Forum PCLab.pl: Próba wgrania BIOSU przez MSI Bios flashback button - zasilacz i płyta główna nie działają(?) - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Próba wgrania BIOSU przez MSI Bios flashback button - zasilacz i płyta główna nie działają(?) Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   Otter-man 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2
  • Dołączył: Pt, 30 Sie 19

Napisany 30 Sierpień 2019 - 21:25

Witam serdecznie,



Mam problem z aktualizacją BIOSU przez Flash BIOS Button na płycie głównej MSI B450 Tomahawk do wersji wspierającej procesory Ryzen 3000. Po podpięciu do płyty przewodów zasilających z zasilacza SilentiumPC Vero M2 600W i włączeniu przycisku zasilania, zasilacz i płyta nie działają :( Robię to według poniższej instrukcji:

  • Pierwszy krok to pobranie nowej wersji BIOS-u dla użytkowanej płyty głównej z oficjalnej strony MSI.
  • Kolejny krok to skopiowanie wypakowanego pliku BIOS na sformatowany pendrive. Podczas formatowania należy wybrać format zapisu plików FAT32.
  • Nazwę pliku należy zmienić na: MSI.ROM.
  • Kolejny krok to podłączenie płyty głównej do zasilania i sprawdzenie w instrukcji konkretnej płyty, który port USB to Flash BIOS Button Port. Gdy już ustalimy tę informację, należy umieścić pendrive we właściwym porcie. W przypadku płyty MSI i funkcji Flash BIOS Button należy jeszcze nacisnąć przycisk (najczęściej jest on ulokowany obok portu USB dedykowanego do korzystania z tej funkcji).
  • Należy odczekać 5 sekund. Po upłynięciu tego czasu powinna zaświecić się i migać czerwona lampka, która sygnalizuje proces aktualizacji BIOS-u na płycie głównej. To może potrwać około 5 minut. Gdy lampka całkowicie zgaśnie, będzie to oznaczało, że proces aktualizacji został zakończony. Do płyty głównej ze zaktualizowanym BIOS-em można będzie podłączyć już procesor AMD Ryzen z serii 3000.



Podzespoły są całkiem nowe, dzisiaj do mnie dotarły ze sklepu internetowego. To moja pierwsza próba składania komputera, nie mam pojęcia co robić :( Myślałam, że to być może wina zasilacza, więc jeszcze tego samego dnia zakupiłam nowy, taki sam model, ale sytuacja powtórzyła się - ani zasilacz, ani płyta główna nie działają. Bardzo proszę Was o pomoc i dziękuję za wszelkie odpowiedzi.

Pozdrawiam ciepło :)

#2 Użytkownik jest niedostępny   bialy100k 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 208
  • Dołączył: Pt, 10 Lip 09

Napisany 30 Sierpień 2019 - 22:38

Do płyty podpinałeś zasilanie tylko "długą kostką" czy także wpinałeś zasilanie CPU? NIC INNEGO NIE WŁOŻONE W PŁYTĘ? (bez: CPU, RAM, grafiki czy podpięptych kabli klawiatur, myszy, netu etc.)
Ja startowałem nie przyciskiem, a standardowo śrubokrętem - bo nic miało nie być podpięte pod płytę :)

Ja flashowałem bios na MSI B450 Gaming Plus (siostrzana płyta) i nie miałem żadnych problemów. Postępowałem tak, jak pokazali tu:
https://www.youtube....h?v=iTkXunUAriE - tyle, że flashowanie trwało dłużej niż na filmiku o ile pamiętam. Jak bardzo ci zależy to poszukam czy nie mam filmu ze swojej operacji (odezwij się na priv, to poszukam)

Weź inny pendrive. Nazwa pliku to MSI.ROM (bez kropki na końcu)

Jak skończysz to oczywiście przed podpięciem podzespołów wyłącz zasilanie :)

#3 Użytkownik jest niedostępny   Reddzik 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1672
  • Dołączył: So, 12 Maj 12

Napisany 30 Sierpień 2019 - 22:44

Ja zaś na gaming plus, co mam w podpisie, wgrywałem bios flashbackiem przy podpiętym całym kompem, bo byłem przygotowany na to, że xkom wgrał bios, a niestety zapomnieli :thumbdown: Nie chciałem tego rozkręcać, po zakończeniu komp normalnie się uruchomił, bo wszystko było podpięte.

Też korzystałem z tego filmiku. Kolega @biały100k dobrze wyjaśnił.

#4 Użytkownik jest niedostępny   Otter-man 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2
  • Dołączył: Pt, 30 Sie 19

Napisany 30 Sierpień 2019 - 22:54

Dziękuję za odpowiedzi :)
Ja także posiłkowałam się tym filmikiem, do płyty głównej podpięłam złącze zasilania 24pin i CPU. Po podpięciu zasilacza do gniazdka i włączeniu przycisku z "0" na "1", nie działał ani zasilacz, ani płyta główna. Zrobiłam to samo z drugim zasilaczem, ten sam model, całkowicie nowy i sytuacja powtórzyła się :( Czy to jakieś uszkodzenie na płycie głównej? Może nie działa gniazdo 24pinowe?

bialy100k, w jaki sposób startowałeś ze śrubokrętem? Czy można spróbować włączyć tak płytę główną? :)


EDIT:
Udało mi się włączyć płytę i zasilacz, a także zainstalować BIOS! :) Wystarczyło podłączyć do płyty głównej przewód POWER SW z obudowy i nacisnąć przycisk :)

Ten post był edytowany przez Otter-man dnia: 30 Sierpień 2019 - 23:52


#5 Użytkownik jest niedostępny   fic 

  • natychmiastowy hamulec ręczny
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1678
  • Dołączył: Pt, 28 Lis 08

Napisany 29 Wrzesień 2019 - 12:53

W miejscu gdzie wpinasz w plyte glowna kabelek "power SW" ktory idzie do przycisku POWER na obudowie. te 2 piny mozesz polaczyc srubokretem(bo srubokret jest wystarczajaca szeroki.
wtedy idzie impuls z jendego pina na drogi i komputer sie zalaczy, tak samo to dziala z RESTET itd.

Dodaj obrazek

Dodaj obrazek

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych