Forum PCLab.pl: Dobór procesora do zestawu AMD R5 1600X/2600 - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Dobór procesora do zestawu AMD R5 1600X/2600

#1 Użytkownik jest niedostępny   Nounejmowy 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6
  • Dołączył: So, 07 Mar 15

Napisany 01 Wrzesień 2019 - 19:04

Witam,
Stoję przed kupnem PC, pozostał jedynie dylemat co do procesora. Celuję w używkę.

Zastanawia mnie czy jest duża różnica w wydajności tych procesorów ? Czy warto dołożyć 100zl więcej do R5 2600 ?
1600x ma większy pobór maksymalny 95W to aż 30W więcej. I czy zasilacz który zamierzam kupić, temu podoła zakładając zapas na wymianę GPU w przyszłości, ew jaki zapas mocy mi zostanie?

Zestaw który potrzebuje CPU:

Płyta główna: Gigabyte B450M-DS3H
Pamięć RAM: Patriot 2x4 GB 3000 MHzCL16 Viper
Dysk SSD: Crucial BX500 480 GB
Obudowa: SilentiumPC Regnum RG4
Zasilacz: Be Quiet! System Power 500W
Karta graficzna: MSI RX 570 Armor 4 GB OC

Czy ta płyta główna obsługuje ram 3200MHz? W sklepach internetowych są różne informacje a na stronie producenta nie mogę znaleźć informacji na ten temat

Ten post był edytowany przez Nounejmowy dnia: 01 Wrzesień 2019 - 19:23


#2 Użytkownik jest niedostępny   xtn 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7006
  • Dołączył: Pt, 28 Lut 14

Napisany 01 Wrzesień 2019 - 20:26

Bierz który tańszy i tak do obydwu potrzebujesz dodatkowe chłodzenie. Przy zegarach ustawionych na 4Ghz różnica jest znikoma. Płyta obsługuje szybsze RAMy ale ja bym brał MSI b450m pro-vdh plus za 300zł. Lepiej się tam kręci ram i cpu.

#3 Użytkownik jest niedostępny   Nounejmowy 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6
  • Dołączył: So, 07 Mar 15

Napisany 01 Wrzesień 2019 - 20:49

Czyli rozumiem że bez problemu mogę załadować do tej płyty ram 3200MHz.

Zagłębiłem się teraz w opisy procesorów i znalazłem taką informację:
R5 1600x
Rodzaj obsługiwanej pamięci
DDR4-2666 (PC4-21333)
R5 2600
Rodzaj obsługiwanej pamięci
DDR4-2933 (PC4-23466)

Czy to znaczy że przy tych procesorach ram nie wykorzysta calego potencjału ?

#4 Użytkownik jest niedostępny   xtn 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7006
  • Dołączył: Pt, 28 Lut 14

Napisany 01 Wrzesień 2019 - 21:01

Wykorzysta, nawet 3600mhz.

#5 Użytkownik jest niedostępny   mefisto777 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 16749
  • Dołączył: Nd, 04 Lis 07

Napisany 02 Wrzesień 2019 - 09:11

Ram po prostu się podkręca*, włączasz XMP i śmiga w szczególnych przypadkach ustawiasz ręcznie.

#6 Użytkownik jest dostępny   novi 

  • Przebieg i cena do ustalenia.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2273
  • Dołączył: Wt, 03 Lut 09

Napisany 02 Wrzesień 2019 - 14:05

Co do ramu , weź cruciale 3000cl15 lub 3200 cl16, na xtreeme są promki na nie często, poniżej 300zl za 16gb . Kręcą się Oki. Dysk jednak bym wziął inny , nie wiem czy wersja 480gb ma tak samo jak 240, ale wersja 240gb się wręcz gotuje (70* przy obciążeniu to nie problem). Co do procka , weź ryzena 2600 , mimo 5% lepszej wydajności zegar w zegar , trzyma wyżej minimalny fps od ryzena 1600. Dodatkowo jak chcesz totalna nowke , to sztuki ryzenow 2600 z tego roku się podobno lepiej kręcą, możliwe nawet 4.2-4.3 ghz na wszystkich rdzeniach. Nawet jak dziś nie planujesz podkręcania, to za jakiś czas bez problemu możesz uwolnić dodatkową wydajność .

#7 Użytkownik jest niedostępny   mefisto777 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 16749
  • Dołączył: Nd, 04 Lis 07

Napisany 02 Wrzesień 2019 - 15:25

Zobacz postnovi, o 02 Wrzesień 2019 - 15:05, napisał(a):

Co do ramu , weź cruciale 3000cl15 lub 3200 cl16, na xtreeme są promki na nie często, poniżej 300zl za 16gb . Kręcą się Oki. Dysk jednak bym wziął inny , nie wiem czy wersja 480gb ma tak samo jak 240, ale wersja 240gb się wręcz gotuje (70* przy obciążeniu to nie problem). Co do procka , weź ryzena 2600 , mimo 5% lepszej wydajności zegar w zegar , trzyma wyżej minimalny fps od ryzena 1600. Dodatkowo jak chcesz totalna nowke , to sztuki ryzenow 2600 z tego roku się podobno lepiej kręcą, możliwe nawet 4.2-4.3 ghz na wszystkich rdzeniach. Nawet jak dziś nie planujesz podkręcania, to za jakiś czas bez problemu możesz uwolnić dodatkową wydajność .

Za 3 dolce jest radiator na m.2 na aliexpressie :D

#8 Użytkownik jest dostępny   novi 

  • Przebieg i cena do ustalenia.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2273
  • Dołączył: Wt, 03 Lut 09

Napisany 02 Wrzesień 2019 - 16:22

Bx500 to zwykły dysk sata :E . A wiem o tych temp , bo koledze takiego kupiłem i ... No właśnie nie byłem zadowolony z tego powodu. W teamcie o dyskach też ktoś się wypowiadał na ten temat

#9 Użytkownik jest niedostępny   mefisto777 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 16749
  • Dołączył: Nd, 04 Lis 07

Napisany 02 Wrzesień 2019 - 18:11

MX lepszy bo ma cache BX nie ma ;]

SATA to obudowa ameliniowa odbiera, chyba ze dali plastik?

#10 Użytkownik jest dostępny   novi 

  • Przebieg i cena do ustalenia.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2273
  • Dołączył: Wt, 03 Lut 09

Napisany 02 Wrzesień 2019 - 18:41

Mx500 jak najbardziej , dobra konstrukcja .
Albo słabej jakości alu + brak termopadów , albo plastik , bo w porównaniu do m500 to był taki jakiś lekki.

#11 Użytkownik jest niedostępny   Ronin69 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 437
  • Dołączył: Pn, 09 Kwi 18

Napisany 03 Wrzesień 2019 - 17:26

R5 2600 bywa w cenach 470zł np. na xtreem - w takim przypadku warto dopłacić względem 1600 (no chyba, że trafisz go za 350zł :Up_to_s: )

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych