Forum PCLab.pl: Jaka płyta x570 pod 3900x? (a w przyszłosci może 3950) - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

  • (3 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Jaka płyta x570 pod 3900x? (a w przyszłosci może 3950) Budżet do ~1700 max?

#1 Użytkownik jest niedostępny   Rivo 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 143
  • Dołączył: Wt, 29 Sie 06

Napisany 06 Wrzesień 2019 - 15:34

Mam już straszny mętlik w głowie, a jedyne co mnie ratuje to fakt, że co chwila przesuwany mam termin dostawy 3900x.

Będę na płytę ładował 3900x, może podmienię kiedyś na 3950x, 2x16GB 3200Mhz ramu, a za jakiś czas zamierzam dokupić drugie tyle, 2070 Super, 2 dyski NVME, na pewno na jakimś etapie zamierzam dokupić dysk na PCIe 4.0 (jak wyjdzie coś ciekawego, teraz straszna posucha i wysokie ceny).

Komputer do pracy (montaż i obróbka wideo, animacje, grafika 2d/3d, renderowanie) oraz okazjonalny gaming.

A, i bardzo zależy mi na jak najszybszym przesyłaniu plików między komputerem, a NASem (który też zamierzam upgrade'ować) - teraz przesyłanie się wleeeeczee, a pracuję na plikach, które często mają po kilka GB, archiwizowanie tego jest koszmarem.

Jedyne co do tej pory udało mi się ustalić to że płyty Asusa mają mocną sekcję zasilania oraz że MSI się nie popisało w tej generacji. Nadal nie mam pomysłu w którą płytę lecieć. Format ATX. Pomocy?

Ten post był edytowany przez Rivo dnia: 06 Wrzesień 2019 - 15:42


#2 Użytkownik jest niedostępny   amsztel 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 285
  • Dołączył: Wed, 03 Lip 19

Napisany 07 Wrzesień 2019 - 08:30

Nie podales zadnych konkretnych wymagan co do plyty to tez nikt Tobie nie odpowiada.

#3 Użytkownik jest niedostępny   stanko11 

  • ???
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4254
  • Dołączył: Pn, 11 Paź 10

Napisany 07 Wrzesień 2019 - 08:56

X570 aorus master.
Myślę, że ma wszystko, czego potrzeba.

#4 Użytkownik jest niedostępny   Zgoneq informatyk 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 86
  • Dołączył: So, 23 Lut 19

Napisany 08 Wrzesień 2019 - 12:01

budżet?

#5 Użytkownik jest niedostępny   Rivo 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 143
  • Dołączył: Wt, 29 Sie 06

Napisany 09 Wrzesień 2019 - 20:03

Zobacz postZgoneq informatyk, o 08 Wrzesień 2019 - 13:01, napisał(a):

budżet?

Myślę, że do 1800 maks, czyli jakiś mid-tier w tym przypadku?

Patrzyłem na te ostatnio:
Gigabyte Aorus Master
Asus ROG Crosshair VII Hero (trochę ponad budżet)
Asus PRIME X570-Pro
Asus Pro WS X570-ACE

#6 Użytkownik jest niedostępny   RsNeo 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 616
  • Dołączył: So, 10 Cze 06

Napisany 10 Wrzesień 2019 - 11:34

A może ASUS ROG STRIX X570-F
Obsługuje pciE 4.0 ma dwa dyski NvMe gigabitową kartę sieciową i w sumie wszystko co potrzebujesz a do tego idealnie mieści się w budżecie:
ASUS ROG STRIX X570-F GAMING

https://www.komputro...OG STRIX X570-F

Na morele.net jest tańsza.

Już jutro albo dziś będę miał tę płytę na testy jeśli chcesz mogę coś niecoś o niej tu napisać.

Ten post był edytowany przez RsNeo dnia: 10 Wrzesień 2019 - 12:01


#7 Użytkownik jest niedostępny   Rivo 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 143
  • Dołączył: Wt, 29 Sie 06

Napisany 10 Wrzesień 2019 - 19:28

Zobacz postRsNeo, o 10 Wrzesień 2019 - 12:34, napisał(a):

A może ASUS ROG STRIX X570-F


Prawie idealnie, ale nie zamierzam wrzucać jakoś specjalnie dysków na SATA (pewnie przełożę obecny SSD i posłuży za magazyn), więc tracę jeden slot M.2 na rzecz większej ilości SATA, którego nie będę zużywał. Ale z chęcią bym usłyszał Twoje wrażenia.

#8 Użytkownik jest niedostępny   RsNeo 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 616
  • Dołączył: So, 10 Cze 06

Napisany 10 Wrzesień 2019 - 21:38

Zobacz postRivo, o 10 Wrzesień 2019 - 20:28, napisał(a):

Prawie idealnie, ale nie zamierzam wrzucać jakoś specjalnie dysków na SATA (pewnie przełożę obecny SSD i posłuży za magazyn), więc tracę jeden slot M.2 na rzecz większej ilości SATA, którego nie będę zużywał. Ale z chęcią bym usłyszał Twoje wrażenia.


Ee yy nie rozumiem teraz co napisałeś. ...
Możesz wyjaśnić ?

#9 Użytkownik jest niedostępny   huzar2 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15
  • Dołączył: Pt, 25 Lut 11

Napisany 11 Wrzesień 2019 - 08:04

Mam to mobo, więc mogę co nieco o niej powiedzieć. Co jest istotne, jest to najtańsza płyta Asusa z funkcją BIOS Flashback, który okazał się być bardzo użyteczny i praktyczny (reanimacja/wgrywanie biosu bez włączania komputera). Następnie (dla mnie to ważne) społeczność użytkowników ROG STRIX Asusa, którzy od czasu do czasu wypuszczają własne przeróbki biosu (BIOS MOD). Ponadto jest to mobo z super mocną sekcją zasilania i cichym wiatraczkiem na chipsecie, który jest widoczny w Bios i na mod bios można regulować jego obroty.
Nie polecam zaś płyty od Gigabyte ze względu na ich kości EEPROM o pojemności 16 MB.

#10 Użytkownik jest niedostępny   wolvik42 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 33
  • Dołączył: So, 03 Paź 09

Napisany 11 Wrzesień 2019 - 12:25

Zobacz posthuzar2, o 11 Wrzesień 2019 - 09:04, napisał(a):

Mam to mobo, więc mogę co nieco o niej powiedzieć. Co jest istotne, jest to najtańsza płyta Asusa z funkcją BIOS Flashback, który okazał się być bardzo użyteczny i praktyczny (reanimacja/wgrywanie biosu bez włączania komputera). Następnie (dla mnie to ważne) społeczność użytkowników ROG STRIX Asusa, którzy od czasu do czasu wypuszczają własne przeróbki biosu (BIOS MOD). Ponadto jest to mobo z super mocną sekcją zasilania i cichym wiatraczkiem na chipsecie, który jest widoczny w Bios i na mod bios można regulować jego obroty.
Nie polecam zaś płyty od Gigabyte ze względu na ich kości EEPROM o pojemności 16 MB.


Były jakieś kłopoty z nowymi procesorami amd, ramem na tej płycie ? Czy tylko aktualizowałeś bios?.

#11 Użytkownik jest niedostępny   jg77xfx 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 959
  • Dołączył: Cz, 13 Paź 16

Napisany 11 Wrzesień 2019 - 12:38

Ja chce kupić X570 Prime-P,
teraz mam R5 2600, w przyszłym roku kupię Ryzena 4000 z 12C.

#12 Użytkownik jest niedostępny   RsNeo 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 616
  • Dołączył: So, 10 Cze 06

Napisany 11 Wrzesień 2019 - 12:57

Zobacz postwolvik42, o 11 Wrzesień 2019 - 13:25, napisał(a):

Były jakieś kłopoty z nowymi procesorami amd, ramem na tej płycie ? Czy tylko aktualizowałeś bios?.


Przecież to x570, ta płyta jest skonstruowana pod nowe procesory więc żadna aktualizacja biosu nie jest wymagana ;)
Można się bawić modowanymi biosami jeśli ktoś chce podkręcać wszystko do granic możliwości.

#13 Użytkownik jest niedostępny   Rivo 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 143
  • Dołączył: Wt, 29 Sie 06

Napisany 11 Wrzesień 2019 - 13:15

Zobacz postRsNeo, o 10 Wrzesień 2019 - 22:38, napisał(a):

Ee yy nie rozumiem teraz co napisałeś. ...
Możesz wyjaśnić ?

Pewnie, trochę niejasno się wyraziłem.
Sprawdziłem sobie parę recenzji i w jednej z nich było napisane, że płyta ma więcej portów SATA kosztem jednego portu M.2 (pytanie czy rzeczywiście tak było czy to licentia poetica autora recenzji).

#14 Użytkownik jest niedostępny   huzar2 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15
  • Dołączył: Pt, 25 Lut 11

Napisany 11 Wrzesień 2019 - 13:31

Zobacz postwolvik42, o 11 Wrzesień 2019 - 12:25, napisał(a):

Były jakieś kłopoty z nowymi procesorami amd, ramem na tej płycie ? Czy tylko aktualizowałeś bios?.

Kłopotów z tą płytą nie miałem od czasu ostatniej aktualizacji AGESY. Jednakże modowane biosy zmieniają jej funkcjonalność do poziomu płyt znacznie bardziej "wypasionych", np. pełna kontrola tego wiatraczka na chipsecie, itp. Przyznam jednak, że nie jestem fanem podkręcanie wszystkiego za wszelką cenę. Ale miło jest, że są możliwości tego rodzaju usprawnień komputera, który staje się bardziej przyszłościowy... :D

#15 Użytkownik jest niedostępny   RsNeo 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 616
  • Dołączył: So, 10 Cze 06

Napisany 11 Wrzesień 2019 - 14:47

Zobacz postRivo, o 11 Wrzesień 2019 - 14:15, napisał(a):

Pewnie, trochę niejasno się wyraziłem.
Sprawdziłem sobie parę recenzji i w jednej z nich było napisane, że płyta ma więcej portów SATA kosztem jednego portu M.2 (pytanie czy rzeczywiście tak było czy to licentia poetica autora recenzji).


Płyta ma dwa porty M.2 oba PCIe 4.0 oraz 8 portów Sata.
Po co Ci więcej portów na dyski ?

#16 Użytkownik jest niedostępny   Rivo 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 143
  • Dołączył: Wt, 29 Sie 06

Napisany 11 Wrzesień 2019 - 15:08

Zobacz postRsNeo, o 11 Wrzesień 2019 - 15:47, napisał(a):

Płyta ma dwa porty M.2 oba PCIe 4.0 oraz 8 portów Sata.
Po co Ci więcej portów na dyski ?

W tym momencie mam w stacjonarce 5 dysków i brakuje mi miejsca (chociaż to też kwestia tego, że z NASa mało korzystam, prędkości przesyłu zbyt mnie irytują). Zastosowanie się znajdzie, ale bardziej wolałbym jeden port M.2 więcej niż kolejne Sata.

#17 Użytkownik jest dostępny   parcu 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 511
  • Dołączył: Wt, 08 Gru 15

Napisany 11 Wrzesień 2019 - 16:13

Zobacz posthuzar2, o 11 Wrzesień 2019 - 13:31, napisał(a):

Kłopotów z tą płytą nie miałem od czasu ostatniej aktualizacji AGESY. Jednakże modowane biosy zmieniają jej funkcjonalność do poziomu płyt znacznie bardziej "wypasionych", np. pełna kontrola tego wiatraczka na chipsecie, itp.


To na normalnym, producenckim biosie nie ma możliwości sterowania wiatrakiem na tej płycie?

#18 Użytkownik jest niedostępny   huzar2 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15
  • Dołączył: Pt, 25 Lut 11

Napisany 11 Wrzesień 2019 - 16:28

Zobacz postparcu, o 11 Wrzesień 2019 - 16:13, napisał(a):

To na normalnym, producenckim biosie nie ma możliwości sterowania wiatrakiem na tej płycie?


Z tego co mi wiadomo na x570 niewielu producentów płyt głównych zdecydowało się na ustawienia sterowania wentylatorem chipsetu z poziomu bios. Nie jestem pewien czy nawet Ryzen Master ma taką możliwość. Oczywiście zmienia się to wraz kolejnymi aktualizacjami bios oraz jest pewnie możliwe w najdroższych modelach płyt głównych.

#19 Użytkownik jest niedostępny   RsNeo 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 616
  • Dołączył: So, 10 Cze 06

Napisany 11 Wrzesień 2019 - 17:25

Na ten czas jest tak że płyta włącza wentylator dopiero przy 58stC i wskakuje on na 1600obr. Podobno w najnowszym beta biosie można już nim sterować a nawet wyłączyć aż do 85stC.

#20 Użytkownik jest niedostępny   Ksamek 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 266
  • Dołączył: Wed, 28 Mar 18

Napisany 11 Wrzesień 2019 - 17:56

hur durr kości eproom 16mb :lol2: Jeśli ktoś kupuje płytę sugerując się pojemnością kości to ma bardzo dziwne zasady jakości. Wynika to pewnie z faktu, że GB mając kości 16mb jako pierwszy ogarnął temat w miarę dobrze - to użytkowników innych płyt boli. Jeśli wejdą Ryzeny 4000 to jestem przekonany, że GB obetnie wsparcie w nowych biosach dla starszych jednostek i przygotuje biosy pod nowe i tylko serię 3000. Zestaw kupujesz na teraz bo nie jesteś w stanie przewidzieć co będzie potem. Najmniej problematyczne są płyty GB i podejrzewam, że Asusa ale tutaj nie sugerowałbym się pojemnością kości bo chodzą słuchy, że ten drugi trochę ściemnia... poza tym jak napisałem - imo nie ma to większego znaczenia z perspektywy używania najnowszego procesora.

Następna sprawa: biosy w x570 oczywiście, że trzeba aktualizować bo platforma jest maksymalnie eksperymentalna i jak dostaniesz jakiś paździerz z początków produkcji z biosem 1.0 to ryzykujesz, że w ogóle platformy nie odpalisz w zależności od reszty podzespołów i konfiguracji kości ram.

Osobiście posiadam GB Aorus Pro (X570) - płyta z - mogę się mylić - lepszą sekcją zasilania od wersji MSI, Asus czy GB Elite, możliwość sterownika wentylatorem pch jest w biosie, ale wiatrak jest niesłyszalny. Zasłania go w całości u mnie karta graficzna ale nic mu to nie robi.

  • (3 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych