Forum PCLab.pl: Problem ze streamem obs ! - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Problem ze streamem obs ! Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   Lopes123 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 64
  • Dołączył: So, 03 Sie 19

Napisany 07 Wrzesień 2019 - 13:06

Witajcie, mam mały problem.. otóż kiedy zaczynam streamować, obraz jest spikselowany, próbowałem z każdą rozdziałką osobiście mam 2560-1440, nagrywam battfield5, kiedy nagrywam na kompa, jakość jest ok, ale kiedy włączam stream, to jakoś jest spikselowana.

Sprzęt na jakim pracuje to procesor i9 9900k, Geforce GTX 2080 ti 11 gb, Ram 32 gb 4000 mhz 19cl. Więc jeśli chodzi o problem ze strony sprzętu to nie ma opcji..

Internet LTE orange Download 25 mb , upload minimum 14 średnio 17-19. Zdjęcia filmy itd itp, wrzucam błyskawicznie na hosty, więc problem z internetem również odpada, nawet speed testy robiłem z 60x i za każdym razem upload +10 mb.. a piksele jak bym miał 0.5 mb uploadu, albo sprzęt za 200zł

O to moje ustawienia obsa ---> Dodaj obrazek próbowałem że skalowało do rozdzielczości 2560,1920,1280 wszędzie to samo..

#2 Użytkownik jest niedostępny   Lopes123 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 64
  • Dołączył: So, 03 Sie 19

Napisany 10 Wrzesień 2019 - 21:08

Ps ogarnąłem że tylko przy bitrate 18 000 np i rozdziałce 2560 x 1440 i skalowaniu na taką samą rozdziałkę, obraz jest wtedy idealny. 

Tylko problem że nikt nie ogląda w 1440p, a kiedy np zejdę na filmie do 720p to jest pikseloza... wyjasni mi ktos o co tutaj chodzi ? czemu 1440 p to brzytwa a 720p gówienko..

Albo jak ustawie skalowanie z 2560 x 1440 do 720p to jest równiez pikseloza to samo na 1080p tez pikseloza. Tylko Taka sama rozdzialka jest okej nagrywanie... Wiec o co tutaj chodzi bo jestem blady... Bo skoro 2560 x 1440 nagrywa mi ładnie to cos jest nie tak, bo to juz nie ma na to wplywu bitrate skoro daje rade nagrywac taka rozdzialke. tylko czemu mniejsze nagrywa okropnie ? ...

#3 Użytkownik jest niedostępny   dawidoxx 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1812
  • Dołączył: Pt, 18 Mar 16

Napisany 11 Wrzesień 2019 - 11:10

Nagrywanie a streamowanie to inna bajka.. Net lte nie jest stabilny jak ściana - stąd pewnie skoki prędkości a przy tak wysokim bitrate potrzeba stałej i dużej prędkości uploadu.

Nie widziałem jeszcze ładnego i ostrego obrazu na streamie w 720p - to zawsze wyglada słabo niezależnie jaki bitrate ustawisz.


Tutaj dla przykłądu mój stream z 3440x1440 skalowanym do full hd - bitrate 6000

https://www.twitch.tv/videos/479068346


Pokaż jak to u Ciebie wygląda

Ten post był edytowany przez dawidoxx dnia: 11 Wrzesień 2019 - 11:16


#4 Użytkownik jest niedostępny   Lopes123 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 64
  • Dołączył: So, 03 Sie 19

Napisany 11 Wrzesień 2019 - 15:53

Lte skacze ale nigdy nie spada poniżej 10 mb upload. Minimum mam 14 mb uploadu. Do tego mam antene na dachu wiec jakas stabilizacja sygnalu jest. Kolejna sprawa mordo jest taka ze to nie wina internetu. W obs masz statystyki, ktore mowia ci gdzie co upierdala klatki. Internet mam po 3 godzinach streamu 0/ pare tysiecy. Przy bitrate 13 000 jakos tak mialem.. wiec to nie internet. Po prostu youtube upierd*la jakosc, albo nwm co jest.. 40 godzin przesiedzialem w temacie ustawień obs. Najlepszy efekt :

https://youtu.be/7Y3IybZBZ3g

Jakie masz ustawienia ? Korzystasz z ustawien h264 czy nvidia nvec new czy jakos tak ?

#5 Użytkownik jest niedostępny   Lopes123 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 64
  • Dołączył: So, 03 Sie 19

Napisany 11 Wrzesień 2019 - 16:13

Sterowniki przyjacielu jakie masz do karty zainstalowane ? Korzysyasz z nvidia nvec

Ten post był edytowany przez Lopes123 dnia: 11 Wrzesień 2019 - 17:15


#6 Użytkownik jest niedostępny   dawidoxx 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1812
  • Dołączył: Pt, 18 Mar 16

Napisany 11 Wrzesień 2019 - 19:34

praktycznie standard - nie korzystam z nvenc tylko x264 na ryzenie nie ma straty w fpsach.

Skoro masz taką jakosć jak na tej próbce to jest ok - raczej nic lepszego nie bedzie

Sterowniki bodajże 436.02

Ten post był edytowany przez dawidoxx dnia: 11 Wrzesień 2019 - 19:35


Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych