Forum PCLab.pl: NIe mogę zgrać plików na telefon - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

NIe mogę zgrać plików na telefon

#1 Użytkownik jest niedostępny   forresty 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 60
  • Dołączył: Wt, 09 Paź 12

Napisany 29 Sierpień 2019 - 17:21

Mam problem z przenoszeniem plików na smartfona. POdłaczam do PC i widze że poprawnie zainstalował sterowniki. Nie wiem gdzie w menedżerze urządeń powinien być wysietlany, ale w magistrali szeregowej usb dokopałem się do info że coś takiego jest generalnie podłączone jako Wooze (fot.1). Z drugiej strony nie ma go nigdzie w listy urządzeń (fot2). W oknie eksplorera 'mój komputer' telefon jest wykryty (fot3). Jak otworzę jego folder to jest pusty, przeniesienie na niego pliku kończy się komunikatem urządzenie przestało odpowiadać lub zostało odłączone. Gdy podłączam telefon kablem na telefonie nei pojawia się monit o wybranie trybu połączenia usb.
Sprawdzałem różnymi kablami, gniazdami i ciągle to samo. Czego mu potrzeba?

Załączone pliki



#2 Użytkownik jest niedostępny   tobislawow 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 452
  • Dołączył: Wed, 12 Lut 14

Napisany 29 Sierpień 2019 - 17:32

Jakimś programem od producenta próbowałeś?

#3 Użytkownik jest niedostępny   forresty 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 60
  • Dołączył: Wt, 09 Paź 12

Napisany 29 Sierpień 2019 - 17:43

nie i wątpię abym takowy znalazł. W komplecie tego nie było

#4 Użytkownik jest niedostępny   Icek44 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 266
  • Dołączył: Pt, 26 Paź 18

Napisany 29 Sierpień 2019 - 17:53

w tel powinien wyskoczyć monit co chcesz zrobić "tylko ładuj lub przesył danych" czy coś podobnego, przynajmniej u mnie tak jest i pokazuje się w Windows karta pamięci wewnętrzna i dodatkowa SD

#5 Użytkownik jest niedostępny   Phill76 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 741
  • Dołączył: Pn, 28 Sty 19

Napisany 29 Sierpień 2019 - 18:08

Nie ma telefonu w "Mój komputer" ? mojego cara tylko tam sama winda wykrywa ...

#6 Użytkownik jest niedostępny   forresty 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 60
  • Dołączył: Wt, 09 Paź 12

Napisany 29 Sierpień 2019 - 18:11

Zobacz postIcek44, o 29 Sierpień 2019 - 17:53, napisał(a):

w tel powinien wyskoczyć monit co chcesz zrobić "tylko ładuj lub przesył danych" czy coś podobnego, przynajmniej u mnie tak jest i pokazuje się w Windows karta pamięci wewnętrzna i dodatkowa SD


Właśnie o to chodzi że się nic nie pokazuje. Szukałem w ustawieniach jakichś opcji usb ale nic tam nie ma. To dziwne. nawet nie widze opcji debugowania nie mówiąc o włączaniu MTP. Kabel jakiego używam to ten sam którym wgrywałem kiedyś androida do innego telefonu i wszystko odbyłosię bez problemu. Kabel dostarczony z telefonem też nic nie zmienia. najbardziej mnie dziwi brak tej opcji debugowania. Kompletnie tego nie pojmuję. W ustawieniach baterii ipamięci też niczego o usb nie znalazłem. Może z google play trzeba coś ściagnąć?

Zobacz postPhill76, o 29 Sierpień 2019 - 18:08, napisał(a):

Nie ma telefonu w "Mój komputer" ? mojego cara tylko tam sama winda wykrywa ...

No jest - przecież na screenie widać. Tyle że jak się na niego kliknie to wyskakuje pusty folder i niczego tam nie można wrzucić bo jest monit "urządzenie nie odpowiada albo jest odłączone"

#7 Użytkownik jest niedostępny   forresty 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 60
  • Dołączył: Wt, 09 Paź 12

Napisany 29 Sierpień 2019 - 18:26

OK.. Już doszedłem i problem rozwiązany. Tak jak myślałem trzeba było z gPlay zainstalowac to:
https://play.google....vshortcut&hl=pl

i nagle dostałem dostęp do wszystkich ustawień. Pliki już teraz normalnie przenoszę.

#8 Użytkownik jest niedostępny   Icek44 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 266
  • Dołączył: Pt, 26 Paź 18

Napisany 29 Sierpień 2019 - 18:28

opcja debugowania może być ukryta w opcjach programistycznych a żeby zobaczyć opcje programistyczne trzeba użyć triku, kodu żeby się pojawiły, zależy np. u mnie trzeba było kilkanaście razy nacisnąć na numer kompilacji w informacji o urządzeniu.

#9 Użytkownik jest niedostępny   forresty 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 60
  • Dołączył: Wt, 09 Paź 12

Napisany 29 Sierpień 2019 - 18:37

NO juz nieważne - problem rozwiazany. PO podłączeniu przyzwoitych słuchawek to ten WOOZE nawet nieźle gra jak na sprzęt który kupiłem za 100zł z wysyłką. Nówka :D . Tylko problem taki że już nowego systemu tam nie wgram kiedyś, ale na 2 lata starczy chyba. Ktoś wie czy do takiego no-nejmowego smartfona można wgrać nowy ROM czy to trzeba mieć spasowany pod konkretny model np lineage. Jak ta druga opcja to na pewno odpada bo nikt tego nie będzie robił pewnie a nawet na pewno

Rzeczywiscie - twój sposób z tym klikaniem działa. Czego to ludzie w tym androidzie nie wymyślą :hmm:

Ten post był edytowany przez forresty dnia: 29 Sierpień 2019 - 18:52


Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych