Forum PCLab.pl: Jaka płyta x570 pod 3900x? (a w przyszłosci może 3950) - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (3 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Jaka płyta x570 pod 3900x? (a w przyszłosci może 3950) Budżet do ~1700 max?

#21 Użytkownik jest niedostępny   parcu 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 464
  • Dołączył: Wt, 08 Gru 15

Napisany 11 Wrzesień 2019 - 18:36

Zobacz postKsamek, o 11 Wrzesień 2019 - 17:56, napisał(a):

hur durr kości eproom 16mb :lol2: Jeśli ktoś kupuje płytę sugerując się pojemnością kości to ma bardzo dziwne zasady jakości. Wynika to pewnie z faktu, że GB mając kości 16mb jako pierwszy ogarnął temat w miarę dobrze - to użytkowników innych płyt boli. Jeśli wejdą Ryzeny 4000 to jestem przekonany, że GB obetnie wsparcie w nowych biosach dla starszych jednostek i przygotuje biosy pod nowe i tylko serię 3000. Zestaw kupujesz na teraz bo nie jesteś w stanie przewidzieć co będzie potem. Najmniej problematyczne są płyty GB i podejrzewam, że Asusa ale tutaj nie sugerowałbym się pojemnością kości bo chodzą słuchy, że ten drugi trochę ściemnia... poza tym jak napisałem - imo nie ma to większego znaczenia z perspektywy używania najnowszego procesora.

Następna sprawa: biosy w x570 oczywiście, że trzeba aktualizować bo platforma jest maksymalnie eksperymentalna i jak dostaniesz jakiś paździerz z początków produkcji z biosem 1.0 to ryzykujesz, że w ogóle platformy nie odpalisz w zależności od reszty podzespołów i konfiguracji kości ram.

Osobiście posiadam GB Aorus Pro (X570) - płyta z - mogę się mylić - lepszą sekcją zasilania od wersji MSI, Asus czy GB Elite, możliwość sterownika wentylatorem pch jest w biosie, ale wiatrak jest niesłyszalny. Zasłania go w całości u mnie karta graficzna ale nic mu to nie robi.


Ogólnie jest tak że na różnych chipsetach są różni liderzy jakości.
W mojej opinii x570 najlepiej wyszedł Asusowi i Gigabyte i tylko tych 2 producentów bym rozważał przy zakupie płyty na tym chipsecie.

Najlepszą sekcje mają Asusy, ciut słabszą Gigabyte. Ten drugi jak dla mnie miał na razie jedyna przewagę w postaci wentylatora, który nie jest w całości zasłaniany przez kartę. Ale skoro mówisz że u Ciebie zasłania, to pewnie zależy to od konkretnego modelu.

#22 Użytkownik jest niedostępny   huzar2 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15
  • Dołączył: Pt, 25 Lut 11

Napisany 11 Wrzesień 2019 - 19:41

Zobacz postKsamek, o 11 Wrzesień 2019 - 17:56, napisał(a):

hur durr kości eproom 16mb :lol2: Jeśli ktoś kupuje płytę sugerując się pojemnością kości to ma bardzo dziwne zasady jakości. Wynika to pewnie z faktu, że GB mając kości 16mb jako pierwszy ogarnął temat w miarę dobrze - to użytkowników innych płyt boli. Jeśli wejdą Ryzeny 4000 to jestem przekonany, że GB obetnie wsparcie w nowych biosach dla starszych jednostek i przygotuje biosy pod nowe i tylko serię 3000. Zestaw kupujesz na teraz bo nie jesteś w stanie przewidzieć co będzie potem.


Zastanawiając się nad zakupem płyty x570, rzeczywiście myślałem o Gigabyte x570 Aureus Pro, jest ona o 120 zł tańsza od Asusa ROG Strix X570-F.
ALE: 1. Według mnie zestawu nie kupuje się na teraz, bo... właśnie staramy się myśleć przyszłościowo i w miarę możliwości tak dobierać sprzęt. Dlaczego miałbym kupić płytę z 16Mb EEPROMU jeżeli nawet AMD zaleca 32Mb EEPROMU - nikt nie wie co Agesa ulepszy w kolejnych wydaniach bios a Gigabyte już ogranicza funkcjonalność biosów niektórych modeli płyt. Przykład: TU
2. Co do sekcji zasilania - można dyskutować, ale zarówno x570 Aureus Pro jak i Asus x570-F w ciemno z dużym zapasem pociągną Radka 3950x,
3. Gigabyte nie ma jednak funkcji BIOS Flashback, używa USB 2.0, gdzie Asus już odpuścił całkowicie USB 2 i przeszedł na 3.1.
4. Asus ma 8 portów SATA i 5 portów USB 3.2 Gen2 a Gigabyte 6 SATA i 2 porty USB 3.2 Gen2
5. Jednak Bios Gigabyta nijak ma się do Asusa... to nie tylko moja subiektywna ocena.

Ten post był edytowany przez huzar2 dnia: 11 Wrzesień 2019 - 20:15


#23 Użytkownik jest niedostępny   M.C 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1628
  • Dołączył: So, 28 Sie 10

Napisany 11 Wrzesień 2019 - 20:38

Na swoim Asusie masz możliwość kontroli obrotów wentylatora na PCH?

#24 Użytkownik jest niedostępny   huzar2 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15
  • Dołączył: Pt, 25 Lut 11

Napisany 11 Wrzesień 2019 - 20:41

Zobacz postM.C, o 11 Wrzesień 2019 - 20:38, napisał(a):

Na swoim Asusie masz możliwość kontroli obrotów wentylatora na PCH?


Tak, ale po wgraniu BIOS MOD.

#25 Użytkownik jest niedostępny   RsNeo 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 541
  • Dołączył: So, 10 Cze 06

Napisany 11 Wrzesień 2019 - 20:58

Właśnie skończyłem katować płytę główną i kartę graficzną.
U mnie karta zajmuje 4 sloty więc zasłania wentylator od PCH no i rozigrałem kartę w grze do 80stC i zostawiłem tak by dmuchała sobie prosto w ten wentylatorek.
I oto efekty po 40 minutach takiego katowania.
Mierzone spirometrem radiator karty graficznej w sekcji VRM czyli to co dmucha na PCH miał 92stC a radiator PCH około 70stC.
Prędkość wentylatora na PCH osiągnęła 3480 RPM i z odległości 30 centymetrów był niesłyszalny.

Dodaj obrazek

#26 Użytkownik jest niedostępny   rikitiki 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 55
  • Dołączył: Cz, 17 Mar 11

Napisany 11 Wrzesień 2019 - 22:41

Zobacz posthuzar2, o 11 Wrzesień 2019 - 19:41, napisał(a):

ALE: 1. Według mnie zestawu nie kupuje się na teraz, bo... właśnie staramy się myśleć przyszłościowo i w miarę możliwości tak dobierać sprzęt. Dlaczego miałbym kupić płytę z 16Mb EEPROMU jeżeli nawet AMD zaleca 32Mb EEPROMU - nikt nie wie co Agesa


Serio kupujesz jeden z mocniejszych procków żeby za rok sprzedać raczej z większą stratą żeby kupić topowy procek ? Ile razy tak zrobiłeś ?
U mnie zawsze jak myślałem wymianie procka to wychodziło że są stare i w cenie nowszej generacji która jest szybka, że warto by jeszcze dokupić pamięci ale jest już nowszy standart i zawsze kończyło się takie główkowanie wymianą płyta+ram+procek

#27 Użytkownik jest niedostępny   huzar2 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15
  • Dołączył: Pt, 25 Lut 11

Napisany 12 Wrzesień 2019 - 07:03

Zobacz postrikitiki, o 11 Wrzesień 2019 - 22:41, napisał(a):

Serio kupujesz jeden z mocniejszych procków żeby za rok sprzedać raczej z większą stratą żeby kupić topowy procek ? Ile razy tak zrobiłeś ?
U mnie zawsze jak myślałem wymianie procka to wychodziło że są stare i w cenie nowszej generacji która jest szybka, że warto by jeszcze dokupić pamięci ale jest już nowszy standart i zawsze kończyło się takie główkowanie wymianą płyta+ram+procek


Rzeczywiście tak było jak piszesz do tej pory, bo właściwie liczył się tylko INTEL, który dymał nas konsumentów jak chciał. Ale teraz jest AMD, które... mniej nas dyma :D

#28 Użytkownik jest niedostępny   wolvik42 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 30
  • Dołączył: So, 03 Paź 09

Napisany 12 Wrzesień 2019 - 13:29

Zobacz posthuzar2, o 11 Wrzesień 2019 - 20:41, napisał(a):

Zastanawiając się nad zakupem płyty x570, rzeczywiście myślałem o Gigabyte x570 Aureus Pro, jest ona o 120 zł tańsza od Asusa ROG Strix X570-F.
ALE: 1. Według mnie zestawu nie kupuje się na teraz, bo... właśnie staramy się myśleć przyszłościowo i w miarę możliwości tak dobierać sprzęt. Dlaczego miałbym kupić płytę z 16Mb EEPROMU jeżeli nawet AMD zaleca 32Mb EEPROMU - nikt nie wie co Agesa ulepszy w kolejnych wydaniach bios a Gigabyte już ogranicza funkcjonalność biosów niektórych modeli płyt. Przykład: TU
2. Co do sekcji zasilania - można dyskutować, ale zarówno x570 Aureus Pro jak i Asus x570-F w ciemno z dużym zapasem pociągną Radka 3950x,
3. Gigabyte nie ma jednak funkcji BIOS Flashback, używa USB 2.0, gdzie Asus już odpuścił całkowicie USB 2 i przeszedł na 3.1.
4. Asus ma 8 portów SATA i 5 portów USB 3.2 Gen2 a Gigabyte 6 SATA i 2 porty USB 3.2 Gen2
5. Jednak Bios Gigabyta nijak ma się do Asusa... to nie tylko moja subiektywna ocena.



Gigabyte ma opcje flashback zaczynając od najtańszej wersji nazywa się Q-Flash Plus .

Co do Gigabyte czy aplikacje jakie oferuje APP Center, EasyTune, @BIOS, System Information Viewer są przydatne czy to tylko taki bajer. Asus oferuje też coś podobnego.

Ten post był edytowany przez wolvik42 dnia: 12 Wrzesień 2019 - 13:30


#29 Użytkownik jest niedostępny   @lek 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 810
  • Dołączył: So, 28 Sty 12

Napisany 12 Wrzesień 2019 - 13:40

A co myślicie o płycie Asrock X570 Steel Legend?

#30 Użytkownik jest niedostępny   bergercs 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9126
  • Dołączył: Pn, 04 Kwi 11

Napisany 12 Wrzesień 2019 - 16:55



#31 Użytkownik jest niedostępny   @lek 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 810
  • Dołączył: So, 28 Sty 12

Napisany 12 Wrzesień 2019 - 20:36

Zamówiłem tego Asrocka wraz z Ryzenem 5 3600 i czerwonymi pamięciami Ballistix Sport 3200, według znalezionych testów na necie płyta radzi sobie całkiem nieźle i temperatury ma spoko.

#32 Użytkownik jest niedostępny   RsNeo 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 541
  • Dołączył: So, 10 Cze 06

Napisany 13 Wrzesień 2019 - 07:41

Na tym Asusie co teraz kupiłem x570-f sekcja zasilania CPU pod maksymalnym obciążeniem osiągnęła zatrważające 43stC. :lol2:
PCH osiąga maksymalnie 76stC a wentylator chłodzący go nie przekracza 3500obr i nadal jest niesłyszalny. Zagłusza go karta graficzna swoimi 1900-2400obr.

#33 Użytkownik jest niedostępny   M.C 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1628
  • Dołączył: So, 28 Sie 10

Napisany 13 Wrzesień 2019 - 11:12

Zobacz postRsNeo, o 13 Wrzesień 2019 - 06:41, napisał(a):

Na tym Asusie co teraz kupiłem x570-f sekcja zasilania CPU pod maksymalnym obciążeniem osiągnęła zatrważające 43stC. :lol2:
PCH osiąga maksymalnie 76stC a wentylator chłodzący go nie przekracza 3500obr i nadal jest niesłyszalny. Zagłusza go karta graficzna swoimi 1900-2400obr.


Nie ta półka cenowa ;) Masz tam w Asusie funkcję Fan stop jak w Gigabyte, do zatrzymania całkowicie wentylatorów?

#34 Użytkownik jest niedostępny   RsNeo 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 541
  • Dołączył: So, 10 Cze 06

Napisany 13 Wrzesień 2019 - 11:24

Do 58stC wentylator stoi. Potem zaczyna od 1250obr jest niesłyszalny. Z tym że te 58stC to łapie bardzo szybko ;(

Ten post był edytowany przez RsNeo dnia: 13 Wrzesień 2019 - 11:30


#35 Użytkownik jest niedostępny   M.C 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1628
  • Dołączył: So, 28 Sie 10

Napisany 13 Wrzesień 2019 - 12:05

Chodzi mi tylko o zwykłe wentylatory CPU i FAN.

#36 Użytkownik jest niedostępny   RsNeo 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 541
  • Dołączył: So, 10 Cze 06

Napisany 13 Wrzesień 2019 - 21:56

No właśnie teraz patrzę że nie chcą się zatrzymać. Bo to dark rock pro więc one na 0 PWM obracają się z prędkością 900 OBR.

Dodaj obrazek


---EDIT---

Jednak CPU FAN nie da się wyłączyć. LOL co za debilizm.
Zaraz napisze do supportu asusa.

Ten post był edytowany przez RsNeo dnia: 13 Wrzesień 2019 - 23:10


#37 Użytkownik jest niedostępny   parcu 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 464
  • Dołączył: Wt, 08 Gru 15

Napisany 13 Wrzesień 2019 - 22:01

Zobacz post@lek, o 12 Wrzesień 2019 - 13:40, napisał(a):

A co myślicie o płycie Asrock X570 Steel Legend?


Do 3600/3700 to każda x570 będzie ok, nawet najgorszy szrot. Ale jak chcesz wsadzać 3900 albo wyżej to ja bym wybierał pomiędzy Asus/Gigabyte

#38 Użytkownik jest niedostępny   RsNeo 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 541
  • Dołączył: So, 10 Cze 06

Napisany 13 Wrzesień 2019 - 23:42

Napisałem do supportu w sprawie wentylatorów zobaczymy co odpiszą ... coś czuję że płyta szybciej ode mnie wyleci niż przyszła.

#39 Użytkownik jest niedostępny   M.C 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1628
  • Dołączył: So, 28 Sie 10

Napisany 14 Wrzesień 2019 - 07:49

Zobacz postRsNeo, o 13 Wrzesień 2019 - 22:42, napisał(a):

Napisałem do supportu w sprawie wentylatorów zobaczymy co odpiszą ... coś czuję że płyta szybciej ode mnie wyleci niż przyszła.


Wielkie dzięki za sprawdzenie! Buduje zestaw głównie wyciszony i bardzo zależy mi na tej funkcji. Z tego co widzę to jedynie Gigabyte to ma :( A Asus wyglądał na idealną płytę.

#40 Użytkownik jest niedostępny   RsNeo 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 541
  • Dołączył: So, 10 Cze 06

Napisany 14 Wrzesień 2019 - 21:07

Zobacz postM.C, o 14 Wrzesień 2019 - 08:49, napisał(a):

Wielkie dzięki za sprawdzenie! Buduje zestaw głównie wyciszony i bardzo zależy mi na tej funkcji. Z tego co widzę to jedynie Gigabyte to ma :( A Asus wyglądał na idealną płytę.


Hmm zrobiłem taki myk że podpiąłem cpu fan do CHasis FAN 1 i jako czujnik z którego ma korzystać ustawiłem CPU i wyłącza już wentylator ;)
Chociaż dla mnie nie ma to znaczenia bo na Dark Rock PRO 3 wentylatorów nie słychać przy 650ob co nie zmienia faktu że powinna być możliwość ich zatrzymania. Wygląda to na to że Asus zrobił bios dla "debili" żeby chronić użytkowników przed ich niby własną głupotą wyłączenia wentylatora na CPU.

Czekam na odpowiedź od supportu asusa w poniedziałek najwcześniej odpiszą.

Ten post był edytowany przez RsNeo dnia: Wczoraj, 00:35


  • (3 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych