Forum PCLab.pl: MSI B450 A-pro, a ryzen 5 3600 - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

MSI B450 A-pro, a ryzen 5 3600 Czy bios załatwił błędy z bootowaniem?

#1 Użytkownik jest niedostępny   Mavver 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 28
  • Dołączył: Wed, 08 Maj 19

Napisany 07 Wrzesień 2019 - 13:08

Cześć,

jak wyżej.
Czy wiecie coś może o tym czy nowy bios (z 21 sierpnia 2019) załatwił problem z bootowaniem ryzen 3gen na ten płycie? Mowa o wersji MSI B450 a-pro bez MAX.
Kiedy może się pojawić nowy w wersji nie beta i czy w ogóle?

#2 Użytkownik jest niedostępny   novi 

  • Przebieg i cena do ustalenia.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2252
  • Dołączył: Wt, 03 Lut 09

Napisany 08 Wrzesień 2019 - 12:21

Mam tomahawka bez max , czyli bliźniacza płyta do Twojej, i nie mam problemów z bootowaniem , pod warunkiem że ustawiam ram poniżej 3600mhz, wszystko co wyżej 3533mhz potrafi losowo mieć problem z włączeniem pc, a na tak ustawionym ramie miałem tylko raz bootlopa , ale wyłączyłem pc przyciskiem i włączyłem drugi raz i jest oki. Ryzena 3600 mam od 3 tyg .

#3 Użytkownik jest niedostępny   Pioy 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6072
  • Dołączył: So, 09 Sie 08

Napisany 08 Wrzesień 2019 - 12:24

@novi, próbowałeś 7B86v1B2? Lepiej? gorzej? Czy uznałeś że działa to nie ruszasz?

#4 Użytkownik jest niedostępny   Reddzik 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1675
  • Dołączył: So, 12 Maj 12

Napisany 08 Wrzesień 2019 - 12:29

Ja mam Gaming Plus, bliźniacza wersja Toma i A-Pro. Mam najnowszy stabilny bios tj 1A, bootuje, proc też leci na 4.2ghz, RAM działa tak samo jak na starej wersji biosu v18, na 3600mhz 1.35v.

@Pioy
On testował, ale wrócił do poprzedniej wersji biosu. Było gorzej

Ten post był edytowany przez Reddzik dnia: 08 Wrzesień 2019 - 12:30


#5 Użytkownik jest niedostępny   lukibossss 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 606
  • Dołączył: Wed, 30 Paź 13

Napisany 08 Wrzesień 2019 - 12:51

Ja mam najnowsza betę i dalej problemy z bootowaniem.

#6 Użytkownik jest niedostępny   novi 

  • Przebieg i cena do ustalenia.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2252
  • Dołączył: Wt, 03 Lut 09

Napisany 08 Wrzesień 2019 - 13:16

Testowałem 7C02AMS.1B4 z forum msi , i totalna porażka u mnie była, niższe oc ramu , wywalanie sterownika grafiki po chwili po włączeniu pc , i podczas gry jakby prostokątne czarne okna wyskakiwały, chciałem kartę wysyłać na gwarancję bo myślałem , że artami sypie , po cofnięciu biosu problem z kartą został wyeliminowany .

#7 Użytkownik jest niedostępny   Pioy 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6072
  • Dołączył: So, 09 Sie 08

Napisany 08 Wrzesień 2019 - 13:21

A na tym co Wy macie już generalnie bezproblemowo, czy jeszcze się zdarzają jak masz pecha?

#8 Użytkownik jest niedostępny   novi 

  • Przebieg i cena do ustalenia.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2252
  • Dołączył: Wt, 03 Lut 09

Napisany 08 Wrzesień 2019 - 13:24

Ogólnie mam 2 problemy . Jeden to takie jakby trzaski i piski w słuchawkach. Pojawił się nagle ten problem, kombinowalem sporo i to samo. Więc kupiłem gigabyte b450m ds3h , mam nadzieję że problem zniknie .
Drugi problem to oc ram poniżej 3600mhz , poza tymi 2 problemami wszystko działa Oki. Nie mam żadnych resetow, niestabilności itp . Gry działają dobrze , programy też , nie wysypuje się żaden sterownik.

#9 Użytkownik jest niedostępny   Reddzik 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1675
  • Dołączył: So, 12 Maj 12

Napisany 08 Wrzesień 2019 - 13:26

Ja nie mam problemów z bootowaniem, ale zapewne tacy się znajdą na forum reddit, bo widziałem wypisywane problemy. Nie wiem od czego to zależy.
Problemy z WHEA zniknęły, a miałem też i więcej jak wymieniłem RX 570 na 1660Ti, przez geforce nasiliły się błędy WHEA, na tym biosie 1A na płycie Gaming Plus- problem rozwiązany.

Na forum też mają Gaming plus, tą samą co ja mam, i też im działa.

edit:
Ja mam jedynie problem z tym:
"Dysk 3 został nieoczekiwanie usunięty."

Drugi mało istotny, Nahimic, który jest dodatkiem do dźwięku, niestety blokuje, sprawia konflikty z ReLive czy Shadow Play nagrywa gameplay bez dźwięku, wywalenie tego Nahimic, naprawia problem. OBS nagrywał i nie sprawiał problemów z Nahimic.

Ten post był edytowany przez Reddzik dnia: 08 Wrzesień 2019 - 13:30


#10 Użytkownik jest niedostępny   caleb59 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1424
  • Dołączył: Pt, 11 Lip 14

Napisany 08 Wrzesień 2019 - 14:12

Jeśli tylko będziesz miał możliwość to bierz płytę w wersji Max - absolutnie zero problemów, żadnych WHEA, żadnych problemów z bootem czy dźwiękiem, działa idealnie od początku u mnie.
Niestety decydując się na zwykłą wersję płyty od MSI musisz liczyć się z ewentualnymi problemami ze względu na brak poprawnej kompatybilności z nowymi Ryzenami.
Jeszcze trochę czasu minie zanim można będzie mówić o 100% kompatybilności na takich płytach.

#11 Użytkownik jest niedostępny   jg77xfx 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 959
  • Dołączył: Cz, 13 Paź 16

Napisany 08 Wrzesień 2019 - 19:14

Tutaj rozmowy na jakim biosie jest lepiej,
a chipset 300 nie dostał nic nowego od premiery...

#12 Użytkownik jest niedostępny   Mavver 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 28
  • Dołączył: Wed, 08 Maj 19

Napisany 05 Październik 2019 - 11:43

pojawil się nowy BIOS.
Ktoś stestował? :)

#13 Użytkownik jest niedostępny   Wpotrzebie2017 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2891
  • Dołączył: Wt, 08 Sie 17

Napisany 05 Październik 2019 - 13:00

Zaraz ma być agesa 1.0.0.4 więc lepiej poczekać na taką wersję biosu

Ten post był edytowany przez Wpotrzebie2017 dnia: 05 Październik 2019 - 13:01


#14 Użytkownik jest niedostępny   caleb59 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1424
  • Dołączył: Pt, 11 Lip 14

Napisany 05 Październik 2019 - 13:05

No nie takie zaraz bo finalnie w listopadzie, BETA BIOSy mają być niby wcześniej, ja bym instalował i nie czekał.

#15 Użytkownik jest niedostępny   Wpotrzebie2017 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2891
  • Dołączył: Wt, 08 Sie 17

Napisany 05 Październik 2019 - 13:11

Może i tak, jak ktoś ma Ryzeny 3, mi tam na 2700X pewnie nic nie da

#16 Użytkownik jest niedostępny   jg77xfx 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 959
  • Dołączył: Cz, 13 Paź 16

Napisany 05 Październik 2019 - 13:23

Mnie przy okrojonym biosie irytowało ustawianie krzywej wentylatorów,
ale na szczęście można to zrobić z poziomu Win przez apke.
W przypadku MSI jak się nie podkręca to raczej nie ma problemu.

Ten post był edytowany przez jg77xfx dnia: 05 Październik 2019 - 13:45


#17 Użytkownik jest niedostępny   Mavver 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 28
  • Dołączył: Wed, 08 Maj 19

Napisany 06 Październik 2019 - 20:01

ktoś wgrał nowy Bios na wersję bez MAX i może potwierdzić że problem z bootowaniem ustąpił?

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych