Forum PCLab.pl: Któa płyta x570 ? - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

  • (10 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Któa płyta x570 ?

#41 Użytkownik jest niedostępny   novi 

  • Przebieg i cena do ustalenia.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2256
  • Dołączył: Wt, 03 Lut 09

Napisany 05 Wrzesień 2019 - 16:13

Xonar ds grał lepiej od alc1220, ale w zupełności mi wystarczy taka integra, ja muzykę słucham na odpowiednim sprzęcie , z zewnetrznym amplitunerem , więc karta dla mnie tylko do zasilenia słuchawek jest potrzebna. Patrzyłem na listę VRM i rekomendację co do procków, i wychodzi na to , że aktualny tomahawk jest o 1lvl wyżej w tej dziedzinie , max co tam wpakuję to 3900x nic wyżej i nie będę go katował occt itp, tylko zapewne zostawię na stock . Chłodzenie będzie na 99* noctua d14 , więc powietrzak. W occt teraz procek łapie 80* a vrm ledwo do 50 dobijało , więc nie jest źle.

Właśnie kojarzę temat z "tanimi" z370 i słabymi sekcjami zasilania .
Cena w granicach 550zł wydaję mi się całkiem rozsądną , mimo że to msi, które raz mnie sparzyło ,
W sumie dokładka na poziomie ceny zakupu np xonara dx używanego , a jednak przy zmianie płyty troszkę więcej zyskuję.

Dokładnie, jak już mam zmieniać płytę to wolę wziąć z alc1220 , a że trafiają się ceny za x570 w takim przedziale , to jest na moje dość rozsądne rozwiązanie , jakbym miał dać 800-900zł , żeby mieć i alc1220 i jakąś płytę na x570 , to bym szukał jakiegoś półśrodku (płyta b450 np gigabyte + ewentualnie jakiś xonar ) .

Ten post był edytowany przez novi dnia: 05 Wrzesień 2019 - 16:15


#42 Użytkownik jest niedostępny   Minciu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14441
  • Dołączył: Pt, 02 Gru 16

Napisany 05 Wrzesień 2019 - 16:18

Używkę xonara sobie daruj. Ja mam bardzo dobra kartę xonara (ala STX) i zaczyna się sypać. Co z tego, że wartość jej jest jak płyty, która planujesz kupić jak wczoraj regularnie trzeszcząca co kilkanaście minut. Jakby kondensator jakiś był do wymiany. Ostatnio coraz częściej tak ma.

https://www.guru3d.c...-edition-review,7.html

https://www.audioste...ym-konwerterem/

Ten post był edytowany przez Minciu dnia: 05 Wrzesień 2019 - 16:28


#43 Użytkownik jest niedostępny   tekkno 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 166
  • Dołączył: So, 04 Cze 05

Napisany 06 Wrzesień 2019 - 08:35

Zobacz postparcu, o 05 Wrzesień 2019 - 17:01, napisał(a):

Większej bzdury w życiu nie słyszałem.

Bo mało w życiu słuchałeś, z wcześniejszym zaangażowaniem i gorliwością w działaniach, żeby to coś co tam jest, usłyszeć.
Dobre audio jest dostępne ludziom roztropnym ... albo bogatym.

#44 Użytkownik jest niedostępny   tekkno 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 166
  • Dołączył: So, 04 Cze 05

Napisany 06 Wrzesień 2019 - 08:48

Zobacz postnovi, o 05 Wrzesień 2019 - 17:13, napisał(a):

Xonar ds grał lepiej od alc1220

Temat sterowników. Można znaleźć w sieci fajny "The Ultimate Realtek HD Audio Driver Mod for Windows 10".
Oraz patrz na projekt płyt X570, który ulepsza jakość audio przez starania o eliminację zakłóceń.
Ja jestem pod wrażeniem dźwięku z ALC1220.

#45 Użytkownik jest niedostępny   novi 

  • Przebieg i cena do ustalenia.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2256
  • Dołączył: Wt, 03 Lut 09

Napisany 06 Wrzesień 2019 - 08:58

W sumie stwierdzenie z mojej strony że xonar ds gra lepiej od alc1220 to tylko informację wyczytane w necie . Nie miałem bezpośredniego porównania obu kart. Alc892 to jest niesamowity pazdzierz w porównaniu do alc1220, miałem bezpośrednie porównanie (zmiana asrock x370 gaming k4 na tomahowka). Ja raczej będę brał x570 a-pro . Szkoda że jestem zablokowany finansowo bo już dziś bym zamówił nowa płytę, bo jest akurat z uszk kartonem za 560zl

#46 Użytkownik jest niedostępny   Minciu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14441
  • Dołączył: Pt, 02 Gru 16

Napisany 06 Wrzesień 2019 - 09:07

Ja tam szczerze wątpię w to czy DS gra lepiej od ALC1220.

Smiem twierdzić że lepsze ALC1220 jak np w płytach Gigabyte będą lepsze od xonara.

Przykładowo w x470 Gaming 7 oraz x570 Master ALC1220 jest połączony z takim DACkiem:

Cytuj

ESS SABRE reference DAC ES9118
HESS SABRE reference DAC(ESS 9118)
Hypertream Dynamic Range (SNR 125dB)
High-Res music (32bit, 384kHz PCM)
Super low THD+N (THD+N -112db)


Z kolei droższe Gigabyte mają:
Rear 130dB SNR AMP-UP Audio with ALC1220-VB & ESS SABRE 9218 DAC with WIMA Audio Capacitors

A w ASUSach można znaleźć:
ROG SupremeFX S1220 + ESS Sabre ES9023P.




Myślę że taki xonar DS nie ma do nich nawet startu ;)



Jeden z najtaszych DACów na USB mocno chwalonych, to wspomniana wcześniej SMSL IDEA. Jako proste urządzenie bez jakiegoś mega mocnego wzmacniacza kosztuje już z 500zl. Daje to obraz tego, co można się spodziewać po ALC1220+Sabre.
DACa SABRE9018Q2C
http://stereoikoloro...-smsl-idea.html

Ten post był edytowany przez Minciu dnia: 06 Wrzesień 2019 - 09:14


#47 Użytkownik jest niedostępny   tekkno 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 166
  • Dołączył: So, 04 Cze 05

Napisany 06 Wrzesień 2019 - 09:50

Zobacz postnovi, o 06 Wrzesień 2019 - 09:58, napisał(a):

W sumie stwierdzenie z mojej strony że xonar ds gra lepiej od alc1220 to tylko informację wyczytane w necie .

Bo ludzie w necie zachowują się jak "miliardy much nie mogą się mylić".
Bardzo dużo osób nie ma doświadczeń z tym co właśnie kupują i bazują na tym co powie jakaś grupa.
A grupa goni za modą i opiniami majętniejszych, bo większość kupuje portfelem i nie ma dostępu do organoleptycznych testów TOP-u.

Zobacz na wątek główny o Ryzen 3000.
Wszyscy cmokają na Aorus Extreeme i Godlike, a statystycznie ile takich płyt jest na forum ?
100 osób powinno kupić najtańsze X570, ale nie kupuje "bo to gówno i przegrzewa VRM", a przecież tylko bosski i eksssstremalny nie przegrzewa, co zweryfikowało tylko kilka osób.
A inne polecane płyty kosztują x2 i nie jest pewne czy wykorzystamy ten potencjał kupując kiedyś 12-rdzeniowca czy 16-rdzeniowca.

Wiele osób pisze że coś jest słabe tylko dlatego, że inni tak napisali.
Nie chcą sami sprawdzić.

Ja mam może głupie, ale odmienne podejście.
Pragmatycznie kupuję coś co po analizie mi odpowiada, mimo że nie musi mieć najlepszych opinii w innym kontekście.
I testuję zakup pod swoim kątem, oraz konfiguruję przez długi czas w różnych trybach.
Wiele razy udawało mi się z różnym sprzętem dojść po długim czasie do fajnych rezultatów.
Tak mam z Hi-Fi, z LAN-em przez PLC, z monitorem, z simracingiem, z rowerem, i w kilku innym aspektach.

Najgorzej to słuchać podszeptów, a z tym bywa różnie.
Przykład, polecana do Ryzenów Zen+ płyta Tomahawk ... teraz problem.
A pamiętam jak przed premierą Zen2 już miałem palec na myszce, gotowy na kliknięcie promocyjnego zestawu modernizacyjnego Ryzen 2600 + B450 Tomahawk.
Byłbym szczęśliwym posiadaczem tego zestawu jak nic, tylko mi kolega z boku podszeptywał ... czekaj, idzie nowe :)

Ten post był edytowany przez tekkno dnia: 06 Wrzesień 2019 - 09:53


#48 Użytkownik jest niedostępny   novi 

  • Przebieg i cena do ustalenia.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2256
  • Dołączył: Wt, 03 Lut 09

Napisany 06 Wrzesień 2019 - 11:55

X570 Gaming plus czy a pro ? 20zł różnicy , teoretycznie to te same płyty ? Chcę zamówić jak najszybciej , bo pieniądze wpadły, a kolega chce jak najszybciej zabrać fanty ode mnie

Ten post był edytowany przez novi dnia: 06 Wrzesień 2019 - 11:57


#49 Użytkownik jest niedostępny   jg77xfx 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 959
  • Dołączył: Cz, 13 Paź 16

Napisany 06 Wrzesień 2019 - 11:59

Osobiście kupiłbym X570 Prime-P.

#50 Użytkownik jest niedostępny   novi 

  • Przebieg i cena do ustalenia.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2256
  • Dołączył: Wt, 03 Lut 09

Napisany 06 Wrzesień 2019 - 12:06

Niby taa ale nie dam prawie 800zł za płytę do procka za 800 , tu mam oferty za 599 i 618zł (z 3 letnia gwarancją) , z roczną 550zł A-pro. Max co tam wrzucę w przyszłości to 3900x bez żadnego oc . Czy wziąć na razie najtańszego gigabyte ds3h czy coś w tym stylu i doskrobać potem na x570 asusa ? Trochę się uparłem na x570, bo one na chwilę obecną mają wsparcie w pierwszej kolejności przed x/b4xx i 3xx .
B450m ds3h 239zł znaleziona ... I nie wiem co wziąć

Ten post był edytowany przez novi dnia: 06 Wrzesień 2019 - 12:16


#51 Użytkownik jest niedostępny   jg77xfx 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 959
  • Dołączył: Cz, 13 Paź 16

Napisany 06 Wrzesień 2019 - 12:32

Też myślałem na b450m ds3h,
złożyłem reklamację na moją płytę, zę nie działają Ryzeny 3000 poprawnie,
z żądaniem zwrotu pieniędzy lub wymianą na inny model,
do MSI też dzwoniłem.
Moim domyślnym prockiem będzie r7 3700x,
czy ten gigabyte to udźwignie?
Ds3h i s2h mają taką samą sekcję z tego co widzę,
różnią się ilością slotów na ram.

Ten post był edytowany przez jg77xfx dnia: 06 Wrzesień 2019 - 12:37


#52 Użytkownik jest niedostępny   novi 

  • Przebieg i cena do ustalenia.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2256
  • Dołączył: Wt, 03 Lut 09

Napisany 06 Wrzesień 2019 - 12:39

ds3h jest w outlecie xkom parę sztuk za 239zl . Powinien sobie poradzić bez oc 3700x. Ja bym ją kupił na miesiąc jakoś, żeby sobie na spokojnie doskrobac do lepszej płyty

#53 Użytkownik jest niedostępny   jg77xfx 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 959
  • Dołączył: Cz, 13 Paź 16

Napisany 06 Wrzesień 2019 - 13:06

239 dobra cena,
zobaczymy jak skończy się reklamacja.

#54 Użytkownik jest niedostępny   novi 

  • Przebieg i cena do ustalenia.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2256
  • Dołączył: Wt, 03 Lut 09

Napisany 06 Wrzesień 2019 - 13:16

Mam lekki mętlik w głowie czy brać na przeczekanie b450 ds3h czy wziąć od razu tego x570 , w sumie przy tym x570 bym nie wymieniał już płyty z 2-3 lata , może dłużej bo nie będę przewidywał wrzucać niczego powyżej 12/24 bez oc . Oc nic praktycznie nie będzie dawało na tych cpu , jak poprawia algorytmy turbo

#55 Użytkownik jest niedostępny   jg77xfx 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 959
  • Dołączył: Cz, 13 Paź 16

Napisany 06 Wrzesień 2019 - 13:17

Jak kupować porządnie to ten Asus za 759 z x-komu,
ale osobiście kupiłbym b450m ds3h i pozostał z nią do końca AM4.

Ten post był edytowany przez jg77xfx dnia: 06 Wrzesień 2019 - 13:29


#56 Użytkownik jest niedostępny   Minciu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14441
  • Dołączył: Pt, 02 Gru 16

Napisany 06 Wrzesień 2019 - 13:37

x570 głównie przewagę ma przy ALC1220 oraz obsłudze dysków NVME. Można na niej zrobić RAID z tanich dysków z allegro: LINK. Na b450 tylko jeden NVME obsługiwany jest jak należy. No i PCIE 4.0 dla GPU. Jak już ogarną dobrze biosy dla ZEN2 i później ZEN3, to niestety ale PCIE 4.0 zablokują dla B450.

Ten post był edytowany przez Minciu dnia: 06 Wrzesień 2019 - 13:38


#57 Użytkownik jest niedostępny   novi 

  • Przebieg i cena do ustalenia.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2256
  • Dołączył: Wt, 03 Lut 09

Napisany 06 Wrzesień 2019 - 13:45

Nie będę raczej kombinowal i wezmę x570 od razu. Dysk będę brał 1nvme na system , dodatkowo 2x ssd sata + może twardziel na dane . Tak jak w tabeli vrm te msi x570 sobie poradzą bez problemu bez oc z ryzenami 39xx . Dopłata 150zl do asusa dużo i nie dużo, ale i tak na chwilę obecną poplynalem z inwestycją w pc . Nie przewidywalem w tym momencie aż takich modernizacji, dopiero jak bym odblokowal finanse. Bym się nie wahał gdybym nie musiał kolejne razy kombinować z aktywacja Windowsa, nie daj Boże jak jest jakiś limit to całkiem bym się zdenerwował :).
W tym momencie i tak na max naginam budżet . Na razie miałem zmienić tylko gpu, potem procek i resztę, a ja od razu poszedłem w cpu, gpu , cooler , monitor , płyta . Chwilę wcześniej zmieniłem zasilacz i obudowę , dokupiłem wentylatory , przed zamiarem "poważnej" modernizacji w między czasie napaliłem się na cruciale na e-die , i zmieniłem ram 2x4gb fury na ten właśnie ram. Niby dużo i nie dużo, ale sam cpu to koszt odsprzedaży tomahawka+cpu+ fortisa 3 , a reszta to dokładanie praktycznie :P

Ten post był edytowany przez novi dnia: 06 Wrzesień 2019 - 13:51


#58 Użytkownik jest niedostępny   Minciu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14441
  • Dołączył: Pt, 02 Gru 16

Napisany 06 Wrzesień 2019 - 13:51

To zamiast sata bierz sobie NVME :) Obie wspominane MSI przyjmą po trzy dyski NVME. Dwa w portach na płycie i jeden na adapterze za 20zl PCIE-NVME. Dzisiaj SATA jest praktycznie w cenie NVME.

Wrzucasz sobie 2-3 takie np i masz 1-1,5TB z transferami 5500-7500MB/s :)


Albo z nowych coś po dwie sztuk :)
https://www.x-kom.pl...vme-m9pegn.html
https://www.x-kom.pl...nvme-mu-x1.html
https://www.x-kom.pl...ries-mp300.html

Ten post był edytowany przez Minciu dnia: 06 Wrzesień 2019 - 13:54


#59 Użytkownik jest niedostępny   novi 

  • Przebieg i cena do ustalenia.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2256
  • Dołączył: Wt, 03 Lut 09

Napisany 06 Wrzesień 2019 - 13:55

Żaden problem wrzucić 2xnvme bo będę brał raczej cs3030 pny , więc względem mx500 którego planowałem to z 50zł dopłaty .
Poczekam do niedzieli, jak nic ciekawego się nie pojawi to wezmę tego gaming plusa x570 . 20zł różnicy to nie dużo, a ma jednak 1 radiator na nvme .
Dzięki za szybkie odpowiedzi , sekcji na pewno nie ugotuję na tej płycie .
Czytałem o tych pny cs3030 podobno to są dobre dyski, w promkach już się zdarzają po 290zł za 500gb :)
M500 zostanie raczej na gry, na te nvme musiałbym wrzucić windowsa, bo chyba będą lepsze niż mój dziadziuś :)

Ten post był edytowany przez novi dnia: 06 Wrzesień 2019 - 13:57


#60 Użytkownik jest niedostępny   Minciu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14441
  • Dołączył: Pt, 02 Gru 16

Napisany 06 Wrzesień 2019 - 14:01

Wbrew pozorom na system możesz zostawić nawet cruciala. Odczyty 4K są na nim bardzo dobre. Prawie jak w NVME. ALe np SWAPA później mozesz dac na NVME. Ja mam system na MX300. Przynajmniej łatwo robi się pod windowsem RAID, który nie traci nic na próbkach 4K. Raid z pod biosu dziala chyba slabiej. Ja mam w planie dać kiedyś PCIE 4.0 na system :) A NVME 3.0 kupić jakieś 2x1TB i zostawić w raidzie. Ale to musi się trochę ustabilizować na cenach. Bo teraz jeszcze jest za drogo na taką zabawę.

  • (10 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych