczulony. Nie przeszedłem co prawda całej gry ale chyba od połowy nagle nie zaczyna być jakaś bardziej obciążająca..

Alexandria, Memphis etc. i będziesz miał dropy do 40-45fps nie ma bata, nawet jak podkręcisz 4 rdzenie na 5ghz będą solidne dropy od strony CPU. Gdzie na i7 4/8 będzie powyżej 60fps.

Ten post był edytowany przez lukadd dnia: 29 Sierpień 2019 - 14:42


#11 Użytkownik jest niedostępny   Eltik 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3082
  • Dołączył: Wed, 11 Paź 17

Napisany 31 Sierpień 2019 - 17:06

Jednak lepsza opcja by byl 6700K i podkrecenie. Wtedy roznica bylaby bardziej odczuwalna. Wiele gier na podkreconym 6600K bedzie dzialac ok i nie bedzie wiekszych problemow

#12 Użytkownik jest niedostępny   darkonza 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1326
  • Dołączył: Nd, 03 Wrz 06

Napisany 31 Sierpień 2019 - 17:19

Wymieniaj.
Zamiast kręcić proca kręć pamięci.

p.s. Mnie ciekawi czy jesteś jedną z ofiar znawców polecajacych kilka lat temu procesory z literką K zamiast ośmiowątkowców bez K, "bo z K można podkręcić".

#13 Użytkownik jest niedostępny   Devairment 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 496
  • Dołączył: Pt, 25 Sty 19

Napisany 31 Sierpień 2019 - 17:59

@Eltik dokładnie, jak już wymieniać to na 6700k, bo 6700 bez k to tylko 3.7ghz na all core boost, czyli w grach takich jak np: csgo, czy Overwatch wydajność będzie na in minus.

#14 Użytkownik jest niedostępny   Eltik 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3082
  • Dołączył: Wed, 11 Paź 17

Napisany 01 Wrzesień 2019 - 09:49

Tam gdzie gra nie potrzebuje wiecej jak 4 rdzenie to komfortowego dzialania i7 6700 ze wzgledu na nizszy zegar da troszke gorsza wydajnosc od podkreconego 6600K.
Jaki masz RAM obecnie? Bo jesli jakis 2133 mhz to zmiana na i7 6700 nawet a Asasynie na niewiele sie zda bo i tak beda dropy....

#15 Użytkownik jest niedostępny   henryk nowak 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1504
  • Dołączył: Pt, 20 Kwi 07

Napisany 01 Wrzesień 2019 - 09:58

Zobacz postDevairment, o 31 Sierpień 2019 - 18:59, napisał(a):

@Eltik dokładnie, jak już wymieniać to na 6700k, bo 6700 bez k to tylko 3.7ghz na all core boost, czyli w grach takich jak np: csgo, czy Overwatch wydajność będzie na in minus.

Jakie 3,7GHz? Trzydzieści sekund w biosie i na i7 6700 masz 4.2GHz na wszystkich rdzeniach bez zmieniania napięć itp. Miałem jakiś czas ten procek i poszedł z buta na 4200MHz, każdy pójdzie. Inna sprawa to kręcenie przez BCLK, wg. mnie nieopłacalne, bo np. mi udało się wyciągnąć tylko 4,28GHz, przekroczenie 4.3GHz powodowało niestabilność. Ja bym porównywał i7 6700 4.2GHz do kręconego i7 6700K, który z dużym prawdopodobieństwem może zatrzymać się na 4500MHz przy zachowaniu rozsądnego napięcia i temperatur. Ja na miejscu autora bym nie pytał i wymieniał.

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych