Forum PCLab.pl: Brak internetu. Jak skonfigurować router - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Brak internetu. Jak skonfigurować router Internet padł po odlaczeniu kabla. Jak to naprawic?

#1 Użytkownik jest niedostępny   mabradab 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 20
  • Dołączył: Pn, 24 Lis 14

Napisany 31 Sierpień 2019 - 17:08

Witam. Mam problem z Internetem.
Posiadam internet idący z kabla ze słupa do domu na wsi. Kabel idzie do skrzyneczki w domu 10x10cm i tam polaczony jest z cienkim żółtym kabelkiem z plastikowa okrągła wtyczką z bolcem w środku. Na chwilę ją odpialem i internet padł. Ten żółty kabel idzie do routera i wpiety jest też taką okrągłą wtyczką z plastikowym bialymm bolcem na środku.

Dioda LOS routera miga na czerwono, wczesniej tak nie było.
Łącze router z laptopem przyi pomocy kabla internetowego i wpisuje 192.168.1.1
I pisze że witryna jest nieosiagalna.
Co zrobić by internet zadzialal.

Router to CHINA UNICOM ECHO LIFE HG8346R GPON Terminal Huawei.

#2 Użytkownik jest niedostępny   Qwinto 

  • Superuser
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3702
  • Dołączył: Pt, 29 Lut 08

Napisany 31 Sierpień 2019 - 17:13

Zobacz postmabradab, o 31 Sierpień 2019 - 18:08, napisał(a):

Co zrobić by internet zadzialal.
Router to CHINA UNICOM ECHO LIFE HG8346R GPON Terminal Huawei.

Wyłącz urządzenie i włącz ponownie. Ten kabel to światłowód. I raczej tego nie dotykaj. Jeśli problem dalej będzie występował zgłoś awarię dostawcy.

#3 Użytkownik jest niedostępny   mabradab 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 20
  • Dołączył: Pn, 24 Lis 14

Napisany 31 Sierpień 2019 - 17:14

Zobacz postmabradab, o 31 Sierpień 2019 - 17:08, napisał(a):

Witam. Mam problem z Internetem.
Posiadam internet idący z kabla ze słupa do domu na wsi. Kabel idzie do skrzyneczki w domu 10x10cm i tam polaczony jest z cienkim żółtym kabelkiem z plastikowa okrągła wtyczką z bolcem w środku. Na chwilę ją odpialem i internet padł. Ten żółty kabel idzie do routera i wpiety jest też taką okrągłą wtyczką z plastikowym bialymm bolcem na środku.

Dioda LOS routera miga na czerwono, wczesniej tak nie było.
Łącze router z laptopem przyi pomocy kabla internetowego i wpisuje 192.168.1.1
I pisze że witryna jest nieosiagalna.
Co zrobić by internet zadzialal.

Router to CHINA UNICOM ECHO LIFE HG8346R GPON Terminal Huawei.


#4 Użytkownik jest niedostępny   tronic 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 334
  • Dołączył: So, 06 Lis 04

Napisany 31 Sierpień 2019 - 17:17

https://www.inea.pl/...ukcja_pelna.pdf
A instrukcję czytał ? Domyślny adres IP modemu: 192.168.100.1

#5 Użytkownik jest niedostępny   mabradab 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 20
  • Dołączył: Pn, 24 Lis 14

Napisany 31 Sierpień 2019 - 17:34

Wpisuje ten adres i komunikat:
" brak połączenia z siecią"
Po wpisaniu ipconfig w polu wireless LAN adapter wifi: media disconnected nie wiem czy to ma znaczenie ale tak jakby nie wykrywało młodemu cały czas Mruga czerwona dioda i nie mogę wejść do konfiguracji z przeglądarki

#6 Użytkownik jest niedostępny   tronic 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 334
  • Dołączył: So, 06 Lis 04

Napisany 31 Sierpień 2019 - 18:06

Wygląda tak jakby ten żółty kabelek był źle podłączony do routera. Po tym kabelku dostajesz net.

#7 Użytkownik jest niedostępny   mabradab 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 20
  • Dołączył: Pn, 24 Lis 14

Napisany 31 Sierpień 2019 - 18:09

Już wszystkie diody są zielone. Rzeczywiście musiałem wpiąć jeszcze raz światłowód kabelek żółty ale wciąż nie mogę wpisując w przeglądarkę IP dostać się do ustawień wciąż jest brak połączenia z siecią

#8 Użytkownik jest niedostępny   tronic 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 334
  • Dołączył: So, 06 Lis 04

Napisany 31 Sierpień 2019 - 18:18

To już musisz zgłosić do dostawcy. Adres który podałem jest adresem domyślnym. Dostawca pewnie zmienił adres, login i hasło.

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych