Forum PCLab.pl: HyperX Predator czy 2x4 czy 1x8 ? - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

HyperX Predator czy 2x4 czy 1x8 ?

#1 Użytkownik jest niedostępny   tybor 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 153
  • Dołączył: Wt, 01 Paź 13

Napisany 29 Sierpień 2019 - 10:33

Witajcie, mam pytanie. Posiadam PC z płytą główną : MSI B450M MORTAR

W niej mam wpięte 2 kości Pamięć HyperX Predator, DDR4, 8 GB,3000MHz, CL15 x 4GB czyli obecnie mam kości łącznie 8gb

I teraz mam pytanie czy lepiej kupić w takiej sytuacji jedną kość 8GB czy dwie po 4 GB ? Co będzie lepiej ze sobą współgrało ?

#2 Użytkownik jest niedostępny   maxpower 

  • ..........
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1721
  • Dołączył: Nd, 23 Sie 09

Napisany 29 Sierpień 2019 - 10:37

2x4

Ten post był edytowany przez maxpower dnia: 29 Sierpień 2019 - 10:39


#3 Użytkownik jest niedostępny   tybor 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 153
  • Dołączył: Wt, 01 Paź 13

Napisany 29 Sierpień 2019 - 11:11

Kurde teraz tak myśle że chyba mi się nie opłaci dokupować jeszcze 2 kości za 300zł .. Bo kurde ja tych kości nie wykorzystuje chyba

komputer złożyłem bardziej do przeglądania internetu itd,

Procesor AMD Ryzen 5 2400G, 3.6GHz, 4MB, BOX

Płyta główna MSI B450M MORTAR

Pamięć HyperX Predator, DDR4, 8 GB,3000MHz, CL15

nie posiadam karty graficznej, korzystam z monitora 4k , ale procesor sam z siebie ściąga ok, 3GB pamięci przez co mam w rzeczywistości 5GB

A z tymi Ram-ami chyba przesadziłem i po prostu u mnie się marnują, i czy nie lepiej będzie je sprzedać i kupić jakieś 2x8 Gb bardziej ,,zwykłych "

#4 Użytkownik jest niedostępny   Qwertypp10 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3862
  • Dołączył: Pt, 03 Lut 17

Napisany 29 Sierpień 2019 - 11:40

Jeśli potrzebujesz 16gb RAM, to sprzedaj to co masz i kup zestaw 2x8gb, ponieważ przy większej ilości modułów niż 2, będziesz miał problem z działaniem RAMu, w tym osiągnięcia 3000mhz, generalnie nie polecam Ci dokupywania większej ilości modułów pod Ryzena.

#5 Użytkownik jest niedostępny   tybor 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 153
  • Dołączył: Wt, 01 Paź 13

Napisany 29 Sierpień 2019 - 11:53

Czyli w tym wypadku najlepszym rozwiązaniem jest sprzedanie tych, i zakup jakiś 2666mhz np Predator Fury czy jakoś tak, 2 x 8 GB i będzie w takim wypadku wszystko jak najbardziej ok ?

#6 Użytkownik jest niedostępny   Phill76 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 736
  • Dołączył: Pn, 28 Sty 19

Napisany 29 Sierpień 2019 - 12:06

Kup minimum 3000 , a te poniższe może się udać podkręcić wyżej .

https://proline.pl/p...0aesek-p1375643

Ten post był edytowany przez Phill76 dnia: 29 Sierpień 2019 - 12:08


#7 Użytkownik jest niedostępny   Qwertypp10 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3862
  • Dołączył: Pt, 03 Lut 17

Napisany 29 Sierpień 2019 - 12:36

Zobacz posttybor, o 29 Sierpień 2019 - 11:53, napisał(a):

Czyli w tym wypadku najlepszym rozwiązaniem jest sprzedanie tych, i zakup jakiś 2666mhz np Predator Fury czy jakoś tak, 2 x 8 GB i będzie w takim wypadku wszystko jak najbardziej ok ?

Możesz kupić zestaw Hyperx 3200mhz cl16 lub mniejsze cl lub Ballistix 3200mhz cl16 (AES w nazwie kodowej) i też będą oba zestawy chodzić jak trzeba z XMP, a Ballistix gdybyś się pokusił, to idą na 3600mhz bez problemu na zwykłych Ryzenach (ty masz APU, co może je ograniczać w kwestii OC).

#8 Użytkownik jest niedostępny   sino 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1857
  • Dołączył: Nd, 24 Paź 04

Napisany 29 Sierpień 2019 - 13:05

Zobacz posttybor, o 29 Sierpień 2019 - 12:11, napisał(a):

Kurde teraz tak myśle że chyba mi się nie opłaci dokupować jeszcze 2 kości za 300zł .. Bo kurde ja tych kości nie wykorzystuje chyba komputer złożyłem bardziej do przeglądania internetu itd
Oczywiście, że nie opłaci! 8 GB spokojnie wystarczy do roku 2030, ten procesor też.

Zobacz posttybor, o 29 Sierpień 2019 - 11:33, napisał(a):

Posiadam PC z płytą główną : MSI B450M MORTAR
Po co tak makabrycznie droga płyta główna? Zastanów się czego chcesz. Zestaw na Ryzen 5 2400g do gier to żenada, zaś do internetu ta płyta główna i 16 GB to gruba przesada.

#9 Użytkownik jest niedostępny   tybor 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 153
  • Dołączył: Wt, 01 Paź 13

Napisany 29 Sierpień 2019 - 13:25

Mam monitor 4k, a ta płyta miała Display Port, nie chciałem kupować karty graficznej...

#10 Użytkownik jest niedostępny   kola01 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 961
  • Dołączył: Wed, 02 Lip 08

Napisany 30 Sierpień 2019 - 20:23

Zobacz posttybor, o 29 Sierpień 2019 - 12:11, napisał(a):

Kurde teraz tak myśle że chyba mi się nie opłaci dokupować jeszcze 2 kości za 300zł .. Bo kurde ja tych kości nie wykorzystuje chyba

komputer złożyłem bardziej do przeglądania internetu itd,

...


Do przeglądania neta starczy 4GB a 8GB to już z dużym zapasem. Zmiana na 16 GB pamięci nie da Ci żadnych korzyści a zmiana na 12GB będzie nawet krokiem wstecz w zakresie wydajności (nieparzysta ilość modułów).

#11 Użytkownik jest dostępny   The-Wraith 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1074
  • Dołączył: Wt, 10 Lut 09

Napisany 01 Wrzesień 2019 - 15:30

Zobacz postQwertypp10, o 29 Sierpień 2019 - 13:36, napisał(a):

Możesz kupić zestaw Hyperx 3200mhz cl16 lub mniejsze cl lub Ballistix 3200mhz cl16 (AES w nazwie kodowej) i też będą oba zestawy chodzić jak trzeba z XMP, a Ballistix gdybyś się pokusił, to idą na 3600mhz bez problemu na zwykłych Ryzenach (ty masz APU, co może je ograniczać w kwestii OC).


Idą 3600 ale czy bez problemu? Miałeś ? Testowałeś ? Fakt faktem BYŁY to najlepsze kości w parametrze cena/wydajność, obecnie ciężko dostępne w cenie poniżej 380zł / 16 GB dual channel 3200/16

Zobacz postkola01, o 30 Sierpień 2019 - 21:23, napisał(a):

Do przeglądania neta starczy 4GB a 8GB to już z dużym zapasem. Zmiana na 16 GB pamięci nie da Ci żadnych korzyści a zmiana na 12GB będzie nawet krokiem wstecz w zakresie wydajności (nieparzysta ilość modułów).


Herezja, istnieje coś takiego jak Dual Channel + 1 slot, nie pamiętam w tym momencie jak się kości wkładało bo to dla mnie była tylko ciekawostka, działało bardzo dobrze.

#12 Użytkownik jest niedostępny   Qwertypp10 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3862
  • Dołączył: Pt, 03 Lut 17

Napisany 01 Wrzesień 2019 - 17:29

Zobacz postThe-Wraith, o 01 Wrzesień 2019 - 15:30, napisał(a):

Idą 3600 ale czy bez problemu? Miałeś ? Testowałeś ? Fakt faktem BYŁY to najlepsze kości w parametrze cena/wydajność, obecnie ciężko dostępne w cenie poniżej 380zł / 16 GB dual channel 3200/16

Jest cały wątek na temat tych pamięci Microna na naszym forum i multum "świadectw" na ten temat (sam masz z resztą w opisie link z CPU-Z), nie miałem tych pamięci, mam natomiast RAM na samsugnach b-die, który nie jest w stanie zrobić więcej jak 3466mhz (norma na takiej płycie i tych pamięciach, ale na Micronach nie ma tego problemu). Microny E-die mają podobne osiągi do samsungów b-die, które kosztują minimum 800zł za zestaw 2x8gb, cena 380zł za tego rodzaju RAM (jeśli, ktoś zamierza wykorzystać ich potencja), jest bardzo konkurencyjna. Może ktoś napisać, że a jak nie podkręcam? hmm Już nie raz widziałem, jak ktoś kupił zestaw bez tego postanowienia, a potem się złamał, aby wycisnąć dodatkową wydajność za free.

Ten post był edytowany przez Qwertypp10 dnia: 01 Wrzesień 2019 - 17:30


#13 Użytkownik jest dostępny   The-Wraith 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1074
  • Dołączył: Wt, 10 Lut 09

Napisany 01 Wrzesień 2019 - 21:05

Ja tylko mówię, że nie bez problemu... akurat czasem trzeba się sporo namęczyć by uzyskać te 3600/16 jak u mnie...
Ale fakt faktem masz rację, patrząc na obecne ceny nadal jest to najlepsza propozycja w kategorii cena/jakość razem z ich odpowiednikiem 3000/15

Ten post był edytowany przez The-Wraith dnia: 01 Wrzesień 2019 - 21:07


Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych